Cu visele nu te pui!
Limita viselor omeneşti a fost cerul. Deviza preferată pentru visători şi îndrăzneţi. A venit însă vremea ca vechile recorduri să cadă. Planeta Marte îşi aşteaptă primii locuitori pământeni. Vor sosi repede, în 2024, mai puţin de-un deceniu. De data aceasta, nu e un simplu vis, ci o acţiune concretă, bazată pe fapte care să transforme planeta Marte într-o casă primitoare pentru viitorii chiriaşi. Proiectul se numeşte "Mars One" şi a fost lansat în Europa de către olandezul Bas Lansdorp. Un scenariu fascinant, dar numai pentru oameni extrem de curajoşi. Călătoria va fi fără întoarcere. Cei ajunşi pe Marte vor rămâne acolo pentru tot restul vieţii lor. Şi cum vor trăi rămâne o enigmă. Nici cei mai calificaţi dintre specialişti nu se încumetă să facă o descriere amănunţită a felului în care va arăta existenţa oamenilor-marţieni. Nu foarte lungă şi nu foarte fericită, spun, totuşi, cei mai mulţi dintre aceştia.
Dar cu visele omeneşti nu te pui! Ce realizări pământeşti aşa de grozave pot concura, în grandoare, cu ideea de a trăi pe Marte? De a fi primul colonist al planetei roşii, alături de alţi câţiva temerari? O mulţime de oameni au gândit exact în felul acesta, înscriindu-se voluntar în proiectul "Mars One", luptând pentru cele doar patru locuri din naveta care, în 2024, va transporta pe Marte primii pământeni. Ştiinţa de pe Pământ nu permite, deocamdată, mai mult. După o călătorie de şapte luni şi 64,3 milioane de kilometri, cei patru vor fi lăsaţi să se descurce singuri pe "pământ" străin. Dacă totul va merge bine, din doi în doi ani li se vor alătura alte echipe a câte patru oameni decişi să apuce drumul cosmosului.
Pământul, o casă prea mică
Colonizarea planetei Marte nu e un capriciu ştiinţific, ci o necesitate, spun specialiştii. Terra începe să fie un spaţiu locativ mult prea mic. Până în 2050, populaţia planetei ar putea creşte la 9 miliarde de oameni, prea mult pentru un Pământ cu resursele aflate deja pe terminate. N-ar fi exclus să se ajungă la o criză ecologică asemănătoare unei crize financiare: omenirea "cheltuieşte" mai mult decât are. Dacă, de pildă, toţi locuitorii planetei ar adopta stilul de viaţă din SUA (consum ridicat de energie, locuinţe uriaşe, mai multe maşini pe cap de locuitor), am avea deja nevoie de resursele a cinci planete precum Terra. Cei mai pesimişti dintre oamenii de ştiinţă spun că Pământul va contiua să fie aşa cum îl ştim şi-l trăim doar 15 ani de-acum înainte. Ceva mai optimist, Stephen Hawking, marele fizician al mileniului, îi mai dă Terrei cel mult 100 de ani de viaţă normală. Tot el este unul dintre cei mai înfocaţi susţinători ai ideii de a coloniza alte planete (alături de laureaţi Nobel şi alte nume grele din ştiinţă). Deşi exotică, misiunea "Mars One" nu este, deci, o extravaganţă personală a olandezului Lansdorp. Se pare că e vremea să ne căutăm domicilii noi.
200.000 de amatori!
