Anul marilor speranţe
Pentru observatorii politicii româneşti, 2016 va fi un an extrem de interesant, un an al schimbării sau, dimpotrivă, încă un an al speranţelor înşelate. În 2016, se vor desfăşura atât alegeri locale, cât şi alegeri parlamentare. Spre deosebire de alţi ani electorali, de 2016 este legată speranţa imensă că nomenclatura împinsă în faţă de răsturnarea dictaturii ceauşiste, în decembrie 1989, va fi, în sfârşit, înlocuită de o clasă politică responsabilă şi corectă.
Citeste tot articolul
SĂPTĂMÂNA 22-28 IANUARIE
Dacă ne-am săturat ca unii sau alţii să considere că ceea ce facem pentru ei e de la sine înţeles (mai ales în cadrul familiei), vineri e o zi potrivită pentru a pune lucrurile la punct, căci Luna şi Marte fac un aspect care ne permite să ne facem înţeleşi nu numai pe plan mental, ci şi emoţional. Luna plină se petrece în noaptea de sâmbătă spre duminică în Leu, deci vom fi dornici de activităţi sociale sau culturale, vom dori să fim văzuţi şi remarcaţi.
Citeste tot articolul
"Umbra" lui Oprescu la... Bucureşti
Proiecte promovate de fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, şi votate de un consiliu general obedient planurilor sale, stârnesc şi astăzi scandal între autorităţi şi o parte dintre bucureşteni. "Umbra" lui Oprescu stă încă de veghe asupra acestor proiecte. După cum se ştie, municipalitatea şi-a propus să "modernizeze" şi să transforme Bucureştiul într-un oraş turistic.
Citeste tot articolul
Editura "Biblioteca pentru Hoţi"
Vă mai amintiţi, cei care aveţi, încă, prin bibliotecă, rafturile de cărţi din seria "Biblioteca pentru Toţi", un lung - şi dezarmant, pentru orice "şcoler" - şir de cotoare frumos colorate, care cuprindeau, în epoca televizoarelor alb-negru, ce era mai bun în literatura română şi universală. Sute de autori, în mii de ani de civilizaţie, şi-au bătut capul şi şi-au tocit coatele ca să scrie toate aceste opere esenţiale ale umanităţii.
Citeste tot articolul
DON LOTHROP - "Tăria dvs., ca români, se află în valoarea oamenilor"
Americanul Don Lothrop, om de afaceri din Cincinnati, Ohio, crescut şi instruit parţial în Germania, este unul dintre străinii care au ajuns să numească România drept "casa" lor, considerându-se "mai români decât românii". Nu are paşaport românesc, dar a devenit un "român de suflet", adoptat... Locuieşte în SUA, dar, începând cu anul 2003, a aterizat la Bucureşti de 102 ori! Aproape o dată pe lună.
Citeste tot articolul
"În sfârşit, am lucrarea stomatologică pe care mi-am dorit-o"
Vă sunt o cititoare constantă. Ceea ce apreciez cel mai mult la această revistă este că, în timp, şi-a făcut cititorii să împartă atât necazuri, cât şi bucurii, sfaturi sau poveşti, i-a învăţat ce înseamnă întrajutorarea, ce înseamnă o vorbă bună când altuia îi e greu, într-un cuvânt, i-a făcut să devină mai buni şi mai omenoşi într-o societate uneori foarte urâtă.
Citeste tot articolul
O desfătare supremă - BĂILE AROMATE
Iarna, pe ger, când îţi îngheaţă şi oasele, nu există alternativă mai bună decât o baie fierbinte, cu adausuri aromate şi naturale. Încercaţi reţetele noastre, şi dacă vă plac, trimiteţi-ne un gând de recunoştinţă. Eficienţa adausurilor pentru baie depinde, în mod determinant, de calitatea ingredientelor. Produsele trebuie să fie neapărat naturale şi curate: miere, vanilie, unt de cacao, ulei de levănţică, petale de trandafir etc.
Citeste tot articolul
Noutăţi medicale
Veşti bune din zona substanţelor aromate folosite pentru parfumatul locuinţei. Cercetătorii britanici au descoperit că ele ne schimbă atât starea emoţională prin miros, dar sunt chiar asimilate în doze neaşteptat de mari de către organism, influenţându-ne procesele fiziologice. De exemplu, dacă inhalăm vreme de 30 de minute uleiul volatil de lavandă dispersat în încăpere, acesta va putea fi detectat în sângele nostru, vreme de câteva ore după aceea.
