Pietrele la vezica biliară: prea mult colesterol
Dacă avem o alimentaţie prea bogată în grăsimi şi colesterol, există posibilitatea formării de calculi biliari. Micile aglomerări solide, care se aseamănă cu nişte firimituri sau bulgări, iau naştere în vezica biliară, acolo unde este depozitat lichidul biliar, indispensabil pentru digerarea lipidelor în intestinul subţire. În mod normal, lichidul biliar (sau bila) conţine colesterol, proteine şi grăsimi. Însă un surplus de colesterol sau de săruri de calciu poate duce la formarea unor calculi, în acelaşi fel în care colesterolul înfundă vasele de sânge, provocând hipertensiune, afecţiuni cardiace sau un accident vascular cerebral.
În majoritatea cazurilor, pietrele rămân în colecist, fără ca bolnavul să prezinte vreun simptom. Dar în momentul când calculii încep să migreze pe căile biliare, adică pe canalele prin care lichidul secretat în ficat intră în vezica biliară şi apoi iese din ea, deplasarea lor produce dureri chinuitoare, ce apar şi dispar în partea dreaptă a abdomenului superior, imediat sub coaste.
Riscul de calculi biliari este de trei ori mai mare la femei decât la bărbaţi, deoarece estrogenul contribuie la creşterea concentraţiei colesterolului în compoziţia bilei. Alţi doi factori care sporesc acest risc sunt vârsta şi supraponderalitatea. În prezent, pietrele din vezica biliară sunt îndepărtate chirurgical, îndeosebi prin metoda laparoscopică, iar uneori sunt dizolvate cu ajutorul unor medicamente care descompun colesterolul din calculi.
Pietrele la rinichi: prea multe minerale
Când anumite minerale prezente în urină ating o concentraţie prea ridicată, din sărurile de calciu şi din alte minerale se constituie cristale care au aspectul unor pietricele dure, de formă neregulată. În general, ele se elimină odată cu urina, cu deosebirea că, atunci când o asemenea piatră iese din rinichi, ea nu alunecă atât de uşor de-a lungul ureterului îngust prin care poate circula fără probleme urina. Dimpotrivă, evacuarea pietrelor se face cu dureri puternice, intermitente, în regiunea inferioară a spatelui, în coaste şi în bazin.
De calculii renali sunt afectaţi, în special, bărbaţii de vârstă mijlocie sau înaintată. În general, nu există un tratament medicamentos împotriva acestor formaţiuni, ci doar pentru controlarea durerilor legate de deplasarea lor prin uretere. Cu câtăva vreme în urmă, o piatră care refuza să iasă era considerată o urgenţă chirurgicală. Astăzi, se întrebuinţează un procedeu neinvaziv, numit litotripsie, ce constă în dezmembrarea calculilor în fragmente mai mici prin intermediul unor unde de şoc, pentru a li se facilita evacuarea.
Conflictul calciului
În trecut, se credea că pietrele din vezica biliară şi rinichi ar fi consecinţa unei alimentaţii excesiv de bogate în calciu. Aceasta se explică prin faptul că ambele probleme se asociază adesea cu depunerile de calciu apărute în colecist sau rinichi, ca urmare a administrării unor preparate cu mineralul respectiv. Autorii unui studiu recent au ajuns însă la concluzia că persoanele care includ în hrana lor alimente cu un conţinut apreciabil de calciu au, dimpotrivă, un risc minim de calculi la colecist sau rinichi. Specialiştii presupun, aşadar, că mineralul se asimilează mai bine în forma lui naturală, aşa cum provine din alimente, iar nu din tabletele cumpărate de la farmacie. Calciul din hrana noastră zilnică face să scadă cantitatea de colesterol din vezica biliară şi rinichi, implicit şi riscul de formare a pietrelor.