La apelul din 2013, de înscriere în program, cerinţele pentru viitorii colonişti pe Marte erau minimale: să fie majori, sănătoşi, capabili şi dispuşi să înveţe. Peste 200.000 de oameni au hotărât atunci să se alăture proiectului, cumpărându-şi biletul spre Marte cu o sumă cuprinsă între 7 şi 38 de dolari, echivalentul taxei de înscriere. Un bilet doar pentru dus şi, în plus, nesigur. Doar patru inşi aveau să fie aleşi. Cu toate astea, înscrierile au continuat. Între timp, candidaţii au fost selectaţi riguros, în mai multe etape. Ultima dintre acestea s-a încheiat de curând, la jumătatea lui februarie 2015. Din cei 660 de potenţiali călători spre Marte rămaşi în cursă, organizatorii au selectat 100. Încă prea lungă, lista va continua să fie "curăţată" treptat. Cei 100 urmează să fie testaţi într-o replică a viitoarei reşedinţe marţiene. Doar cei mai rezistenţi 40 vor trece în etapa următoare, care constă în opt ani de antrenamente dure. Rupţi de casă şi de lumea în care au fost obişnuiţi să trăiască, vor fi, deja, cel puţin pentru familii, ca şi plecaţi pe Marte. Cei opt ani sunt meniţi să îi transforme în nişte buni "marţieni", iar ghidul vieţuirii pe Marte nu e deloc uşor. În primul rând, pregătirea psihologică este esenţială. Participanţii la proiect trebuie să dea dovadă de multă iubire faţă de aproapele lor, urmând să împartă pe viaţă locuinţa de pe Marte, fără posibilitatea de a pleca la plimbare când atmosfera devine tensionată. Evident, cei aleşi să plece pe Marte vor trebui să-şi însuşească în anii de antrenament şi o mulţime de cunoştinţe de tehnică sau de medicină. Nu vor avea pe cine să cheme dacă ceva se defectează sau dacă unul dintre ei se îmbolnăveşte. De asemenea, vor trebui să cunoască şi multă biologie sau geologie, "Mars One" nefiind o expediţie de agrement, ci o misiune. Oamenii-marţieni vor avea sarcina de a transmite pe Pământ informaţii despre planeta colonizată, pentru a o putea pregăti să primească din ce în ce mai mulţi pământeni.
Un spectacol pe cinste
Planul organizatorilor prevede şi că, după cei opt ani, o să înceapă spectacolul. "Mars One" va deveni atunci un reality-show urmărit la televizor de întreaga planetă. Pregătirea şi selecţia celor 40 de candidaţi vor fi transformate într-un mare spectacol mediatic, de tipul Big Brother, dar cu o miză "cosmică". În plus, show-ul nu se va opri odată cu alegerea celor patru colonişti pentru Marte. Pământenii vor putea urmări în direct atât călătoria în sine, cât şi acomodarea oamenilor pe noua planetă. De ce au optat organizatorii pentru spectacol? În primul rând, pentru că toată lumea îşi doreşte să vadă cum va decurge transbordarea pe Marte, şi apoi, pentru că misiunea presupune costuri uriaşe, de 6 miliarde de dolari, o bună parte dintre acestea urmând să fie acoperite din drepturile de difuzare ale show-ului.
Ospăţ cu salată verde
În paralel, şi pe Marte va fi pregătit terenul pentru sosirea celor mai curajoşi dintre pământeni. Sarcină grea, planeta nefiind tocmai favorabilă vieţii umane. Doar strictul necesar îi va aştepta acolo pe colonişti, adică o reşedinţă în care vor putea respira şi se vor putea deplasa la fel ca pe Pământ, relativ sigură (însă în afara căreia nimic nu va sigur). "Meşterii" modulului spaţial vor fi nişte roboţi inteligenţi, trimişi din timp să se ocupe cu pregătirile.
Dacă vor avea noroc, cei patru pământeni vor putea să se ospăteze, la descinderea pe Marte, şi cu o salată proaspătă. O seră cu seminţe de salată urmează să fie trimisă pe Marte în 2018, cu scopul de a testa posibilitatea creşterii legumelor. Astfel de sere vor însemna hrană şi viaţă pentru colonişti, deoarece nu se poate ara şi semăna pe Marte. Suprafaţa planetei este foarte dură, alcătuită din bazalt, temperaturile scad până la minus 140 de grade Celsius, iar vânturile pot atinge viteze de peste 100 de kilometri pe oră. Sera marţiană va fi utilată de la A la Z cu seminţe, apă, nutrienţi, electricitate şi căldură. În cazul în care salata va refuza să crească, primii "marţieni" vor fi condamnaţi să consume hrană uscată sau sintetică, adusă la pachet de pe Terra.
O planetă războinică
Dacă pe Pământ viaţa e o luptă, pe Marte va fi un adevărat război. Cei patru aleşi vor spune pentru totdeauna "adio" confortului şi obişnuinţelor terestre, fiind necesar să se adapteze unor condiţii foarte dificile. Se va putea trăi pe Marte? Probabil că da, însă nu foarte bine.