Citeste tot articolul
Slăbitul după sărbători - Alegeţi plantele!
Nenumărate spoturi şi texte publicitare afirmă despre câte o plantă că este remediul suprem în materie de slăbit, că se potriveşte pentru toţi supraponderalii, fără să presupună niciun efort pentru a da jos kilogramele nedorite. În realitate, produsul perfect de slăbit nu există. Fiziologic şi psihologic suntem atât de diferiţi, încât este imposibil ca un singur remediu să ni se potrivească la toţi.
Citeste tot articolul
Dr. EDUARD ŢOGOREANU - "Ca să mă pot vindeca, trebuie să ştiu, în primul rând, cine sunt"
Cine studiază ce înseamnă stresul acut pentru sănătate va primi explicaţii ştiinţifice despre acţiunea sistemului nervos simpatic şi parasimpatic, care reglează toate funcţiile corpului - respiraţia, tensiunea arterială, bătăile inimii. În caz de sperietură, de exemplu, secreţia bruscă de adrenalină face să îţi crească tensiunea, să se accelereze bătăile inimii, să crească numărul de respiraţii pe minut, face să se contracte vasele de sânge de la periferia organismului.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru FLORI, F. AS nr. 1102 - "Sunt diagnosticată cu depresie, anxietate şi atacuri de panică"
Descrierea stării dvs. psihice este amplă, dar incompletă, sugerând două manifestări diferite: atacuri de panică dar şi tulburări de panică. Diferenţa dintre ele constă în faptul că atacurile de panică nu se repetă şi dispar, atunci când cauza lor - o situaţie de stres de moment dispare, în vreme ce tulburările de panică apar din senin, fără o cauză aparentă, sunt recurente şi provoacă teamă profundă.
Citeste tot articolul
Vitamina magică E
Zisă şi "vitamina tinereţii", vitamina E (tocoferol) are un rol important în felul cum arătăm şi în sănătatea noastră. Ea "păzeşte" celulele împotriva acţiunii distructive a celor mai mari "duşmani" ai sănătăţii, radicalii liberi, pe care îi descompune, şi în acest mod sunt prevenite o serie întreagă de boli, iar îmbătrânirea este încetinită.
Citeste tot articolul
Ce propun nutriţioniştii
Este o metodă uşoară şi sănătoasă de a slăbi. Nutriţioniştii au descoperit că înlocuirea unei mese sau a două mese pe zi cu o porţie de alimente lichide e la fel de eficientă ca un regim de slăbit convenţional. Ce trebuie să conţină un "înlocuitor" de masă, pentru efecte maxime?
Citeste tot articolul
Băşcălie la pătrat
Stimată redacţie, De mai mulţi ani, cetăţenii din satul Hârsa, com. Plopu, jud. Prahova, se luptă cu turmele de porci mistreţi, care le strică grădinile şi culturile agricole din câmp, dar şi cu nepăsarea crasă a autorităţilor! Anul trecut, mistreţii mi-au distrus semănăturile şi plantaţiile de toamnă...
Citeste tot articolul
Pocalul de argint
Ţiganii corturari din Ardeal au ca semn al nobleţei şi tradiţiei lor un pahar de argint: TAHTAI. Puţin valoros ca podoabă, preţul lui, estimat, uneori, la milioane de euro, poate fi plătit cu viaţă de om.
Citeste tot articolul
O putere europeană în turism: BULGARIA
În perioada ianuarie-decembrie 2015, un număr de circa 7 milioane de turişti străini au vizitat Bulgaria! În aceeaşi perioadă, un număr de aproape cinci ori mai mic de vizitatori străini a călcat pământul României. La o populaţie de circa 19 milioane de români, s-au înregistrat doar peste un milion şi jumătate de turişti de peste hotare, în timp ce, în ţara vecină din sud, la 6,9 milioane de locuitori, s-au înregistrat cele 7 milioane menţionate.
Citeste tot articolul
MICHEL KOTCHA - "M-am îndrăgostit de România!"
