RODICA CULCER despre... Două semne de întrebare
Atunci când sunt formulate cu bună credinţă şi nu disimulează o agendă politică ascunsă, criticile la adresa ambelor instituţii exprimă frustrarea celor revoltaţi de compromisurile pe care atât Casa Regală, cât şi conducerea BOR le-au făcut cu puterea politică, deşi, prin natura lor, amândouă erau datoare să se ridice deasupra mizeriei politice curente. Motivele care au generat recentul val de critici diferă totuşi de la o instituţie la alta.
Citeste tot articolul
SĂPTĂMÂNA 15-21 IANUARIE
Soarele şi Mercur se întâlnesc într-un aspect armonios cu marele benefic Jupiter, aflat în conjuncţie cu Nodul Nord (sensul vieţii). Aspectul generează încredere şi bunăvoinţă, sentimente pe care le transmitem celor din jur şi de aceea se şi întorc la noi. Pentru că Jupiter este retrograd şi Mercur la fel, putem reveni asupra unor proiecte, făcând ajustările realiste necesare ca totul să iasă bine. În comunicare suntem clari, succinţi, pragmatici.
Citeste tot articolul
"Vrut-ai, mamă, să mă ţii/ Scriitor în puşcării?”
Literatura şi folclorul găsesc explicaţii multora dintre aberaţiile vieţii moderne. Mai ales în România, o ţară cum alta nu găseşti. Cică neaoşii ei deputaţi de pripas şi plini de talent... mări se sfădiră şi se cumpăniră/ cum să-şi tragă, vere/ pedepse lejere/ Căci de nimeresc/la Beciul Domnesc/ să nu stea prea mult/ ca omul de rând/ să nu stea-n cătuşe/ ani şi ani pe tuşe...
Citeste tot articolul
De ce bat clopotele în Polonia?
Revenirea la putere în Polonia, în luna octombrie, a partidului Lege şi Justiţie a provocat multe dezbateri în Uniunea Europeană, unde sunt dur criticate atacurile pe care această grupare politică le-a dat împotriva democraţiei. Recent, o lege care prevede numirea politică a şefilor radioului şi televiziunii publice poloneze, în loc de concurs, ca până acum, a inflamat spiritele.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "Rezultatele Guvernului Cioloş pot hotărî câştigătorul, în alegerile din acest an"
Întâi de toate, a fost un an bogat în eşecuri politice, un an al prăbuşirii unor personaje care păreau eterne în fruntea statului sau a autorităţilor locale, de la ex-premierul Victor Ponta, până la primari ca Sorin Oprescu, în Bucureşti, şi Radu Mazăre, la Constanţa. De asemenea, a fost anul răsturnării unor oameni de afaceri supranumiţi "mari”, dar care şi-au făcut averile prin conexiuni politice şi racordarea la banii statului, ca Ioan Niculae, sau a unor indivizi mondeno-politico-afacerişti, ca aşa-zisul prinţ Paul "al României”...
Citeste tot articolul
Răspuns pentru ELENA PANDELE - Bucureşti, F. AS nr. 1135 - "Sora mea face forme grave de bronşită astmatiformă"
Astmul este o boală frecvent întâlnită, mai ales în lumea industrializată. În jur de 5-10% din populaţie poate fi afectată, iar vreo 300 milioane de indivizi în întreaga lume sunt deja afectaţi, cu 250.000 de decese anuale. Este cea mai des întâlnită boală cronică a copilăriei. Astmul este mai des întâlnit la sexul masculin, până la pubertate, iar după pubertate, mai ales după vârsta de 40 ani, este mai des întâlnit la sexul feminin.
Citeste tot articolul
"În urma tratamentului d-lui VICTOR BOGDAN, cele două carcinoame mi-au dispărut"
Mă numesc Mihaela Radu, am 48 de ani, locuiesc în Piteşti şi sunt o cititoare fidelă a revistei "Formula AS", în paginile căreia am găsit de fiecare dată remediile potrivite pentru diferitele afecţiuni ce ne-au încercat pe mine şi pe cei dragi mie, de-a lungul anilor. Tot în paginile ei am aflat, acum mulţi ani, despre d-l inginer Victor Bogdan şi despre miraculosul şi multpremiatul "Apisan Forte", care este o combinaţie specială de produse ale stupului, cu rezultate excepţionale în tratarea multor boli grave şi foarte grave.
