Prin diverticuloză se înţelege o afecţiune a colonului, întâlnită frecvent la persoanele vârstnice, mai exact la circa 50% dintre oamenii trecuţi de 70 de ani. Ea se manifestă prin constituirea unor diverticuli: nişte cavităţi de forma unor săculeţi sau degete de mănuşă, un fel de "buzunăraşe" de mucoasă ieşite în exterior, prin peretele intestinului. În ele se pot aduna resturi de alimente digerate ori seminţe mărunte. Când înăuntrul acestor cavităţi apar inflamaţii sau chiar o infecţie, avem de-a face cu cel de-al doilea stadiu al bolii, şi anume diverticulita. Spre deosebire de diverticuloză, care poate trece mult timp neobservată şi e descoperită de obicei întâmplător, de exemplu cu ocazia unei colonoscopii, diverticulita provoacă o serie întreagă de simptome neplăcute, care obligă pacientul să se prezinte la medic: printre altele, dureri cronice în abdomenul inferior, balonări, crampe şi o alternanţă de constipaţie şi diaree. Merită reţinut faptul că această boală - prezentă frecvent în ţările europene şi mai ales în vestul continentului, se întâlneşte rarisim în acele regiuni ale globului unde oamenii continuă să consume alimente bogate în fibre, aşa cum se întâmplă în Africa şi Asia.
Buzunăraşele cu dureri
Cum se ajunge la formarea acestor săculeţi în mucoasa intestinală? Medicii acuză fără drept de apel deprinderile alimentare greşite ale pacienţilor. Dr. Andrew Weil, profesor la "College of Medicine" din cadrul Universităţii Arizona din Tucson, este de părere că majoritatea suferinzilor de diverticulită au un stil de viaţă nesănătos. Ei ingerează de regulă prea puţine fibre, suferă deseori de constipaţie, deci au probleme cu defecaţia, scaunul lor fiind uscat şi dur. Efortul şi "presiunea" la care sunt supuşi pe scaunul de toaletă slăbesc, în cele din urmă, pereţii intestinului gros. Apar diverticulii, în interiorul cărora se depozitează resturi de alimente care fermentează, se descompun şi creează probleme pe tubul digestiv.
Vestea bună este că diverticulita poate fi evitată relativ uşor, pur şi simplu adoptând o alimentaţie corectă. Secretul unui intestin sănătos îl reprezintă hrana cu un conţinut ridicat de fibre. Tot ce aveţi de făcut este să mâncaţi cât mai multe legume, fructe, leguminoase, cereale integrale şi pâine din făină integrală. Apoi, este nevoie să beţi suficiente lichide, pentru ca fibrele să poată aluneca fără dificultate prin intestin. Nu uitaţi: combătând constipaţia, preveniţi şi diverticulita. Dar atenţie! La o diverticulită acută va fi necesar, dimpotrivă, să micşoraţi cantitatea de fibre, astfel încât să daţi intestinului răgazul de a se vindeca. Timp de câteva zile, încercaţi să vă rezumaţi la mâncăruri sărace în fibre şi să beţi lichide care nu au aspect tulbure. Apoi reintroduceţi progresiv fibrele în meniu, suplimentându-le aportul cu câte 5-15 grame zilnic. În acest mod, veţi permite intestinului să se obişnuiască din nou cu ele.
Alimente cu valoare terapeutică împotriva diverticulitei
** Merele
Un măr mâncat în fiecare zi ar putea să vă scutească de o vizită la doctor. Consumul de fibre solubile şi insolubile (un măr de mărime medie cuprinde aproximativ 3 grame de fibre) asigură o desfăşurare normală a procesului digestiei, prevenind atât constipaţia, cât şi consecinţele ei, inclusiv diverticulita. În cartea sa "The Color Code" ("Codul culorilor"), medicul american James Joseph ne sfătuieşte să alegem mere de diverse culori.
** Seminţele de cânepă
Cantitatea recomandată zilnic, de 2 linguri de seminţe decorticate de cânepă (19 grame), conţine 5.360 miligrame de acizi graşi Omega-6, 1.500 miligrame de acizi graşi Omega-3 şi 3 miligrame de acid gamma-linolenic. Seminţele de cânepă dau gust bun diferitelor combinaţii de musli, ca şi salatelor şi supelor. Chiar dacă nu sunt foarte ieftine, ele rămân, totuşi, o sursă de Omega-3 mai convenabilă ca preţ decât capsulele cu ulei de somon, de pildă. Le găsiţi în magazinele naturiste, ca şi pe internet, la diverşi distribuitori.