Consumaţi suficiente lichide
Apa are o contribuţie însemnată la funcţionarea fără greş a tuturor sistemelor din organismul nostru, deci şi la prevenirea apariţiei calculilor. Cine se hidratează din abundenţă îşi spală ficatul şi diluează bila, care altfel se poate îngroşa, favorizând formarea pietrelor. Şi cu cât beţi mai multă apă, cu atât şi concentraţia urinei devine mai slabă. Aşa împiedicaţi constituirea unor cristale, care apoi vor creşte, transformându-se în calculi. După opinia specialiştilor, cel mai bine este să bem între 6 şi 8 pahare de apă zilnic. Un sfat practic: măsuraţi în fiecare dimineaţă 2 litri de apă şi aveţi grijă ca până seara, la culcare, să consumaţi întreaga cantitate.
Alimente cu valoare terapeutică împotriva pietrelor la vezica biliară
Pentru prevenirea calculilor biliari, specialiştii recomandă o hrană cu conţinut redus de grăsimi şi colesterol. Iar alimentele prezentate mai jos vă pot oferi o protecţie suplimentară.
** Anghinarea
Adepţii terapiilor naturale folosesc în mod tradiţional anghinarea (care nu trebuie confundată cu topinamburul) în cazurile de oligurie (reducerea cantităţii de urină ce se elimină în 24 de ore), determinată de prezenţa calculilor renali. Totodată, ei afirmă că principiile active din anghinare stimulează secreţia biliară şi blochează sinteza colesterolului.
** Fibrele alimentare
Alimentele bogate în fibre previn formarea pietrelor, deoarece scad concentraţia colesterolului în bilă. Aceasta este o modalitate de a reduce riscul de calculi biliari. Fibrele existente în fructe, legume, cereale integrale şi tărâţe captează în intestin sărurile biliare şi colesterolul, împiedicând astfel asimilarea acestuia. De asemenea, fibrele atrag multă apă, ceea ce înmoaie conţinutul intestinului. Un scaun care conţine destulă apă absoarbe grăsimile, iar când ponderea lipidelor din organism scade, se reduce şi probabilitatea apariţiei pietrelor în colecist. Deosebit de încurajatoare sunt concluziile unui studiu efectuat în anul 2004 la Universitatea Harvard, din care reiese că alimentaţia bogată în fibre poate asigura protecţie împotriva calculilor biliari, chiar şi în condiţiile prezenţei simultane a mai multor factori de risc.
** Legumele
Mâncaţi multe legume, căci pe această cale vă puteţi apăra foarte bine de pericolul pietrelor la vezica biliară. Echipa de cercetători de la Universitatea Harvard subliniază faptul că proteinele vegetale blochează în mod evident constituirea calculilor biliari.
** Curcuma
Această mirodenie de origine indiană reprezintă un remediu eficient în combaterea pietrelor apărute în colecist. Planta înrudită cu ghimbirul a fost întrebuinţată în Asia secole de-a rândul nu numai la prepararea mâncărurilor, ci şi ca medicament, ba chiar i s-au atribuit şi virtuţi magice, fiind purtată drept talisman. Ca şi la ghimbir, partea utilă sunt rizomii, care se fierb, se usucă şi apoi se macină, obţinându-se un condiment de culoare galbenă, uşor aromat, cu un gust destul de picant. Curcuma este unul dintre principalele ingrediente ale pulberii de curry. Substanţa sa activă, curcuminul, are un efect demonstrat împotriva calculilor, prin faptul că subţiază lichidul biliar. Şi nu numai că previne formarea pietrelor, dar le şi dizolvă pe cele deja existente. Aşadar, dacă suferiţi cumva de calculi biliari, ar fi o idee bună să vă inspiraţi din bucătăria indiană, care cuprinde nenumărate reţete de mâncăruri asezonate cu curry.
** Păpădia
Modesta "buruiană", crescută prin grădini şi la marginea drumurilor, stimulează secreţia biliară şi îmbunătăţeşte metabolismul lipidelor, ca şi utilizarea colesterolului în organism. Din frunzele cu un gust discret amărui ale păpădiei se poate prepara o salată înviorătoare, de primăvară. Şi după cum s-a constatat, câteva ceşti de infuzie de păpădie, băute zilnic, au darul de a calma colicile biliare.