Destule dificultăţi vor apărea încă din timpul călătoriei de şapte luni. Pasagerii navetei spaţiale vor consuma doar mâncare congelată şi deshidratată, vor fi nevoiţi să facă zilnic trei ore de exerciţii fizice, pentru a evita atrofierea muşchilor, iar igiena va fi redusă la curăţarea cu prosoape ude. Totul cu un zgomot asurzitor în fundal, produs de motoarele navetei.
NU plimbări, NU spaţiu privat, NU sex - sunt cele trei porunci ale traiului pe Marte, pe care coloniştii vor trebui să le respecte cu stricteţe. Părăsirea modulului spaţial va fi o adevărată aventură, necesitând purtarea unui costum special, lupta cu o gravitaţie de trei ori mai slabă decât aceea de pe Pământ şi cu o atmosferă extrem de săracă în oxigen. Cum plimbările în natura austeră a planetei vor fi limitate la cazurile de strictă necesitate, autoexilaţii pe Marte îşi vor petrece aproape tot timpul unul cu celălalt, între pereţii reşedinţei spaţiale, fără şanse de evadare. Asta pentru că, cel puţin deocamdată, oamenii de ştiinţă nu au găsit modalitatea tehnică de a face o navetă care să decoleze de pe Marte. Coloniştii vor avea, aşadar, la dispoziţie o viaţă întreagă să se cunoască şi să se accepte, până în cele mai mici amănunte, dar fără dragoste. Deşi se doreşte ca echipajul iniţial să fie mixt, compus din două femei şi doi bărbaţi, aceştia vor trebui să ducă o existenţă asexuală. Ceea ce-i sperie pe oamenii de ştiinţă este apariţia unei sarcini, neştiindu-se încă dacă o naştere pe Marte este posibilă sau, dimpotrivă, fatală pentru mamă şi copil. Adam şi Eva de pe Marte vor avea o soartă mult mai grea decât a celor de pe Pământ. Nu vor putea să crească şi să se înmulţească, nu vor dispune de un Eden prin care să se plimbe şi nici de pomi cu roadele cărora să se hrănească. (La capitolul acesta, autorii proiectului Marte par cam siguri pe ei. Dacă de la legume şi fructe omul se poate abţine, sentimentele sunt mai greu de planificat. )
O posibilă Evă pe Marte: românca Andreea Rădulescu
Şi România vrea pe Marte! Şapte dintre concetăţenii noştri s-au înscris în proiect. Dintre ei a rămas în cursă doar o femeie: Andreea. Are 34 de ani şi locuieşte în Canada. Se declară pasionată de ştiinţă, în special de explorarea spaţială şi de aviaţie. Lucrează în industria IT, iar în timpul liber, urmează un curs pentru a obţine licenţa de pilot. Andreea a trecut deja de o mulţime de etape de selecţie, făcând parte din echipa de 100 de aleşi anunţată de curând. Reuşind să elimine din cursă zeci de mii de contracandidaţi, Andreea are motive să spere că va ajunge pe Marte. Iar noi putem deja să visăm că unul dintre primii "marţieni" va avea cetăţenie română.
O misiune sinucigaşă?
