Seva de mesteacăn
Este un remediu străvechi de medicină populară românească, folosit din timpuri imemoriale. Se obţine prin sfredelirea în adâncime (4-8 cm) a trunchiului sau, mai bine, a unor ramuri tinere viguroase, din care va începe să curgă un lichid limpede, cu gust acrişor-dulceag: seva de mesteacăn. Această operaţiune se face numai cu mestecenii maturi, iar după colectarea a 250-500 ml de sevă (1-2 căni), se astupă imediat orificiul cu răşină, pentru a opri scurgerea, care altfel ar afecta vitalitatea copacului.
Mod de administrare
Seva de mesteacăn se consumă pe cât posibil imediat după recoltare, când este încă foarte proaspătă, iar vitaminele, enzimele şi alte substanţe organice complexe din compoziţia sa nu sunt oxidate. Copiii vor bea o jumătate de pahar (100 ml) dimineaţa şi după-amiaza, pe stomacul gol, în timp ce adulţilor le sunt recomandate până la 2 pahare (400 ml) pe zi, băute, de asemenea, pe stomacul gol. În terapia naturistă, sunt cunoscute şi cure drastice de dezintoxicare, cu post negru şi sevă de mesteacăn (din care se bea peste 1 litru pe zi), care se folosesc în bolile grave, dar numai sub supraveghere medicală competentă.
Câteva indicaţii
* Anemie, demineralizare, avitaminoză - se face o cură de 3 zile, în care se bea, cu o oră înaintea micului dejun şi a mesei de prânz, câte un pahar de sevă de mesteacăn.
* Astenie de primăvară - vreme de o săptămână se beau zilnic două pahare de sevă de mesteacăn. Are un efect înviorător puternic, redând tonusul fizic şi psihic.
* Colici renale, litiază renală - se beau între orele 8-12, dimineaţa, până la 600 ml de sevă proaspătă de mesteacăn, în cure de minimum 5 zile. Are efecte foarte puternice de dizolvare a calculilor renali, de stimulare a activităţii rinichilor şi implicit a diurezei.
* Intoxicaţii cronice - se face o cură de o săptămână, în care se bea jumătate de litru de sevă pe zi, de preferinţă dimineaţa, pe stomacul gol. Procedura se recomandă, la început de primăvară, persoanelor care suferă de gută, reumatism, dermatoze diverse, colită de putrefacţie.
* Pentru creşterea părului - după spălarea părului cu şampon, se face o clătire, dublată de un masaj la rădăcină, cu sevă proaspătă de mesteacăn (procedura durează 10 minute), după care părul se mai clăteşte o dată cu apă curată.
Lacrimile viţei de vie
La tăierea viţei de vie, care se face primăvara, din ramurile ceva mai groase începe să curgă, nu foarte abundent, un lichid transparent cu gust dulce-sălciu, adică seva plantei sau, cum este numită în popor, "lacrimile viţei de vie". Aceste "lacrimi" se colectează în sticluţe legate de capătul ramurilor tăiate şi se folosesc în scopuri terapeutice.
Întrucât este foarte activă din punct de vedere terapeutic, această sevă se consumă în cantităţi mult mai mici decât seva de mesteacăn: maximum 50 ml pe zi. De regulă, se iau 1-2 linguriţe, din oră în oră, pe stomacul gol, dimineaţa, între orele 8-12.
Câteva indicaţii
* Pietre la rinichi - se face o cură de o săptămână, în care se administrează 8-10 linguriţe dimineaţa, pe stomacul gol, eventual cu puţină apă de izvor, pentru a stimula şi mai mult diureza.
* Colecistită, dischinezie biliară, litiază biliară - se iau 3-4 linguriţe de sevă de viţă de vie înainte de masă cu o jumătate de oră, după care se stă culcat pe partea dreaptă vreme de 10 minute. Tratamentul se face 5 zile la rând.
* Conjunctivită, blefarită - cu seva de viţă proaspăt recoltată se ung pleoapele sau se pun comprese pe ochii închişi, comprese care se păstrează vreme de 10-15 minute. Seva de viţă de vie are proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice şi o enigmatică acţiune de mărire a rezistenţei la infecţii, la nivelul ochilor.
Câteva elemente de medicină magică
În tradiţia magică românească se spunea că cine va bea lacrimi de viţă de vie primăvara nu va plânge tot anul, va avea noroc şi belşug în casă. Fetele beau câteva picături din acest lichid miraculos la răsăritul soarelui, ca să fie "frumoase şi luminoase ca începutul de zi".
În Basarabia, era obiceiul să se dea copiilor să bea puţină sevă de viţă de vie în fiecare primăvară ca să... nu devină beţivi şi să nu capete patimă la vin şi băutură mai târziu.
Bomboane energizante cu polen de albine
Ingrediente: 2 linguriţe polen, 2 linguri miere lichidă, miezul de la 10 nuci dat prin maşină sau pisat, 1 linguriţă de fulgi de grâu, un vârf de cuţit de pulbere de busuioc.
Preparare: Cele 2 linguri de miere se amestecă cu polenul până se omogenizează (polenul poate fi măcinat cu râşniţa electrică de cafea pentru ca amestecul să fie mai omogen); se adaugă pe rând fulgii de grâu, miezul de nucă şi busuiocul. Totul se amestecă foarte bine. În final, trebuie să rezulte o pastă foarte groasă, care se poate modela sub forma unor mici sfere. În cazul când compoziţia este prea subţire, se adaugă fulgi de grâu; dacă este prea groasă, se adaugă miere.
Administrare: Se iau două bomboane înainte de fiecare masă sau atunci când avem de făcut eforturi mari. Copiii sub 6 ani vor lua maximum una-două bomboane pe zi, cu condiţia să nu facă un alt tratament cu polen de albine.
Indicaţii: Acest medicament inedit este indicat în toate formele de astenie, precum şi pentru stimularea activităţilor intelectuale. În cazul când taie pofta de mâncare, se administrează între mese. În ciuda gustului delicios, în cantităţile indicate nu îngraşă, ci din contră, ajută la normalizarea greutăţii corporale.
Contraindicaţii: Acest remediu este contraindicat în afecţiunile hepatice grave sau aflate în fază acută. Se va folosi cu precauţie de cei care au alergie la polen sau la miere.
Cocktail de fructe uscate, macerate la rece
Ingrediente: fructe de cătină, măceşe, coacăze, coacăze negre, fructe de păducel, stafide, smochine şi curmale uscate şi tăiate cât mai mărunt.
Preparare: Fructele se mărunţesc cât mai fin cu ajutorul unei râşniţe electrice de cafea sau prin tăiere cu cuţitul. O lingură din acest amestec se pune într-o cană cu apă şi se lasă să macereze 8 ore (de seara până dimineaţa).
Administrare: Maceratul se bea dimineaţa, adăugând o linguriţă de miere. La sfârşit, se consumă şi pasta delicioasă care rămâne pe fundul cănii. Ideal ar fi să faceţi o cură de minimum 21 de zile, în care să consumaţi în fiecare dimineaţă doar acest preparat şi, eventual, după o jumătate de oră, fructe proaspete ori sucuri de fructe.
Indicaţii: Reţeta le este recomandată astenicilor, persoanelor supraponderale, cu ţesut adipos în exces, celor cu probleme cardiace şi vasculare. O ceaşcă din acest elixir risipeşte somnul greu de dimineaţă, ne împrospătează şi ne dă o stare de vioiciune.
Contraindicaţii: Nu există.