Uneori suntem nevoiţi să ne confruntăm cu marile drame ale celor dragi. Să facem faţă unor situaţii fără speranţă şi să luăm decizii care pot face diferenţa între viaţă şi moarte. În unele cazuri, disperarea ne duce pe căi greşite. Alteori, pe drumul cel bun. Povestea care urmează este adevărată. Povestea mamei mele, care a trecut, cu bine, printr-o mare încercare. Cu multă încredere şi optimism. Dar şi cu potop de rugăciuni înălţate spre cer.
Un verdict nemilos
Totul a început în 2005. Analizele mamei pentru operaţia de cataractă au dezvăluit un fapt îngrijorător: valorile sanguine pentru testul de coagulare au indicat suspiciunea de mielom multiplu - o formă de cancer al sângelui. Imediat, a primit şi trimiterea către serviciul Hematologie. Temerea cea mare avea să se confirme în curând, în urma altor multe analize de specialitate. Medicul la care apelasem iniţial m-a chemat separat şi mi-a spus: "Doamna Popa are mielom multiplu în stadiul I B. Nu vă speriaţi, e o boală cu evoluţie lentă. La vârsta dumneaei, cu o medicaţie adecvată, dacă răspunde bine la tratament, o mai duce 5-6 ani". Am rămas fără aer. Nu puteam nici măcar să mă revolt. Atunci am înţeles ce înseamnă cu adevărat cancerul şi ce simt bolnavii care primesc o astfel de "sentinţă". Am primit o reţetă şi i-am cumpărat mamei de la farmacie un medicament scump. Ajuns acasă, i-am citit prospectul. O singură indicaţie terapeutică şi două pagini de contraindicaţii şi efecte adverse. În mod ironic, parcă, pe ultimul rând scria: "Foarte rar, moarte subită". Am pus prospectul la loc în ambalaj şi am aruncat medicamentul la coşul de gunoi.
La luptă, cu optimism!
Am fost sincer cu mama - o femeie luptătoare, puternică, o optimistă incurabilă, de altfel - şi i-am explicat diagnosticul. Îi datoram acest lucru; nu-i place să fie minţită. Pusă în faţa crudului adevăr, mi-a răspuns uşor amuzată: "Mamă, la vârsta mea, ar fi păcat să mor sănătoasă. Lasă, c-o scoatem noi la capăt. Am încredere totală în tine. Acum să văd eu cât de mult te pricepi la leacuri din plante!". În aceeaşi zi, am început lupta. Lupta cu boala hidoasă care voia s-o răpească pe mama de lângă mine. În arhiva electronică a Formulei AS n-am găsit nicio reţetă care să-mi dea mari speranţe, iar căutările febrile pe internet nu mi-au fost de folos. Atât de mult am citit despre această afecţiune, încât aş putea să-mi dau doctoratul în domeniu. Degeaba, însă! Disperat, i-am sunat pe toţi terapeuţii cunoscuţi, despre care aţi citit în paginile revistei. Gheorghe Motorca mi-a trimis un colet mare, plin cu plante medicinale şi extracte din plante, iar profesorul Vasile Andriţoiu i-a conceput mamei un regim alimentar strict, compus din produse ale stupului, care să-i îmbunătăţească parametrii sanguini ce-o luaseră razna. Şi a funcţionat. După trei luni, analizele erau mult mai bune. Boala regresa. Acelaşi medic care-mi dăduse veştile proaste îmi aducea acum bucurie. Concentrat pe valorile analizelor, mi-a spus: "Văd că medicamentul îşi face efectul. Chiar nu mă aşteptam la aşa rezultate bune! Să continue tratamentul încă trei luni şi mai vedem"...
Eram pe calea cea bună, dar îmi lipsea omul călăuzitor. Eram dezamăgit de lipsa totală de comunicare dintre medic şi pacient; abia apucam să discut cu doctorul 2-3 minute, după ce aşteptam şi câte 3-4 ore pe holurile spitalului, alături de alte zeci de oameni bolnavi... Aşa că am căutat alt medic, mai dedicat. Şi din nou am avut noroc! Am dat de un suflet de aur: dr. Mihaela Tevet - medic hematolog, o gălăţeancă de-a mea, care a îngrijit-o pe mama în mod exemplar şi care nu s-a opus nicio clipă tratamentului naturist. Încă de la început i-am spus, fără rezerve, că-i voi administra şi tratamente naturale, dar n-a avut obiecţii. "Orice tratament e bun, atât timp cât aduce beneficii pacientului!" Au trecut câteva luni bune, timp în care mama a urmat tratamentul alopat, în paralel cu cel natural. Într-o zi, am însoţit-o la spital şi am vorbit cu doctoriţa ei. "Nu ştiu ce-i dai mamei, dar dă-i în continuare. Nu am niciun bolnav în secţie cu rezultate atât de bune! Le-aş spune şi celorlalţi pacienţi, dar n-am dreptul să recomand terapii alternative - risc să fiu exclusă din Colegiul Medicilor."
