Pentru obţinerea de vinuri medicinale folosite în scop terapeutic ai nevoie de două ingrediente: planta medicinală şi vinul. Reuşita obţinerii unui vin de calitate depinde de cele două componente. Dacă ai recoltat şi uscat plantele după recomandările prezentate, de-a lungul timpului, în "Formula AS", şi ai preparat vinul în casă, din struguri, după metodele tradiţionale, ai garanţia unui vin medicinal de foarte bună calitate.
Dar atenţie! În mass media sunt prezentate frecvent metode de obţinere a unor vinuri terapeutice care, pe lângă vin şi planta medicinală, mai conţin în reţetă şi zahăr, miere sau chiar alcool etilic. Total greşit! Aceste adausuri îi scad vinului calitatea. De asemenea, sunt recomandate tehnici după care se prepară vinul folosind zahăr, lămâie, drojdie, diferite arome, mai puţin struguri. Acest gen de vin face parte din grupa băuturilor fermentate liniştit (BFL) şi nu are nicio legătură cu vinurile medicinale adevărate.
1. Vinul de saschiu
Vinul de saschiu sau oricare alt preparat farmaceutic obţinut din saschiu ar trebui să facă parte din tabietul zilnic al vârstnicului sănătos sau bolnav.
Mod de preparare: 4 linguri de saschiu mărunţit groscior se amestecă cu 1 litru de vin roşu adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, şi apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Farmacia Faltis are pe stoc atât plantă uscată, cât şi vin de saschiu.
Tratamente cu vin de saschiu
* Boală coronariană
Se administrează 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Hipertensiune arterială
Ca prevenţie, la persoanele predispuse la hipertensiune, sau în hipertensiunea uşoară (stadiul 1) tratamentul cu preparate din saschiu este suficient. Pentru hipertensiunea arterială moderată (stadiul 2) şi severă (stadiul 3) se foloseşte ca terapie complementară, alături de medicaţia alopată recomandată de medicii curanţi de specialitate.
Se administrează trei linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile vaselor periferice - varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilară
Se administrează 3 linguri de vin de saschiu, de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentul intern se completează prin aplicaţii locale, cu o cremă pentru varice sau afecţiuni vasculare preparată la Farmacia Faltis.
* Afecţiuni ale urechii interne - sindrom Ménière, care se manifestă prin vertij (ameţeli), tinitus (ţiuituri), acufene (zgomote)
Se administrează 3 linguri de vin de saschiu, de 2 ori pe zi, după masă.
* Revigorant al sistemului nervos central
Preparatele din saschiu sunt recomandate în oboseală provocată de munca intelectuală intensă (surmenajul intelectual), viaţa cotidiană stresantă sau alte activităţi epuizante.
Se iau câte 3 linguri de vin pe zi, după masă.
* Boli degenerative - demenţă senilă, boala Alzheimer, ateroscleroză
Se administrează 2 linguri de vin de saschiu, de 2 ori pe zi, după masă.
* Distonii neurovegetative - cefalee, migrene, stări de agitaţie
Se bea câte o ceaşcă de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Citostatic
Prin conţinutul în vincristină şi vinblastină, saschiul este recomandat ca terapie complementară în leucemie sau limfoamele maligne. De altfel, astăzi, vincristina obţinută prin sinteză figurează pe lista medicamentelor esenţiale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru tratamentul leucemiei.
Se administrează 3 linguri de vin pe zi, după masă.
* Tulburări de vedere - datorate unei insuficienţe circulatorii la nivelul ochiului
Se administrează 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
2. Vinul de salvie
Mod de preparare: 4 linguri de salvie uscată si mărunţită groscior se amestecă cu 1 litru de vin roşu adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, şi apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în sticle de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Tratamente cu vin de salvie
* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronşite, astm bronşic - ca dezinfectant şi antiinflamator
Se bea câte o ceaşcă de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile venelor şi capilarelor
Se foloseşte mai mult preventiv de cei ce au o predispoziţie la aceste afecţiuni.
Se bea o ceaşcă de vin de salvie, seara, la culcare.
* Boli virale - răceală, gripă, guturai
Se administrează câte un pahar de vin fierbinte de salvie, după masă. Se poate adăuga puţină scorţişoară. Vinurile fierbinţi fac parte din metodele tradiţionale pentru combaterea acestor boli specifice sezonului rece.
* Stimulent digestiv
Se administrează câte trei linguri de vin, de 2 ori pe zi. Pentru creşterea apetitului, vinul se administrează înainte de masă, iar pentru favorizarea digestiei, după masă.
* Insuficienţă biliară (cunoscută în popor sub numele "mi s-a aplecat")
Se bea un păhărel de vin de salvie (100 ml), după mesele bogate în grăsimi.
* Bolile sistemului nervos central - insomnii, anxietate, nervozitate
Se beau câte 3 linguri de vin de salvie, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli de piele care se manifestă prin mâncărimi şi eriteme
Se bea câte o ceaşcă vin de salvie, de 2 ori pe zi, după masă.
