Cu milenii în urmă, fructele roşii de zmeură puteau fi întâlnite doar pe coastele abrupte ale unor munţii din estul Chinei. Nu se ştie cum, dar ele au fost aduse în Europa, unde planta s-a aclimatizat perfect, cucerind toate zonele muntoase şi de deal, de la nordul la sudul continentului. În prezent, sunt cunoscute în lume nu mai puţin de 10 specii de zmeură, care au, la rândul lor, câteva zeci de varietăţi fiecare, dar cea mai cunoscută şi folosită este Rubus idaeus, numită şi zmeură europeană. Creşte spontan şi la noi, iar săpăturile arheologice au arătat că era consumată şi folosită în scopuri terapeutice încă din perioada pre-dacică. Cultivarea zmeurei a apărut foarte târziu, abia în ultimele două-trei secole, deoarece creştea spontană şi abundent peste tot, dar pe măsură ce s-a practicat agricultura intensivă, iar suprafeţele de pădure au fost restrânse şi exploatate "ştiinţific", vastele întinderi de zmeură au dispărut. Totuşi, printre puţinele ţări care mai au zmeură de pădure, suficient cât să poată fi recoltată în cantităţi considerabile, se află România.
Pe de altă parte, în clasamentele actuale ale producătorilor mondiali de zmeură, ţara noastră nici nu există. Rusia, Polonia şi vecina noastră, Serbia, produc împreună aproape două treimi din recolta mondială de zmeură, urmate de Statele Unite şi de alte ţări europene şi asiatice. Dar, deşi nu intră în statistici, România este un producător preferat pe piaţa internaţională, prin calitatea fructelor ei crescute în sălbăticie, incomparabile ca parfum şi ca gust. Şi, după toate semnele - şi prin acţiunea lor terapeutică de excepţie.
O farmacie într-un fruct
Fructele de zmeură sunt o adevărată colecţie de minerale: mangan, magneziu, calciu, zinc, potasiu, fosfor, toate în forme uşor asimilabile, şi vitaminele A, B1, B2, D şi P, dar mai ales vitamina C, prezentă în cantităţi impresionante. Numai din aceasta enumerare şi ne putem da seama că zmeura este un adevărat izvor de sănătate, fiecare fruct al său fiind o variantă naturală extrem de reuşită a suplimentelor de vitamine şi minerale care se găsesc în farmacii. Dar aceasta nu este totul: zmeura conţine şi o categorie de substanţe numite generic cetone, care sunt printre cele mai eficiente medicamente de slăbit. Apoi, acidul clorogenic şi pigmenţii care-i dau minunata culoare rubinie au un puternic efect anti-îmbătrânire şi anticancerigen. Trebuie spus, însă, că aceste substanţe vindecătoare pot fi asimilate exclusiv din zmeura proaspătă şi, într-o măsură ceva mai mică, din cea congelată, nu însă şi din cea preparată termic. Ca atare, pentru a obţine efecte terapeutice, ne vom orienta exclusiv spre consumul zmeurei crude.
1. Cura cu fructe crude
Este metoda cea mai sigură pentru a beneficia la maximum de efectele terapeutice ale acestui fruct. Cura cu zmeură este deopotrivă plăcută şi uşor de ţinut, punând organismul la treabă, pentru a-şi regla digestia şi metabolismul. Se consumă, între mese, câte 150-300 grame de fructe pe stomacul gol, vreme de minimum 12 zile la rând. Apoi nu se mănâncă nimic, minimum o oră, deoarece încetineşte pe moment procesele digestive şi chiar reduce considerabil foamea (de unde şi utilizarea sa în tratamentul obezităţii). Asocierea cu zahărul anulează efectul binefăcător al zmeurii în diabet, obezitate şi în ulcer.
Ce boli vindecă
* Obezitate, îngrăşare - ţinută o perioadă cât mai lungă de timp, cura cu zmeură are efecte puternice pentru reglarea greutăţii corporale. În cantităţi mai mari (peste 200 grame), zmeura taie pofta de mâncare, reducând secreţiile gastrice şi "anesteziind" foamea, inclusiv dorinţa de dulce. "De vină" sunt cetonele, substanţe care ajută la eliberarea gradată a glucozei în sânge, inhibând apetitul. Zmeura conţine şi mult mangan, care creşte rata metabolismului, ajutându-ne să "ardem" mai cu spor caloriile. Nu în ultimul rând, zmeura este foarte bogată în fibre alimentare, care dezintoxică rapid organismul şi suprimă senzaţia de foame.
