Regina Victoria a Angliei
A fost nu doar regina Angliei, ci şi împărăteasa Indiilor şi stăpâna coloniilor britanice. A domnit în secolul 19, timp de 63 de ani, timp în care Anglia, aflată în "era victoriană", a fost într-o continuă dezvoltare şi expansiune. Regina Victoria a Angliei a rămas în istorie ca o femeie puternică, inteligentă şi dacă nu prea frumoasă, foarte bine îngrijită. (Aşa cum arată în toate portretele ei.)
În epoca victoriană, fardul "gen mască" şi tenul bolnăvicios - specifice secolelor precedente - fuseseră deja înlocuite cu preferinţa pentru un aspect ceva mai natural. Femeile se bazau pe frumuseţea lor nativă, pe care căutau să o sporească. Erau preţuite pielea albă - întotdeauna ferită de soare -, care era un semn de aristocraţie, şi părul lung şi bogat, strâns în cocuri meşteşugite.
Imaginile de tinereţe ne-o înfăţişează pe regina Victoria cu un ten "regal", cu aspect de "floare proaspătă". Augusta femeie îşi spăla tenul cu apă de trandafiri îndoită cu oţet, şi îşi aplica "măşti de frumuseţe" din fulgi de ovăz, miere şi albuş de ou, pentru a-şi "lumina" pielea. * Împotriva pistruilor şi petelor, îşi tampona tenul de două ori pe zi cu ceai de răcovină. * Baia caldă cu tărâţe de grâu sau ovăz, urmată de "exfolierea" pielii cu o cârpă, era considerată secretul corpului cu piele netedă şi strălucitoare. Pentru că "vopselele" - adică fardurile erau căzute în dizgraţie în acea epocă, regina folosea drept culoare pentru obraji puţin suc de sfeclă, care îi dădea un aspect "îmbujorat", şi aplica "un praf" de făină de orez pe nas, pentru a-i reduce "luciul". Pe buze aplica o pomadă (pentru netezime şi strălucire).
Câteva dintre reţetele Reginei Victoria
* Loţiune pentru împrospătare: amestecaţi în părţi egale suc de lămâie, albuş şi coniac. Ungeţi-vă în fiecare seară faţa cu acest preparat: veţi vedea în câteva zile rezultatul.
* Apă de crini pentru curăţarea şi iluminarea tenului: într-o ceaşcă de apă pusă la fiert, puneţi o mână de petale de crin. Lăsaţi să clocotească 1-2 minute, apoi trageţi vasul deoparte. Se lasă să stea o jumătate de oră, apoi se strecoară. Se spală obrazul în fiecare seară, cu apa de crini.
* Cremă pentru frăgezirea pielii: amestecaţi (pe aburi) 8 părţi untură proaspătă de porc (osânză), o parte ceară de albine şi o parte ulei de lavandă. Cu unguentul dobândit, ungeţi-vă faţa uscată, ridată, sau zonele corpului cu piele aspră.
* Mască pentru albirea pielii: luaţi două linguri de seminţe de dovleac decojite şi pisaţi-le până se transformă în pulbere. Adăugaţi lapte, până obţineţi o cremă groasă, apoi puţină smântână şi câteva picături de lămâie. Întindeţi preparatul pe faţă şi lăsaţi-l o jumătate de oră.
* Pentru păr frumos: într-un litru de vin alb se pun două mâini de rozmarin, 2-3 linguri de miere şi se lasă la macerat o săptămână. Se strecoară, se adaugă 2 linguri de ulei de migdale, se agită bine, iar cu preparatul obţinut se masează pielea capului. De asemenea, pentru a-i da părului ei şaten frumoase reflexe arămii, regina folosea un amestec de suc de lămâie, rubarbă şi şofran.