Vacanţă la Buna
E toamnă, şi mie mi-e dor de Buna... Şcoala e de vină că mă ţine departe de ea. Dar într-un fel, bine că e toamnă, pentru că apoi vin iarna şi vacanţa, şi merg din nou la Buna.
Şi Buna suferă după mine. La fiecare sfârşit de vară stăm şi plângem amândouă, de parcă e sfârşitul lumii: eu că plec, ea că rămâne fără mine. Apoi, ea îşi şterge ochii cu colţul zadiei şi, îmbărbătându-se, îmi zice: "Las', puiuţul lu' Buna, că trece şcoala ş'apoi vine iar vacanţa!". Dar pe mine, asta nu prea mă consolează.
E bine că e toamnă, că are şi Buna încă de lucru. Trebuie să-şi culeagă porumbul, să scoată ţucuranii (sfecla) şi să culeagă floarea-soarelui. Apoi trebuie să se mute din bucătăria de vară în casa mare. Îşi curăţă dudele de funingine, îşi dă cu lunar şporul (soba) şi-şi aduce toate oalele şi blidele pe stelajul din cameră. Ştie Buna că după 15 octombrie vremea poate fi, uneori, tare câinoasă, aşa că trebuie să se mute, pentru că în curând va trebui să facă focul zi de zi.
Camera Bunei mie mi se pare foarte mare. În mijloc, la geam, e o masă înaltă pe care se află televizorul. Amu, că vine iarna, are şi Buna vreme să se uite la muzică populară şi la ştiri.
De o parte şi de alta sunt paturile cu tăblii de lemn mari. Când eram mai mică, dormeam pe nişte "saltele" de paie, pe care Buna le aerisea toată vara, apoi, la începutul toamnei, schimba paiele vechi cu altele noi. Erau confortabile, chiar dacă se mai găsea câte-un pai "neascultător" care mă împungea. Dar acum, Buna are saltele ca domnii, de la fratele ei, avocatul de la oraş.
Pe perete stau peretarele colorate cu trandafiri roşii, de care Buna e foarte mândră. În stânga camerei tronează şporul care-i face ceva nervi Bunei. Mănâncă la lemne, dar căldura merge în pod. În dreapta camerei e dormeza, locul unde-mi petrec zilele molcome de vacanţă şi unde stau şi-mi cos rochiţele la păpuşi, în timp ce Buna deretică.
***
Nu-i prea place Bunei iarna. E frig, e neauă şi îi e frică de alunecuş. Când e polei, Buna e de-a dreptul speriată. Apoi fântâna cu roată din curte e mai mereu îngheţată şi Buna cu greu scoate apă din ea.
Totuşi, e fericită Buna când se apropie vacanţa de iarnă şi vin sărbătorile, pentru că suntem iar împreună. Înainte de Crăciun cu o săptămână, tăiem porcul. Nu-i place Bunei ziua asta, îşi face de lucru în grajd. (Poate, să nu audă guiţăturile porcului.) Ofensiva e preluată de Bunu', care îi poartă grija henteşului (măcelarului), aducându-i des câte un păhărel de tărie. Acesta, însă, până nu termină treaba nu bea, aşa că ce să facă Bunu' cu păhărelu'?... îl dă pe gât unul, apoi încă unul, şi tot aşa. Noroc că iarna, seara vine devreme.
Pentru mine însă e o zi plină de aventură, sunt şi părinţii şi fraţii mei, unchii, străbunicii mei şi vecinii. Se pun pe colinde şi casa se umple de adierea Crăciunului. Zilele de iarnă tihnite şi molcome sunt cele mai frumoase. Dimineaţa mă scol în miros de cârnaţ proaspăt prăjit. Bunu', lângă şpor, îmi prăjeşte două felii mari de pită. Hâm, ce gust are pita prăjită pe foc! Uneori, Buna îmi face şi bomboane cu nucă din zahăr ars. Mamă, ce bune sunt! Alteori face plăcinte cu varză şi cu cartofi sau pancove (gogoşi). Când are jumări, face pogăcele bune de tot, de ţi se topesc în gură. Şi-i mai plac Bunei şi dovleacul copt sau merele coapte în cuptor. Bunătăţi necuprinse, pe care mi le pune pe masă, imediat ce intru în casă şi-i sar de gât. Daruri de bun venit.
