RODICA CULCER despre... Permanenta restauraţie
În opinia mea, explicaţia profundă a acestui vot este unitatea "în cuget şi în simţiri" a partidelor parlamentare, în jurul unui personaj care le exprimă şi le reprezintă: mediocru, fără operă şi fără proiecte politice memorabile, intrat în politică prin partidul lui Dan Voiculescu şi rămas în sfera de influenţă a "Varanului"...
Citeste tot articolul
Săptămâna 13-19 martie
Ne aşteaptă câteva zile zbuciumate, iar prima dintre ele este duminică, zi în care marele malefic Saturn intră în mişcare retrogradă. Cam cu două săptămâni în urmă am început să ne punem întrebări cu privire la felul în care ne-am gestionat viaţa profesională în ultima vreme, cât de eficiente au fost măsurile noastre.
Citeste tot articolul
Ora de religie luată la baionetă
Germania, Austria, Finlanda, Irlanda, Grecia, Cipru, Malta sunt state europene cu democraţii aşezate, cu un standard de viaţă ridicat, mult peste cel al României. Ştiţi ce le uneşte şi de ce le-am înşirat împreună ca mărgele pe o aţă? Faptul că ora de religie este obligatorie în şcolile lor, iar cei care nu doresc să o studieze trebuie să depună o cerere în acest sens.
Citeste tot articolul
Greenpeace România învinge mafia lemnului
În copilărie, în fiecare primăvară, mâncam frunze proaspete de fag. Sunt verzi-gălbui, acrişoare, bogate în vitamina C şi folosite în salate. Toamna, parcă la întrecere cu veveriţele şi mistreţii, mâncam jir, fructul fagului, cu gust de alune, puţin amărui. De multe ori, noi, copiii, căutam să ajungem cu caprele în cele mai îndepărtate desişuri de fag, acolo unde găseam arbori monumentali, de peste 200 de ani, cu coaja netedă, de care ne lipeam frunţile şi cu care stăteam de vorbă, ca în jocul telefonul fără fir...
Citeste tot articolul
ALEXANDRA POSTELNICU - "Politicienii români s-au comportat faţă de natura ţării lor ca un elefant într-un magazin de sticlărie"
A venit şi cea de-a 7523-a primăvară de la facerea lumii, conform calendarului bizantin. Ghioceii au ţâşnit din zăpadă, mugurii au explodat pe ramuri, privighetorile cântă în parcuri şi lunci. O companie olandeză, Mars One, mai puţin sensibilă la frumuseţile primăverii terestre, a anunţat că peste mai puţin de-un deceniu, va trimite primii oameni pe Marte (citiţi pe larg despre tema aceasta, în Periscopul revistei). Călătoria va fi doar dus.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru GHEORGHE I. DIACONU - Topoloveni, jud. Argeş, F. AS nr. 1151 - "Sufăr de miastenia gravis"
Amănuntele pe care le solicitaţi despre miastenia gravis şi tratamentul medicamentos al acestei patologii ar putea fi sintetizate prin următoarele lămuriri: miastenia gravis este o boală cronică, ce se caracterizează prin slăbiciune şi oboseală rapidă a musculaturii. Slăbiciunea musculară se dezvoltă treptat şi poate afecta orice muşchi pe care îl puteţi controla în mod voluntar.
Citeste tot articolul
"Mulţumesc d-lui Andi Liciu"
Este al doilea an în care (mai ales iarna) iau Propolicium supozitoare pentru vindecarea adenomului de prostată. Am aproape 80 ani şi îi mulţumesc pe această cale d-lui Andi Liciu (tel. 0722/45.07.60) pentru acest minunat remediu realizat din produse apicole.
Citeste tot articolul
Leacuri ruseşti împotriva patimii beţiei
Despre popoarele slave şi mai ales despre ruşi se ştie că sunt mari amatori de băuturi alcoolice. Poate tocmai de aceea, vechii "znahari", tămăduitorii din îndepărtatele stepe ruseşti, au reuşit să prepare diferite fierturi şi poţiuni care stârpesc pofta de alcool şi alungă mahmureala.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: LILIACUL (Syringa vulgaris)
Liliacul este o plantă uşor de recunoscut, atrăgând atenţia imediat prin frumuseţea florilor lui şi mirosul lor plăcut şi suav. Tovarăş al primăverii, este un arbust ornamental nelipsit din grădina caselor care au curte. Frunzele au formă de inimă, iar florile, dispuse în ciorchine, au culoarea albă, roz sau violacee. În scop terapeutic, de la liliac se folosesc: scoarţa tulpinii, frunzele şi florile, fiecare dintre ele având perioade diferite de recoltare şi tehnici diferite de uscare.
