Curioşi să afle regimul de viaţă al chinezilor care trăiesc, frecvent, peste 100 de ani, cercetătorii occidentali afirmă că unul din secrete constă în faptul că mănâncă puţin, ba, uneori, nu mănâncă deloc, din cauza sărăciei în care trăiesc. Şi mai există un obicei: să te ridici de la masă înainte de a te fi săturat. Concluzia: ingerarea unui număr redus de calorii prelungeşte viaţa.
* Porţii mici, de cinci ori pe zi
Ingerarea unor porţii mici de alimente, de patru-cinci ori pe zi, oferă organismului un aport regulat de nutrienţi, de zahăr în sânge şi de energie, pe toată durata zilei. Porţiile reduse obosesc mai puţin sistemul digestiv şi metabolismul. În plus, acest mod de a repartiza caloriile pe durata întregii zile reduce riscurile bolilor coronariene.
* Vegetarieni în timpul săptămânii, "carnivori" în weekend
S-a constatat oficial că vegetarienii au mai puţine boli degenerative şi cancere, decât rudele lor consumatoare de carne. Se estimează că un sfert din bolile canceroase se datorează lipsei de fibre vegetale complete în alimentaţie. Dar pentru a trăi mult, chinezii nu renunţă definitiv la carne. Se mulţumesc să o consume doar la capătul săptămânii, în cantităţi "potrivite".
* Nu vă despărţiţi de usturoi
Alicina din usturoi previne scleroza arterelor şi obstrucţia vaselor de sânge ale inimii, scade colesterolul şi dizolvă grăsimile, stimulează hipofiza, reglează glicemia şi previne cancerul. Centenarii chinezi îşi încep dimineaţa cu usturoi, iar ţăranii care lucrează în orezării îl iau cu ei, drept merinde.
* Nicio masă fără condimente