Seara, când ne punem la somn, Buna stinge lumina, se închină şi zice: "Doamne, ai ştire de noi!" Nu prea înţeleg eu rugăciunea Bunei, dar ştie ea ce zice! Pe tavan se văd cercuri mari de foc de la şpor. Le urmăresc o vreme, cum dansează pe tavan. Buna începe să pufăie, iar Bunu' să sforăie. Încet, încet, vine şi Moş Ene pe la mine, aşa că adorm fără griji, cuibărită la spatele Bunii.
Crăciunul era mult aşteptat de noi. Cu 2-3 zile înainte, se scula Buna foarte dimineaţă şi mergea la străbunica (mama ei), unde făcea colacii: 4 cu nucă, 3 cu scoacă (brânză dulce), 3 cu mac, 2 cu lecvar (magiun) şi unul cu cacao, pentru mine. Tare-i mai plăcea Bunei să molfăie câte-o felie de colac în pat, seara, la culcare!
Apoi erau sarmalele, mari cât pumnul, pe care Buna le lega cu aţă. Da, cu aţă, aşa zicea ea, să nu se spargă. Dar când începeau să fiarbă, aţa tăia frunza, aşa că sarmalele până la urmă tot se spărgeau. Nu lipsea leveşa (supa) cu tăiţei lungi, făcuţi chiar de Buna.
Aveam şi un brăduţ, pe care eu îl împodobeam cu beteală, şi câteva bomboane, nu prea multe, pentru că venea fratele Bunei şi le mânca pe toate, spre supărarea şi ciuda ei.
Seara de Ajun aşteptam colindătorii, nişte ţigănuşi amărâţi, care după ce că nu prea ştiau colinda, nu erau mulţumiţi cu ce primeau de la Buna.
În ziua de Crăciun, mă îmbrăca Buna frumos, şi indiferent de vreme, mergeam la Biserică. Îşi lua şi ea căbatul (paltonul) negru, cârpa cu dungă verde şi cizmele de piele pe care i le dădea cu box Bunu'. La Biserică se simţea Buna cel mai bine. Cânta toată slujba şi, uneori, mai vărsa o lacrimă pentru durerile neştiute din sufletul ei.
De Anul Nou, ne uitam la televizor. Ce mai râdea Buna la scenete şi ce-i mai plăceau melodiile populare! Apoi, în prima zi, dansam amândouă, sub privirea atentă a lui Bunu', ca să ne meargă bine tot anul. Şi ce credeţi? Chiar ne mergea.
Aşa, încet, încet, vacanţa se termina, eu mă reîntorceam acasă, la şcoală, iar Buna şi Bunu' rămâneau cu dorurile...
***
E toamnă afară, iar mie mi-e dor de Buna mea... Nu mai sunt copil şi nu mai am nici vacanţe... Buna nu mai e, de doi ani, Bunul, de peste 10. Căsuţa Bunii încă este, dar acum e "modernă", iar eu nu-i mai simt mirosul de altădată şi nu o găsesc pe Buna în odăile ei... "Unde eşti, copilărie, cu bunicii mei cu tot?"... Şi-mi răspund tot eu: în sufletul meu, în mintea mea, în gândurile mele, în amintirile mele. Când pun capul pe pernă, visez adeseori că sunt în căsuţa Bunei, cu ea, cu Bunul, şi miroase a pită prăjită, a cârnaţ, a cozonaci şi e atât de cald şi de bine, încât nici nu vreau să mă mai trezesc! Te iubesc, Buna! Te iubesc, Bunu'! Mulţumesc pentru vacanţele adevărate ce mi le-aţi oferit, pentru dragostea aia mare, cât un soare de vară, pentru toate zilele fericite petrecute cu voi. Mulţumesc!
