Un partid nereformabil - PSD şi asociaţii
Scandalul "corupţiei la vârf", provocat de inculparea juridică a premierului Victor Ponta, a afectat inevitabil şi partidul acestuia, PSD-ul. Cei care definesc gruparea drept "boala de un sfert de secol a României" s-au grăbit să tragă concluzia că ea este în pragul disoluţiei. Inculparea liderului ei, survenită în urma unui lung şir de puneri sub acuzaţie şi arestări ale conducătorilor locali ai partidului, a părut, într-adevăr, o lovitură decisivă. Cel mai mare partid al ţării s-a pomenit într-o situaţie (aproape) fără ieşire.
Citeste tot articolul
"Roşia Montană a lemnului"
Potrivit ziarelor, aşa-zisul "abator al pădurilor" Schweighofer de la Reci a primit autorizaţie de mediu de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna. O seamă de agenţii şi inspectorate ale statului, inclusiv Garda de Mediu, se fac vinovate de a fi ignorat legi şi directive europene, de a fi ignorat consultarea publică în procesul eliberării acestei autorizaţii.
Citeste tot articolul
Codul Fiscal şi Codul Bunelor Maniere
Aflată recent în România, într-o misiune de evaluare economică, delegaţia Comisiei Europene a refuzat să semneze un acord cu Guvernul român, în ciuda faptului că a apreciat anumite aspecte pozitive ale evoluţiei ţării. Înalţii reprezentanţi europeni atacă Guvernul Ponta, tocmai pe tema pe care acesta face mai multă vâlvă în ultima vreme, şi anume, politica fiscală. Hibele din Codul Fiscal şi heirupismele propuse, pe genunchi, la propriu şi la figurat, de pe patul de spital din Istanbul, de către premierul Victor Ponta, nu sunt pe placul Comisiei Europene.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "Faza fierbinte a războiului pe Justiţie face scrum credibilităţi şi cariere"
Faza fierbinte a războiului pe Justiţie a început, de fapt, mai de mult, dar acum avem de-a face cu un "trofeu" la cel mai înalt nivel. De aici, un plus de dramatism. Dar cred că vor urma şi alte cazuri la fel de răsunătoare, aşa încât nu ştim dacă ăsta e apogeul. Victor Ponta este pus sub urmărire penală pentru fapte pe care le-a comis pe când era avocat, împreună cu un alt anchetat celebru, colegul şi prietenul său Dan Şova (apărat, de asemenea, de Parlament, până în pânzele albe).
Citeste tot articolul
Răspuns pentru SANDU C. - Arad, F. AS nr. 1170 - "Vă rog să-mi recomandaţi un tratament pentru neuropatie idiopatică"
În primul rând, trebuie precizat că neuropatiile periferice pot avea la bază numeroase cauze determinante. Unele dintre acestea sunt reprezentate de leziunile traumatice, presiunea exercitată asupra unui nerv şi deteriorarea nervoasă consecutivă unei boli autoimune de tipul lupusului sau poliartritei reumatoide. Şi anumite boli hepatice, renale sau tiroidiene pot determina deteriorarea nervilor periferici. Microorganismele (viruşi, bacterii, paraziţi etc.), substanţele toxice, inclusiv metalele grele, monoxidul de carbon, solvenţii organici şi chiar anumite medicamente (antineoplazice) pot, la rândul lor, determina o deteriorare nervoasă periferică.
Citeste tot articolul
Leacuri de la cititori
Venele umflate se ung mai întâi cu smântână proaspătă, apoi se presară puţin bicarbonat de sodiu. Separat, se opăresc tărâţe de grâu cu vin şi se formează o pastă care se aplică peste venele unse cu smântână şi bicarbonat. Se aplică deasupra bandaje şi se stă în repaus, în pat, 1-2 ore. Tratamentul local se însoţeşte de o cură cu ceai făcut din părţi egale de flori de soc, pătlagină, păducel, frunze de dud, coada-şoricelului, frunze de mesteacăn, urzică moartă. Se bea seara, neîndulcit.
