Anumite uleiuri volatile (numite şi esenţiale sau eterice) acţionează, atunci când sunt inspirate, extrem de rapid asupra sistemului nervos, producând aproape imediat efecte benefice de relaxare. Difuzarea uleiurilor în lipsa unei lămpi de aromoterapie sau a unui pulverizator electric se poate face foarte uşor, cu o improvizaţie: într-o farfurie întinsă (plasată în încăpere cât mai aproape de locul în care doriţi să vă relaxaţi) se pune apă de un deget şi apoi se adaugă 50 de picături de ulei volatil, lăsându-se ca uleiul să se evapore de la sine, gradat, înmiresmând camera. Efectele relaxante ale aromelor naturale sunt aproape instantanee. Fiecare esenţă are efecte specifice, care-i dau personalitate:
* Uleiul de mentă este indicat mai ales în zilele foarte călduroase, deoarece dă senzaţia de răcoare şi prospeţime. De asemenea, este recomandat spiritelor mai încinse, deoarece este asemenea unui duş răcoros, diminuând iritabilitatea, nervozitatea.
* Uleiul volatil de busuioc este indicat mai ales persoanelor foarte obosite sau astenice, deoarece combină într-un mod nemaiîntâlnit efectul de relaxare cu cel de revitalizare şi chiar cu cel de stimulare.
* Uleiul esenţial obţinut din coajă de lămâie este preferat în mod special de persoanele care suferă de pe urma traiului sedentar, între patru pereţi, deoarece are o aromă care conferă prospeţime, limpezime şi claritate, creând o stare de destindere asociată cu bună dispoziţie.
* Uleiul aromat obţinut din coajă de portocală produce o stare de mulţumire, de intimitate şi cheamă somnul.
* Uleiul esenţial de lavandă netezeşte tensiunile psihice, favorizează trecerea gradată spre starea de somn. Este preferat mai ales de către femei, deoarece are o aromă foarte rafinată, diafană.
* Uleiul de trandafir, folosit în doze mici (20 de picături), conferă o stare plăcută de confort, înlătură tensiunea psihică şi musculară, creează o predispoziţie spre reverie. Este probabil cea mai rafinată aromă cu efect relaxant.
* Uleiul de brad, la fel ca şi cel de pin, transmite vigoare, conferă un sentiment de siguranţă şi stabilitate. Este recomandat mai ales persoanelor care se simt slăbite, fără vlagă.
Toate aceste uleiuri sunt produse şi la noi în ţară şi le găsiţi la Plafar sau în magazinele cu profil naturist.
2. Masajul de relaxare
Cel mai simplu masaj se face printr-o uşoară mişcare de mângâiere, cu toată palma sau, când masajul se face pe porţiuni mai înguste, doar cu vârful degetelor. Dozând bine atingerea, ca să nu produceţi durere, puteţi face şi uşoare fricţionări, apăsând ferm dar blând pielea, cu degetul mare şi masând în profunzime. Degetul nu va freca superficial pielea, ci o va mobiliza şi va acţiona adânc asupra fibrelor musculare. Zonele cele mai potrivite pentru masajul de relaxare sunt:
* Ceafa - este "sediul" tensiunilor psihice, mai ales al neliniştilor, temerilor şi anxietăţii, care se vor risipi ca prin farmec sub atingerile ferme şi blânde. Se va porni masajul de deasupra omoplaţilor şi se va continua până spre zona cervicală, masând uşor şi baza craniului, până spre zona de inserţie a urechii.
* Mâinile - masajul palmelor făcut ferm, dar cu atenţie, să nu producă dureri sau jenă, îndepărtează mai ales tensiunile generate de neîmplinirile afective, de singurătate, de micile sau mai marile conflicte cu cei apropiaţi.
* Masajul plexului cardiac - favorizează relaxarea afectivă, înlătură stările de inhibiţie, de timiditate.
* Masajul umerilor şi al musculaturii spatelui - induce, mai ales dacă este făcut lent şi cu blândeţe, o stare de relaxare foarte amplă, vecină cu somnul.
Pentru ca masajul să fie eficient, trebuie făcut minimum 10 minute, acţionând pe o singură zonă (pe palme, de exemplu), dar variind mişcările, mai ales ca intensitate, ca să nu devină monoton, mecanic. Cu ajutorul său se obţin efecte profunde şi durabile.