Dieta Paleo
Pe urmele strămoşilor
"Omul contemporan nu se hrăneşte conform necesităţilor dictate de caracteristicile speciei sale", sună teoria pe care se bazează dieta Paleo, care afirmă că tubul nostru digestiv ar fi construit pentru modul cum se alimentau strămoşii noştri din paleolitic (de unde şi denumirea de "Paleo"). Ni se cere să renunţăm la tot ce nu mâncau oamenii din epoca de piatră: de exemplu, zahăr sau paste. Şi alcoolul e tabu! De asemenea, interzise sunt cerealele şi lactatele - şi, odată cu ele, chiflele din făină albă, sosurile consistente şi frişca. În locul lor, ne putem umple farfuria cu fructe, legume, carne şi peşte, ouă şi miere, nuci şi seminţe. Cine doreşte să adopte metoda Paleo trebuie să dispună de timp şi de bani, pentru a-şi cumpăra mereu ingrediente naturale, de calitate, pe care să le prepare imediat. Iar nutriţioniştii nu sunt deloc convinşi că adoptarea unei astfel de diete pe termen lung ar fi ideală pentru omul din zilele noastre. Evident, renunţarea la produsele prelucrate industrial este cât se poate de utilă, însă consumul foarte mare de carne, pe o perioadă îndelungată, implică neîndoielnic riscuri pentru sănătate. Şi se ridică întrebarea dacă eliminarea totală a lactatelor, cerealelor şi leguminoaselor aduce, realmente, mai multe avantaje decât dezavantaje. De altfel, nici nu se ştie cu exactitate ce mâncau sau nu mâncau strămoşii noştri. Dar un lucru e cert: ei făceau mai multă mişcare decât noi, cei de astăzi.
* Această dietă vă poate ajuta cu siguranţă să slăbiţi, deoarece selecţia alimentelor este una limitată, în special prin reducerea drastică a carbohidraţilor.
Dieta vegană
Verde pur
Conceptul "vegan" cuprinde mai mult decât o simplă dietă, totuşi acest sistem de alimentaţie este atractiv pentru cei ce doresc să slăbească şi acceptă să excludă din hrana lor produsele de origine animală. În reţetele vegane, pe primul loc se află în general legumele, iar acestea conţin multe vitamine, minerale şi fibre, dar puţine calorii. Un plan de meniu conţinut într-un manual dietetic, "Vegan for Fit", se compune din sport şi o nutriţie săracă în carbohidraţi (de pildă, pastele sunt înlocuite cu tăiţei din dovlecei zucchini). Cine este dispus să depună un oarecare efort pentru a-şi pregăti mesele şi face suficientă mişcare poate slăbi pe această cale. Însă alimentaţia vegană, în sine, nu garantează acest lucru: să nu uităm că zahărul şi margarina sunt şi ele de provenienţă vegetală. De asemenea, există chipsuri, ciocolată şi prăjituri vegane. De fapt, obiectivul principal al stilului de viaţă vegan nu este acela de reducere a greutăţii corporale, ci militarea consecventă pentru drepturile animalelor. Veganii se abţin să consume orice produse care ar prespune chinuirea animalelor - incluzând aici chiar şi pantofii sau hainele de piele, pilotele umplute cu pene şi puf, ca şi numeroase articole cosmetice. Renunţând la carne, ouă şi lapte, ei se îngrijesc să-şi acopere din alte surse necesarul de vitamină B12, calciu şi fier. Însă pentru o dietă ţinută doar câteva săptămâni, nimeni n-are motive să se teamă de vreo carenţă de nutrienţi.
* Alimentaţia vegană nu duce automat la pierderea surplusului de kilograme. Dar dacă se reduc porţiile şi se mănâncă în primul rând legume, scade aportul de calorii, iar aceasta facilitează slăbirea.
Dieta Shred
Regim şi sport
* Combinaţia de sport şi alimentaţie diversă, cu reducerea numărului de calorii, poate ajuta, într-adevăr, la slăbit. Însă planificarea rigidă nu este decât parţial aplicabilă, în condiţiile traiului de fiecare zi.
