- Şapte măicuţe rătăcitoare au aprins credinţa pe-un vârf de deal -
Rugăciuni deasupra lumii
E mică tare bisericuţa asta de piatră! Doi paşi, exact doi paşi, despart uşa de la intrare, de catapeteasmă. E mică şi, totuşi, încap în ea şi preotul, şi maicile, şi cei câţiva credincioşi care s-au încumetat să ajungă aici, în zi de mare sărbătoare: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. Copacii pădurii nu şi-au lepădat de tot straiele şi-şi vântură aurul, sub cerul albastru de toamnă. O lumină ca mierea învăluie pământul, mai blândă şi mai tristă ca în alte anotimpuri, urcând, cu greu, spre dealul şi spre biserica ridicată pe vârful lui. E atâta melancolie în lume, că nu mai ştiu dacă povestea locului, a schitului acesta abia înfiripat, o spune toamna sau Maica Stareţă Antonia.
Şapte maici în bejenie
Fuseseră, cu toatele, maici la o mânăstire din judeţul Buzău. Dar parcă nu era acolo locul lor, nu-şi aflau nicicum liniştea. Le chema, cu tainic glas, Ardealul. Simţeau, parcă, o aşteptare, venită de peste munţi. Şi şi-au urmat chemarea, în vara lui 2013. Chiar dacă porniseră la drum noaptea, nimic nu li se putea pune de-a curmezişul gândului. Îşi propuseseră să ajungă la Mânăstirea Nera, din judeţul Caraş-Severin. Şi-ar fi dorit să poposească undeva, să participe la o liturghie, dar drumul n-a vrut să se oprească şi au mers, au tot mers, până ce nu şi-au mai simţit tălpile. "Am ajuns la Deva pe la 3 jumate - 4 dimineaţa şi ne-am dus direct la catedrală, care are hramul Sf. Nicolae. Era 5 august şi se făcea slujbă, pentru că fuseseră aduse moaştele Sf. Ioan Iacob Hozevitul", povesteşte Maica Antonia. Însuşi Prea Sfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, oficia slujba. Mare le-a fost mirarea maicilor să vadă că, la sfârşitul slujbei, toţi credincioşii i-au cântat Prea Sfinţitului "La mulţi ani!". Tocmai se împlineau câţiva ani de la hirotonie. Maicile i-au cântat şi ele şi aşa au intrat în vorbă. "Ne-a întrebat de unde suntem, i-am spus că venim din judeţul Buzău şi că suntem în căutarea unui loc în care să aşternem de mânăstire. Prea Sfinţitul a zis: «Prislop - nu, că acolo e prea multă gălăgie; Băiţa - nici acolo, prea e la drum. În Retezat, la Petroşani...»."
Dar nu de asta plecaseră maicile spre Ardeal! Mânăstiri pline de maici şi de pelerini ar fi putut găsi şi de unde veniseră. Nu. Ele căutau liniştea. Şi greul. Greul acela ce pare de neacceptat în lumea de azi, dar necesar, pare-se, pentru a te găsi pe tine şi smerenia ta.
- "Prea Sfinţia voastră", i-am spus, "noi vrem ceva sălbatic, un loc unde se ajunge greu, unde nu este apă, nu este curent, nici construcţie existentă. Vrem să-ncercăm banul de aur în dinţi. E curat?".
Episcopul Gurie s-a uitat la noi şi a făcut un gest de uimire, extrem de cuprinzător:
- "Ei, dacă e aşa, am ceva frumos!!!". Nu ne aşteptam la aşa reacţie, nu ştiam ce să credem. Prea Sfinţitul a adăugat: "Am ceva aşa frumos, cum vreţi, pe un deal. Chiar ieri am sfinţit biserica!".
Maicilor mai că nu le venea să creadă. Prea repede se aşezaseră parcă lucrurile, prea uşor. Au plecat imediat într-acolo, însoţite de episcop şi de părintele-diacon. Au ieşit din drumul naţional şi-au luat-o pe altul, ce urca, şerpuit, printre dealuri golaşe. O zi caniculară de vară ardea şi aerul, şi pământul. Când au început urcuşul, ceva abia simţit, o uşurare nedesluşită, li s-a aşezat, cuminte, în suflete. Nici oboseala nu o mai simţeau, nici gândul că, poate, mai au de căutat locul acela, numai al lor, nu le mai dădea târcoale. Ca şi când, legate cumva la ochi, s-ar fi întors acasă. Doar că nu ştiau cum arată.
Până să ajungă sus, sus de tot, la bisericuţa aceea ce abia se zărea în vârful dealului cel uriaş, au mângâiat cu privirea împrejurimile. O ţară ceva mai mică, cu toate cele patru puncte cardinale mărginite de munţi, li se-ntindea la picioare, ca într-un joc de copii: ţinutul Haţegului şi-al Mureşului.
