"Parlamentul se amestecă de multă vreme în treburile Justiţiei, pentru a-şi proteja membrii"
- Aşa după cum remarca preşedintele Klaus Iohannis, războiul pentru Justiţie se află într-o fază fierbinte. De altfel, imediat după această declaraţie, s-a declanşat o anchetă penală, pentru prima oară, asupra unui premier în funcţie, Victor Ponta. Acesta este acuzat de DNA de fals, uz de fals, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, precum şi de conflict de interese. Contrar tuturor aşteptărilor, Victor Ponta nu a demisionat din funcţie, ba a cerut şi a obţinut protecţia Parlamentului, afirmând, în apărarea sa, că se încearcă o "lovitură de stat!". Asistăm la un conflict nemaiîntâlnit până acum între cele trei puteri în stat, legislativă, executivă şi judecătorească...
- Faza fierbinte a războiului pe Justiţie a început, de fapt, mai de mult, dar acum avem de-a face cu un "trofeu" la cel mai înalt nivel. De aici, un plus de dramatism. Dar cred că vor urma şi alte cazuri la fel de răsunătoare, aşa încât nu ştim dacă ăsta e apogeul. Victor Ponta este pus sub urmărire penală pentru fapte pe care le-a comis pe când era avocat, împreună cu un alt anchetat celebru, colegul şi prietenul său Dan Şova (apărat, de asemenea, de Parlament, până în pânzele albe). În treacăt fie spus, faptul că Parlamentul a respins cererea DNA privind ridicarea imunităţii de deputat a premierului Ponta se înscrie într-un tipar, deja. Parlamentul se amestecă de multă vreme în treburile Justiţiei, pentru a-şi proteja membrii. Victor Ponta se simţea cu musca pe căciulă, de aceea ne-a şi avertizat, cu ceva timp înainte de a fi pus sub acuzare, că va rămâne prim-ministru până în 2016, dacă nu-l va da jos DNA. Spunea asta ca pe o fatalitate, aşa cum se plâng toţi politicienii anchetaţi, în genul: "Dacă sunt politician, inevitabil voi intra pe mâna Justiţiei". Vorbe grele! Lucrurile astea se întâmplă - nu pentru că procurorii şi judecătorii au ceva cu politicienii, ci pentru că foarte mulţi dintre cei care deţin demnităţi publice în această ţară se dovedesc a fi infractori. E suficient să te uiţi pe declaraţiile lor de avere, ca să te cruceşti de ce vezi acolo şi să îţi dai seama că atâta bănet nu putea fi făcut în mod cinstit. Aşa că autovictimizarea la care se dedau este nejustificată. Premierul Ponta declara, de pildă, tot înainte de a şti că va fi anchetat, că, dacă DNA va deschide un dosar pe numele său, va demisiona. Şi-a schimbat însă opinia, ca de atâtea alte ori, când a fost vorba să o facă. În schimb, şi-a intensificat atacurile asupra Justiţiei. Semnificativă, în sensul acesta, este şi explicaţia pe care a fost "nevoit" să i-o dea fiului său de 12 ani: "Sunt cercetat pentru că sunt prim-ministru şi am anumite opinii politice". O minciună sfruntată, prin care vrea să spună că Justiţia este la comandă politică. La comanda cui? Căci sunt cercetaţi, arestaţi şi condamnaţi şi din stânga, şi din dreapta politică, şi de la putere, şi din opoziţie. Cu astfel de încercări de manipulare, Victor Ponta s-a străduit să motiveze de ce nu demisionează, căzând în ridicol absolut când a pretins că asistăm la o lovitură de stat. De parcă Justiţia ar fi fost gruparea Statul Islamic, care l-ar fi răpit şi, eventual, ar fi cerut răscumpărare. Dar indiferent de ce-ar face de-acum înainte, credibilitatea lui Ponta s-a făcut scrum în această fază fierbinte a războiului pe Justiţie, cum s-au făcut şi altele, ca aceea a lui Călin Popescu Tăriceanu. Se vor mai face scrum şi câteva cariere.
"Nu e Ponta omul care să se retragă"
- După cum se ştie, în aceste zile, premierul se află în Turcia, unde a fost operat de urgenţă la un picior şi va mai rămâne în spital aproape o lună. Între timp, atribuţiile i-au fost preluate de vicepremierul Gabriel Oprea (UNPR), care a fost numit premier interimar. Credeţi că Victor Ponta a găsit în acest fel calea de a renunţa la funcţia de premier, fără a demisiona şi fără a fi demis?
