Este important de ştiut ce îl deranjează pe tatăl dvs., astfel încât să fie clar obiectivul tratamentului. Simptomul principal pe care îl determină un adenom de prostată este jetul urinar slab, uneori întrerupt, uneori urmat de golirea incompletă a vezicii urinare. Operaţia de prostată rezolvă exact acest lucru, îmbunătăţeşte jetul urinar. După operaţie, pacientul va urina cu un jet mai bun şi va goli vezica mai repede şi complet. Operaţia de adenom de prostată nu se adresează urinării dese şi nici urinărilor frecvente din cursul nopţii. Acestea, după operaţie, pot avea uneori o uşoară ameliorare, dar de cele mai multe ori, vor rămâne la fel sau se vor agrava. De aceea, trebuie ca pacientul să fie lămurit că operaţia va îmbunătăţi doar calitatea jetului urinar, nu şi frecvenţa urinărilor. Dacă tatăl dvs. are un jet slab, şi urinează greu, poate fi tratat la început cu medicamente care îmbunătăţesc jetul urinar, numite alfa-blocante, eventual şi cu medicamente care micşorează dimensiunea prostatei, în cazul în care aceasta se vede mare la ecografie, numite inhibitori de cinci-alfareductază. Şi medicamente din plante pot fi adăugate la aceste tratamente, cele mai folosite fiind cele ce conţin serenoa repens, pufuliţă, ghimpe. În cazul în care simptomele principale sunt urinarea frecventă sau urinările de noapte, trebuie folosite alte metode de tratament, dar şi alte genuri de medicamente. Dacă tatăl dvs. are şi o retenţie cronică de urină (reziduu după urinare, măsurat ecografic, peste 150 ml), trebuie verificat dacă este de vină prostata sau forţa de contracţie scăzută a vezicii. Verificarea se face prin teste urodinamice. Ele pot lămuri dacă operaţia de prostată va da rezultate în cazul pacienţilor cu retenţie.
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor şi homeopat - Bucureşti. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Sufăr de nevralgie de trigemen. Există un specialist care mă poate trata?"
(Răspuns pentru NICOLAE TRĂNESCU - Buzău, F. AS nr. 1098)
Stimate domn, nevralgia de trigemen este o durere care apare pe traiectul nervului trigemen, un nerv cu trei mari ramuri. Nu aţi descris natura durerii, aţi amintit doar diagnosticul. Sunt mai multe afecţiuni care pot fi confundate cu nevralgia de trigemen. Pentru clarificarea problemei, sunt de ştiut următoarele caracteristici ale durerii nevralgiei de trigemen:
a. Este ca un junghi, adesea precedată de o senzaţie de şoc electric în aria afectată.
b. Poate varia, ca număr, de la una pe zi, până la sute de manifestări. Crizele durează câteva secunde, lăsând adesea senzaţia de arsură şi o durere persistentă în locul afectat.
c. Între crize, pacientul nu are dureri.
d. Factorii declanşatori pot include zâmbitul, mestecatul, vorbitul, atingerea feţei, spălatul pe dinţi, consumul de lichide calde sau reci sau chiar curenţi de aer.
e. Spre deosebire de alte tipuri de dureri faciale, pacienţii cu nevralgie de trigemen evită să-şi atingă şi să-şi maseze faţa.
Alte sindroame cu dureri faciale pot fi confundate cu nevralgia de trigemen:
* migrene (precedate de greaţă, vomă şi sensibilitatea faţă de lumină si sunet);
* dureri de cap obişnuite (cu senzaţie de presiune în zona frunţii, zona occipitală sau laterală a capului);
* dureri în articulaţia mandibulară;
* dureri numite "cluster headache", care se manifestă prin crize multiple, în anumite perioade ale anului, însoţite de înroşirea ochiului;
* dureri legate de accidente vasculare sau de tumori.
Deosebirile sunt importante, căci tratamentul diferă pentru fiecare tip de durere în parte. Analize cum ar fi cele sanguine, tomografie, rezonanţă magnetică nucleară, electroencefalogramă, ajută la deosebirea sindroamelor.
Din punct de vedere naturist, durerea este consecinţa unui blocaj energetic, fie la nivelul canalelor locale, fie la nivelul canalelor energetice, cum ar fi Vezica biliară şi Intestinul subţire. Fără îndoială, că şi gestionarea neadecvată a stresului, manifestat la nivelul organelor energetice - cord, intestin subţire - este importantă.