Postul discontinuu
Bun şi pentru hipertensivi
Preferaţi 5:2 sau 16:8? Sau poate dieta din două în două zile? Aceste cifre, care probabil vă par misterioase, indică diferitele forme ale postului discontinuu. Toate pornesc de la o idee de bază: într-un interval dinainte stabilit se mănâncă normal, şi în restul timpului se posteşte, sau numărul de calorii se reduce la minimum. Astfel, la formula 5:2 se limitează aportul de calorii la 500 sau se posteşte în două zile din săptămână, iar la 16:8 se face acelaşi lucru 16 ore, în fiecare zi. În celelalte cinci zile, respectiv opt ore, este permis să se mănânce normal. Prin urmare, cine nu doreşte să schimbe nimic în meniul său, în schimb poate renunţa la el pe un interval limitat de timp, nu va întâmpina prea mari dificultăţi cu această metodă. Însă pierderea în greutate este mai degrabă un efect colateral, deoarece la postul discontinuu, ca şi la cel obişnuit, se urmăresc prioritar alte efecte: reducerea unor factori de risc, precum hipertensiunea arterială, valorile prea mari ale colesterolului şi trigliceridelor, rezistenţa la insulină - ceea ce îi determină pe mulţi să practice postul discontinuu în continuare, chiar şi după ce au reuşit să slăbească. În plus, abţinerea regulată de la mâncare acutizează perceperea unor semnale ale corpului, ca foamea şi saţietatea şi, de asemenea, educă simţul gustului.
* Datorită pauzelor alimentare, aportul energetic scade. În cazul când caloriile economisite nu sunt compensate în intervalele cu meniu normal, postul întrerupt poate ajuta destul de bine la slăbit.
Densitatea energetică
Mâncaţi pe săturate alimente cu puţine calorii
Ne simţim sătui la sfârşitul unei mese şi în funcţie de cât de plin ne este stomacul. Căci senzaţia de saţietate nu este determinată în primul rând de conţinutul caloric al mâncărurilor, ci de cantitatea ingerată, ea datorându-se unor receptori din peretele stomacului care semnalizează dilatarea lui. De aici derivă o regulă simplă pentru cei ce aspiră să slăbească: să mănânce pe săturate alimentele cu cele mai puţine calorii, cum ar fi legumele, brânza de vaci sau supa. Prin densitate energetică se înţelege numărul de calorii pe gram. Cine nu vrea să le calculeze singur se poate orienta cu ajutorul unor tabele care cuprind liste cu densitatea energetică a multor alimente, marcată şi cu culorile semaforului: tot ce este verde se poate mânca după placul inimii, din galben ar trebui să se mănânce mai puţin, iar roşul este permis numai în cantităţi mici. Totuşi, n-ar trebui să ne lăsăm intimidaţi atât de tare de culoarea roşie: o felie de tort cu frişcă poate fi compensată prin alimente cu un conţinut redus de calorii. Iar unele alimente din categoria roşie, ca de pildă nucile şi fulgii de ovăz, ne aduc, într-adevăr, multe calorii, dar în acelaşi timp ne oferă şi acizi graşi valoroşi, vitamine şi minerale.
De asemenea, nici toate ingredientele cu densitate energetică scăzută, consumate în cantităţi apreciabile, nu sunt pe deplin inofensive pentru sănătatea noastră. De exemplu, produsele light, deşi sărace în calorii, sunt foarte controversate. Cine se decide să-şi structureze alimentaţia pe termen lung după acest principiu ar trebui să aibă în vedere diversitatea - şi să considere culorile semaforului drept un element auxiliar, nu o indicaţie obligatorie.
* Scăderea în greutate prin orientarea după densitatea energetică este perfect posibilă, deoarece meniul include în principal legume şi alte alimente cu conţinut redus de grăsimi şi carbohidraţi.