Citeste tot articolul
Fructele verii - Cinci reţete de sănătate cu zmeură
Cu milenii în urmă, fructele roşii de zmeură puteau fi întâlnite doar pe coastele abrupte ale unor munţii din estul Chinei. Nu se ştie cum, dar ele au fost aduse în Europa, unde planta s-a aclimatizat perfect, cucerind toate zonele muntoase şi de deal, de la nordul la sudul continentului. În prezent, sunt cunoscute în lume nu mai puţin de 10 specii de zmeură, care au, la rândul lor, câteva zeci de varietăţi fiecare, dar cea mai cunoscută şi folosită este Rubus idaeus, numită şi zmeură europeană.
Citeste tot articolul
Două metode de relaxare cu uleiuri aromate de plante
Anumite uleiuri volatile (numite şi esenţiale sau eterice) acţionează, atunci când sunt inspirate, extrem de rapid asupra sistemului nervos, producând aproape imediat efecte benefice de relaxare. Difuzarea uleiurilor în lipsa unei lămpi de aromoterapie sau a unui pulverizator electric se poate face foarte uşor, cu o improvizaţie: într-o farfurie întinsă (plasată în încăpere cât mai aproape de locul în care doriţi să vă relaxaţi) se pune apă de un deget şi apoi se adaugă 50 de picături de ulei volatil, lăsându-se ca uleiul să se evapore de la sine, gradat, înmiresmând camera.
Citeste tot articolul
Buruieni de leac: Vetricea, Turiţa şi Splinuţa
Sub soarele lui Cuptor, miezul de foc al verii, pe lângă garduri şi pe margini de drum, cresc tot felul de ierburi pe care nu dă nimeni doi bani. Dispreţuite drept "buruieni", cotropite de praf şi smulse din rădăcini, printre ele se află, la fel ca în basmul Cenuşăresei, câteva plante de rang regal. Nelipsite din farmacia satelor româneşti, ele merită să fie scuturate de uitare şi puse la loc de cinste.
Citeste tot articolul
Mierea şi frumuseţea
Mierea nouă licăreşte deja pe tarabele albinarilor! Imposibil să treci mai departe, fără să guşti din ea şi pe urmă s-o vâri în sacoşă. Miere de salcâm, de fâneţe, de tei... Adevărat regal pentru cerul gurii, dar bucurie mare şi pentru piele, dacă jumătate din linguriţă, în loc să o vâri în gură, o întinzi pe obraz. Minune! Ce-i face bine stomacului, se dovedeşte că-i face bine şi frumuseţii, care se dedulceşte şi nu mai îmbătrâneşte în veci.
Citeste tot articolul
7 kilograme în 4 săptămâni
Dimineaţa se bea un pahar cu lapte bătut sau chefir amestecat cu o linguriţă rasă de scorţişoară şi se mănâncă o feliuţă de pâine integrală, unsă cu brânză de vaci proaspătă, nesărată. Persoanele hipotensive înlocuiesc scorţişoara cu tărâţe de grâu.
Citeste tot articolul
Frunzele de nuc în gospodărie
O fiertură din frunze de nuc dezinfectează tot aşa de bine ca fumul de pucioasă sau soluţia de dioxid de sulf butoaiele în care se păstrează vinul nou tras de pe drojdie.
Citeste tot articolul
Un român prea puţin cunoscut - IANCU DE HUNEDOARA
De mai bine de jumătate de mileniu, clopotele bisericilor catolice din toată lumea vestesc marea victorie de la Belgrad a lui Iancu de Hunedoara împotriva otomanilor porniţi să supună Europa. De mai bine de 500 de ani, întreaga lume catolică cinsteşte, zi de zi, la orele amiezei, un mare erou român: Iancu de Hunedoara, omul care a schimbat soarta Europei şi a creştinătăţii! Un erou cinstit de întreaga Europă, dar ignorat, pe nedrept, de noi, cei de-un neam cu el...