- Maică, aici e locul nostru! Dacă Prea Sfinţitul ne binecuvântează, aici rămânem! S-au uitat de jur-împrejur şi, văzând priveliştea aceea ireală, au zis: "Doamne, dar aici e Taborul!". Episcopul Gurie le-a binecuvântat cu amândouă mâinile, consfinţind astfel rămânerea maicilor în biserica de deasupra lumii.
Dacă pe cineva a tulburat întâmplarea asta, acela a fost părintele Nicolae Stanciu, cel la a cărui dorinţă s-a ridicat bisericuţa. "Părintele, săracul, era cam tulburat: «Cum? Ieri am sfinţit biserica şi azi deja au venit maicile! Poate că Prea Sfinţitul a pregătit totul dinainte...», povesteşte Maica Stareţă. "Nu-i venea la socoteală cum s-a întâmplat asta, aşa, dintr-odată, atâta timp cât sunt biserici şi mânăstiri care n-au vieţuitori de ani de zile, şi aici, unde nu e apă, nu e curent electric, vin, dintr-odată, şapte maici!", spune Maica.
Soborul Schitului "Schimbarea la faţă" Măgura, judeţul Hunedoara, numără măicuţe venite din toată ţara. "Suntem o adunătură, cum s-ar zice", spune Maica Antonia. "M-a întrebat, cândva, o doamnă, cum se «înmulţesc» călugării, şi i-am spus că exact aşa, prin «adunătură». Dar adunătura asta există doar dacă e de la Dumnezeu, dacă e chemare. Altfel, nu!".
Minunate potriveli
Povestea, astfel spusă, nu e întreagă. Şi pare-a fi şi începută puţin de-a-ndoaselea. Pe părintele Nicolae Stanciu, cel la dorinţa căruia bisericuţa din deal a luat naştere, l-am găsit la Dâncu Mare, unde e preot-paroh. Slujba de duminică abia se terminase şi, în biserica recent renovată, glasul părintelui avea s-aşeze totul la loc.
De câte ori iese din biserica în care slujeşte, părintele Stanciu vede în faţă dealul. I se pare a fi cel mai frumos dintre toate, căci niciun petic de pădure nu-mpiedica privirea să-l cuprindă în măreţia lui. "E cel mai înalt deal din zona asta a Streiului şi Călanului. De fiecare dată, îmi spuneam: ce frumos ar fi să fie acolo o troiţă! Era unul din gândurile mele de când am venit aici. Cu darul lui Dumnezeu, am ajuns pe deal, la un moment dat. De sus, m-am uitat spre parohie şi părea un sat de pitici. «Ce s-ar putea face acolo, ca să se vadă?», m-am întrebat. M-am gândit că, decât o troiţă, s-ar potrivi mai bine un paraclis", povesteşte părintele. Şi-a amintit că văzuse aşa ceva în Grecia, unde există câte un paraclis mic pe fiecare deal mai înalt, şi e mereu acolo câte o candelă aprinsă, închinată unui sfânt, iar credincioşii merg şi se roagă în zi de hram sau la unele sărbători. Terenul din deal era al bisericii, nimeni nu ceruse retrocedarea.
"Mi-era groază să mă apuc atunci, că eram încă sub Episcopia Aradului şi nu ştiam ce va urma, dacă vom primi binecuvântarea sau nu. Dar în 2009, s-a înfiinţat Episcopia Devei şi Hunedoarei şi am mers la Preasfinţia Sa, Episcopul Gurie, şi i-am spus ce intenţionez să fac. A fost de acord, dar a zis să nu mă apuc până nu am toate actele în regulă. A durat doi ani să obţin actele, până în 2011. Atunci a rânduit Dumnezeu şi ne-am apucat de treabă. Sunt patru familii de ctitori, care însă doresc să-şi păstreze anonimatul", spune părintele.
În acel an, în luna mai, a plouat două săptămâni la rând, ca la un alt potop. Apoi n-a mai plouat deloc, până în noiembrie. Zidăria bisericii a fost gata în octombrie, iar în decembrie, gata a fost şi acoperişul, apoi, încet, s-au făcut toate celelalte. Doi ani mai târziu, în 4 august 2013, episcopul Gurie a oficiat liturghia şi a târnosit biserica cu hramul "Schimbarea la faţă".
"Biserica a fost închinată iniţial Sf. Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni", spune părintele. "Nădăjduiam ca hramul să fie sărbătorit în 9 mai, la Aducerea moaştelor Sf. Ierarh Nicolae la Bari, când e mai uşor de ajuns decât în 6 decembrie. Prea Sfinţitul Gurie a zis, însă, că aici e Taborul şi ar trebui să-i punem şi hramul «Schimbarea la faţă». A doua zi după târnosirea bisericii, s-a întâmplat să vină maicile aici. Aşa a rânduit Dumnezeu, să le placă şi să rămână. Cu darul lui Dumnezeu, ce va fi de acum încolo, vom vedea!".
