O nouă revoluţie
La douăzeci şi cinci de ani de la manifestaţia din Piaţa Universităţii împotriva drumului pe care Iliescu şi oamenii lui se pregăteau să i-l croiască României, o nouă izbucnire spontană a cetăţenilor ţării (cu "sediul principal" în acelaşi loc) pare a arăta că acest drum s-a sfârşit. În iunie, 1990, gaşca de complotişti ce a pus mâna pe putere, prin răsturnarea regimului ceauşist, a declanşat "mineriada", o represiune sălbatică (şi perfect inutilă), împotriva cetăţenilor României, conştienţi că ţara se îndrepta într-o direcţie nefastă.
Citeste tot articolul
Cioloş. Dacian Cioloş...
Ne amintim cum se recomandă James Bond, atunci când este chemat de urgenţă pentru a rezolva o încurcătură serioasă, o situaţie extremă, un duel neprevăzut... "Bond. James Bond". Mi-am amintit de acest celebru personaj, în momentul în care preşedintele Iohannis l-a desemnat, ignorând propunerea PSD (Liviu Voinea), pe fostul comisar european, Dacian Cioloş, ca prim-ministru al guvernului de tehnocraţi.
Citeste tot articolul
Marea schimbare
Numirea lui Dacian Cioloş în fruntea Guvernului României iese, fără îndoială, în întâmpinarea străzii. Avem un premier tânăr, tehnocrat, venit din afara reţelei subterane trans-partinice care parazitează ţara noastră. Este suficient să te uiţi peste şcolile absolvite de el ca să înţelegi că între noul premier şi ciocoimea autohtonă este o distanţă uriaşă. Aşadar, am bifat o primenire. Cea mai rapidă şi cu cea mai mare expunere mediatică.
Citeste tot articolul
SEBASTIAN LĂZĂROIU - "Trebuie să se menţină spiritul civic activ şi forţa de presiune asupra structurilor de putere"
Evenimentul în sine avea potenţialul declanşator al revoltei. Pentru că a fost un număr mare de morţi şi pentru că stăteam, de mulţi ani, pe un butoi de pulbere. Emoţia colectivă stârnită de acest incendiu şi insatisfacţia faţă de clasa politică au împins oamenii în stradă. Generaţia nouă, de 20-30 de ani, şi cea de 40-50 de ani, a tinerilor din timpul revoluţiei din '89, au ieşit la proteste umăr la umăr. Clasa politică este considerată vinovată, pentru că România întârzie pe drumul modernizării şi pentru că ţara este măcinată de corupţie.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru MARIA - Bucureşti, F. AS nr. 1184 - "M-am îngrăşat mult după tratamentul cu Evista"
Mulţumindu-vă pentru apreciere şi încrederea acordată, voi încerca să aduc unele lămuriri privitoare la întrebările care vă frământă. Aparţinând clasei de medicamente destinate tratamentului şi prevenirii osteoporozei de postmenopauză, medicamentul Evista este, practic, un modulator selectiv al receptorilor estrogenici, cu acţiuni agoniste sau antagoniste asupra ţesuturilor receptoare de estrogen.
Citeste tot articolul
"SPONDI-LIZ m-a scăpat de durerile chinuitoare"
Sufăr de multă vreme de artroză inflamatorie, boală din cauza căreia mi s-au deformat claviculele - se arcuiseră în exterior, erau inestetice, iar durerile pe care le aveam zi de zi erau groaznice. Tratamentele date de medici îmi ameliorau chinurile doar o scurtă perioadă, apoi reveneau şi durerile parcă erau mai aprige. Ştiam din "Formula AS" de crema Spondi-liz a doctorului Ciuhrii, aşa că mi-am cumpărat un tub şi am aplicat-o de două ori pe zi prin masaj uşor, până intra toată în piele.
