* Dieta tradiţională italienească e compusă în cea mai mare parte din alimente proaspete, naturale, şi puţin prelucrate.
* La masă, în afară de felul principal, italiencele adaugă obligatoriu o salată de legume cu frunze verzi. Salatele sunt întotdeauna asezonate cu ulei de măsline, pe care îl regăsim în mai toate mâncărurile italieneşti. Uleiul de măsline este binecunoscut pentru faptul că face pielea frumoasă, protejează inima, şi ajută la scădere în greutate.
* O legumă "minune", nelipsită din preparatele italieneşti, este anghinarea. Gătită în toate felurile, pe lângă faptul că este gustoasă, este de mare ajutor pentru slăbit, pentru că accelerează "arderea" grăsimilor, are efecte diuretice (de eliminare a apei în exces din ţesuturi) şi, de asemenea, scade pofta de alimente dulci.
* Fructele proaspete, de sezon, sunt servite ca desert, amestecate fie cu un pic de vin, fie cu oţet balsamic. Prăjiturile, fursecurile, torturile sunt rare şi rezervate mai ales zilelor de sărbătoare.
* Carnea, ouăle şi lactatele sunt consumate în cantităţi mici, fiind înlocuite de peşte şi fructe de mare.
* Italiencele evită gustările între mese, iar când totuşi "gustă" ceva, preferă nuci, seminţe, legume.
* O jumătate de pahar de vin roşu la masă, nu mai mult, este "porţia" pe o zi.
* La prepararea mâncărurilor, italiencele folosesc ierburi aromate şi condimente din abundenţă - salvie, pătrunjel, dafin, usturoi, piper, busuioc, oregano, maghiran, cimbru - care dau un gust minunat, stimulează digestia şi accelerează metabolismul.
* Italiencelor le place să se bucure de masă, împreună cu cei dragi. Ele mănâncă pe îndelete, se folosesc de masă pentru a purta discuţii, iar după mese, sau după masa de prânz, fac mici plimbări relaxante.