Să ştii că eu abia când am ajuns în finală am început să mă gândesc la posibilitatea de a câştiga marele premiu. În toată aventura asta care a fost "Vocea României", mereu am considerat că marele meu câştig ar fi acela de a intra în finală şi de a crea acolo nişte momente frumoase. Deci, acela era punctul maxim, în mintea mea. Sigur, nu m-ar fi deranjat să câştig şi trofeul (râde), dar nici nu pot să spun c-am suferit că nu l-am câştigat.
Citeste tot articolul
* Mircea Cărtărescu, "Solenoid", Editura Humanitas (tel. 0372/74.33.82), 838 p.
Nu pot să prind în acest spaţiu nici a suta parte din argumentele pentru care ar trebui citită această carte-eveniment, de o complexitate ideatică şi compoziţională fără precedent în literatura noastră. Vă previn că lectura ei nu e mereu uşoară (chiar la propriu: volumul se ţine greu în mâini).
Citeste tot articolul
Frică de bătrâneţe? Aşa şi-aşa!
- Până mai ieri, frica de boală, de bătrâneţe şi de singurătate făcea parte, şi ea, din "urâtul vieţii". "Clişee vechi", afirmă în cor psihologii. Acceptată şi trăită plenar, senectutea oferă spaţii uriaşe de libertate şi frumuseţe, pe care, dacă ştim să le folosim, transformăm bătrâneţea în tinereţe. Psiholoaga americană, Isabella Fronius Parker, specializată în sufletul oamenilor cu părul cărunt, ne arată drumul către izbândă -
Citeste tot articolul
Reţetă de alungat tristeţea
Se vorbeşte mult, în ultima vreme, despre atenţie. Un remediu pe care psihologii îl recomandă împotriva stresului. Atenţie, adică puterea de concentrare asupra amănuntelor din lumea care ne înconjoară şi pe care am uitat să le mai vedem. Detalii legate mai ales de animale şi de natură: un mugure ce stă să plesnească, un fluture aşezat pe o floare, un câine care se uită în ochii tăi...
Citeste tot articolul
NARCISA SUCIU - "În Finlanda, nu sunt vedetă. Sunt doar o femeie fericită!"
Se bucură să mă asculte, îmi spun că le lipsesc, că nu e altcineva în peisajul muzical românesc care să îmi ia locul. Îmi spun că am o voce de înger, îmi trimit mesaje de mulţumire pentru clipele petrecute la concertele mele. Mă bucură profund aceste dovezi de dragoste şi atât timp cât românii vor dori să mă asculte, voi continua să vin acasă şi să le cânt.
Citeste tot articolul
Pr. PETRU MOGA - " Am crescut cu mitul Părintelui Arsenie Boca "
Dacă era numai după dorinţele şi posibilităţile mele, nu ştiu cum ar fi ieşit. Orice preot are ambiţia de a fi şi arhitect, şi pictor, şi constructor, să ştie de toate. Iar atunci când nu are lângă el profesionişti de calitate pe care să-i asculte, soluţiile îi sunt proprii şi, în cele mai multe cazuri, precare. Aici am avut şansa unor specialişti extraordinari, care mi-au fost alături.
Citeste tot articolul
CALENDAR ZODIACAL - VĂRSĂTOR (20 ianuarie - 18 februarie)
În general, oamenii se mărginesc să înveţe regulile care domnesc în familie, în şcoală, în societate, iar apoi le urmează, pentru că aşa face toată lumea. Dar din când în când apare cineva care are curajul să pună aceste norme sub semnul întrebării. Să se gândească, de exemplu, de ce n-ar avea femeile dreptul să voteze, dacă tot sunt în majoritate pe pământul acesta, sau de ce să fie vânaţi delfinii, care ne sunt egali, fiind cele mai inteligente mamifere marine, în timp ce noi pretindem a fi cele mai inteligente mamifere de pe sol?
Citeste tot articolul
GLOBURILE DE AUR 2016
Pe 10 ianuarie, în Los Angeles, la Beverly Hilton din Beverly Hills - California, a avut loc cea de-a 73-a ediţie a galei Globurilor de Aur, premii acordate de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (HFPA). Cum Globul de Aur e luat drept semn sigur despre felul în care se va înclina balanţa la Premiile Oscar, el este un eveniment urmărit cu interes maxim de milioane de oameni îndrăgostiţi de film.
Citeste tot articolul