Citeste tot articolul
Leacuri de la cititori
Leac contra fumatului. Condiţia obligatorie pentru orice tratament de tuse este renunţarea categorică la fumat. Strămoşii noştri ne-au învăţat cum se poate renunţa la viciul acesta distrugător. Există o zi anume în decursul anului - prima zi din Postul Sfintelor Paşti (să zicem 23 februarie), când puterea Divină ne ajută să realizăm o faptă bună pentru sănătate şi pentru bugetul familiei
Citeste tot articolul
Sănătate cu alimente - Pietrele la vezica biliară şi la rinichi
Dacă avem o alimentaţie prea bogată în grăsimi şi colesterol, există posibilitatea formării de calculi biliari. Micile aglomerări solide, care se aseamănă cu nişte firimituri sau bulgări, iau naştere în vezica biliară, acolo unde este depozitat lichidul biliar, indispensabil pentru digerarea lipidelor în intestinul subţire. În mod normal, lichidul biliar (sau bila) conţine colesterol, proteine şi grăsimi.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Vinuri medicinale (3)
Pentru obţinerea de vinuri medicinale folosite în scop terapeutic ai nevoie de două ingrediente: planta medicinală şi vinul. Reuşita obţinerii unui vin de calitate depinde de cele două componente. Dacă ai recoltat şi uscat plantele după recomandările
Citeste tot articolul
ASPIRINA
Cine vrea preparate cosmetice naturale "la minut", cu efect de iluminare, albire, uniformizare a pielii, curăţare, reducerea inflamaţiilor şi a iritaţiilor, poate apela cu încredere la un ingredient minunat: aspirina. Ea poate fi folosită în diverse combinaţii, atât pentru piele, cât şi pentru păr, iar rezultatul este de zile mari.
Citeste tot articolul
Secrete chinezeşti: CEAIUL ALB
Ce-ar trebui oare să bem la prânz, atunci când dăm iama în mâncăruri grele şi grase, ca să nu le lăsăm să se transforme în "perne", în jurul taliei? Răspunsul e simplu: două căni de ceai alb, băut la mijlocul zilei, scad absorbţia grăsimilor şi intensifică metabolismul. Consumat din vremuri străvechi în China, pentru menţinerea tinereţii şi a sănătăţii, este obţinut din muguri şi frunze tinere ale arborelui Camellia sinensis...
Citeste tot articolul
ANA ASLAN - Geniul care a oprit timpul
Ce-au avut în comun Charles de Gaulle cu Marlene Dietrich, Nikita Hrusciov cu Claudia Cardinale, Indira Gandhi cu mareşalul Franco? Geniul unei românce care a demonstrat cu dovezi ştiinţifice că timpul poate fi oprit. Sau, cel puţin, întârziat...
Citeste tot articolul
Festivalul Naţional de Teatru, la aniversare
Festivalul Naţional de Teatru a împlinit, la sfârşit de octombrie, 25 de ani de existenţă, fapt cu totul remarcabil în zbuciumata viaţă culturală românească. Un festival stabil, serios, care aduce an de an, timp de o săptămână, în diferite săli bucureştene, producţiile de vârf ale teatrelor din ţară. Dar cu toate că a fost organizată cu pricepere şi cu experienţă de UNITER, ediţia aniversară din această toamnă nu a însemnat un triumf, nu a strălucit.
Citeste tot articolul
Acele magice ale doctorului CABA
La venerabila vârstă de 83 de ani, doctorul Teodor Caba îşi primeşte pacienţii cu o energie şi un optimism greu de găsit, chiar şi la medicii tineri. Indiferent dacă e vorba de o simplă durere de cap, de infertilitate sau de scleroză în plăci, fiecare pacient este primit cu zâmbet larg, inimă caldă şi vorbe de îmbărbătare. Oamenii vin din toată ţara la cabinetul său de pe strada Putnei, din Sibiu, punându-şi speranţele în "acele magice ale doctorului Caba", fără să ştie că, dincolo de modestia desăvârşită a specialistului, de fapt, au în faţă un mare om de ştiinţă.
Citeste tot articolul
Elefanţii nemuritori şi sinuciderea celulară
Oncologul american Joshua Schiffman, de la Institutul Huntsman, de pe lângă Universitatea Utah, din Statele Unite ale Americii, a făcut, împreună cu un grup de cercetători, o descoperire senzaţională, care a uimit comunitatea medicală internaţională iscând întrebarea de ce nu a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru medicină din acest an.