** Ridichile
În ridichi se găsesc diverse substanţe cu acţiune benefică asupra digestiei, care stimulează, printre altele, şi secreţia biliară. Michael T. Murray, specialist în terapii naturale şi autor al volumului "Encyclopedia of Healing Foods" ("Enciclopedia alimentelor cu efect curativ"), ne sfătuieşte să mâncăm ridichi proaspete, pentru a ne păstra colecistul sănătos. Atât rădăcina plantei, cât şi sucul stors din ea au eficienţă terapeutică.
** Frunzele de sfeclă roşie
La o criză de colici biliare, mâncaţi cu încredere frunze de sfeclă roşie, deoarece ele vă pot alina durerea. Prin conţinutul lor bogat de minerale, vitamină A şi betaină activează producţia de bilă şi diluează lichidul biliar. Betaina ajută şi la contracţiile musculaturii din vecinătatea colecistului şi a căilor biliare, făcând astfel posibilă circulaţia bilei. Surse bune de betaină sunt de asemenea şi tămâiţa şi nalba mare. Dintre cele două, ar fi de preferat ultima, deoarece conţine o cantitate de patru ori mai mare de betaină. Dr. Linda B. White, autoarea cărţii "The Herbal Drugstore" ("Farmacia plantelor"), recomandă această plantă bogată în mucilagii pentru calmarea tractului urinar.
* Peştele
Studiile efectuate la "John Hopkins University School of Medicine" arată că uleiul de peşte frânează procesul de formare a calculilor biliari. Acizii graşi Omega-3 conţinuţi în anumiţi peşti au cu certitudine proprietatea de a scădea nivelul colesterolului. Ei reprezintă un ajutor preţios pentru persoanele ce se confruntă cu acest risc, de aceea ele ar trebui să mănânce mai mult peşte gras, de tipul somonului. Iar ca surse bune de acid alfa-linoleic putem indica seminţele de chia, de cânepă, de in, precum şi uleiul de nucă.
* Afinele
Micuţele boabe cu pulpa fructului violetă sau de un verde deschis sunt folositoare atât pentru vezica biliară, cât şi pentru rinichi. Dacă le zdrobiţi şi le lăsaţi să macereze în gin, le puteţi întrebuinţa ca remediu cu efect diuretic. În infecţiile urinare, se poate face uz de acţiunea lor antiinflamatoare şi antiseptică.
* Nucile de Brazilia
Unii terapeuţi afirmă că ar exista o legătură între nivelul scăzut al lecitinei şi calculii biliari. Lecitina este o substanţă în prezenţa căreia grăsimile se amestecă mai bine cu apa şi despre care se presupune că ar facilita transportul colesterolului în organism. Atâta timp cât colesterolul se află în mişcare, pericolul ca el să se depună sub formă de calculi este, desigur, minim. Lecitina se găseşte, printre altele, în arahide, boabele de soia şi germenii de grâu. La boabele de soia, de pildă, lecitina reprezintă între 1,5% şi 2,5% din masa uscată. O sursă mult mai bună sunt nucile de Brazilia, care conţin până la 10% lecitină.
Metodă controversată
Există un procedeu de mult cunoscut, despre care specialiştii cred că n-ar da rezultatele scontate în combaterea calculilor biliari. Persoana în cauză ar trebui să postească trei zile, iar apoi să înghită o porţie mare de ulei de măsline, combinat cu suc de citrice. Se pretinde că amestecul respectiv ar conferi colecistului o asemenea energie, încât el expulzează pe loc toate pietrele. În relatările pacienţilor, acestea sunt descrise ca având o culoare verzuie, însă medicii sunt mai degrabă sceptici. Dr. Andrew Weil, profesor la "College of Medicine" de la University of Arizona din Tucson, nu este câtuşi de puţin convins de eficacitatea unei astfel de terapii. El presupune că acele pietricele verzui de diverse mărimi ar putea fi reziduuri ale uleiului de măsline, iar nu calculi biliari.