Citeste tot articolul
Bicarbonatul şi forma maximă - Leacuri vechi pentru vremuri noi
Activarea memoriei. Se pare că peştele, consumat regulat, stimulează memoria. Ei bine, străbunicile noastre aveau o reţetă la fel de eficientă, dar mult mai ieftină: bicarbonatul de sodiu, pe care îl presărau (o linguriţă) peste preparatele culinare. Din cauza asta, nu uitau niciodată năzdrăvăniile pe care le făceam.
Citeste tot articolul
Bolile iernii - Leacuri din lumea largă
În Rusia, cataplasma caldă cu muştar este utilizată de sute de ani pentru uşurarea şi lecuirea răcelilor, bronşitelor şi pneumoniilor. Cum procedaţi: amestecaţi făină de muştar şi apă caldă (nu fierbinte) până se face o pastă groasă. Întindeţi-o pe o cârpă şi puneţi-o pe piept. Se ţine 15 minute. (Pentru cine nu suportă făina de muştar simplă, aceasta se poate amesteca cu făină de in.)
Citeste tot articolul
Tu ce regim mai ţii la început de an?
Vegetarieni şi mâncători de carne, matematicieni şi iubitori ai ordinii şi ai programelor riguroase - pentru orice gusturi, se găseşte astăzi dieta adecvată. În diversitatea ameţitoare a metodelor, rămâne, totuşi, statornică regula clasică: cine doreşte să scape de kilogramele în plus trebuie să consume mai multe calorii decât ingerează. Cel mai bine, cu un tip de alimentaţie care să corespundă preferinţelor personale. Am examinat pentru dvs. cinci diete la modă, pentru a vă da posibilitatea s-o alegeţi pe cea care vi se potriveşte.
Citeste tot articolul
Afecţiunile colonului - DIVERTICULITA
Prin diverticuloză se înţelege o afecţiune a colonului, întâlnită frecvent la persoanele vârstnice, mai exact la circa 50% dintre oamenii trecuţi de 70 de ani. Ea se manifestă prin constituirea unor diverticuli: nişte cavităţi de forma unor săculeţi sau degete de mănuşă, un fel de "buzunăraşe" de mucoasă ieşite în exterior, prin peretele intestinului. În ele se pot aduna resturi de alimente digerate ori seminţe mărunte.
Citeste tot articolul
Aurul Orientului - Curcuma
Plantă originară din Asia Meridională, Curcuma (turmericul) nu este doar un condiment (ingredient principal al pulberii de curry), ci şi un excelent antibiotic şi antioxidant, îmbunătăţind digestia şi restabilind flora intestinală. Pulberea din rădăcina acestei plante combate în mod eficient bolile cronice ale tractului gastro-intestinal, curăţă sângele, ajutând la refacerea celulelor roşii, normalizează metabolismul, îmbunătăţeşte activitatea ficatului.
Citeste tot articolul
CARDAMOMUL - 15 beneficii pentru sănătate
Originar din India şi Sri Lanka, cardamomul este considerat unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, preţul lui fiind depăşit doar de şofran şi vanilie. Îşi datorează aroma deosebită, dulceag-picantă, unui ulei eteric, compus din peste 120 de substanţe. Cardamomul este foarte folosit în medicina ayurvedică, fiind eficient în tratarea ulcerelor bucale, a problemelor digestive, chiar şi a depresiei.
Citeste tot articolul
S.O.S. OBRAZUL!
Pe lângă bucuria lor luminoasă şi veselă, sărbătorile iernii ne lasă şi amintiri neplăcute, mai ales pe obraz: ten cenuşiu şi obosit, ochi roşii şi încercănaţi, riduri încreţite ca permanentul, pori dilataţi. Dar, deşi ce vedeţi în oglindă e deprimant şi nepotrivit cu optimismul anului ce tocmai a început, soluţii există. Înainte să vă duceţi la un cabinet de cosmetică, încercaţi să vă dregeţi cu reţetele de mai jos.
Citeste tot articolul
O prinţesă pe o stea: MĂRIUCA
A fost unicul copil al regelui Carol I şi al reginei Elisabeta şi singura bucurie adevărată a vieţii lor. Dar cât de scurtă! La vârsta de patru ani, "Prinţesa Soare" a murit, lăsându-şi părinţii îndoliaţi, până la sfârşitul vieţii...
