Stimată doamnă,
Astmul este o boală frecvent întâlnită, mai ales în lumea noastră de azi, puternic industrializată. În jur de circa 300 milioane de indivizi în întreaga lume sunt afectaţi, cu 250.000 de decese anuale. Este cea mai des întâlnită boală cronică a copilăriei. Până la pubertate îi vizează mai ales pe bărbaţi, iar după pubertate, după vârsta de 40 ani, este mai des întâlnit la femei. Două treimi din pacienţii cu astm sunt diagnosticaţi înainte de vârsta de 18 ani, şi aproape jumătate din ei au parte de o ameliorare sau dispariţie a simptomelor, înainte de a fi adulţi.
Factori de risc pentru astmul bronşic:
* Alergeni din mediul înconjurător
* Infecţii respiratorii virale
* Consumul de aspirină şi antiinflamatori nesteroidieni (ibuprofen, indometacin etc.)
* Stresul psihic
* Fumul de tutun
* Toxine din mediu (fumul industrial, prafuri de lemn, fumul de la vopsele etc.)
* Obezitate
* Factori maternali (gravide care fumează, vârstă înaintată maternală etc.)
Cu toate acestea, nu se ştie precis cauza astmului. Un lucru este cert, anume - că pacienţii cu astm bronşic suferă de o inflamaţie a căilor respiratorii, ceea ce duce la blocarea lor, îngreunând semnificativ respiraţia.
Din punct de vedere naturist, plămânul primeşte şi gestionează energiile exogene. Este unul dintre punctele de apărare ale organismului. Grijile, anxietatea, măcinarea interioară afectează şi plămânul. În plus, el stabileşte un contact important cu mediul înconjurător, care, dacă lipseşte, poate duce la tulburări cum sunt răcelile dese şi astmul. Folosirea prea frecventă şi uneori fără rost a antibioticelor (mai ales pentru răceli virale sau minore) nu permite ca această relaţie să fie stăbilită corect. Acest lucru duce la slăbirea funcţiilor plămânului şi chiar la blocaje în fluxul său energetic.
Recomandări naturiste:
* Ieşirea frecventă în aer liber şi contactul cu oamenii. În cazul copiilor, ei trebuie să fie feriţi de cei care au infecţii pulmonare.
* Viaţa în natură, plantarea mai multor pomi în jurul locuinţei, păstrarea spaţiilor verzi existente şi chiar extinderea lor este salutară pentru sănătatea populaţiei.
* Deşi excesul de igienă poate fi dăunător, se recomandă curăţirea şi aerisirea locuinţei în mod regulat, pentru a evita acumularea alergenilor şi pentru a lăsa să pătrundă şi energie proaspătă în locuinţă.
* Mişcarea fizică moderată ajută la întărirea plămânilor şi la combaterea obezităţii, un factor important în producerea astmului.
* O dietă mai săracă în grăsimi şi proteine animale, consumul mai multor legume şi fructe. Unii specialişti sugerează şi administrarea acizilor graşi omega 3, care pot combate fenomenul inflamator.
* Dacă este prea frig afară, este important să vă acoperiţi nasul şi gura, pentru a nu declanşa un atac de astm.
* Practicată atât în occident, cât şi în România, vizitarea salinelor are ca efect mai mult decât doar uciderea microbilor, ci şi faptul că aerul de salină este mai aspru, şi deschide căile respiratorii.
* Plante medicinale: uleiul de negrilică/chimen negru (Nigella sativa), ceaiul de mentă (Mentha piperita) sunt bune dezinfectante, iar aroma lor deblochează plămânii. Aceleaşi însuşiri au hreanul, ceapa şi usturoiul, consumate în cantităţi moderate.
* Fizioterapia pulmonară (sub supravegherea pneumologului) ajută la întărirea plămânului. Ea are drept scop de a-l reînvăţa pe pacient cum să respire corect, pentru a-şi întări musculatura respiratorie şi a creşte flexibilitatea toracală.
* Acupunctura este foarte eficientă la tratamentul astmului. Ea întăreşte energia plămânului, deblochează fluxul energetic blocat şi echilibrează energiile organismului în întregime.
* Homeopatia ajută, şi ea, la rezolvarea problemelor profund emoţionale care stau la baza astmului. Corect folosită, are potenţialul de a rezolva această boală. Tratamentul pentru astm trebuie individualizat, conceput în funcţie de personalitatea pacientului. Medicamente recomandate: Arsenicum album, Amonium carbonicum, Kali carbonicum, Magnesia carbonica, Natrum muriaticum.
Vă urez succes!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucureşti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Cum mă vindec de cistocel?"
(Răspuns pentru ILEANA - Suceava, F. AS 1126)
Provocat de slăbirea structurilor anatomice care stabilizează organele din bazinet (vezică, uter etc.), cistocelul se manifestă prin deplasarea parţială sau totală a vezicii urinare către peretele anterior al vaginului sau la nivel inghinal.
De cele mai multe ori, este însoţit de tulburări de micţiune (incontinenţă urinară), durere sporadică în partea inferioară a abdomenului (mai ales când bolnavul se apleacă în faţă), umflătură la ieşirea din vagin (în cazuri grave, când se produce şi prolapsul uterului).
Cauzele slăbirii muşchilor ce susţin bazinetul pot fi: naşteri repetate ale unor copii ce depăşesc greutatea normală, ridicarea unor greutăţi mari, exerciţii forţate de gimnastică, deficienţe congenitale, rupturile perianale care au loc frecvent în cazul naşterilor forţate-rapide, care provoacă deplasarea (prolapsul) organelor pelvine din poziţia lor fiziologică.
Vă recomand să vă adresaţi unui medic ginecolog/ urolog care va stabili dacă este necesară o cistogramă sau dacă cistocelul a evoluat către gradul doi/trei (prolaps utero-vaginal), când se impune cistopexia (fixarea chirurgicală a vezicii urinare). Numai medicul specialist poate aprecia dacă se impune, şi când, instalarea unor dispozitive care susţin vezica urinară-uterul-vaginul, numite "pesare vaginale".
Aceste diafragme pot ridica vezica urinară în poziţia în care pierderile urinare sunt evitate. În funcţie de stadiul de evoluţie al bolii (cazuri uşoare), medicul poate recomanda plasa pentru cistocel - Nazca TC.
La clinica "Ponderas" din Bucureşti (tel. 021/9886) se poate face o intervenţie laparoscopică - minim invazivă, operaţia Burch.
Tratamentul naturist, în caz de incontinenţă urinară, se face prin băi de şezut cu ceai de coada-calului, traista-ciobanului, ciocul-berzei, creţişoară. Beţi câte 3 căni pe zi din acelaşi ceai, în care puneţi câte 25 picături Renostim sau Xantoprostal. Zilnic, faceţi masaj cu tinctură de traista-ciobanului, în regiunea vezicală.
Multă sănătate!