* Cancer - fenolii conţinuţi de zmeură au un puternic efect anti-oxidant, împiedicând apariţia mutaţiilor şi malignizarea celulelor din organismul uman. Studii făcute în China şi în Statele Unite evidenţiază că persoanele care consumă frecvent fructe -zmeură, cireşe roşii şi negre, mure, afine, căpşuni, coacăze negre şi roşii - au un risc mult mai scăzut de a face cancer. Chiar şi când persoanele care au consumat aceste alimente-medicament ajung să aibă, totuşi, o formă sau alta a bolii canceroase, au şanse mult mai mari de supravieţuire. Conform studiilor, formele de cancer cele mai sensibile la tratamentul cu zmeură sunt: cancerul la sân, cancerul de prostată, cancerul colo-rectal.
2. Siropul de zmeură
Este foarte bine să-l preparăm acum, în miez de vară, pentru a-l avea la îndemână, atunci când este nevoie, în serile reci de toamnă sau de iarnă.
Preparare: Fructele de zmeură se spală bine, se zdrobesc cu o furculiţă sau se pun în mixer, apoi se storc printr-un tifon cu ochiuri fine, obţinându-se un suc limpede. Se adaugă miere - două pahare şi jumătate de miere la un pahar de suc, se amestecă, după care se lasă să se omogenizeze vreme de 7 zile. Se foloseşte ca atare, administrat cu linguriţa, pentru tratarea diferitelor afecţiuni sau diluat cu apă, ca băutură răcoritoare.
Ce boli vindecă
* Afecţiuni pulmonare, sensibilitate la răceli, răguşeală - se consumă zilnic 4-6 linguri de sirop. La fel ca şi ceaiul de zmeură îndulcit cu miere, siropul este un remediu salvator pentru persoanele care îşi solicită foarte mult coardele vocale (profesorii, cântăreţii, conferenţiarii etc.). La copiii cu sensibilitate la bronşită, cu amigdalită recidivantă, o cură la munte, în care să se consume zilnic fructe de zmeură, ar avea efecte benefice uimitoare. În afara sezonului, când fructul proaspăt lipseşte, siropul de zmeură ajută la refacerea epiteliilor lezate de răceală, întăreşte imunitatea, calmează accesele de tuse. De asemenea, siropul de zmeură este foarte eficient contra bronşitelor cronicizate şi previne apariţia astmului bronşic.
3. Sucul de zmeură
Este foarte uşor de administrat şi, cel mai important, este forma în care vitaminele şi enzimele sunt cel mai uşor asimilate de organism.
Preparare: Boabele de zmeură proaspete se curăţă de impurităţi şi de părţile stricate, apoi se spală bine cu apă rece (puse într-o sită, ca să nu se sfărâme), după care se pun într-un mixer, unde sunt zdrobite vreme de jumătate de minut. Pasta formată se strecoară prin tifon sau o strecurătoare fină, sucul rezultat fiind consumat imediat. O cantitate de 150 de mililitri de suc este suficientă pentru întreaga zi.
Ce boli vindecă
* Îmbătrânire prematură - un studiu complex, realizat în 2005, în Statele Unite, arătă că zmeura este extrem de bogată în substanţe cu efect anti-oxidant, care protejează organismul de aşa-numiţii radicali liberi, vinovaţi de îmbătrânirea accelerată a ţesuturilor, degenerarea ADN-ului şi apariţia diferitelor afecţiuni specifice vârstei a treia (Alzheimer, Parkinson, prolapsul diferitelor organe).
* Alergie - zmeura este o sursă foarte bună de quercitină, o substanţă care diminuează reacţia alergică, având efect antihistaminic şi imunomodulator. Zmeura conţine şi cantităţi foarte mari de vitamina C, trei-patru sute de grame din acest fruct, administrate la o singură masă, aducând un aport masiv din această vitamină care reduce intensitatea reacţiei alergice, previne apariţia şocurilor anafilactice, reglează, pe termen lung, procesele imunitare.
4. Ceaiul de zmeură
Este un remediu străvechi, dar pe care foarte puţini dintre noi îl cunoaştem şi îl folosim în prezent. Are o putere terapeutică demnă de luat în considerare şi, spre deosebire de aşa-zisele "ceaiuri de fructe" din comerţ, parfumul său este 100% natural, adică discret şi foarte plăcut.
