Stimată doamnă,
Descrierea stării dvs. psihice este amplă, dar incompletă, sugerând două manifestări diferite: atacuri de panică dar şi tulburări de panică. Diferenţa dintre ele constă în faptul că atacurile de panică nu se repetă şi dispar, atunci când cauza lor - o situaţie de stres de moment dispare, în vreme ce tulburările de panică apar din senin, fără o cauză aparentă, sunt recurente şi provoacă teamă profundă. Simptomele pe care le descrieţi sunt caracteristice ambelor manifestări: vertij, palpitaţii (senzaţii de bătăi puternice ale inimii), transpiraţii, senzaţia de leşin. Există însă şi altele, cum ar fi: dureri în piept, frisoane, lipsă de aer, crampe abdominale, senzaţia de a fi deconectat de realitate, senzaţia de pericol iminent.
Posibilele consecinţe ale tulburării de panică sunt: diminuare semnificativă a calităţii vieţii, risc ridicat de alcoolism, de dependenţă de droguri, incapacitate de a munci efectiv, depresie şi tendinţe de suicid.
Posibilele cauze ale tulburării de panică includ:
* Factori genetici - boala tinde să fie prezentă la rudele de gradul 1 ale celor care suferă de tulburări de panică.
* Tulburări ale creierului - tulburările de panică ar putea fi legate de unele dezechilibre chimice la nivelul creierului.
* Evenimente traumatice/stresante - cum ar fi pierderea unei persoane dragi, un accident etc. ar putea declanşa tulburări de panică.
* Temperamentul - tulburările de panică sunt mai frecvente la persoanele cu tendinţă spre pesimism şi gânduri negative.
* Excesul de tutun şi cafeină.
* Modificări majore în viaţă, cum ar fi naşterea unui copil, un divorţ, mutarea într-un mediu nou.
* Evenimente traumatice în copilărie, cum ar fi abuzuri fizice, neglijare afectivă, abuzuri sexuale.
Circa 2-6% din populaţia globului suferă de tulburări de panică. Ele sunt mai frecvent întâlnite între 18-45 ani (la dvs. a început puţin mai devreme - 15 ani), sunt de vreo 2-3 ori mai des întâlnite la femei, mai ales la cele care nu au avut niciodată copii, precum şi în perioada de după naştere.
Complicaţiile tulburărilor de panică pot include următoarele: * Alcoolism şi abuz de droguri. * Fobii diverse, inclusiv frica de a ieşi din casă. * Probleme financiare. * Izolare socială. * Risc sporit de boli de inimă.
Din punct de vedere naturist, tulburările de panică pot fi privite ca o slăbiciune a rinichiului energetic, care nu mai poate exercită energia de frânare naturală asupra corpului energetic, astfel că rezultă tulburări. În plus, lipsa energiei rinichiului semnalează lipsa energiei voinţei, ceea ce scade încredere în sine şi, prin urmare, naşte frică.
Există cazuri când atacurile de panică rezultă din nesiguranţă, din teamă faţă de ceva. Această frică sau nesiguranţă apare ca urmare a vulnerabilităţii faţă de un element ameninţător.
Din cauza faptului că tulburările de panică generează risc semnificativ de sinucidere şi pentru că mulţi pacienţi nu pot să se echilibreze singuri, este important să aibă ajutorul constant al unui profesionist din domeniu.
Acestea fiind spuse, se pot sugera următoarele abordări naturiste:
* Somn suficient şi odihnitor - oboseala provocată de nesomn duce la un sentiment de neputinţă şi nesiguranţă.
* Organizarea treburilor - trebuie făcută într-un mod relaxat, ceea ce diminuează stresul şi anxietatea. De asemenea, limitaţi-vă la activităţi pe care le puteţi îndeplini, pentru a evita eşecul, care alimentează neîncrederea şi panica.
* Exerciţiile fizice - gimnastică, înot, mersul pe jos, toate vor contribui la relaxare. Când sunt făcute în mod plăcut, duc la eliberarea endorfinelor, ceea ce creşte senzaţia de bine.
* Fumatul, cafeina, consumul de stupefianţi - sunt interzise. Pot declanşa sau agrava atacurile de panică.
* Grupurile de sprijin - sunt foarte importante. Fie vă alăturaţi unui grup dedicat persoanelor cu tulburări de anxietate, fie înconjuraţi-vă de oameni pe care vă puteţi baza şi cu care puteţi vorbi fără teamă. Acest tip de contacte dau senzaţia de a nu fi singur, de a avea în preajmă oameni de nădejde, ceea ce contribuie la sentimentul de siguranţă.
* Terapia de comportament - este considerată metoda cea mai bună de către psihoterapeuţi. Are cele mai mici costuri, cele mai scăzute rate de eşec şi, în multe cazuri, este folosită înaintea medicamentelor. Printre altele, îl pune pe pacient treptat faţă în faţă cu temerile sale, ceea ce îl ajută să conştientizeze faptul că ele nu au temei, ca în final să le poată îndepărta. Îl ajută, de asemenea, să cunoască şi să înlăture comportamente care produc sau întreţin atacuri de panică.
