Pulberea din rădăcina acestei plante combate în mod eficient bolile cronice ale tractului gastro-intestinal, curăţă sângele, ajutând la refacerea celulelor roşii, normalizează metabolismul, îmbunătăţeşte activitatea ficatului.
Adusă în Europa de Marco Polo, într-una din călătoriile sale în Orient, Curcuma a fost folosită la început drept materie primă pentru vopsit şi ca tinctură galbenă, utilizată în miniaturi. Supranumită "Şofranul Orientului", s-a bucurat de succes şi drept colorant în alimentaţie şi preparate farmaceutice. Începând cu secolul 16, Curcuma a devenit cunoscută şi ca medicament, cu efecte de excepţie în tratarea afecţiunilor ficatului, ale bilei şi intestinelor, planta fiind inclusă în celebra "Libro delle Droghe", o veritabilă "biblie" a plantelor medicinale.
Boli gastro-intestinale - O linguriţă de pulbere din curcuma se dizolvă într-un pahar de apă fiartă şi răcită. Se administrează câte o jumătate de pahar, de două ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de a mânca. Durata tratamentului este de zece zile, se face o pauză de două săptămâni şi se poate relua.
Anemie - O linguriţă de miere şi o jumătate de linguriţă de curcuma se amestecă bine. Se administrează dimineaţa, pe stomacul gol, timp de 21 de zile.
Normalizarea nivelului de zahăr din sânge - O jumătate de linguriţă de pulbere din curcuma se amestecă într-un pahar de apă călduţă. Se administrează de trei ori pe zi, cu câteva minute înainte de masă. Durata tratamentului este de zece zile.
Gripă şi răceală - Două grame de curcuma, două grame de ghimbir şi două grame de ardei roşu se fierb în 250 ml de lapte timp de trei minute (nu mai mult!). Se adaugă o linguriţă de miere şi se consumă cald.
Dureri în gât - Într-un pahar cu apă călduţă se dizolvă o linguriţă de sare (de preferat de mare) şi o linguriţă de pulbere din curcuma. Se face gargară de cinci-şase ori pe zi, timp de minim trei zile.
În cure de slăbire - Peste 500 ml de apă în clocot se adaugă două linguri de pulbere din curcuma, patru linguri de ceai negru, un vârf de lingură de scorţişoară şi două bucăţele de ghimbir. Se acoperă şi se lasă la infuzat până ce se răceşte complet. Ceaiul se amestecă cu 500 de grame de chefir şi se consumă dimineaţa, la micul dejun, sau seara, la cină.
Altă reţetă: Într-un vas emailat se toarnă 80 ml de apă, 170 ml de lapte şi o lingură de curcuma. Se pune pe foc şi se dă într-un clocot. Se lasă să se răcorească puţin şi se poate adăuga, după preferinţă, puţină miere. Se consumă cald, seara înainte de culcare.
Pentru efecte maxime, preparatele din curcuma se introduc în dieta zilnică timp de cel puţin două săptămâni.
Afecţiuni inflamatorii oculare - O jumătate de litru de apă şi două linguriţe de curcuma se pun pe foc într-un vas emailat. Lichidul se fierbe până ce scade la jumătate. Se acoperă, se lasă la infuzat până se răceşte, apoi se strecoară. Se clătesc ochii cu această soluţie de trei-patru ori pe zi. Procedura se urmează până ce simptomele dispar.
Hemoroizi - O linguriţă de ulei de cocos se amestecă cu o jumătate de linguriţă de pulbere din curcuma. Unguentul se aplică în zona afectată, seara, înainte de culcare.
Scapă de părul nedorit! Peste cinci linguri de pulbere din curcuma se adaugă apă rece până se formează o pastă. Se aplică o dată pe săptămână pe zonele de epilare şi se lasă să acţioneze timp de 20-30 de minute. Se clăteşte cu apă călduţă. După aproximativ trei-patru luni, părul în zona respectivă va creşte din ce în ce mai rar.