Trebuie să adăugăm, totuşi, că părerile sunt împărţite şi că, în pofida atitudinii reticente a medicinei clasice, au existat şi continuă să existe o serie de naturopaţi care obţin succese remarcabile, aplicând această metodă. În SUA şi-a desfăşurat activitatea, timp de peste un deceniu, un terapeut de origine germană: Andreas Moritz. Având el însuşi o stare precară de sănătate, a izbutit să şi-o îmbunătăţească, în mare măsură, prin eliminarea pietrelor din vezica biliară şi ficat, după care a îndrumat mii de oameni pentru a face acelaşi lucru. Printre cărţile scrise de el de-a lungul anilor se numără şi una care sintetizează aceste experienţe. Ea se găseşte tradusă în limba română sub titlul: "Scapă de pietre la ficat şi fiere" (Editura Benefica). Şi ar fi nedrept să nu-l amintim aici pe celebrul Valeriu Popa, care a utilizat o variantă ceva mai simplă a procedeului de care vorbim, reuşind să ajute nenumăraţi pacienţi să evite o operaţie de extirpare a colecistului.
Metoda Valeriu Popa
* Timp de 6 zile, se bea suc de mere, câte 1 litru pe zi. (Se bea înainte de mese sau la 2 ore după mese).
* În această săptămână să se evite mâncărurile sau băuturile reci. Pentru a se dilata canalele biliare trebuie să se consume în special mâncare şi băuturi călduţe sau la temperatura camerei.
* Să nu se consume nimic prăjit şi să se evite produsele de origine animală (să se ţină post).
Ziua a 6-a:
Dimineaţă: Se mănâncă de post (se evită orice fel de alimente de origine animală - carne, lapte, brânză, unt şi orice e prăjit - pentru a nu vă simţi rău în timpul eliminării pietrelor).
După ora 14:00 nu se mai mănâncă nimic, se mai poate bea doar apă.
Ora 18:00 - Se beau 200 ml apă (aproximativ un pahar) în care s-a amestecat bine o lingură (aproximativ 20 g) de sare amară (sulfat de magneziu). Sarea amară e un purgativ şi acţiunea sa principală e să dilate canalele biliare, pregătindu-le pentru eliminarea pietrelor. De asemenea, curăţă intestinul, astfel încât pietrele, atunci când încearcă să iasă, nu se lovesc de mâncare sau alte reziduuri şi pot fi eliminate uşor.
Ora 20:00 - Se bea al doilea pahar de apă cu sare amară.
Ora 21:30 - Dacă nu aţi avut scaun până acum, e bine să vă duceţi la toaletă sau opţional puteţi face o clismă cu apă călduţă.
Ora 21:40 - Se amestecă 100 ml ulei de măsline cu 100 ml suc de lămâie. Sucul să fie cât mai pur, fără pulpă. Ingredientele se pot amesteca într-un borcan închis (se clatină de 20 de ori). Se prepară două astfel de porţii. În mod ideal, aceste amestecuri se beau fix la ora 22:00 şi ora 22:20. Dar, dacă simţiţi nevoia să vă mai duceţi la toaletă, puteţi amâna cu încă 10 minute.
Ora 21:45 - Se aplică pe partea dreaptă, în zona ficatului (de la buric, până la prima coastă şi cât mai în dreapta spre coloană) o mămăligă fierbinte, învelită într-un prosop. Să se evite contactul direct cu pielea! Mămăliga se face dintr-un kilogram de mălai.
Ora 22:00 - Se bea amestecul de 100 ml ulei de măsline şi 100 ml suc de lămâie. Acest amestec se bea în picioare. E bine să fie băut tot o dată, deoarece, imediat cum ajunge în stomac prima înghiţitură, începe eliminarea pietrelor.
