"Slugile slăbănoage"
În clasamentul ţărilor corupte, România ocupă - din zona europeană - primul loc. În ciuda acţiunilor DNA, ANI, DIICOT şi a celorlalte instituţii specializate, plaga nu a dat aproape deloc înapoi. Ca în povestea balaurului cu şapte capete, unde tăierea unuia dintre ele duce la apariţia altuia, în cazul României, arestările marilor corupţi nu fac decât să dezvăluie că există şi alţii, la fel sau, poate, şi mai ceva decât ei, protejaţi sau "ascunşi" de legi făcute de ei înşişi şi pentru ei înşişi.
Citeste tot articolul
Greenpeace: Codul Silvic trebuie să interzică tăierile la ras
Pe vremea copilăriei mele, vecinul Spirache, un vânzător ambulant de vată de zahăr, a dispărut pentru vreun an de zile din sat... Când am avut ocazia să ascult povestea acelei dispariţii, iată ce am aflat: Spirache fusese la puşcărie. Prins la furat trei salcâmi din pădurea statului, a fost judecat în regim de urgenţă şi trimis la Rahova.
Citeste tot articolul
De ce se mai naşte românul poet?
Am un prieten scriitor, cu vreo douăzeci de romane publicate la edituri prestigioase, tradus în câteva limbi străine şi deţinător al unor premii importante pentru literatură, care însă este muritor de foame. Niciodată nu a câştigat din cărţile sale prea mult, în ciuda succesului lor, căci, la meridian românesc, izbânzile literare se măsoară în doar câteva mii de exemplare vândute, care aduc puţini bani autorilor.
Citeste tot articolul
LUCIA VARGA: "PSD a introdus în noul Cod Silvic posibilitatea tăierilor la ras, în parcurile naţionale"
Aşa cum proiectul Roşia Montană a fost pe punctul de a fi oprit de miniştrii Korodi Attila (Mediu) şi Mona Muscă (Cultură), dar schimbarea "geometriei politice" i-a scos din funcţii exact atunci când ar fi fost mai multă nevoie de ei (ignorăm cazul particular al doamnei Muscă, nevoită să demisioneze din motivele cunoscute), tot astfel soarta pădurilor şi a apelor de munte a fost aproape de a-şi găsi salvarea prin acţiunea fermă a ministrului liberal Lucia Varga din guvernul Ponta 2.
Citeste tot articolul
NU desfiinţaţi Institutul Cantacuzino!
Noi, studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, am luat iniţiativa salvării Institutului Cantacuzino. Pe 14 martie ne-am întâlnit în faţa Institutului, purtând halate albe, fluturând tricolorul şi afişând mesaje de susţinere pentru această valoare neglijată a medicinii româneşti.
Citeste tot articolul
ANA CEBOTARI - "Când cânt, simt o emoţie care vine de undeva de departe, de la strămoşii mei"
S-a născut dincolo de Prut, într-un sătuc liniştit, dar vocea ei, de-o limpezime uluitoare, a purtat-o prin lumea largă. Azi, Anişoara Cebotari, aşa cum o alintă moldovenii ei dragi, trăieşte la Bucureşti. Şi-a făcut debutul pe scena Operei Naţionale, iar specialiştii o consideră una din cele mai promiţătoare soliste ale generaţiei tinere.
Citeste tot articolul
Nostalgii basarabene
Mă numesc Tamara şi sunt născută pe 24 ianuarie, în anul 1931, în comuna Olişcani din judeţul Orhei. O localitate înecată în praf şi noroi, dar cea mai frumoasă din lume pentru sufletul meu. L-a vrăjit şi pe Ştefan cel Mare, care a ajuns pe acolo într-o luptă cu turcii şi a dat locului numele fiicei sale, Olişca (diminutiv de la Olga).
Citeste tot articolul
IRINA BAIANŢ - "Prefer să beau o cafea dintr-o cană de porţelan, decât dintr-un pahar de carton"
Întotdeauna am fost un spirit perfecţionist. Am considerat că e de datoria mea să încerc să-mi depăşesc limitele, să mă îmbunătăţesc din toate punctele de vedere, pornind de la bagajul cultural, care trebuie mereu extins, trecând prin profesionalismul impus de carieră şi ajungând la genul de om care mi-ar plăcea să fiu şi care se reflectă în tipul de relaţie pe care o am cu persoanele din jurul meu şi cu Dumnezeu. Există şi un însă!