Citeste tot articolul
Întâlnire la un colţ de stradă
Ca în fiecare an, Sărbătorirea Crăciunului o facem cu familia. Privindu-i pe toţi cei adunaţi acolo, lângă bradul împodobit, mi-a venit aşa, deodată, un gând. Noi doi, acum bunici, suntem autorii acestui grup!!! De unde am pornit şi unde am ajuns! După criteriile mele de acum, eram doi puştani, când întâmplarea sau poate destinul a făcut să ne cunoaştem şi să ne placem.
Citeste tot articolul
POVEŞTI DE ZĂPADĂ
Închid ochii şi-mi amintesc. Suntem pe uliţa Bunii. E noapte şi venim înspre casa ei. Eu, Tata şi Mama. Eu, în mijloc, ţinându-mă de mâinile lor. Zăpada pufoasă pare că arde sub lumina lunii, sclipeşte ca şi cum acolo, sub ea...
Citeste tot articolul
VIOREL MĂRGINEAN - "M-a fascinat totdeauna albul iernilor"
M-a fascinat totdeauna albul iernilor. La mine acasă, la Cenade, în Ardeal, iernile erau strălucitoare şi pure. Alături, pădurea seconda zăpezile bogate, în contraste de culori extraordinare, pe care nu le găseşti în restul anului, nicăieri. Eu am copilărit între doi versanţi înalţi şi împăduriţi, aproape de Târnava Mare. Acolo, pădurea avea nuanţe infinite. Toamna, copacii căpătau culori îmbătătoare.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Profesorul Eugen Negrici va împlini în toamna acestui an 75 de ani, ceea ce mi se pare neverosimil: nici înfăţişarea, nici vioiciunea de spirit nu-i atestă vârsta. Undeva, spre sfârşitul "Sesiunii de toamnă", citează unul din paradoxurile lui Oscar Wilde: "Tragedia vârstei înaintate nu e de a fi bătrân, ci de a fi rămas tânăr". În cazul scriitorului Negrici, există însă consolarea că, rămas viguros în spirit, îşi păstrează forţa de seducţie a cititorilor.
Citeste tot articolul
"Un pelerin disperat": MIHAI PREPELIŢĂ - "Un milion de români sunt uitaţi în Imperiul răului"
Sunt românii înstrăinaţi, pierduţi şi chiar uitaţi la capătul pământului, oameni care nu mai au posibilitatea să ia legătura cu neamurile lor de dincoace sau de dincolo de Prut, cu spaţiul lor natal, cu limba română.
Citeste tot articolul
RADU PREDA - "Avem nevoie de preoţi care să iasă între blocuri!"
În sondaje nu scade credinţa sau încrederea românilor în Dumnezeu, ci încrederea lor în Biserica Ortodoxă, văzută ca instituţie. Ceea ce, aş zice eu, este un fenomen de normalizare a corpului social, pentru că este nesănătos să ai o încredere maximă în Biserică şi una minimală în instituţiile care guvernează viaţa de zi cu zi a cetăţeanului, cum ar fi poliţia, justiţia sau, în general, clasa politică.
Citeste tot articolul
În fiecare om se ascunde un vrăjitor
Suntem cu toţii nişte vindecători. Avem cu toţii puteri supranaturale, fără să o ştim. Daruri pe care le utilizăm în mod cotidian, fără să ne dăm seama că sunt magice. Harul vindecării. De exemplu, atunci când suflăm peste buba unui copil pentru a-l convinge că nu-l mai doare şi durerea chiar trece, facem, inconştient, un act de hipnoză. Când mergem pe stradă şi ne încrucişăm cu alt pieton, trimitem semnale invizibile, telepatice, pentru a-i indica că îl vom ocoli pe partea dreaptă sau pe stânga.
Citeste tot articolul
LURA - "Până mor, o să cânt"
2016 a început bine pentru iubitorii de muzică de la noi. Chiar acum, în această primă lună de iarnă geroasă şi adevărată, ne putem dezgheţa inimile, cu ritmurile solare ale Insulelor Capului Verde, interpretate de Lura. Solista în vârstă de 40 de ani, ce s-a făcut remarcată pe scena muzicală internaţională, ca promotoare a stilului morna, alături de regretata Cesaria Evora, vine pe 24 ianuarie, chiar de Ziua Unirii, să ne aducă un strop de căldură în dar.
Citeste tot articolul