O fiertură din frunze de nuc dezinfectează tot aşa de bine ca fumul de pucioasă sau soluţia de dioxid de sulf butoaiele în care se păstrează vinul nou tras de pe drojdie.
* Pesticid în agricultura ecologică.
Sub nuc nu creşte mai nimic şi nici nu este atacat de boli şi dăunători. Din aceste motive decoctul din frunze de nuc reprezintă un ajutor esenţial în obţinerea de legume şi fructe bio.
Preparare: Se fierb câteva minute 5 linguri frunze de nuc uscate şi mărunţite groscior cu 200 ml apă fiartă. Se lasă la macerat 2 zile. Se stoarce şi se filtrează, iar extractul rezultat se amestecă cu 5 litri de apă. Se stropesc preventiv, o dată la 14 zile, pomii sau legumele, cu ajutorul unui vermorel. La obţinerea fierturii se pot adăuga şi 5 linguri frunze de pelin, în acest fel efectul pesticid potenţându-se.
ION BOBARU