E uşor de recunoscut: pielea e lucioasă şi unsuroasă, porii măriţi - lăcaşuri ideale pentru puncte negre şi coşuri. De vină este o supraproducţie de sebum, care dă afară din "matcă". Dar "tot răul spre bine". Pielea grasă îmbătrâneşte mai greu decât pielea uscată, ridurile întârzie să apară, conturul obrazului nu se "prăbuşeşte" pretimpuriu. Cu o condiţie: să fie corect îngrijit. Întreţinerea ideală a tenului gras se face cu produse cosmetice care dizolvă blând excesul de grăsime aflată pe suprafaţa pielii, fără să usuce sau să vatăme. Suprafaţa obrazului nu are nevoie de grăsime pentru a fi corect îngrijtă, ci de umiditate.
Reţete de preparat acasă
Pentru îngrijirea tenului gras, natura recomandă următoarele ajutoare: muşeţelul, cimbrul, salvia, menta, anasonul, iaurtul, sucul de lămâie, albuşul bătut, tărâţele de grâu, oţetul de mere, castraveţii, roşiile, morcovii, argila şi făina de orz.
Curăţarea tenului
Demachiant din castraveţi
Ingrediente: 1/2 castravete verde, 4 linguri ulei de măsline, 1 lingură suc de lămâie proaspăt stors, 2 linguri alcool de 50°.
Mod de preparare şi folosire: curăţaţi castravetele de coajă şi daţi-l pe răzătoarea mică. Adăugaţi celelalte ingrediente şi amestecaţi-le bine. Puneţi lichidul obţinut într-o sticlă păstrată la frigider. În fiecare dimineaţă şi seara, curăţaţi-vă faţa cu ulei de castraveţi.
Hrănirea tenului
Cremă cu iaurt
Mod de preparare şi folosire: amestecaţi într-o casoletă iaurtul cu crema de faţă (crema pe care o folosiţi în mod obişnuit) şi aplicaţi-o pe obraz, masând-o, pentru a pătrunde cât mai bine în piele. Veţi avea o faţă ca o petală de trandafir.
Întreţinerea tenului
Mască cu tărâţe de grâu
Ingrediente: 1 lingură tărâţe de grâu, puţin lapte cald, 1 linguriţă de miere.
Mod de preparare şi folosire: se amestecă tărâţa cu laptele cald şi mierea, până se obţine o pastă. Se aplică pe faţă şi se lasă să acţioneze 30 de minute, apoi se spală cu apă călduţă.
Mască cu gălbenuş de ou
Ingrediente: 1 gălbenuş, 1 linguriţă ulei de migdale, câteva picături de lămâie.
Mod de preparare şi folosire: amestecaţi gălbenuşul de ou cu uleiul de migdale şi sucul de lămâie, până ce obţineţi o pastă omogenă. Aplicaţi-o pe faţă şi gât, lăsaţi-o să acţioneze 10 minute, apoi spălaţi-vă cu apă călduţă.
Loţiuni pentru faţă
Au rolul de a împrospăta pielea după ce a fost curăţată. Închid porii şi protejează învelişul acid al pielii.
Oţet de mere pur
Ingrediente: 1 lingură apă minerală, 1 lingură oţet de mere
Mod de preparare şi folosire: amestecaţi apa minerală cu oţetul de mere şi ştergeţi-vă bine faţa, dimineaţa şi seara, după ce aţi curăţat-o, în prealabil, cu demachiant. Nu vă mai clătiţi obrazul.