- Nu e Ponta omul care să se retragă! Nu are atâta inteligenţă politică, încât să facă un pas în spate pentru un an, apoi să revină, renăscând din... scrum. În mod sigur, Victor Ponta încearcă să câştige timp. Deocamdată a apelat la un soi de autosuspendare din funcţie, invocând articolul 107 din Constituţie, care prevede înlocuirea premierului cu un interimar, pe o perioadă de maximum 45 de zile, în cazul în care prim-ministrul în funcţie nu-şi poate exercita atribuţiile. Ponta şi-a făcut socoteala că, într-o lună de zile, se mai temporizează şi ancheta la DNA, se mai sting şi ecourile scandalului în presă, mai pleacă lumea în vacanţă şi mai uită, iar apoi va găsi o soluţie. Fie revine pe funcţie, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic, căci are tupeul necesar, fie va renunţa la funcţie, sub vreun pretext, în favoarea unui om al său, Gabriel Oprea sau altul, până la alegeri. Acum nu mai este nici sub presiunea DNA, care îl chema la audieri, nici a solicitărilor de demisie venite din partea preşedintelui Iohannis, nici a protestelor din stradă. Omul e bolnav, ce vreţi? Modul în care a executat şi această manevră trădează, însă, o mentalitate de infractor. Victor Ponta a plecat mai întâi la deschiderea Jocurilor Olimpice Europene de la Baku, fără să-l informeze sau să se consulte cu preşedintele, în condiţiile în care toţi liderii UE au boicotat manifestările de la Baku, din pricina nerespectării drepturilor omului în Azerbaidjan. Acolo a fost într-o companie foarte ciudată: Putin, Erdogan şi Lukaşenko. Apoi, Ponta a plecat în Turcia, tot fără să anunţe pe nimeni, nici măcar pe preşedinte. Am rămas, deodată, fără premier. Ponta a şters-o ca în vremea adolescenţei sale, când a plecat în străinătate şi toată lumea i-a pierdut urma pentru vreun an. Se pare că nu a depăşit momentul. Infantilismul său e confirmat şi de "guvernarea" pe care, ulterior, a demarat-o pe Facebook. Acolo a comunicat unde se află, ce face, că a cerut autosuspendarea şi că pune la cale reduceri de TVA. Această ultimă măsură anunţată este dovada că Ponta nu are de gând să se retragă din funcţie. Atâta vreme cât se grăbeşte să comunice, "de pe patul de spital", diminuarea TVA la 19%, încă de la sfârşitul acestui an, înseamnă că vrea să-şi crească, sau măcar să-şi menţină cota electorală. Să observăm, cu această ocazie, că, încet, încet, PSD a preluat cam toate punctele din programul de guvernare propus de PNL, dinamitând campania liberalilor pentru schimbarea guvernului. De ce să-l schimbi pe unul care face deja ce altul promite că va face?
- În primele luni de la instalarea lui Klaus Iohannis la Cotroceni, părea să existe o colaborare instituţională bună cu guvernul. Premierul şi preşedintele se întâlneau săptămânal. Am ajuns oare ca în timpul preşedinţiei lui Traian Băsescu, când nu ştia stânga ce face dreapta?
- Prin felul în care se comportă în relaţia cu preşedintele, făcând "politică externă" de capul lui şi neinformându-l cu nimic din ce face, arată că el este sămânţa de scandal în relaţia cu preşedinţia (deşi pe vremea preşedintelui Traian Băsescu, Ponta se dădea mereu victima capriciilor şi a personalităţii conflictuale a acestuia). E adevărat că Băsescu era mai aprig şi răspundea atacurilor, dar Iohannis chiar nu e genul. Preşedintele Iohannis s-a comportat civilizat şi a avut multă răbdare până acum, dar l-a răzbit. Dacă şi pe Iohannis a reuşit să-l scoată din sărite, înseamnă că el este principalul furnizor de conflicte între palate.
"Oprea a pus PSD pe jar"
- De ce l-a preferat Victor Ponta ca înlocuitor pe Gabriel Oprea, liderul UNPR, şi nu pe vreunul dintre miniştrii PSD?
- Are motive bine întemeiate, desigur. Nu doar apartenenţa de odinioară la PSD a generalului Gabriel Oprea sau relaţiile de rudenie dintre cei doi - căci sunt cumetri -, ci şi, probabil, trecutul, şi aş spune vocaţia de "numărul doi" a lui Oprea. La mineriada din 1999, Oprea era mâna dreaptă a lui Miron Cozma. În anii 2000, era şeful mafiei personale a lui Adrian Năstase, după cum ne spunea Traian Băsescu - care, după aceea, l-a reevaluat şi recuperat pe Oprea, pentru regimul său. În virtutea "interesului naţional" cu care defilează, Oprea s-a mişcat dintr-o tabără în alta, având ca singură regulă să nu voteze împotriva guvernului din care face parte. Dar acum, a pus PSD pe jar, cu o declaraţie suprinzătoare: a spus că partidul său, UNPR, se va retrage de la guvernare, dacă majoritatea guvernamentală va aduce modificări la Codul Penal. Cu un UNPR fidel, PSD are o majoritate parlamentară de nezdruncinat. Şi vrea să o păstreze. Or, afirmaţiile lui Gabriel Oprea au stârnit bănuiala că acesta are de gând să-şi ia "interesul naţional" şi să migreze în tabăra PNL, pentru a face altă majoritate parlamentară. O bănuială întărită şi de hotărârea UNPR de a-l susţine pe Ungureanu, alături de PNL, pentru funcţia de şef al SIE.
- În acest context, să privim fuziunea minusculului partid al lui Călin Popescu Tăriceanu, PLR, cu cel al lui Dan Voiculescu, PC, drept o încercare de a echilibra balanţa, de a oferi PSD un aliat-alternativă mai puternic, astfel încât acesta să nu mai depindă de UNPR?
- Fuziunea PC - PLR chiar nu are nici o importanţă. Cele două partide erau anexe ale PSD, acum au devenit o singură anexă. Nu cred că rezultatul, aşa numita Alianţă a Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), va intra singură în alegeri, aşa cum a anunţat, căci n-ar avea nici o şansă. Nu cred nici că va creşte ca Făt-Frumos în Parlament, prin racolarea de parlamentari - i-a racolat deja UNPR pe toţi cei care au avut motive să nu intre direct în PSD. Nu e vorba nici să echilibreze acumularea de putere a UNPR, care e tot un partid-balama al PSD. Deşi nu exclud ca asta să fie raţiunea. Mai degrabă cred că e o încercare a lui Tăriceanu de a-şi legitima poziţia de lider de partid, pentru că PLR nu-i era de ajuns pentru asta.