Culcaţi-vă imediat în pat! E esenţial pentru eliminarea pietrelor. Poziţia trebuie să fie culcat pe spate, cu o pernă sub cap. Dacă e o poziţie incomodă, se poate sta pe partea dreaptă cu genunchii traşi spre piept. Staţi complet nemişcat, cel puţin 20 de minute, şi încercaţi să nu vorbiţi!
Pietrele vor fi eliminate fără durere, deoarece se secretă multă bilă (care este uleioasă), iar canalele biliare sunt ţinute larg dilatate de magneziul din sarea amară şi de căldura mămăligii, ce are rol dilatator.
Ora 22:20 - Se bea al doilea amestec de câte 100 ml ulei de măsline şi suc de lămâie. În cazul în care se doreşte eliminarea mai multor pietre, opţional, se mai poate bea şi al treilea amestec de 100 ml ulei de măsline şi 100 ml suc de lămâie, la ora 22:40.
Ora 22:45 - Se aplică pe partea dreaptă, în zona ficatului (de la buric până la prima coastă) a doua mămăligă fierbinte, învelită într-un prosop (evitând contactul direct cu pielea!).
A doua zi dimineaţă:
Ora 06:00 - Se bea al treilea pahar de apă cu sare amară (200 ml apă + o lingură de sare amară).
Ora 08:00 - Se bea al patrulea pahar de apă cu sare amară.
Ora 10:00 - Se pot consuma fructe sau suc de fructe.
Ora 11:00 - Se poate mânca, dar de post.
Seara sau în următoarea zi se poate reveni la mâncarea obişnuită. În următoarele două zile este recomandat să se efectueze o clismă, deoarece pietrele pot rămâne în intestinul gros şi sunt foarte toxice, putând crea o stare de rău. În caz că mai sunt pietre, cura se poate relua o dată pe lună. După 6-12 cure, sunt eliminate toate.
Alimente cu valoare terapeutică împotriva pietrelor la rinichi
Încercaţi să introduceţi în meniul dvs. următoarele alimente, pentru a împiedica apariţia calculilor renali, atât de dureroşi.
*** Fibrele alimentare
S-a dovedit că alimentele cu un conţinut ridicat de fibre pot scădea nivelul calciului din urină, micşorând deci riscul de formare a pietrelor la rinichi. Pentru acest motiv, vă îndemnăm să mâncaţi multe fructe, legume şi produse din făină integrală. Consumul mare de fibre ar putea să explice faptul că vegetarienii au în general un risc mai redus de a suferi de calculi renali. Studiile arată însă că şi mâncătorii de carne îşi pot diminua acest risc, cu condiţia să îngurgiteze o cantitate mai consistentă de fibre.
*** Merişorul
Dr. Murray spune că merişorul reduce la jumătate ponderea calciului ionizat în urina pacienţilor cu litiază renală. În acelaşi timp, el atrage atenţia asupra faptului că uneori este necesar să se bea până la 1 litru de suc de merişor pe zi, pentru a evita formarea de calculi la bolnavii care prezintă un risc atât de ridicat.
** Sucul de merişor
Acelaşi dr. Michael T. Murray a publicat un ghid, intitulat "Noua carte a sucurilor". În paginile acestui volum întâlnim şi sucul de merişor, recomandat pentru virtuţile lui terapeutice, având în vedere faptul că pietrele la rinichi apar din cauza unui excedent de calciu, iar merişorul conţine acid chinic, o substanţă ce are capacitatea de a reduce nivelul calciului din urină. Dr. Murray este de părere că, profilactic, ar trebui să bem de două ori pe zi câte un sfert de litru de suc de merişor.