* Meditaţia - are scopul de a linişti mintea. Nu este nevoie de tehnici ezoterice, chiar se recomandă evitarea lor. Să fie aplicate doar metode de a calma şi a stăpâni mintea.
* Rugăciunea - lipseşte cu desăvârşire din viaţa omului modern, din păcate. Rugăciunea ne ajută să menţinem legătura cu Făcătorul nostru, sursă a tot ceea ce este bun. Fără această legătură, omul este ca o barcă fără cârmă şi va eşua undeva, cândva. Nu poate nimeni să fie cu adevărat fericit fără rugăciune, fără legătura cu Dumnezeu în viaţa sa cotidiană.
* Plante medicinale - sunătoarea (Hypericum perforatum), muşeţelul (Matricaria chamomilla) şi teiul (Tilia cordata) pot fi de ajutor.
* Acupunctura - ajută la întărirea energiei rinichiului, calmarea energiei inimii, precum şi la o echilibrare generală a organismului.
* Homeopatia - dă rezultate foarte bune în tulburările de panică. Medicamente homeopate, cum ar fi Aconitum, Argentum nitricum, Arsenicum ar putea fi de folos, mai ales în situaţii acute. Ideal este, însă, un tratament individualizat, bazat pe constituţia fiecărui pacient în parte. Vă urez succes!
Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie şi bioenergie - Bucureşti, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)
"Există vreun tratament eficace pentru epilepsie cu crize focale?"
(Răspuns pentru ELENA LONG - Buzău, F. AS nr. 1191)
Epilepsia este o manifestare anormală a sistemului nervos central, caracterizată prin crize. Ea poate avea o cauză bine determinată (epilepsie simptomatică) sau să ţină de alterarea funcţiilor unor celule nervoase din creier.
Boala se manifestă sub diferite forme: * Epilepsie generalizată * Epilepsie focală * Absenţele de tip epileptic * Echivalenţele epileptice.
Epilepsia focală pe care o acuzaţi se poate vindeca prin tratamente naturiste. Ca să vă vindecaţi, trebuie să mâncaţi timp de 6 luni doar următoarele alimente: orez, grâu, pâine neagră, arpacaş, legume cu ulei sau untură, produse lactate, toate fructele, ouă, spanac, sucuri dulci de fructe preparate în casă; zahăr, sare în cantitate mică; miere de albine. Sunt interzise următoarele alimente: carnea, peştele, toate intoxicantele, fasole, băuturi fierbinţi, ceai negru şi verde, cafea, oţet, usturoi, ceapă, praz, alimente uscate ca: porumb, mămăligă, condimente iuţi, ardei iute etc. Luaţi Apisan-Forte, 2 linguri pe zi, două luni, şi o lingură pe zi, timp de 4 luni.
Un automasaj făcut de două ori pe zi este benefic. Zonele de masat şi durata masajului le puteţi obţine dacă îmi daţi un telefon la 0723.74.23.98, seara, între orele 20:00-22:00.
O perioadă de timp, trebuie să beţi, în loc de apă obişnuită, doar apă distilată. Cantitatea este de maximum 90 de litri. Nerespectarea cantităţii menţionate poate duce la efecte nedorite. Pe perioada tratamentului, trebuie să aveţi o gândire pozitivă, adică să doriţi şi să fiţi convinsă că vă faceţi bine. În acest sens, este bine să spuneţi de 10-15 ori pe zi, cu voce tare sau în gând, următoarele: "Trebuie să mă fac bine!", "Mă fac bine!", "Doamne Dumnezeule, ajută-mă să mă fac bine!".
Reţete naturiste pentru epilepsie
* Se macerează timp de 15 zile: 200 g de rădăcini proaspete de valeriană într-un litru de alcool de 60 grade. Conţinutul sticlei se agită zilnic pentru omogenizare. Se filtrează şi se pune în sticle închise la culoare. Se iau 40-50 picături în jumătate de cană cu ceai sau apă, seara, la culcare.
* Se iau câte 19 seminţe de muştar, de 3 ori/zi, timp de 3 săptămâni.
* Se amestecă ulei de măsline cu fagure şi ceară de albine, şi se topesc în "bain-marie". Cu preparatul obţinut se unge o bucată curată de pânză şi se aplică, sub formă de compresă, pe coloana vertebrală.
* Se fac băi cu decoct din fân de pădure.
* Se consumă multă ceapă crudă, eventual se bea suc de ceapă.
* Se fac cure succesive, de câte 40 de zile, cu 15 zile pauză, luând pe nemâncate câte o linguriţă de pulbere de brânca-ursului, de 3 ori pe zi.
NOTĂ: Reţetele se fac pe rând, una câte una, indiferent de ordine.
Acest tratament este eficient pentru toate tipurile de epilepsie. Dacă cunoaşteţi bolnavi suferinzi de epilepsie, aduceţi-le la cunoştinţă acest tratament.
Vă doresc multă sănătate!