Citeste tot articolul
CĂTĂLIN TIBORI (Syncreto) - "Norocul este de partea celor ce cred în destinul lor"
Sunt din Orăştie, oraş de la poalele Cetăţilor Dacice, singurul copil al părinţilor mei, şi cea mai importantă raţiune pentru viaţa bunicilor. Ei sunt cei care mi-au descoperit sensibilitatea şi m-au încurajat să mi-o creditez. Tot ei m-au deprins cu ideea că răgazul este un aspect necesar pentru viaţă, lăsându-mi libertatea de a greşi şi, astfel, de a învăţa. Doar cei care au fost crescuţi, la fel ca şi mine, în inima bunicilor, cred că înţeleg pe deplin la ce mă refer, ce înseamnă să ai asemenea rădăcini.
Citeste tot articolul
Mic tratat despre fericire
Toată lumea o visează, dar nimeni nu ştie ce este cu adevărat. Ce înseamnă, de fapt, fericirea? O casă de vacanţă, un prunc în braţe, blugii în care izbuteşti să încapi, după o cură de slăbit? Greu de răspuns, deşi visul de fericire ne este injectat fiecăruia, de la naştere. Şi pentru că nu există om care să nu aspire la fericire, ea a fost cercetată prin mii de experimente. Şi ştiinţa confirmă: fericirea există. E lângă tine. Totul e să ştii s-o descoperi. Să preţuieşti ce ai, fărâmele de bucurie ascunse în grijile vieţii.
Citeste tot articolul
Corole de minuni
Aprind candela de sub icoana Sfintei Fecioare. Are mâinile împreunate şi privirea ridicată către cer. Se roagă. O rog şi eu cu umilinţă să-mi dăruiască dimineţi liniştite şi cuminţi ca aceasta care tocmai începe. O rază timidă de soare îşi face loc prin geam şi mă anunţă că o nouă zi se naşte. Îmi umplu plămânii cu aer rece, curat. Îmi spăl faţa cu apă proaspătă şi mă uit către răsărit. Mulţumesc lui Dumnezeu pentru minunea de a-mi dărui o nouă zi. Inspectez ograda. Găinile şi-au început concertul obişnuit.
Citeste tot articolul
MIRELA VAŞADI - "Schimbarea începe în interior"
În opinia mea, stilul de viaţă este un concept complex, holistic, care cuprinde tot ce ţine de sănătate - sănătatea fizică, mentală, spirituală şi emoţională. Ca exemplu, să rămânem în zona modei. Aşa cum ne alegem, în funcţie de împrejurări şi anotimpuri, hainele din dulap, tot aşa trebuie să ne alegem şi gândurile şi emoţiile. Căci gândurile şi emoţiile ne influenţează vorbele, gesturile, atitudinile, faptele, relaţia cu noi înşine şi cu cei din jurul nostru.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Presupun că juriul Nobelului pentru Literatură îl consideră pe Umberto Eco în primul rând semiotician, filosof al limbajului şi publicist, de vreme ce nu îi ia în considerare romanele ce i-ar justifica nominalizarea şi - dacă ar fi după mine - premierea. Traduse toate şi la noi, aceste cărţi ce i-au adus o binemeritată celebritate mondială (Numele trandafirului, Pendulul lui Foucault, Baudolino, Insula zilei de ieri, Misterioasa flacără a reginei Loana, Cimitirul din Praga) au fost mult şi bine citite şi comentate, fiindcă teoreticianul îşi disimulează excelent ştiinţa şi erudiţia în poveşti cu lipici la publicul larg.