Având în vedere cauzele multiple ale durerii, ce poate trece uşor drept "nevralgie de trigemen" chiar şi atunci când nu este, se impune un consult la medicul specialist, mai ales dacă suferiţi de dureri la nivelul feţei.
Acestea fiind spuse, următoarele abordări naturiste ar putea fi de folos:
* Relaxarea - multe dintre problemele noastre pot fi văzute altfel atunci când le abordăm cu calm, relaxat. Distanţarea faţă de o problemă, pentru moment, ne dă spaţiul necesar ce permite aflarea unei soluţii.
* Exerciţii fizice - dau trupului un alt tonus, relaxează mintea, ajută să curgă mai bine energiile organismului.
* Yoga, tai chi şi chi qong, ca metode de relaxare, pot fi de ajutor în detensionarea individului.
* Fumatul şi alcoolul trebuie oprite. Fumatul lezează ficatul, ce este strâns legat de vezica biliară, iar excesul de alcool va leza cordul şi focarele energetice.
* Acupunctura este excelentă, atât pentru crizele acute, cât şi pentru tratament pe termen lung. Ea deblochează canalele energetice şi echilibrează tulburările amintite mai sus. Punctele cele mai performante se găsesc pe Intestinul gros, Vasul guvernator, Intestinul subţire, Trei focare, Vezica biliară.
* Homeopatia rezolvă, şi ea, tulburările emoţionale care stau la baza acestei afecţiuni. Medicamentele individualizate, constituţionale, sunt ideale. Totuşi, şi unele medicamente aflate în farmacii, cum ar fi: Capsicum, Hypericum, Ignatia, Natrum muriaticum, pot fi de folos.
Dr. CLAUDIA CIOCAN - Bucureşti, tel. 021/316.06.54
"Cum pot uşura durerile cauzate de spondiloză?"
(Răspuns pentru GAVRILĂ - Bucureşti, F. AS nr. 1152)
Stimate domnule Gavrilă, deşi în ultimii ani s-au făcut progrese mari în prevenirea şi tratarea afecţiunilor reumatologice, se pare că din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu ele. Stilul nostru de viaţă, îmbrăcămintea necorespunzătoare pentru sezonul rece, obezitatea sunt factori de risc care pot determina instalarea acestei afecţiuni. Vârsta înaintată constituie, de asemenea, un factor de risc demn de luat în seamă. Artroza este o boală degenerativă, caracterizată prin degradarea progresivă a cartilajului, asociată cu o inflamaţie sinovială, dar şi cu afectarea osului. Dacă la început nu-i acordăm o prea mare importanţă, pe măsură ce degradarea articulară avansează apare durerea şi inflamaţia articulară, iar în timp se instalează deficienţele motorii, care pot merge până la imobilitatea parţială sau totală a articulaţiilor. Şoldul, genunchiul, coloana vertebrală lombară şi mâinile sunt primele articulaţii afectate.
Nu există un tratament etiologic al artrozei. Obiectivele tratamentului sunt limitarea durerii şi recăpătarea mobilităţii articulare. Măsurile igieno-dietetice, precum evitarea mersului pe jos, evitarea statului în picioare prelungit şi a ridicării greutăţilor în perioadele dureroase, dar şi încurajarea activităţilor fizice în perioadele fără puseuri, utilizarea unui baston pe partea sănătoasă pot fi remedii simple dar eficiente, care vă vor spori confortul atât în starea de repaus, cât şi la mers.
Medicamentele analgezice şi antiinflamatoare pot fi utilizate în perioadele de durere acută. Suplimentele alimentare sunt o categorie de produse pe care le puteţi utiliza cu rezultate bune, scăzând, după administrarea mai îndelungată, durerea şi inflamaţia articulară şi, după un timp, refăcându-se într-o anumită măsură mobilitatea articulară. Vă sugerez să utilizaţi Bio-Seleniu+Zinc şi Bio-Glucosamin Plus, două produse "Pharma Nord" care se comercializează în farmacii şi care, prin ingredientele conţinute, au rol în formarea colagenului şi în funcţionarea normală a oaselor şi cartilajelor. Multă sănătate!