Citeste tot articolul
Întăritoare de primăvară
Este un remediu străvechi de medicină populară românească, folosit din timpuri imemoriale. Se obţine prin sfredelirea în adâncime (4-8 cm) a trunchiului sau, mai bine, a unor ramuri tinere viguroase, din care va începe să curgă un lichid limpede, cu gust acrişor-dulceag: seva de mesteacăn. Această operaţiune se face numai cu mestecenii maturi, iar după colectarea a 250-500 ml de sevă (1-2 căni), se astupă imediat orificiul cu răşină, pentru a opri scurgerea, care altfel ar afecta vitalitatea copacului.
Citeste tot articolul
ALERGIILE - cauze şi efecte
Ne plângem mereu de alergii, dar rareori ştim unde se ascunde duşmanul. Una din trei persoane reacţionează alergic la anumite substanţe, iar tendinţa este de creştere. În paginile care urmează, aflaţi localizarea exactă a riscurilor, precum şi descrierea "chinului" care începe acum, primăvara. În principiu, orice substanţă naturală sau chimică poate declanşa o reacţie alergică. Substanţele care provoacă un asemenea fenomen se numesc alergeni.
Citeste tot articolul
Programul de primăvară
Martie este luna regenerării. Pielea, cel mai mare organ al corpului nostru, simte şi ea dorinţa să se primenească şi să-nflorească, împrumutând câte ceva de la prospeţimea şi frumuseţea cireşilor şi caişilor care vor înflori. Ajutaţi-o! Dublaţi preocuparea pentru o alimentaţie bazată pe primele legume de primăvară, cu câteva principii şi metode simple de înfrumuseţare a tenului.
Citeste tot articolul
Apă tonică din panseluţe
În curând, pe tarabele din pieţe vor apărea panseluţele. Fabricaţi-vă singure o apă de faţă, care e bună şi pentru ochi. Opăriţi 100 g de flori cu un litru de apă în clocot, lăsaţi-le să se infuzeze o oră, apoi strecuraţi-o şi puneţi-o în flacoane frumoase de sticlă (pentru estetică).
Citeste tot articolul
Trei exerciţii de dezumflare
Ghemuite la podea, cu călcâiele înălţate uşor pe o pernă, apropiaţi genunchii şi relaxaţi-vă spatele. Inspiraţi profund, umflându-vă pântecul la maximum. Expiraţi, retrăgându-vă abdomenul cât mai mult. Repetaţi de zece ori.
Citeste tot articolul
Ţăranul zburător din Ormindea: "Drăciile" de pe cerul Ardealului
La sfârşit de secol XIX, pe când disciplinele tehnice din România nici nu se predau la universitate iar marii pionieri ai aviaţiei, Aurel Vlaicu şi Traian Vuia, de-abia se năşteau, un ţăran isteţ din Ardeal reuşea să uimească lumea întreagă, cu ingenioasele sale "paseri" zburătoare. Acum mai bine de 100 de ani, cu mult înaintea faimoaselor mitinguri aeriene din marile capitale europene, "drăciile" lui Ionică Stoica au plutit peste dealurile Ormindei, lăsând în urma lor poveşti şi legende de neuitat.
Citeste tot articolul
Obiceiuri de primăvară povestite de cititori
Trăiesc în Bucovina, deasupra, pe Obcine, şi vreau să vă povestesc tot ce se petrecea în trecut primăvara. Locul are numele Darieni, sat Demăcuşa, şi mai trăiesc aici puţini bătrâni, cu vârsta de 80-90 de ani. În cătunul nostru există opt case bătrâneşti, având 100-200 de ani. Există şi case noi. Cu ani în urmă, cătunul nostru era numai pădure. Oamenii trăiau din vânat şi din creşterea animalelor.
Citeste tot articolul
Mioriţa îşi pierde blăniţa
O veche tradiţie românească este pe cale de dispariţie: prelucrarea lânii. Ţesătoriile şi filaturile s-au închis, fabricile de covoare au murit, tăbăcăriile de piei au dispărut, plaiurile mioritice s-au sălbăticit. Un obicei care a străbătut mileniile cade în uitare: nimeni nu mai ştie să toarcă, să dărăcească, să facă gheme. Vârtelniţa, jurebia şi potinteul au sfârşit în foc; brâgla, suveica, răşchitorul şi fusul au rămas, ici, colo, obiecte de muzeu sătesc.
Citeste tot articolul
Anchetă "Formula AS": Amintiri cu frunze verzi
Ca să mă întâlnesc cu adevărat cu primăvara, ar trebui să mă duc în Rai, adică la Runc, satul în care m-am născut şi am copilărit. Să urc undeva foarte sus, sus de tot, pe înălţimi, între păduri şi grădini suspendate pe dealuri, foarte aproape de cer şi de Hordoul lui Coşbuc, fix în curtea casei părinteşti. Aici e primăvara mea, aici, de fapt, mă aşteaptă, fie că mă duc sau nu mă duc, precum o iubită credincioasă, o primăvară încăpăţânată, care nu vine niciodată la oraş, nici măcar nu coboară în sat, de pe deal.