Când boala îşi arată colţii
Tratamentul a mers minunat, până la Postul Mare, când mama a întrerupt regimul alimentar (trebuia să bea zilnic supă nesărată din carne de viţel, pentru aport de albumină hidrosolubilă). Foarte credincioasă de fel, nu a obţinut dezlegare de la duhovnic, cu toate că ştia foarte bine de ce boală suferă. După o lună de post, ajunsese o umbră. Avea stări de leşin, nu mai vedea bine, se simţea tot mai rău... Nu mai avea putere nici să iasă din casă. Treceam zilnic pe la ea să-i fac cumpărăturile şi s-o ajut. Urma vizita lunară la spital. Când şi-a refăcut analizele, dezastru! VSH = 138, proteina C reactivă (PCR) = 77, albumine scăzute, globuline mult peste limită! Practic, toţi parametrii erau dereglaţi, iar mielomul multiplu avansase la gradul II B! Tratamentul alopat instituit de urgenţă (Dexametazonă şi Velcade) n-a adus mari îmbunătăţiri.
Mi-am reluat căutările. În arhiva de ziare de-acasă am găsit un interviu mai vechi, cu dr. Eduard Ţogoreanu (făcut chiar de mine!), în care dânsul afirma că extractul de vâsc - Isorel, la acea vreme - are efecte benefice în mielomul multiplu. L-am contactat imediat şi peste câteva zile ţineam strâns în mână cutia cu cele opt fiole cu speranţă lichidă. După primele trei injecţii, rezultatele au fost peste măsura aşteptărilor: mama a început să se simtă mai bine, s-a întremat şi s-a apucat de treburi prin casă. La următoarea vizită la medic, analizele i-au ieşit mult mai bune. Şi, lună de lună, au continuat să se îmbunătăţească. Până au ajuns într-un punct de echilibru. Apoi, aproape c-au rămas pe loc - diferenţe infime, sutimi de unităţi se mai schimbau în coloanele de analize. Cum venea de la spital, luam foile de observaţie şi buletinele de analize şi le comparam cu cele vechi. Căutam să nu ajungă niciodată la dereglări prea mari, care să fie greu de corectat. Orice analiză haşurată, care indica valori mai mari sau mai mici faţă de cele de referinţă, era un semnal de alarmă.
În 2012, d-na dr. Mihaela Tevet i-a completat tratamentul alopat. M-a întrebat dacă pot susţine financiar un tratament "de ultimă generaţie" pentru mielomul multiplu, dar care încă nu a fost adus şi la noi în ţară. Am intrat pe internet şi am căutat substanţa activă de care-mi vorbise: Lenalidomide. Am găsit medicamentul Revlimid, dar m-am dezumflat imediat: un flacon cu 28 de comprimate costa 14.000 de dolari! Iar mama avea nevoie de 42 de comprimate lunar... (Viaţa e scumpă, oameni buni!) După îndelungi căutări şi mari bătăi de cap, i-am procurat din India formula de care avea nevoie: aceeaşi substanţă activă, dar medicamentul purta alt nume: Lenalid. Iar un flacon cu 30 de comprimate costa 160 de dolari! A luat aceste pastile timp de doi ani - mai mult nu este indicat, deoarece pot apărea tumori pe organele interne. Şi i-a mers bine.
Bilanţul bucuriei
Anul acesta, mama împlineşte 75 de ani şi se simte excelent. Acum nu este acasă - e plecată de vreo săptămână la Galaţi, să facă pomeni pentru cei duşi în Lumea Drepţilor, de Paştele Blajinilor. Au trecut mai bine de zece ani de la diagnosticarea bolii, opt ani de când urmează tratamentul cu extract de vâsc şi şapte luni de când nu a mai fost la spital, pentru că nu mai are nevoie de tratament alopat! Se ştie că mielomul multiplu nu se vindecă. Niciodată! Însă evoluţia bolii poate fi uneori stopată - ceea ce s-a întâmplat şi în cazul mamei.
"Boala este în platou", mi-a spus d-na dr. Mihaela Tevet. "De acum, trebuie să vină la control din şase în şase luni, pentru a depista din timp o eventuală recidivă." Ceea ce sper să nu se mai întâmple vreodată. Sincer să fiu, nu ştiu cui datorez această minune. În fond, nici nu contează, atât timp cât mama este în viaţă. Cei care m-au ajutat pe acest drum lung şi anevoios ştiu că recunoştinţa mea nu e cu măsură. Şi nu cu bani îi pot răsplăti, ci cu gânduri bune şi cu rugăciuni izvorâte din suflet. Pentru că binele lor mi-a umplut sufletul de o bucurie ce acum se revarsă...
În loc de epilog
Oameni buni, v-am scris povestea mamei, ca să vă fie pildă în faţa bolii. Să nu vă lăsaţi îngenuncheaţi sub povara unui diagnostic. Să nu vă pierdeţi speranţa în faţa perspectivelor sumbre ale medicilor. Să nu vă temeţi de moarte, mai mult decât iubiţi viaţa. Să luptaţi mereu - cu boala, cu propriile gânduri negre şi cu pesimismul celor din jur; nimeni altcineva nu o poate face mai bine ca voi! Încercaţi orice variantă, pentru a vă redobândi sănătatea - nu se ştie niciodată ce leac vă poate salva. Şi nu uitaţi să vă bucuraţi de fiecare răsărit de soare şi să-I mulţumiţi lui Dumnezeu pentru toate clipele minunate pe care le-aţi trăit şi pe care le mai aveţi de trăit! Viaţa e cel mai mare dar care v-a fost dat! Preţuiţi-l!
***
Te iubesc, mamă! Să fii sănătoasă şi fericită! Să rămâi cât mai mult timp în viaţa mea, pentru că încă am mare nevoie de tine! Ignoră firele de păr alb care mi-au apărut de curând; încă sunt copilul tău! Şi-ţi datorez mai mult decât îţi poţi închipui!