* Tulburări de menopauză - bufeuri, agitaţie, iritabilitate, transpiraţii reci, palpitaţii
Se iau câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli din sfera ORL - amigdalite, rinite, faringite, laringite, sinuzite
Se iau câte 3 linguri de vin de salvie, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale cavităţii bucale - sialoree (hipersalivaţie)
Se iau câte 3 linguri de vin de salvie, de 2 ori pe zi. Mai întâi se face gargară, după care vinul se înghite.
* Antiperspirant în combaterea transpiraţiilor excesive nocturne
Se bea o ceaşcă de vin de salvie, seara, la culcare.
3. Vinul de iederă
Mod de preparare: peste 50 de grame (4 linguri) de frunze uscate de iederă, mărunţite groscior, se toarnă 1 litru de vin roşu adus la fierbere şi se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separând partea limpede de resturile depuse la fundul vasului. Se va completa cu vin, până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Tratamente cu vin de iederă
* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronşite, astm bronşic, pneumonii însoţite sau nu de tuse sau expectoraţie
Se administrează 3 linguri de vin de iederă, de 2 ori pe zi, după masă.
* Antinevralgic - în tratamentul durerilor de cap şi al nevralgiei de trigemen
Se administrează câte 3 linguri de vin de iederă, de 2 ori pe zi.
* Boli virale - răceală, gripă, guturai
Tratamentul acestor boli se instituie la primele simptome. Se beau 100 ml de vin de iederă călduţ, de 2 ori pe zi.
* Colici abdominale (dureri de burtă)
Se beau câte 3 linguri de vin, de două ori pe zi, înainte de masă.
* Calmant în crizele hepatobiliare
Se beau câte 50 ml de vin, de două ori pe zi.
* Antispastic în bolile renale - cistite, colici renale, micţiuni (urinări) frecvente
Se iau câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Miorelaxant în crampele musculare (cârcei) provocate de o circulaţie periferică deficitară
Se administrează câte 3 linguri de vin de iederă, de 2 ori pe zi, la apariţia crampelor. Când crampele au o anumită frecvenţă, se face un tratament continuu, de cel puţin 30 de zile.
* Tratamentul celulitei şi al vergeturilor
Se administrează 3 linguri de vin de iederă, de două ori pe zi.
Tratamentul intern se asociază cu cel extern, prin aplicarea unor creme speciale, ce pot fi procurate de la Farmacia Faltis.
* Analgezic în durerile de urechi - otite acute şi cronice
Se beau 50 ml vin de iederă, de două ori pe zi.
* Gută şi dureri articulare de natură reumatismală
Se administrează câte 3 linguri de vin de iederă, de două ori pe zi, după masă.
4. Vinul de gălbenele
Mod de preparare: o cană (50 g) de flori de gălbenele uscate şi mărunţite groscior se amestecă cu 1 litru vin (alb, roşu, roze), adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului, apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de resturile depuse la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane brune, de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Tratamente cu vin de gălbenele
* Boli ale aparatului digestiv - gastrite, dispepsii, meteorism, flatulenţă, balonări şi stări spastice ale aparatului digestiv, diaree
Se administrează câte 3 linguri de vin de gălbenele, de două ori pe zi, după masă.
* Emolient în tusea seacă ce însoţeşte afecţiunile aparatului respirator
Se administrează 3 linguri de vin de gălbenele, de două ori pe zi, după masă.
* Coleretic, în afecţiunile biliare
Se administrează câte 3 linguri de vin de gălbenele, de două ori pe zi, după masă.
* Antispastic în bolile aparatului urinar
Se administrează câte 3 linguri de vin de gălbenele, de două ori pe zi, toate acestea după masă.
* Hipolipemiant
Administrat regulat, vinul de gălbenele poate duce la scăderea lipidelor (grăsimilor) din sânge. De aceea, ca prevenţie, se recomandă a se bea câte o ceaşcă de vin, cel puţin de trei ori pe săptămână.
* Emenagog
Favorizează apariţia menstruaţiei la femeile anemice, care au ciclul menstrual neregulat.
Se administrează câte 3 linguri de vin de gălbenele pe zi, cu aproximativ 5 zile înainte de apariţia ciclului şi pe toată perioada lui.
* Afecţiuni alergice - urticarie, prurit, eriteme
Se administrează câte 3 linguri de vin de gălbenele, de două ori pe zi, după masă.
Tratamentul se poate completa cu aplicaţii externe, cu unguent sau ulei din flori de gălbenele.
* Afecţiunile anusului şi rectului - hemoroizi, fisură anală, prurit anal, rectită
Se administrează câte 3 linguri de vin de gălbenele, de două ori pe zi, după masă.
* Alergie oculară sezonieră provocată de diverşi factori alergeni (praf, puf, polen)
Se recomandă, preventiv, folosirea vinului de gălbenele ca terapie complementară, alături de medicaţia alopată.
Se administrează câte 3 linguri de vin de gălbenele, de două ori pe zi, după masă.
Vinul utilizat în dozele menţionate mai sus nu afectează ficatul sau alte organe, chiar dacă se foloseşte perioade mai lungi de timp.
Notă: Din cauza conţinutului în alcool, vinurile terapeutice nu se recomandă conducătorilor auto sau persoanelor cu intoleranţă la alcool.
Pentru informaţii despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deţine "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciştilor din România.