Pe 10 ianuarie, în Los Angeles, la Beverly Hilton din Beverly Hills - California, a avut loc cea de-a 73-a ediţie a galei Globurilor de Aur, premii acordate de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (HFPA). Cum Globul de Aur e luat drept semn sigur despre felul în care se va înclina balanţa la Premiile Oscar, el este un eveniment urmărit cu interes maxim de milioane de oameni îndrăgostiţi de film.
În ediţia de anul acesta marele câştigător a ieşit filmul "The Revenant", în regia lui Alejandro González I?árritu. Pelicula a primit trei trofee, pentru: "Cel mai bun film-dramă", "Cea mai bună regie" - Alejandro G. I?árritu şi "Cel mai bun rol principal masculin într-un film-dramă" - Leonardo DiCaprio.
Rolul lui Hugh Glass, din "The Revenant", i-a adus lui Leonardo DiCaprio (41 ani), cel de-al treilea Glob de Aur din carieră, şi admiratorii marelui actor american speră că, anul acesta, el va obţine şi Oscar. Nominalizat de patru ori pentru Premiul Academiei Americane de Film, DiCaprio nu a reuşit niciodată să intre în posesia mult râvnitului trofeu. Poate că rolul acesta extrem de solicitant îl va convinge, în sfârşit, pe juriul american că-l merită cu prisosinţă.
Dar marea surpriză a venit de la cel de-al doilea mare câştigător al serii, filmul SF "Marţianul", care a fost înscris, în mod destul de surprinzător, la categoria comedie, şi care a primit alte două premii importante ale serii, pentru pentru: "Cel mai bun film - comedie/musical" şi "Cel mai bun rol principal masculin într-un film - comedie/musical" - Matt Damon. Asta l-a făcut pe comicul britanic Ricky Gervais, invitat să prezinte pentru a patra oară gala acestor premii, să ironizeze puţin evenimentul: "O publicaţie hollywoodiană a scris că unele staruri nu vor veni la gală, de teama glumelor făcute pe seama lor. De parcă starurile ar putea sta departe de şansa de a câştiga un Glob de Aur. Mai ales când companiile de producţie au plătit deja pentru ele...".
Iar dacă Leonardo DiCaprio şi Matt Damon s-au înscris pe lista marilor câştigători la categoria "bărbaţi", pe lista doamnelor, premiantele serii au fost două tinere speranţe ale cinematografiei americane: Jennifer Lawrence şi Brie Larson. Jennifer Lawrence (25 ani) şi-a adjudecat cel de-al patrulea Glob de Aur din carieră, pentru "Cea mai bună actriţă de comedie", cu rolul din filmul "Joy", în timp ce Brie Larson (26 de ani), a învins-o pe mult mai cunoscuta şi experimentata Cate Blanchett, câştigând primul ei trofeu important din carieră, "Cea mai bună actriţă într-un film - dramă" cu rolul pe care l-a interpretat în filmul "Room".
"Steve Jobs", controversata peliculă ce prezintă viaţa co-fondatorului companiei Apple, a primit şi ea două Globuri de Aur. Filmul i-a adus actriţei britanice, Kate Winslet, cea de-a patra statuetă de aur din carieră, pentru "Cea mai bună actriţă în rol secundar într-un lungmetraj"(în numărul trecut al revistei, am publicat un interviu al actriţei, despre rolul pe care îl interpretează în "Steve Jobs"), şi lui Aaron Sorkin premiul pentru "Cel mai bun scenariu".
Alţi doi câştigători pe care nu se pariase prea mult au fost: Sylvester Stallone, care a primit premiul pentru "Cel mai bun actor în rol secundar într-un lungmetraj", mulţumită rolului din filmul - "Creed", şi celebra cântăreaţă americană Lady Gaga, declarată drept "Cea mai bună actriţă într-o miniserie/ film de televiziune", pentru rolul din "American Horror Story: Hotel". Este prima distincţie de acest fel din cariera ambilor artişti.
Sylvester Stallone (69 de ani), care a venit la eveniment însoţit de frumoasa lui soţie şi de cele trei fiice ale lor, a fost emoţionat până la lacrimi. Actorul american a mai fost nominalizat la un Glob de Aur în 1976, pentru scenariul filmului "Rocky", dar atunci plecase acasă cu mâinile goale.
În ce-o priveşte pe Lady Gaga (29 ani), ea a surprins, de data aceasta, nu prin excentricitatea ei "clasică", ci, dimpotrivă, prin eleganţă. Îmbrăcată într-o rochie neagră, superbă, cu o coafură a la Marilyn Monroe, ea a surprins şi prin emoţia autentică de care s-a lăsat copleşită, renunţând la cinismul ei. "Înainte de a fi dorit să fiu cântăreaţă, am visat să fiu actriţă. Numai că am reuşit mai întâi în muzică".
Un alt câştigător de cursă lungă, îndelung aplaudat, a fost şi Ennio Morricone (87 ani) care şi-a mai adăugat anul acesta un trofeu la impresionantul lui palmares muzical, câştigând premiul pentru "Cea mai bună coloană sonoră" - "The Hateful Eight".
O surpriză plăcută a fost şi premiul câştigat de lungmetrajul maghiar "Son of Saul", care-l are în distribuţie şi pe actorul român Levente Molnár, actor al Teatrului Maghiar din Cluj. "Saul Fia/ Son of Saul" a fost desemnat "Cel mai bun film străin". Filmul reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes şi a fost distins, deja, cu Marele Premiu al Juriului, la gala de anul trecut a Festivalului de la Cannes, cu mari şanse, anul acesta, la un Oscar... În ceea ce priveşte filmele de televiziune şi serialele, marile câştigătoare ale serii au fost: "Mozart in the Jungle" - "Cel mai bun serial de televiziune musical/comedie", şi "Mr. Robot" - "Cel mai bun serial de televiziune - dramă". Iar trofeul pentru întreaga activitate, Cecil B. DeMille, i-a revenit actorului de culoare Denzel Washington (61 de ani).
Cât de bine chibzuite au fost premiile Globul de Aur vom vedea la decernarea Oscarurilor de la sfârşitul lunii februarie.