** Muşeţelul
În limba spaniolă, muşeţelului i se mai spune şi "manzanilla", adică "măr mic". Într-adevăr, el degajă o aromă de măr şi s-ar putea să vă fie de tot atâta folos ca şi fructul. Fitoterapeuţii Simon Mills şi Kerry Bone îl recomandă în lucrarea lor "Principles and Practices of Phytotherapy" ("Principii şi practici de fitoterapie"), însă, mai curând, în scop profilactic, decât curativ.
Terapeutul american David Hoffman, care a studiat metodele de tratament natural cu plante în Marea Britanie, propune ca remediu antiinflamator pentru problemele intestinale ceaiuri de muşeţel sau mentă, băute pe întreaga durată a zilei, precizând totodată că menta are şi un efect de neutralizare a acidului gastric (antiacid). S-ar crede că salicilaţii din muşeţel (similari cu cei din tabletele de aspirină) ar fi contraindicaţi la diverticulită, dar Hoffman afirmă că această plantă medicinală este deosebit de eficientă la afecţiunile intestinale în general, iar la diverticulita acută în special, fiindcă poate ameliora durerile datorită apigeninei (un puternic inhibitor al enzimei COX-2) şi mai multor compuşi cu acţiune calmantă pe care îi conţine. Odată ajuns în intestin, ceaiul eliberează uleiuri cu efect antiinflamator. Reţeta lui David Hoffman arată astfel: se toarnă apă clocotită peste 2 linguriţe de muşeţel, se lasă la infuzat 5-10 minute, apoi se strecoară şi se bea la sfârşitul meselor.
** Curcuma
Oricât ar părea de ciudată ideea că mâncărurile indiene iuţi vă pot fi de ajutor în diverticulită, ea corespunde, totuşi, adevărului. Curcuma este principalul ingredient din pulberea de curry, are o puternică acţiune antiinflamatoare şi şi-a cucerit locul în medicina tradiţională, deja cu milenii în urmă. Terapeuţii indieni ayurveda o întrebuinţau contra inflamaţiilor de orice fel. Ea are multiple indicaţii terapeutice pentru problemele aparatului digestiv şi poate, printre altele, să reducă inflamaţia la nivelul diverticulilor.
Cea mai importantă substanţă bioactivă din curcuma este curcuminul, care posedă proprietăţi tămăduitoare ieşite din comun. Dr. Jonny Bowden, specialist în nutriţie, autorul volumului "The Most Effective Natural Cures on Earth" ("Cele mai eficiente tratamente naturiste din lume") elogiază extraordinarele efecte antiinflamatoare ale curcumei, recomandând-o ca pe un remediu salvator pentru diverticulii inflamaţi şi infectaţi. Dacă suferiţi de diverticulită, aţi putea încerca să preluaţi în meniul dvs. feluri de mâncare asezonate cu curry. O soluţie mai blândă ar fi să presăraţi pulbere de curcuma peste legumele fierte din farfurie. Sau să luaţi capsule cu curcumin.
** Seminţele de in
În cartea lor superb ilustrată "Natural Geographic Desk Reference to Nature's Medicine", Steven Foster şi Rebecca L. Johnson recomandă seminţele de in ca pe un laxativ neagresiv şi lipsit de riscuri, util în constipaţia cronică, diverticulită şi sindromul colonului iritabil. Pentru tratarea diverticulitei este indicat să se ia una, până la trei linguri de seminţe de in măcinate, de 2-3 ori pe zi, cu multă apă. Nu înghiţiţi seminţele întregi, fiindcă vă pot rămâne în diverticuli. Seminţele de in sunt foarte bogate în fibre, iar acestea reprezintă condiţia de bază pentru a avea un intestin sănătos. Totodată, mai conţin şi acid alfa-linolenic, unul din acizii graşi nesaturaţi Omega-3.
În cartea doctorului Donald O. Rudin, intitulată "The Omega-3 Phenomenon" ("Fenomenul Omega-3"), ca şi într-o serie de articole publicate ulterior, se arată că, atunci când se află într-o proporţie corectă cu Omega-6, acizii graşi Omega-3 pot fi de ajutor în peste cincizeci de afecţiuni, printre care şi diverticulita. Din păcate, în organismul majorităţii oamenilor, Omega-3 şi Omega-6 sunt prezenţi într-o proporţie nefavorabilă. Când echilibrul se restabileşte, Omega-3 are un efect antiinflamator dovedit, aşadar poate contribui la evitarea apariţiei unor complicaţii de natură inflamatorie sau infecţioasă la diverticuli. Alte surse bune de acid alfa-linolenic sunt cânepa, chia şi nucile.
** Menta
Nu există până în prezent un studiu care să confirme acţiunea benefică a mentei la diverticulită, însă ea este un remediu clasic, întrebuinţat cu rezultate excelente la felurite tulburări digestive. Frunzele ei conţin câteva substanţe carminative (care favorizează evacuarea gazelor din intestin) şi peste o duzină de compuşi cu efect antiinflamator, calmant şi analgezic. Acest conţinut de substanţe vegetale secundare o recomandă de la sine. Iar unii terapeuţi - ca de pildă David Hoffman, pe care l-am menţionat anterior - consideră că infuzia de mentă este foarte utilă contra diverticulitei.