Preparare: Se culeg vârfurile tufelor de zmeură, adică fructele cu câteva frunzuliţe, făcându-se din ele mici bucheţele, care se pun în locuri foarte bine aerisite. După uscare, se mărunţesc şi se folosesc la obţinerea unui ceai aromat, cu proprietăţi vindecatoare excepţionale: 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun într-o cană de apă clocotită şi se fierb 1 minut la foc mic, apoi se lasă 15 minute să se răcească şi se filtrează. Se consumă 2-4 căni pe zi.
Ce boli vindecă
Spre deosebire de celelalte forme de administrare recomandate, ceaiul de zmeură este preparat termic şi, ca atare, pierde unele din proprietăţile plantei. Totuşi, faptul că se consumă cald şi că în el sunt extrase foarte bine unele principii active (taninurile, de exemplu) este un avantaj real în câteva afecţiuni:
* Ciclu menstrual neregulat, dureros, ori cu hemoragie abundentă - ceaiul de frunze şi fructe de zmeură face adevărate minuni în această categorie de afecţiuni. S-au văzut cazuri în care tulburări grave de ciclu menstrual, care nu au răspuns la nici o altă formă de tratament, au fost stabilizate în câteva săptămâni cu 3-4 căni de ceai de zmeură, consumat zilnic. Femeile care suferă de constipaţie nu vor consuma ceaiul, ci pulberea de fructe şi frunze uscate, obţinută cu ajutorul râşniţei electrice de cafea - câte 4 linguriţe zilnic. Tratamentul este valabil şi ca adjuvant, în toate hemoragiile abundente.
* Graviditate - o cană de ceai de zmeură băută zilnic este un remediu excelent în timpul gravidităţii, fiind considerat de unii specialişti chiar drept cel mai bun ajutor în timpul sarcinii. Previne stările de greaţă, hemoragiile, reduce durerile şi ajută, se pare, chiar la păstrarea sarcinii. Fructele proaspete, în schimb, vor fi consumate cu măsură, nu mai mult de 100 de grame pe zi, deoarece au efecte tonice uterine (în vechime erau folosite în mari cantităţi pentru a uşura naşterea).
5. Iaurtul cu zmeură
Spre deosebire de iaurturile cu fructe din comerţ, reţeta pe care v-o propunem este 100% naturală, obţinută fără preparare termică. Ea păstrează toate calităţile zmeurei, ale iaurtului probiotic şi ale mierii de albine.
Preparare: O sută de grame de zmeură proaspătă se spală bine şi se curăţă de eventualele părţi stricate, apoi se strivesc cu o furculiţă. Totul se combină cu 400 de grame de iaurt Bifidus şi miere după gust. Dacă nu aveţi timp, toate aceste componente se pot amesteca folosind un mixer (blender) electric. Preparatul rezultat se consumă pe stomacul gol, în mai multe reprize, înaintea meselor principale.
Ce boli vindecă
* Constipaţie, sindromul colonului iritabil - fibrele alimentare din zmeură sunt substanţe nedigerabile, care acţionează ca un piston, împingând materiile reziduale din intestin; în vreme ce acizii organici şi zaharurile complexe ajută la normalizarea florei intestinale. Iaurtul Bifidus conţine microorganismele de care are nevoie tubul digestiv pentru a funcţiona optim. Ca atare, cura cu iaurt de zmeură este unul din cele mai simple şi mai eficiente mijloace pentru a scăpa de constipaţie. Se consumă câte o porţie consistentă (de minimum 250 de grame) cu 30 de minute înaintea micului dejun şi a cinei. Tratamentul durează măcar 10 zile şi poate fi reluat, după o pauză de 4 zile, dacă simţiţi nevoia.
* Candidoză digestivă, candidoză în general - un studiu finlandez, realizat în anul 2000, arată că fructele parfumate ale zmeurului sunt un adevărat inamic pentru Candida albicans, datorită antocianilor care inhibă dezvoltarea acestui fung şi ajută la eliminarea sa din organism. Se recomandă o cură de 12 zile, timp în care se consumă zilnic iaurt. Restabileşte echilibrul microbiologic la nivelul intestinului, dar şi al cavităţii bucale şi al întregului organism. Cura cu iaurt de zmeură este un bun adjuvant şi în candidoza genitală sau în candidoza pulmonară.