** Potasiul
Persoanele cu deficit de potasiu au un risc sporit de formare a calculilor renali, întrucât mineralul respectiv este deosebit de important pentru asigurarea unei compoziţii sănătoase a urinei. Se recomandă în acest sens o alimentaţie care să cuprindă multe legume şi fructe, în special citrice şi sucuri de citrice. De exemplu, sucul de lămâie este o sursă ieftină de citrat. În jur de 110 grame pe zi sunt suficiente pentru a reduce eliminarea calciului, prin creşterea nivelului de citrat din urină.
** Păpădia
Fitoterapeuţii îi sfătuiesc pe cei ce suferă de calculi renali să bea mult ceai preparat din frunze de păpădie. Experienţele efectuate pe animale confirmă faptul că această infuzie poate preveni apariţia pietrelor la rinichi. Dacă nu găsiţi frunzele la supermarket, culegeţi-le din grădina dvs. sau a unor prieteni. Însă nu folosiţi plante care cresc prea aproape de stradă, fiindcă rădăcinile lor preiau noxele împrăştiate în aer de vehiculele aflate în trecere.
** Magneziul
Hrăniţi-vă în aşa fel încât să vă asiguraţi un aport îndestulător de magneziu. El reglează nivelul calciului, combinându-se cu sărurile de calciu din urină, care nu ameninţă să se mai depună, formând calculi. Cantităţi considerabile de magneziu se găsesc în legumele verzi, cerealele integrale, fasole şi nuci.
Alimente de consumat cu prudenţă
La calculi biliari
* Cafeaua - Atât cafeaua obişnuită, cât şi cea decofeinizată pot provoca eventuale contracţii ale colecistului. În cazul când aveţi calculi biliari, ar trebui să renunţaţi la cafea, până veţi scăpa de ei, într-un fel sau în altul.
* Ouăle - Studiile arată că, la 93% dintre suferinzi, colicile biliare sunt declanşate de consumul de ouă.
* Zahărul - Autorii unui studiu olandez au ajuns la concluzia că o alimentaţie foarte bogată în zahăr dublează aproape riscul de pietre la vezica biliară.
* Prea puţine grăsimi - În condiţiile unei alimentaţii extrem de sărace în grăsimi, lichidul biliar se poate îngroşa, devenind vâscos - este ceea ce numim de obicei "mâl în vezică". Avem cu toţii nevoie de grăsimi - dar în niciun caz de o cantitate exagerată.
La calculi renali
* Carnea - După cum se ştie, proteinele animale cresc concentraţia calciului în urină. Iar mai mult calciu înseamnă, uneori, şi un risc mai mare de constituire a pietrelor.
* Alimentele care conţin acid oxalic - Calculii renali apar frecvent la persoanele care îşi introduc în organism doze mari de acid oxalic, prin ceea ce aleg să mănânce. Dacă şi dvs. vă număraţi printre ele, vă sfătuim să evitaţi, pe cât posibil, alimentele care conţin acid oxalic, cum sunt fasolea, sfecla roşie (în schimb, puteţi consuma fără probleme sucul), tulpinile de ţelină, ciocolata, strugurii, nucile, spanacul şi rubarba.
* Sarea - Cine foloseşte prea multă sare îşi măreşte concentraţia de calciu din urină, prin urmare şi riscul de calculi renali.
* Vitamina C - O doză masivă de vitamina C poate crea dificultăţi persoanelor cu risc de pietre la rinichi, deoarece o parte din acidul ascorbic se transformă în acid oxalic. Cercetătorii au descoperit însă un detaliu foarte important: asemenea probleme sunt provocate numai de preparatele cu vitamina C şi niciodată de alimentele care conţin această vitamină.
Din cămara cu ierburi de leac
Tratamentele cu ierburi medicinale constau îndeobşte în administrarea unor infuzii. Aşadar, preparaţi-vă ceaiuri profilactice sau curative din plantele enumerate mai jos.
La calculi biliari
Armurariu, mentă, rostopască.
La calculi renali
Urzică, desmodium (o plantă erbacee din Africa şi America Latină), leuştean, pătrunjel, splinuţă, ghimbir, coada-calului, pir.