** Cimbrul
Cimbrul este o sursă bună de fibre şi, pe lângă ele, mai cuprinde un mare număr de compuşi cu rol antispastic, antiinflamator şi analgezic. Îl puteţi include cu încredere, ca pe o armă eficientă, în arsenalul dvs. de luptă contra diverticulitei. Folosiţi-l pentru a îmbunătăţi gustul sosurilor, al supelor şi salatelor.
** Prunele uscate
Sunt foarte bogate în fibre şi au fost privite dintotdeauna ca remediul cel mai eficient împotriva constipaţiei, care este principalul factor de risc al diverticulitei. De asemenea, conţin dihidroxifenil-isatin, o substanţă care stimulează contracţiile intestinului, necesare pentru a avea scaune regulate. În prunele uscate se mai găseşte şi sorbitol, un zahăr natural care, asemenea fibrelor, atrage mari cantităţi de apă în tubul digestiv, făcând astfel posibilă deplasarea continuă a conţinutului intestinal.
** Tărâţele de grâu
În opinia medicilor şi a nutriţioniştilor, tărâţele de grâu sunt cea mai sigură, mai eficace şi mai ieftină modalitate de evitare şi combatere a constipaţiei - deci, implicit, şi a diverticulitei. Medicul britanic Neil Painter a fost cel dintâi care a afirmat, în concluziile îndrăzneţului său studiu din anul 1972, că diverticulita ar putea fi cauzată de cantitatea insuficientă de fibre din alimentaţie. Potrivit estimărilor sale, în tărâţele de grâu se găsesc de cinci ori mai multe fibre decât în pâinea integrală, ceea ce face din ele o adevărată "bombă" de fibre. Cu tărâţele de grâu n-aveţi cum să daţi greş.
Vă putem sugera o combinaţie care va fi şi foarte bună la gust. Puneţi într-un vas un pumn de scoarţă de ulm roşu şi doi pumni de frunze proaspete de mentă, turnând deasupra atâta apă, cât este nevoie ca să le acopere. Fierbeţi-le puţin la foc mic, apoi luaţi vasul deoparte şi îngroşaţi amestecul cu miere, aşa încât să capete consistenţa unui sirop. Păstraţi-l la rece. Luaţi din el cât doriţi să mâncaţi, adăugându-i tărâţe sau fulgi de grâu.
O formulă specială
La o diverticulită acută, vă puteţi ameliora simptomele folosind câteva plante emoliente. Ele căptuşesc pereţii colonului cu un strat protector, îl calmează şi ajută la vindecarea ţesutului inflamat şi iritat. În America, se întrebuinţează în asemenea cazuri un amestec de plante cunoscut sub denumirea "Robert's Formula" ("Formula lui Robert"). El se compune din ulm-roşu, nalbă-mare şi pălăria-cucului. Uneori se mai adaugă echinacea şi genţiană, pentru întărirea sistemului imunitar.
Alimente de consumat cu prudenţă
Seminţele, ca şi fructele şi legumele care au seminţe şi sâmburi riscă să provoace mari neplăceri pacienţilor cu diverticulită, în special în faza acută a bolii. Ele pot rămâne în diverticuli, iritând intestinul. De aceea, ar fi indicat să evitaţi următoarele alimente.
Seminţe: mac, susan, floarea soarelui.
Fructe şi legume cu sâmburi: căpşuni, rodii, zmeură, roşii.
Pop-corn-ul poate să creeze aceleaşi probleme, de aceea ar fi mai bine să renunţaţi la el.
Din cămara cu ierburi de leac
Vorbim aici despre o plantă perenă din flora spontană a Americii Centrale şi de Sud, care creşte în zone umede şi împădurite. Nu trebuie confundată cu ignama vândută uneori în supermarketuri, care face parte din familia cartofilor dulci. Dioscorea villosa, ignama sălbatică, se comercializează numai prin magazinele naturiste.
Fitoterapeuta californiană Kathi Kevill, autoarea cărţii "The Illustrated Herb Encyclopedia" ("Enciclopedia ilustrată a plantelor") ne propune o reţetă ce merită încercată: 2 părţi rădăcină de ignamă sălbatică (antispastică şi antiinflamatoare), 1 parte valeriană (relaxează şi linişteşte tubul digestiv), 1 parte călin american - Viburnum prunifolium (antispastic), 1 parte mentă (antispastică şi antiinflamatoare).
Suferinzilor de diverticulită li se recomandă să dea într-un clocot un litru de apă cu câteva linguri din acest amestec de plante.