Crucea nedezlegată
Nu are niciun nume dealul acesta ciudat. De sus, priveliştea ce ţi se-ntinde, mai mult înaintea sufletului, decât în faţa ochilor, pare un foarte reuşit trucaj fotografic. De jur-împrejur, întreg judeţul Hunedoara, ca o hartă tridimensională, numai bună de învăţat altfel de geografii decât cele şcolare.
"Doar pe dealul din faţa bisericii e o bucată de pădure care obturează vederea spre Munţii Poiana Ruscă, dar satele acelea din Ţinutul Pădurenilor, oricum, nu se văd, că-s îngropate în păduri. În rest, se vede ca-n palmă: Retezatul, toată partea aceea, biserica mare din Ghelari, zona Haţegului, Călan, Munţii Orăştiei, cu toată panorama, cu Luncanii, cu tot; apoi Valea Mureşului, Orăştie, drumul ce duce spre Sebeş şi Alba-Iulia; în partea cealaltă, Simeria, Deva, autostrada până la Şoimuş, până în zona Bradului, cu Munţii Apuseni. Noaptea, se văd ca-n poveşti luminile Devei şi ale Simeriei, iar autostrada luminată pare un şarpe lung. Exact cum se vede de pe Muntele Tabor până la Cana Galileii, aşa se vede aici!", spune cu emoţie părintele Nicolae.
De peretele exterior al altarului bisericii stă rezemată o cruce de piatră. Pare foarte veche, căci inscripţia de pe ea e cu litere chirilice, şi încă n-a reuşit nimeni s-o descifreze. Şi Maica Stareţă, şi Părintele Nicolae, cred că acesta e un semn sigur că aici a fost, cândva, ceva sfânt. Pe aici trecea, de altfel, şi drumul dacilor, căci în pădurile Măgurii există din străvechime o carieră de piatră. De aici, se spune, şi-au dus dacii piatra cu care au ridicat, mândră, Sarmizegetusa Regia. Tot de aici a plecat, mai târziu, şi piatra cu care romanii şi-au făcut propria capitală, la Sarmizegetusa Ulpia Traiana.
"Cred că aşa s-au născut satele astea din zonă", spune părintele Nicolae. "Oamenii care lucrau la cariera de piatră au rămas aici... La Măgura, bătrânii-bătrâni trăiau din prelucrarea stânjenilor de piatră. Până şi biserica din deal, despre care am vorbit, am ridicat-o din piatră. Nu ni s-a impus nimic când am început s-o facem. Ni s-a spus doar s-o gândim în arhitectura locului. Ce alt model să fi luat mai potrivit decât minunea de biserică din Streisângeorgiu?", se întreabă părintele. "Cel mai bătrân om din sat, din Măgura, mi-a spus că, de când se ştie el pe lume, crucea aceea de piatră a fost aici, în vârful dealului. Nu am mişcat-o din loc. Chiar peretele altarului, de fapt întreaga construcţie a bisericii, a început imediat lângă cruce. Cum e şi firesc...".
Îndrăznesc să-l întreb pe părintele dacă, de când visul său a început să prindă viaţă, i-au stat în cale piedici sau ispite. "Nu!", îmi răspunde. "Şi când au fost, s-au risipit ca un fum. Aşa le-a rânduit Dumnezeu pe toate! Au fost şi momente în care îi ziceam Sf. Ierarh Nicolae: «Nu mai pot! Nu mai ştiu ce să fac!». Şi el îmi trimitea imediat ajutor.Când rămăsesem fără bani şi ne trebuiau ca să cumpărăm lemnul, m-am trezit cu un domn acasă: «Uite, părinte, bani pentru biserică!». De tot ce a fost nevoie, Sf. Ierarh Nicolae s-a îngrijit. Ne trimitea de fiecare dată pe cât trebuia şi când. Nu eram presat de nimic, au venit toate la vreme. Sf. Ierarh Nicolae ne mai lăsa să ne ostenim şi noi, fireşte, dar apoi se rezolvau toate!".
Povestea schitului e scurtă şi simplă. E mică. La fel ca şi bisericuţa din deal. Povestea unui loc în care a fost răsădită credinţa. Făcută dinadins să te apleci când intri în ea. Să păşeşti înăuntru doar cu tine şi cu sufletul tău. Să intri în ea uitând de toate ale lumii, în afară de un singur lucru: că undeva, aproape, este întotdeauna o Cruce, pe care viaţa ta se poate sprijini.
Foto: Ioan Dărăbanţ, Nicu Jianu (1)