Pentru detalii suplimentare, puteţi să mă contactaţi la telefon.
Dr. LAURA PARASCHIVA PUIU - competenţă apifitoaromaterapie, homeopatie, specialist geriatrie-gerontologie, Botoşani, str. Cuza Vodă nr. 6, bl. C1, ap. 23, tel. 0745.001.411 (doar SMS), 0745.435.877 (pt. preluare mesaje)
"Doresc o reţetă naturistă prin care să înlocuiesc tratamentul cu cortizon"
(Răspuns pentru ALEXANDRU NISTOR, F. AS nr. 1157)
Afectarea pielii (mâncărimi, crăpături) denotă un grad de toxicitate internă, precum şi o lipsă de minerale, manifestări probabil secundare ale unei absorbţii deficitare la nivel intestinal. Astfel că tratamentul ar trebui să înceapă cu o detoxifiere intestinală ce constă, în linii mari, în asocierea de dietă, tratament şi mişcare.
Dieta este constituită din legume care nu balonează, fructe şi seminţe de in, dovleac, floarea soarelui, consumate la mese diferite. De evitat roşiile, ardeii etc., care în această perioadă a anului nu conţin decât substanţe nocive. Vă recomand ca legumele şi fructele să le consumaţi în stare crudă, dar şi fierte, pentru o perioadă de cel puţin o lună. Este necesar consumul a 2 litri de apă pe zi, care reprezintă suportul pentru eliminarea toxinelor.
Tratamentul fitoterapic constă în asocierea următoarelor produse:
* Aloe Ferox - are cea mai mare capacitate de detoxifiere; recomand 2 capsule/zi timp de 7 zile, apoi 1 capsulă/zi 7 zile şi, în continuare, 1 capsulă seara la 2 zile, timp de 2 săptămâni. Se vor urmări numărul şi aspectul scaunelor.
* Apă argiloasă - 1 cană, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, 3 săptămâni zilnic, apoi 10 zile pe lună, 3 luni consecutive.
* Zeolit - 2 capsule x 2/zi, care pe lângă eliminarea metalelor grele va stimula şi eliminarea toxinelor, dar şi echilibrarea sistemului imunitar.
* Ceai de trei-fraţi-pătaţi - o cană, de 2 ori/zi, timp de o lună.
După etapa de detoxifiere urmează etapa de aport al mineralelor, care va asocia iniţial o combinaţie Ca-Mg-Se-Si organice cu Alga Afa, 3 capsule/zi, pentru o perioadă de o lună, apoi cu Siliciu organic, timp de 2 luni. Se poate asocia administrarea de polen, de preferinţă crud, în doză progresiv crescătoare, de la 1 linguriţă până la 3 linguriţe pe zi, pentru o perioadă de 2 luni. Mierea polifloră sau cea de mană este binevenită în această perioadă.
Ceaiul de trei-fraţi-pătaţi şi apa argiloasă se găsesc în magazinele naturiste, iar Aloe Ferox, Zeolit, Ca-Mg-Se-Si organice cu Alga Afa sunt produse în România de compania Herbagetica, putând fi achiziţionate de la Plafar sau de pe www.Herbagetica.ro.
Mişcarea se referă la cel puţin 30 de minute de mers rapid pe zi, precum şi la exerciţii fizice pentru musculatura abdominală. Vă recomand să asociaţi masajul circular la nivelul abdomenului pe traseul colonului, efectuat simplu sau cu ulei esenţial de ienupăr.
Junghiul intercostal (nevralgia intercostală) de care vă plângeţi are, probabil, drept cauză spondiloza vertebrală. În această situaţie, se combină tratamentul local, cu un unguent antiinflamator, de preferinţă fitoterapic, cu un antiinflamator natural administrat pe cale orală, mai exact Aspirină organică (1 capsulă, de 2-3 ori/zi, după masă). Sunt necesare şi şedinţe de kinetoterapie, adecvată tipului de spondiloză pe care o prezentaţi, deoarece mişcările greşite pot provoca reapariţia nevralgiei.
Pentru igiena corporală, vă recomand să folosiţi doar produse naturale.
Schema propusă se poate individualiza, luând în considerare mai multe date despre pacient. În speranţa că recomandările vă vor fi de folos, vă doresc toate cele bune şi Doamne ajută!