Citeste tot articolul
Un anticar mereu în sărbătoare: DUMITRU GRUMĂZESCU - "Pasiunea nu se termină niciodată"
Într-o zi din decembrie, anul trecut, mi-a venit o idee: ce-ar fi să-i fac o vizită prea bunului domn Grumăzescu, vestitul anticar de pe strada Lăpuşneanu din Iaşi, poate unul dintre ultimii adevăraţi anticari din România? Ştiam despre el că este posesorul celei mai importante colecţii din ţară de documente originale despre viaţa şi opera lui Eminescu, al unei colecţii de elzeviruri, cărţi liliput şi alte nenumărate cărţi şi obiecte excepţionale.
Citeste tot articolul
OVIDIU CUNCEA - actor şi diacon ortodox - "Toată viaţa mea am crezut în minuni şi am ştiut când s-au petrecut"
Este un actor cunoscut şi iubit. A făcut carieră în teatru şi televiziune. Cu toate acestea, Ovidiu Cuncea (48 de ani) este un creştin-ortodox fervent, iar de un an de zile, este şi diacon. Slujeşte la mai multe biserici, unde este primit cu drag de preoţii parohi. Ar vrea să se preoţească şi să se retragă într-un sat uitat de lume, însă duhovnicul şi ierarhii îi spun să rămână în teatru, căci acolo are o misiune mai mare. Se supune, dar inima îl cheamă tot mai mult la altar şi la ţară. Dragostea de pământ o nutreşte de când se ştie, căci a copilărit un timp la bunicii paterni, într-un sat, Mârzeşti, din Teleorman.
Citeste tot articolul
Vine vacanţa mare! - Încotro o luaţi şi de ce?
Scriu textul ăsta cu marea la doi paşi. Egeea e cea mai frumoasă mare pe care o cunosc! E drept că nu am văzut încă Marea Chinei de Sud sau ah, Marea Caraibilor, aşa că mă mulţumesc, de câţiva ani, cu Egeea cea limpede şi albastră, pe care o vizitez la capătul unui drum obositor de o zi, sau uneori de mai multe, până în Grecia. Nu m-a dezamăgit niciodată.
Citeste tot articolul
Creiere manipulate
La 28 noiembrie 1953, doctorul Frank Olson se arunca pe fereastra unui hotel din New York. Zece etaje mai jos, el punea capăt definitiv depresiilor şi halucinaţiilor care-l chinuiau de mai multe zile. Frank Olson ocupa un post ştiinţific pe lângă un organism ultra-secret al armatei americane: Chemical Corps Special Operations Division. Or, cu nouă zile înainte, acest organism acceptase o colaborare cu CIA... care va grăbi moartea nefericitului Olson.
Citeste tot articolul
Iulie în festival
A venit, vasăzică, vacanţa şi aţi plecat... Aţi ajuns pe cărări de munte sau simţiţi deja nisipul fierbinte al plajei sub tălpi. Şi, totuşi, ceva vă lipseşte. Seara, mai ales, când stelele încep să răsară şi v-ar plăcea să faceţi ce n-aţi mai făcut niciodată: să ascultaţi muzică în natură, sub cerul liber! Ei bine, nu este chiar o dorinţă de neîmplinit. Sensibili la bucuriile dvs., responsabilii de muzică bună din toată ţara au oferte grozave, pentru toate gusturile şi pentru toate formele de relief.
Citeste tot articolul
SĂPTĂMÂNA 10-16 IULIE
Familia va fi principala preocupare a celor mai mulţi dintre noi, în intervalul acesta. Asta ne sugerează prezenţa mare a planetelor în semnul Racului. Tensiunile acumulate în familie, provocate de Marte, pot fi rezolvate mai uşor acum, când planeta comunicării Mercur a venit să tempereze impulsurile marţiene. Soluţiile cele mai paşnice şi cele mai la îndemână le putem găsi marţi. Luni ar fi bine să ne ferim să avem de-a face cu autorităţile, căci reacţia acestora faţă de cererile noastre poate fi una complet neaşteptată.
Citeste tot articolul