Cu mult, mult drag,
LAVINIA - Arad
Clopotele din grajd
Peste satul meu din Munţii Apuseni cad frunze ruginii de toamnă. Câte un vânt rece le aduce de la pădure, risipindu-le peste tot. Sunt case, curţi, unde frunzele se aşează în voie şi rămân acolo nemişcate, pentru că nu mai are cine le mătura. Multe gospodării sunt pustii, deoarece bătrânii au plecat pe un drum fără întoarcere, iar tinerii au luat drumul pribegiei spre alte locuri mai darnice.
Dar, Doamne, ce mult munceau! Toate animalele din bătătura lor erau mângâiate, alintate: vacile, găinile, câinele şi pisica.
Dar au venit zile grele pentru ei: s-au îmbolnăvit. Prin luna aprilie, a plecat pe drumul fără întoarcere vecina, iar în urma ei s-a aşezat peste bătătură o jale grea. Au plecat din bătătură vacile, găinile. Vecinul nostru a rămas singur. Ce lacrimi grele am văzut în ochii lui, când m-a chemat să-mi arate grajdul gol, în care mai păstrase doar clopotele vitelor... Ele nu aveau însă să mai sune vreodată. Spunea că vai de casa unde nu se aude cocoş cântând şi câine lătrând.
Din când în când, vecinul era dus la spital de fetele lui, iar câinele a fost dat unui om de la marginea satului. Într-o seară de vineri, vecinul s-a-ntors acasă, dar în bătătura lui n-a mai găsit decât pisica.
Doamne, ce plâns dureros l-a apucat! Şi-a privit grajdul, coasa ruginită şi-a plecat hohotind spre pat.
Peste câteva ore, a aflat tot satul, prin sunetul clopotului de la biserică, că vecinul meu şi-a încheiat socotelile cu lumea aceasta.
În ziua înmormântării, de dimineaţă, am văzut dând târcoale curţii câinele. Cum a ştiut el să vină la acest eveniment? A intrat încetişor în fostul lui coteţ, şi-a aşezat botul pe labe şi a asistat tăcut la tot ce a urmat. După înmormântare, căuta mereu în toate părţile, privind nedumerit. Şi toţi au plecat, în afară de biata pisică, stăpâna tristă a ogrăzii pustii. Ea merge şi-acuma la cimitir, se roteşte, caută, caută ceva, o voce care nu-i mai răspunde.
Întâmplarea aceasta a părăsirii bătăturii vecinului meu se repetă de multe ori în satul acesta, unde rămân case părăsite şi coasele ruginite.
Şi cad frunze, şi cad mereu, până într-o zi, când fulgii mari vor acoperi toate văile şi culmile Munţilor Apuseni.
Doamne, dacă puritatea albului zăpezii ar aduce cu el şi ceva bun pentru aceste minunate locuri aflate pe Arieşul Mic, pentru a face viaţa moţilor mai uşoară, pentru ca aceste locuri de vis să nu rămână pustii!
Înv. MINERVA TOADER
loc. Târsa, com. Avram Iancu, jud. Alba
Calendarul pădurii
La baza unui munte se află aproape întotdeauna o apă şi un drum. Începi să urci şi vezi pădurea falnică de foioase, cu frunze căzătoare, mai puţin rezistente la vânturile de la mijlocul muntelui. Dar ce le pasă? La primăvară, vor înverzi din nou.
Apoi, încep pădurile mari, de brazi, cu cetina lor veşnic verde, rezistente şi înţelepte, aidoma celor trecuţi de prima lor tinereţe, şi care râd, parcă, de suratele lor, foioase şi zvăpăiate, "vulnerabile" la venirea iernii.
Răşinoasele - mai înţelepte, mai imperturbabile - nu-şi mai dăruiesc coroana foliară pământului toamnei, ci se conservă pentru ele, se autoconservă şi, aidoma vieţii noastre de după maturitate, au energie din ce în ce mai puţină de risipit.