Citeste tot articolul
ADRIAN NOUR - "Energia mea vine din bucurie. Îmi place la nebunie ce fac!"
N-o să mă crezi, dar la mijloc a fost o întâmplare. Vara trecută, toată lumea s-a inflamat la auzul veştii că se caută distribuţie pentru celebrul spectacol "Fantoma de la Operă", pe muzica celebrului Andrew Lloyd Webber, care se joacă non-stop la toate marile teatre din Occident. La început, pe mine ştirea nu m-a interesat. După cum ştii, n-am prea mare încredere în mine.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Am citit că, dintre cărţile străine traduse anul trecut la noi, "Laur" a fost pe locul I în aprecierea criticilor şi cititorilor avizaţi. Asta după ce, la apariţia sa în original, primise cele mai importante premii literare din Rusia, atinsese acolo un record de vânzări şi fusese numit "o capodoperă a literaturii ruse actuale". Nu mă miră că în spaţiul spiritual rusesc continuă să apară capodopere artistice iar recunoaşterea valorii lor pe plan mondial n-are nici o legătură cu politica de la Kremlin.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Se întâmplă ca, deschizând volumul unui autor necunoscut, să simţi după câteva pagini un soi de coup de foudre, iar seducţia să-ţi însoţească lectura până la sfârşit. E şi cazul cu această Anya von Bremen. Cartea ei nonfictivă e construită pe o idee insolită: istoria URSS şi a perioadei postsovietice, din perspectiva culinară a mai multor generaţii, "o coliziune dezordonată între mituri colectiviste şi contra-mituri personale" care îşi propune să reconstituie fiecare deceniu, din 1910 până azi, prin prisma mâncării.
Citeste tot articolul
ENIGMELE UNIVERSULUI - de vorbă cu fizicianul ANDREI DOROBANŢU (II) -
E, într-adevăr, fascinant că în texte vechi de câteva mii de ani apar idei şi chiar scenarii care îşi au echivalente senzaţionale în Fizica cât se poate de modernă. Cum se pot explica toate acestea? Este o realitate stranie, cu un răspuns delicat. Există lucruri aflate foarte adânc în subconştientul nostru, şi la care avem uneori neaşteptat şi fără vreo pregătire prealabilă, acces temporar şi limitat. Spun asta, pentru că în vechile texte sacre despre care vorbim, nu avem de-a face cu nişte deducţii.
Citeste tot articolul
Părintele NICOLAE RĂDULESCU - "Cel mai frumos, dar şi cel mai ostenitor lucru de pe pământ este să faci bine omului"
Pe bunicul cel mult iubit îl dureau foarte tare picioarele. Când mergea la plimbare cu el de mână (să tot fi avut şapte-opt ani), bătrânul păşea încet, cu sfială, oftând. Aşa s-a plămădit în inima micului Nicolae un vis: să-şi vindece el bunicul. Să-l ducă departe de lume, într-un loc frumos şi ferit, lângă o biserică mică, unde nişte călugări să-i tămăduiască picioarele.
Citeste tot articolul
Primii oameni pe Marte
Limita viselor omeneşti a fost cerul. Deviza preferată pentru visători şi îndrăzneţi. A venit însă vremea ca vechile recorduri să cadă. Planeta Marte îşi aşteaptă primii locuitori pământeni. Vor sosi repede, în 2024, mai puţin de-un deceniu. De data aceasta, nu e un simplu vis, ci o acţiune concretă, bazată pe fapte care să transforme planeta Marte într-o casă primitoare pentru viitorii chiriaşi.
Citeste tot articolul
ZODIILE ŞI SĂNĂTATEA
Fiecare dintre cele 12 zodii guvernează câte un segment al corpului omenesc, începând cu capul şi terminând cu labele picioarelor. În Antichitate, cunoştinţele astrologice erau considerate indispensabile celor care doreau să practice arta vindecării, Hipocrat însuşi fiind un astrolog desăvârşit, de pe urma căruia au rămas, de exemplu, instrucţiuni legate de perioadele în care nu este recomandabilă nici o intervenţie chirurgicală.
Citeste tot articolul
"Una serata italiana" - la Bucureşti
Pe 22 martie, la Sala Palatului din Capitală vă aşteaptă un spectacol-eveniment: "Una serata italiana". Un adevărat regal muzical şi cultural, conceput cu "de toate". Veţi putea asculta muzică tradiţională, dar şi pop sau rock, muzică clasică, dar şi modernă. Spectacolul are şi o distribuţie aleasă: cu această ocazie, va reveni pe tărâmurile noastre una dintre cele mai cunoscute artiste italiene - Gigliola Cinquetti, dar îl veţi putea admira pe scenă şi pe celebrul Michele Placido...
Citeste tot articolul