Activarea memoriei
Se pare că peştele, consumat regulat, stimulează memoria. Ei bine, străbunicile noastre aveau o reţetă la fel de eficientă, dar mult mai ieftină: bicarbonatul de sodiu, pe care îl presărau (o linguriţă) peste preparatele culinare. Din cauza asta, nu uitau niciodată năzdrăvăniile pe care le făceam.
Somn agitat
Nu reuşiţi să adormiţi? Acelaşi "chin" se repetă seară de seară, împiedicându-vă să vă găsiţi liniştea? Bunicile noastre evitau insomniile cu ajutorul unui ceai calmant. Puneţi într-un bol 4 linguri de flori uscate de muşeţel şi 2 linguriţe de bicarbonat, turnaţi peste ele apă clocotită, lăsaţi să se infuzeze 10 minute şi beţi ceaiul cu o oră înainte să vă culcaţi.
Oboseală intensă
Funcţionând cu 100 km pe oră, organismul oboseşte, iar noi ne simţim lipsiţi de vlagă. Pentru regăsirea tonusului, bunica făcea o baie în apă rece (10°), în care dilua, în prealabil, 4 linguri de bicarbonat de sodiu. După 15 minute, ieşea din apă plină de vigoare şi de energie!
Dureri de spate
După un efort fizic ceva mai intens, organismul este obosit şi îşi fac apariţia durerile de spate (curbaturi). Bunicile noastre le calmau pur şi simplu cu băi calde şi bicarbonat de sodiu. Procedaţi la fel: adăugaţi la apa din cadă 4 linguri de bicarbonat.
Eliminarea mirosului de transpiraţie
Există persoane care transpiră abundent, fie vară, fie iarnă, emanând un miros neplăcut! Simpla spălare cu săpun nu îndepărtează mirosul. De aceea ar trebui să adăugaţi în apa cu care vă clătiţi o jumătate de ceaşcă de bicarbonat de sodiu.
Un substitut al sării
Anumite patologii interzic consumul de sare, dar această "obligaţie" alimentară li se pare greu de respectat celor obişnuiţi cu mâncarea sărată. Înlocuiţi, aşadar, acest ingredient cu bicarbonat de sodiu. Acidulat, acesta va "împrospăta" în mod natural gustul bucatelor. Dar, atenţie: ca măsură de siguranţă, cereţi în prealabil avizul medicului dvs. de familie.
Întărirea oaselor
Luptaţi pe căi naturale împotriva osteoporozei, folosind remediul ancestral al bunicilor noastre. Mâncaţi dimineaţa şi seara câte un iaurt în care amestecaţi o linguriţă de bicarbonat de sodiu. În felul acesta vă veţi ajuta oasele să fixeze calciul. Este un procedeu simplu, preventiv, care va face sistemul osos mai rezistent la şocuri.
Baie calmantă
Dacă aţi fost înţepat de un păianjen sau de alte insecte pe o zonă ceva mai extinsă a corpului, optaţi pentru o baie anti-mâncărime. Puneţi 20 de linguri de bicarbonat de sodiu în apa din cadă şi staţi în ea cel puţin 30 de minute. Iritaţiile se vor calma cu siguranţă.
Pentru relaxarea picioarelor umflate
Remediul acesta va readuce zâmbetul pe feţele femeilor gravide care suferă din cauza picioarelor umflate. Turnaţi într-un lighean mic 1 pahar de oţet de vin, adăugaţi 2 linguri de bicarbonat de sodiu şi ţineţi picioarele în acest amestec, relaxându-vă. Efectul imediat este garantat.
Se întâmplă, uneori, să vă doară încheieturile. Bunica îşi potolea durerile cu o bucată de pânză îmbibată în bicarbonat de sodiu. Nu ezitaţi să procedaţi la fel, de cel puţin 2 ori pe zi. Şi durerile dispar imediat. Dacă, totuşi, continuă, consultaţi medicul de familie.
Drenant natural
Pentru ca picioarele să-şi menţină supleţea, bunica avea la-ndemână un remediu magic: o loţiune preparată din 2 pahare de oţet de mere şi 1 lingură de bicarbonat de sodiu. Îşi masa zilnic coapsele şi gambele cu acest amestec, favorizând, astfel, circulaţia sanguină şi ajutând la eliminarea acumulărilor de grăsime.