Foioasele "tinerele" îşi permit să-şi arunce an de an frunzişul în vânt: asta, pentru că sunt sigure că vine ea, primăvara, şi verdele crud! (Nu ştiu dacă aţi văzut vreodată pământul din cele două feluri de păduri. Uitaţi-vă mai atent şi nu cred că veţi uita prea curând bogăţia seminţelor germinate din pădurile de foioase, şi nici sărăcia pământului "acru" din umbra pădurilor de brad.)
În vârful muntelui sunt pajiştile alpine, date parcă de Dumnezeu pentru a te odihni după suişul greu al ANILOR-PĂDURE. Aceasta e odihna de dinaintea Marii Călătorii în Împărăţia Cerurilor.
CARMEN-MIRELA PAVAL
ing. silvic - Buzău
Batista cu amintiri
Vântul aducea, de după Dealul Bădulesii, toamna în sat. Adunată pe lângă casă, Bâta începea să-mi spună poveşti. Eram pe atunci o fetiţă nedată la şcoală şi pe ea mi-o amintesc aşa cum a fost mereu. Pe cap purta bariş negru, înnodat în creştetul capului, cu mândria unei regine ce-şi poartă coroana cu diamante. Cămaşa albă, cu mâneci largi şi poale lungi. Din betelia vâlnicului îşi sumeţea cămaşa şi-i făcea sân. Acolo, în sânul cămeşei, purta Bâta batista cu amintiri. Am aflat povestea ei adevărată într-o zi de primăvară, când frământa bradoşii pentru ziua celor 44 de mucenici. De cu seară, cernea făina în căpistere şi o punea în casă, pe sobă, să fie uscată şi caldă a doua zi, când se apuca de frământat. Ca să o ajut, ţineam de capătul căpisterii, ca să frământe coca bine, să fie bradoşii pufoşi şi buni. Cât frământa, Bâta se jelea. Se jelea şi frământa. Un singur nume înţelegeam: Stănică, copilul ei. Îmi era milă de ea şi, ca să nu mai plângă, o rugam să-mi spună o poveste adevărată. Şi povestea, şi eu ascultam. A rămas văduvă cu patru copii mici, la 28 de ani. Şi era tare săracă, şi nu avea de nici unele. Muncea cu ziua pe la cei avuţi din sat, iar seara se întorcea cu un ciurel de făină sau mălai, strâns legat în şorţ. Câţiva codri de pâine îi ţinea strânşi, la piept, ca pe nişte decoraţii de eroi. Aşa şi-a hrănit şi a crescut copiii. Rănile palmelor şi le vindeca mângâind creştetul micuţilor ei. A trecut timpul, copiii au crescut mari. Au venit vremuri grele, dar mai rău, a venit războiul. Cei doi băieţi au plecat de lângă ea. După şapte ani, unul din ei s-a întors. Dar viaţa avea să-i rănească inima pentru totdeauna. Departe de ea şi de ţară, într-un amurg vineţiu de iarnă, cel de-al doilea fecior, sergentul Roman Stan plătea cu viaţa lui, apărându-şi patria. L-au găsit sub geana pădurii, cu privirea în cer, acoperit de mantaua zăpezii proaspăt ninse. Luase cu el cuvinte nerostite, speranţa şi ziua de mâine. În locul băiatului, Bâta a primit un petec de hârtie, pe care nu a ştiut niciodată să îl citească, şi o mână de pământ de la mormântul lui. Acestea erau amintirile Bâtei, ce le ţinea legate cu sfinţenie în batistă. Ziua le ţinea în sân, iar seara le punea sub căpătâiul de la cap. A plecat cu ele dincolo de timp.
Când frământa bradoşii, Bâta îşi dorea cu ardoare un fir de miere, să-i ungă, şi nucă pisată, să-i tăvălească prin ea, dar era săracă, şi îi ungea cu apă îndulcită cu zahăr. După ce frământa, eu, cu picioarele în opincile tatălui meu, dam fuga pe vale, la Călmăţui, să aduc trestie, să orneze Bâta cu ea bradoşii. În trestia de pe mal îmi piteam copilăria...