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Sabina Cantacuzino (1863-1944) e fiica cea mare a lui Ion C. Brătianu, sora lui Ionel, Dinu şi Vintilă, cu toţii personaje politice principale în făurirea României moderne, într-o epocă istorică plină de evenimente majore. E deci un martor privilegiat, care a participat de aproape la toate evenimentele vieţii acestor politicieni de prim rang, le-a cunoscut direct prietenii şi duşmanii, s-a implicat ea însăşi în acţiunile Brătienilor, potenţându-le sau atenuându-le consecinţele.
Citeste tot articolul
ILIE BOCA - "Eu îmi număr zilele cu pensula"
Copilăria mea într-un sat de poveste m-a marcat cu amintiri şi trăiri care mă urmăresc şi azi. Casele cu bârne, cu albul din jurul geamului, şurile cu fân, clăcile, hramurile, horile satului, sărbătorile îmblătite în culori. Văzute cu ochi de copil, mi-au îmbogăţit sufletul şi pictura. Când m-am născut eu, în 1937, mai era şi un moment aparte al României. În 1940 începuseră pregătirile de război, erau concentrări, tata era chemat mereu. Plutea peste noi un nor apocaliptic.
Citeste tot articolul
Zodiacul erotic
Femeia Berbec e pătimaşă, senzuală şi feminină, iar dacă se dăruieşte, o face mai mult pentru plăcerea ei decât pentru a bărbatului. Departe de ea ifosele sau capriciile. Berbecoaica e directă, dominatoare, caută un bărbat care să-i împlinească aşteptările. Preia imediat conducerea şi se impune cu stilul ei aţâţător şi încăpăţânat. La aprigele femei Berbec, plictiseala intervine extrem de uşor şi se instalează mai ales în pat. Bărbaţii care reuşesc să le ţină dorinţa trează vreme îndelungată sunt foarte puţini.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru VICTOR A. - Iaşi, F. AS nr. 1162 - "Tatălui meu i s-a recomandat operaţia de adenom de prostată. Există alternativă?"
Este important de ştiut ce îl deranjează pe tatăl dvs., astfel încât să fie clar obiectivul tratamentului. Simptomul principal pe care îl determină un adenom de prostată este jetul urinar slab, uneori întrerupt, uneori urmat de golirea incompletă a vezicii urinare. Operaţia de prostată rezolvă exact acest lucru, îmbunătăţeşte jetul urinar. După operaţie, pacientul va urina cu un jet mai bun şi va goli vezica mai repede şi complet.
Citeste tot articolul
Depresia de primăvară
Chiar dacă dispoziţia dvs. sufletească a atins, temporar, nivelul minim, dacă vă simţiţi obosiţi, sleiţi de puteri şi deprimaţi, dacă vă simţiţi ameţiţi şi nu vă puteţi "aduna", nu este cazul să apelaţi la medicamente. Exact pentru aceste tulburări tipice primăverii, farmacia naturii are alternative cu efect rapid. Poate că nu acţionează la fel de repede ca remediile chimice, dar folosind regulat ceaiurile, tincturile şi uleiurile de plante, "barometrul" dispoziţiei dvs. va urca, în curând, la nivelul normal.
Citeste tot articolul
Leacuri moţeşti
Ştim că oamenii din Munţii Apuseni au perpetuat de-a lungul timpului medicina naturală, folosită de dacii liberi, remarcându-se întotdeauna ca vindecători vestiţi. Răspândiţi şi pierduţi în sălbăticia munţilor, fără drumuri de acces şi fără instituţii medicale, moţii nu s-au considerat niciodată părăsiţi, pentru că n-au avut aşteptări decât de la Bunul Dumnezeu. Sănătatea şi boala erau chestiuni serioase, care cereau o implicare personală totală. Practicile lor de vindecare îmbinau, în chip mistic, credinţa în forţa Cerului şi a Pământului.
Citeste tot articolul
Dr. EDUARD ŢOGOREANU - Cu blândeţe şi optimism, despre CANCER
Până acum câţiva ani, se încerca rezolvarea cancerului pe cale chirurgicală doar prin extirparea tumorii, după care a apărut aşa-numita extirpare cu tendinţă de radicalitate oncologică, ceea ce înseamnă că avansezi şi mai adânc în organism, încercând să scoţi toţi ganglionii limfatici şi ţesuturile adiacente, prin operaţii foarte extinse, care nu întotdeauna dau rezultate bune. Ulterior, s-au impus tratamentele citostatice şi radioterapia.
Citeste tot articolul
AŞA M-AM VINDECAT
Uneori suntem nevoiţi să ne confruntăm cu marile drame ale celor dragi. Să facem faţă unor situaţii fără speranţă şi să luăm decizii care pot face diferenţa între viaţă şi moarte. În unele cazuri, disperarea ne duce pe căi greşite. Alteori, pe drumul cel bun. Povestea care urmează este adevărată. Povestea mamei mele, care a trecut, cu bine, printr-o mare încercare. Cu multă încredere şi optimism. Dar şi cu potop de rugăciuni înălţate spre cer.