Citeste tot articolul
Rapsodii de toamnă
E toamnă, şi mie mi-e dor de Buna... Şcoala e de vină că mă ţine departe de ea. Dar într-un fel, bine că e toamnă, pentru că apoi vin iarna şi vacanţa, şi merg din nou la Buna. Şi Buna suferă după mine. La fiecare sfârşit de vară stăm şi plângem amândouă, de parcă e sfârşitul lumii: eu că plec, ea că rămâne fără mine. Apoi, ea îşi şterge ochii cu colţul zadiei şi, îmbărbătându-se, îmi zice: "Las', puiuţul lu' Buna, că trece şcoala ş'apoi vine iar vacanţa!"
Citeste tot articolul
SABINA FATI - "Jurnalismul a rămas viaţa mea, chiar dacă nu mai sunt chiar atât de implicată emoţional"
A călătorit trei luni, a străbătut zece ţări şi a stat de vorbă cu vreo sută de oameni. Din poveştile lor împletite cu tot ce a văzut, simţit şi înţeles, Sabina Fati a scris o carte. "Singură pe Drumul Mătăsii"
Citeste tot articolul
Biserica rezemată pe o cruce
E mică tare bisericuţa asta de piatră! Doi paşi, exact doi paşi, despart uşa de la intrare, de catapeteasmă. E mică şi, totuşi, încap în ea şi preotul, şi maicile, şi cei câţiva credincioşi care s-au încumetat să ajungă aici, în zi de mare sărbătoare: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. Copacii pădurii nu şi-au lepădat de tot straiele şi-şi vântură aurul, sub cerul albastru de toamnă. O lumină ca mierea învăluie pământul, mai blândă şi mai tristă ca în alte anotimpuri, urcând, cu greu, spre dealul şi spre biserica ridicată pe vârful lui.
Citeste tot articolul
PUTEREA RUGĂCIUNII
Ianuarie. Ninsoarea de cu o seară înainte nu se potolise încă spre dimineaţă. Mă trezesc fără prea mult entuziasm şi caut să găsesc ceva de care să mă agăţ, ca să pot intra în rutina de zi cu zi. Îmi propun să-mi aduc aminte de copilărie, de zăpezile care acopereau întreg oraşul şi atunci ştiam că voi avea cele mai frumoase zile de vacanţă.
Citeste tot articolul
Oaspeţi din lumea de dincolo
Vreme de secole, cultura occidentală a fost condiţionată de un punct de vedere materialist, care considera universul ca o maşină gigantică, alcătuită din lucruri moarte. Recent, ştiinţa a făcut descoperiri care revoluţionează viziunea asupra lumii, deschizând perspective noi atât asupra noastră, ca indivizi, cât şi asupra naturii cosmosului în care trăim. Fizica cuantică a dovedit că materia, aşa cum o cunoaştem noi, nu există în realitate, că ea este - după cum o definea Einstein - "o formă condensată de energie".
Citeste tot articolul
SĂPTĂMÂNA 20-26 NOIEMBRIE
Planetele se adună în Săgetător, unde Mercur intră sâmbătă, iar Soarele luni, pentru a-i ţine companie marelui malefic, Saturn, aflat deja acolo. Se cuvine să le urăm "La mulţi ani!" Săgetătorilor, cărora începem să le sărbătorim ziua de naştere. Dar cele trei planete fac, pe rând, un aspect defavorabil cu Neptun în Peşti, ceea ce explică de ce avem un nivel de energie atât de scăzut, de ce ne simţim atât de apăsaţi de responsabilităţi.
Citeste tot articolul
Solidaritate şi muzică
Sunt zile grele pentru scena muzicală românească. În cumplitul incendiu din clubul Colectiv şi-au pierdut viaţa o mulţime de tineri, printre care şi numeroşi muzicieni. Nu este vorba doar despre o mare parte dintre membrii trupei Goodbye to Gravity, care îşi lansau acolo albumul, ci şi despre alţi colegi de breaslă, invitaţi la această lansare, prieteni sau admiratori ai formaţiei.
Citeste tot articolul