Nu puţini sunt cei care susţin că "Mars One" păcătuieşte prin prea multă grabă. Şi, într-adevăr, programul olandez s-a mişcat rapid, de la debut şi până acum, luând faţa NASA, care plănuieşte şi ea să trimită oameni pe Marte, dar abia în 2035. "Graba strică treaba", le transmit mulţi cercetători organizatorilor "Mars One", acuzându-i chiar că nu fac altceva decât să trimită la moarte sigură nişte doritori de aventură. Cele mai puternice furtuni de nisip din sistemul solar, temperaturi extrem de scăzute, radiaţii, un praf roşu care ar putea duce la apariţia cancerului, chimicale care ar cauza grave probleme cu tiroida... Acestea şi multe alte nenorociri ar urma să transforme misiunea marţiană într-un eşec total, iar pe participanţi în cenuşă. Cam aşa poate fi rezumat discursul contestatarilor proiectului. MIT (Massachusetts Institute of Technology), cea mai prestigioasă universitate tehnică din lume, susţine că oamenii vor supravieţui pe Marte doar 68 de zile, timp în care se vor confrunta cu o mulţime de probleme: defectarea aparaturii, lipsa hranei, atmosfera şi gravitaţia neprielnice. În replică, olandezul Lansdorp spune că mulţi dintre contestatari nu cunosc foarte bine proiectul şi că aduc obiecţii din afara specialităţii lor: "Majoritatea experţilor cu care vorbesc se arată sceptici în legătură cu aspecte care nu ţin de domeniul lor de activitate. Un inginer, de exemplu, va spune că tehnologia e posibilă, dar radiaţiile constituie o problemă, în timp ce specialiştii în radiaţii afirmă că se poate să-i protejezi pe astronauţi, dar n-ai cum să strângi suma de bani necesară." Marea întrebare e câtă dorinţă şi câtă ştiinţă a pus Lansdorp în proiectul "Mars One". Presupunând că ştie foarte bine despre ce vorbeşte, misiunea rămâne, dacă nu una sinucigaşă, măcar una în care participanţii îşi joacă viaţa la ruleta rusească.
Portrete de cobai
Dar faptul că îşi riscă pielea le e bine cunoscut celor înscrişi în proiect. Interesant e că avertismentul nu pare să îi deranjeze prea tare. Nu spiritul de aventură îi mână în luptă, ci acela de sacrificiu. "If I die on Mars" ("Dacă o să mor pe Marte"), un documentar realizat cu trei dintre candidaţii la cea mai neobişnuită călătorie care a fost făcută vreodată, ne prezintă nişte indivizi gata să se sacrifice pentru ştiinţă. Ştiu că pot muri, însă reuşesc să privească mai departe de asta, oferindu-se voluntar, drept cobai ai omenirii, în încercarea de colonizare a planetei Marte. Cu ce fel de personalităţi avem de-a face? La o primă vedere, destul de "extraterestre"! Afirmaţiile intervievaţilor dezvăluie nişte oameni care par deja "marţieni" pentru pământenii printre care trăiesc.
Ryan MacDonald din Marea Britanie, de exemplu, student la Fizică, declară că nu a făcut niciodată sex şi nici măcar nu a sărutat pe cineva. Nu absenţa ocaziilor ar fi explicaţia, ci aceea a dorinţei. Părăsit de tată şi, adeseori, de prieteni, i-ar plăcea să îmbrace şi el haina celui care părăseşte. De exemplu, Pământul. Ca toţi oamenii, vrea să lase în urmă o moştenire. Dar şi-ar dori ca a lui să fie măreaţă şi, viu sau mort, lumea să-l pomenească drept unul dintre pământenii cei mai curajoşi. "Că mori aici sau acolo nu contează foarte mult. Important e pentru ce anume mori. Dacă o să mor pe Marte va fi o realizare", le-a spus Ryan realizatorilor documentarului.
Nici Dina Masodi, din Statele Unite ale Americii, nu simte că i-ar fi prea greu să lase în urmă Pământul. Ar fi a doua mişcare îndrăzneaţă pe care o face, după părăsirea Irakului (unde s-a născut şi-a crescut), pentru a se muta în America. Familia pe care a lăsat-o în Irak îi este deja la ani-lumină distanţă în ce priveşte modul de viaţă şi ideile despre lume. Cât despre dragoste, Dina, în vârstă de 29 de ani, declară că nu a fost îndrăgostită niciodată şi că iubirea nu e ceva de care să aibă nevoie. Întrebată de realizatorii filmului ce părere are despre faptul că mulţi îi consideră pe cei înscrişi în "Mars
One" puţin nebuni, Dina a dat un răspuns neobişnuit: "Pentru mine, sora mea mai mare e nebună. Visul ei e nebunesc: să aibă un soţ, copii, să îmbătrânească şi să moară".
Dar indiferent cine are dreptate, "nebunia" candidaţilor pentru plecarea pe Marte este folositoare. Dacă frumoşii nebuni ai Terrei vor reuşi în misiunea lor incredibilă, pământenii îşi vor îndeplini un vis la fel de nebunesc ca şi curajul acestora: cucerirea spaţiului.
DALIA TĂBĂCARU