Citeste tot articolul
TENUL GRAS
E uşor de recunoscut: pielea e lucioasă şi unsuroasă, porii măriţi - lăcaşuri ideale pentru puncte negre şi coşuri. De vină este o supraproducţie de sebum, care dă afară din "matcă". Dar "tot răul spre bine". Pielea grasă îmbătrâneşte mai greu decât pielea uscată, ridurile întârzie să apară, conturul obrazului nu se "prăbuşeşte" pretimpuriu.
Citeste tot articolul
Cura cu borş
Pe lângă că este uşor de ţinut, e şi din cale-afară de sănătoasă: cura cu borş. Există însă şi o condiţie: borşul să fie proaspăt, preparat acasă sau cumpărat de la un producător cunoscut. (Inventivitatea românilor merge atât de departe, încât la piaţă se vinde, adesea, borş preparat din rumeguş de lemn...)
Citeste tot articolul
Sfânta de la Trifeşti
Comună mare, cu aproape cinci mii de suflete, aşezată pe şesuri înalte, aliniate între apa Moldovei şi apa Siretului, Trifeştiul pare, în începutul acesta de primăvară, un sat pustiu. Uliţe goale, porţi ferecate, nici măcar un câine care să latre în urma ta. Doar o drujbă se aude pierdut, undeva, spre culmea Climeştiului. Şi-un nechezat de cal, înhămat la o căruţă proptită în faţa unei cârciumioare pustii. Lângă el, un om cu o ţigară în mână ne priveşte întrebător: "Aţi venit pentru Sfântă? Nu s-a întors încă de la Bacău. E pornită în pelerinaj, se întoarce mai către seară".
Citeste tot articolul
Un sfânt îşi aşteaptă canonizarea: ARSENIE BOCA
Să luăm aminte: "Rugăciunile şi jertfa Sfinţilor Brâncoveni m-au trimis pe mine pentru ţara aceasta a noastră", a spus, oarecând, un tânăr ieromonah pe nume Arsenie, abia trecut de 30 de ani, şi care, pentru talanţii vădiţi ai lucrării sale păstoreşti, era deja înscăunat, de Mitropolitul Nicolae Bălan al Ardealului, stareţ-duhovnic la Mânăstirea Sâmbăta de Sus, de lângă Făgăraş, ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu.
Citeste tot articolul
Aici erai, Doamne!
Dragă "Formula AS", Vă urmăresc de foarte mult timp. Nici eu nu mai ştiu de cât. Încă din copilărie, nu era săptămână în care să nu găsesc prin casă ziarul "Formula AS". Părinţii îl pasau unul la altul sau împărţeau foile, îi vedeam întinşi pe pat, cu ziarul în braţe şi cu o faţă zâmbitoare. Încet-încet, am început să-l deschid şi eu, să-l răsfoiesc şi să mă bucur.
Citeste tot articolul
GÜNTER GRASS - "Toba de tinichea" a amuţit
Cel mai mare scriitor al Germaniei a murit. Şi unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii. Câştigător al premiului Nobel pentru literatură, a venit în România socialistă, la invitaţia lui Zaharia Stancu, preşedintele Uniunii Scriitorilor de atunci, dornic să lărgească relaţiile literare cu Europa. În calitate de viitoare traducătoare a "Tobei de tinichea", capodopera care îi adusese celebritatea, am avut prilejul să îl cunosc şi să petrec, alături de Günter Grass, o seară greu de uitat, pusă la cale "anume", pentru ca MARELE INVITAT să plece acasă extaziat, convins de eminenţa şi graţia intelectualităţii române, cu totul alta decât lăsa comunismul să pară.
Citeste tot articolul
DUO IGLESIAS
Printre cântăreţii eterni, care nu au legătură cu vârsta, Julio Iglesias ocupă un loc fruntaş. Veşnic tânăr, îndrăgostit şi pasional, vine şi în primăvara aceasta în România, spre bucuria unui public compus, mai ales, din dinstinse doamne şi domnişoare. "El Idolo" va susţine două spectacole: primul, pe 20 mai, la Sala Palatului din Capitală, şi cel de-al doilea, pe 22 mai, la Sala Polivalentă din Cluj. Dar marea surpriză abia urmează: cântăreţul spaniol nu vine singur în România, ci însoţit de cel mai mare dintre fiii lui - Julio Iglesias Jr. (42 ani)
Citeste tot articolul