Musculatură mai rezistentă
Nu este vorba de cine ştie ce performanţe sportive, ci pur şi simplu de a vă ajuta muşchii să se "autodepăşească". Bând apă cu bicarbonat de sodiu pe tot parcursul zilei, vă veţi întări organismul şi veţi rezista mai bine la eforturile intense şi prelungite. Este cât se poate de simplu: diluaţi într-o sticlă de apă de 1,5 l, 4 linguriţe de bicarbonat de sodiu.
Împotriva "lăsării" sânilor
Bunicile noastre aveau mare grijă de sânii lor şi pentru ca aceştia să rămână tari, preparau, în fiecare seară, o pastă miraculoasă. Deviza lor: mai bine să previi decât să vindeci. Diluau 4 linguri de bicarbonat în puţină apă şi 1 lingură de oţet de mere. După ce amestecul devenea omogen, îl lăsau o oră la rece, să se odihnească, şi îl aplicau, apoi, pe decolteu, vreme de 20 de minute.
Eliminarea produselor chimice
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că legumele din comerţ sunt tratate cu produse chimice. Şi că deşi le spălăm cu apă, reziduurile rămân pe loc. Pentru a le elimina, scufundaţi alimentele în apă cu bicarbonat şi clătiţi-le, apoi, sub jetul de apă de la robinet. Le puteţi mânca fără grijă: pesticidele şi-au luat tălpăşiţa!
Împotriva acarienilor
Nu e deloc uşor să le ţii piept acarienilor. De dimensiuni microscopice, aceştia produc dejecţii extrem de iritante pentru căile respiratorii. Pentru a limita înmulţirea acestor alergeni, folosiţi bicarbonatul de sodiu. Presăraţi-l pe canapele, pe fotolii, pe mochete... şi periaţi-le, apoi, pentru ca pudra să pătrundă în fibre. Lăsaţi să acţioneze 4 ore şi curăţaţi-le cu aspiratorul.
Crucifere uşor de digerat
Puneţi în apa în care fierbeţi varza (conopida, varza de Bruxelles etc.) un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Un "gest" simplu şi ieftin, care le va face mai digeste, şi le va ajuta în acelaşi timp să rămână mai tari, chiar dacă sunt bine fierte.
Legume uscate, fără flatulenţă
Digestia leguminoaselor uscate este însoţită, adeseori, de flatulenţă (balonări). Evitaţi acest inconvenient presărând peste ele, în prealabil, bicarbonat de sodiu. Un vârf de cuţit, înainte de a le fierbe, este suficient. Bonusul: bicarbonatul nu le alterează gustul!
Mâini murdare
Aţi lucrat în grădină, v-aţi murdărit pe mâini şi nu aveţi apă la dispoziţie. Dar, aveţi în magazie un pachet de bicarbonat de sodiu! Presăraţi bicarbonatul pe mâini şi frecaţi-le puternic. Loviţi-le, apoi, una de alta, pentru a îndepărta surplusul, ştergeţi-vă cu un prosop şi... gata. Ce mâini curate aveţi!
Purificarea aerului
Aerul înconjurător este încărcat de praf şi de alte "mizerii" care vă poluează plămânii. O situaţie în care bicarbonatul de sodiu poate interveni cu succes, pentru că el poate înlocui uşor produsele pe care le folosiţi la curăţenia casei. Şi folosiţi-l şi în locul deodorantelor chimice şi, de asemenea, pentru combaterea mucegaiului! Nu mai ezitaţi!
Asanarea patului
Saltelele şi pernele sunt adevărate "cuiburi" de acarieni şi mucegaiuri. Indiferent dacă sunteţi sau nu alergici, asanaţi spaţiul de odihnă, presărând bicarbonat de sodiu. Folosiţi, apoi, o perie, pentru ca să pătrundă bine în fibre, lăsaţi să acţioneze 6 ore şi aspiraţi. Procedeul trebuie repetat o dată la 3 luni.
Limitarea acidităţii roşiilor
Cei cu stomacuri sensibile digeră cu dificultate roşiile acide. Ca să nu le eliminaţi din alimentaţie, încercaţi să le presăraţi, înainte sau după fierbere, cu bicarbonat de sodiu. Un gest simplu care îi va uşura "munca" stomacului dvs.