Luna şi stelele cerului şi-au scuturat cu vremea argintul în părul meu. A venit rândul meu să frământ bradoşi. Frământ şi jelesc. Frământ şi îmi amintesc. În jalea mea, strig numele dragi mie: Păuna, Tudora, Traian. Ce păcat că n-a trăit Bâta să vadă câtă miere am adus şi câtă nucă am pisat! Cu picioarele în ghete frumoase, de piele, am mers pe malul Călmăţuiului, să iau trestie pentru ornat bradoşii. Dar acolo am aflat că trestia şi copilăria mea, sătule de atâta aşteptare, plecaseră în lume, după mine, să mă caute. Malul Călmăţuiului rămăsese pustiu...
IOSIF GICA - Constanţa
Iarna ţăranilor mei
Ţăranii mei nu se pot îmbolnăvi decât toamna târziu, după ce au tras mustul şi au strâns recolta. Durerile lor parcă sunt mai păcătoase ca oricând, frecţiile cu ţuică sau hrean nu ajută cu nimic, vor să se mintă că e ceva trecător şi obţin doar grimase adânci de durere.
Copiii vin tot mai rar de la oraş. "Sărut mâna, tată, sărut mâna, mamă!", sună fals, nepoţii au calculator, nu mai ascultă poveşti cu "Neghiniţă", timpul curge aiurea, ţăranii mei sunt mai buimaci ca niciodată.
Rotirea ciorilor în văzduh anunţă iarna ce va să vie. Urcându-se în autobuzul acoperit cu noroi uscat până la geamuri, ţăranii mei ajung la spitalul unde au mai fost acum mulţi ani, unde doctori mari i-au făcut bine şi le-au recomandat la plecare multă, multă odihnă.
Sunt aceiaşi doctori, un pic mai bătrâni, un pic mai trişti, nu mai glumesc cu ţăranii care, într-un colţ de cabinet, pun cu grijă cea mai moţată găină din curte şi aşteaptă nerăbdători pastila ce le va aduce sănătatea înapoi.
Într-unul din saloanele spitalului îşi aşază meticulos pe noptieră sacoşa de plastic, cu un litru de lapte şi mere dulci, cu aromă palidă de fân, lângă iaurtul, bananele şi apa minerală a colegului de pat, om de la oraş, pe care poveştile ţăranilor mei, cu frontul, cu urşii şi lupii întâlniţi prin păduri, nu îl interesează, căscatul lui de plictiseală făcându-i să tacă sfioşi.
Ţăranii mei, cu cicatrici lăsate de plug şi de coasă, se sperie când văd acul seringii în mâinile asistentelor, grăbite să găsească o venă sau să schimbe o perfuzie.
Noaptea, cerul oraşului nu are Ursa Mare. O fi din cauza fumului de la Combinat. Ţăranii mei ştiu însă că va cădea brumă, după direcţia vântului, după freamătul vrăbiilor. Ar vrea să comunice această senzaţională descoperire, dar se sperie, neştiind ce reacţie vor avea colegii de salon, dacă vor fi deranjaţi de la cititul ziarelor sau rezolvarea integramelor. Se mulţumesc să lase pe pervazul ferestrei firimituri pentru vrăbii, singurele făpturi cu care au încheiate tratate de pace de când sunt captivi în spital.
Apoi ţăranii mei pleacă acasă. Vine ziua cea mare a lăsării la vatră. Cu aceeaşi sacoşă de plastic în mână, ies pe uşa salonului, la fel de slabi şi la fel de bolnavi, însoţiţi de copii. Se miră de forfota mare din casă, de prezenţa notarului, a preotului, nu înţeleg nimic sau, poate, se fac că nu înţeleg... Şi aşteaptă iarna. Sau poate...
DANIEL TUDOR - loc. Strejnic, jud. Prahova