O şansă ce nu trebuie ratată
Scandalul declanşat de înregistrarea întâlnirii de la Cotroceni, dintre preşedinte şi premier, a ţinut afişul mai multe zile decât alte evenimente, cu adevărat importante. Jurnaliştii de dreapta (sau simpatizanţi ai acesteia) au ţinut să sublinieze că filmul întâlnirii a demonstrat totala incompetenţă în materie de economie a lui Victor Ponta dar, şi mai trist, a "specialiştilor cu înalte studii", promovaţi de el în guvern.
Citeste tot articolul
"Şoldăneştenii" de la Roşia Montană
Primăria din Roşia Montană, aflată încă în solda companiei RMGC, încearcă pe toate căile să blocheze dezvoltarea alternativă a localităţii, sfidând interesele roşienilor. Primarul Eugen Furdui, probabil singurul edil din lume care s-a opus vreodată introducerii unei localităţi pe lista UNESCO, a convocat consiliul local "în regim de urgenţă" şi a dispus prelungirea cu trei ani a Planului de Urbanism General (PUG).
Citeste tot articolul
Bancul cu trenul
Între preoţii ortodocşi circulă o glumă: în România, satele se împart în trei categorii - sate în care opreşte trenul, sate prin care trece trenul şi sate în care s-a auzit de tren. Astăzi, poanta e depăşită. În multe sate din România, "cel mult trece trenul". De oprit, nici vorbă, pentru că nu mai avem trenuri.
Citeste tot articolul
Un sfert de secol de retrocedări ilegale
După 25 de ani de retrocedări ilegale, practicate cu timiditate la început (pe timpul lui Petre Roman), dar grăbite de ţărănişti, după apariţia legii "restitutio in integrum", situaţia proprietăţii în Transilvania este dezastruoasă pentru statul român. S-a ajuns până acolo încât, în numele refacerii fostelor proprietăţi, judecători corupţi sau ignoranţi şi-au pus semnătura pe retrocedarea unor sate întregi, cu case şi cimitire, precum Idicel şi Nadăş.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru ADELA MIHAI - Constanţa, F. AS nr. 621 - "Tatăl meu are o stare de somnolenţă şi leşină de cel puţin două ori pe lună"
Stimată doamnă, din cele relatate de dvs. înţeleg că toate examinările făcute până în prezent nu au reuşit să pună în evidenţă cauza sau cauzele care produc neplăcerile tatălui dvs. (lipotimie, somnolenţă). Aşa stând lucrurile, vă voi expune cauzele posibile: Hemodinamice...
Citeste tot articolul
"Mulţumesc redacţiei «Formula AS» şi d-lui doctor Li Luoxi"
Numele meu este Adrian Ştefan. Am 35 de ani şi sunt din Bucureşti. Încep înainte de toate, prin a aduce mulţumirile mele redacţiei "Formula AS", pentru informaţiile pe care ni le oferă şi pentru faptul că este alături de atâţia oameni aflaţi în suferinţă, printre care mă număr şi eu. Timp de 10 ani am suferit de dureri de cap. Le simţeam ca pe un junghi puternic, nu suportam zgomotul sau lumina. Uneori, îmi era greaţă.
Citeste tot articolul
Fructele galbene şi portocalii
Asemănătoare cu nişte comete poposite pe tarabele din pieţe, fructele galbene şi portocalii au în ele o adevărată combustie de sorginte stelară: săruri minerale bogate şi variate, topite în magma parfumată şi dulce a miezului. Dacă mai pomenim şi de "trena" de vitamine pe care o duc după ele, vom înţelege ce importanţă are pentru sănătatea şi frumuseţea noastră, să ne hrănim stomacul, dar şi obrazul, cu fructe galbene şi portocalii.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Plante aromatice - BUSUIOCUL
În tradiţia populară, Busuiocul sau Vasiliscul simboliza, în primul rând, dragostea. Fetele îl purtau în sân şi la cingătoare, ca să lege iubirile. Astăzi, semnificaţia lui este mai degrabă religioasă, fiind materia primă pentru arhicunoscuta aghiazmă, foarte căutată de enoriaşi în sărbătorile religioase: Boboteaza sau Izvorul Tămăduirii. Pentru oamenii credincioşi, aghiazma e purtătoare de taină, prin faptul că ea se păstrează foarte mult timp fără a se altera.
Citeste tot articolul
AŞA M-AM VINDECAT...
Nu-mi place deloc să vorbesc despre boala mea, despre Lupus, dar îmi place să spun cum am scăpat de ea şi să-i încurajez pe acei oameni care au probleme de autoimunitate, îndemnându-i să lupte, să spere, pentru că totul în lumea aceasta se rezolvă cu răbdare, cu credinţă, rugăciune şi o viaţă echilibrată.
Citeste tot articolul
Medicamentele verii: Câmpul, pajiştea şi pădurea
Verdele imperial al pădurilor, pajiştile înflorite şi înmiresmate, ciripitul păsărilor şi susurul molcom al unui pârâu, nu vorbesc doar inimii noastre, ci şi minţii şi trupului. După ce au ignorat şi au ironizat ani de zile puterea vindecătoare a naturii, cercetătorii îi recunosc astăzi "programul de sănătate", pe care îl studiază în universităţi şi, mai ales, pe "teren".
Citeste tot articolul
Culori naturale pentru păr
Dacă doriţi să vă schimbaţi culoarea părului, cu una-două nuanţe mai închise sau mai deschise, sau vreţi să îi daţi anumite reflexe, folosiţi produsele naturale. Ele nu conţin chimicale dăunătoare, iar părul astfel colorat îşi păstrează strălucirea şi vitalitatea, se îndeseşte şi se întăreşte. Nuanţele obţinute depind de culoarea iniţială a părului, de tratamentele pe care acesta le-a suferit de-a lungul timpului, precum şi de perseverenţa aplicării "vopselelor" naturale.
Citeste tot articolul
Dieta cu roşii şi dovlecei
Dacă v-aţi propus să aveţi o siluetă de invidiat în această vară, iată două legume care nu ar trebui să vă lipsească din farfurie: roşiile şi dovleceii. Sunt gustoase, hrănitoare, şi ne ajută să ajungem "silfide" repede. Integrate în meniul zilnic, satură repede, prin conţinutul lor mare de apă şi de fibre, şi elimină rapid kilogramele în plus, prin efectul lor detoxifiant, de îmbunătăţire a metabolismului şi prin numărul scăzut de calorii.
Citeste tot articolul
Despre internet
Am 26 de ani şi citesc revista dvs. de când am descoperit literele. Săptămâna trecută am citit articolul despre părţile negative ale internetului. Cred că ar trebui să dăm şi un drept la replică efectelor pozitive. Sunt de părere că tinerii care au murit la revoluţie au dat românilor libertate. Un cuvânt mare, dar prost înţeles. Libertatea de a alege este mai presus de orice.
Citeste tot articolul
PĂDUREANA
Anişca Işfănoni are 80 de ani şi îşi îmbracă costumul de pădureană. Aici, în Dăbâca, dincolo de lacul Cinciş, unde încep dealurile cu păduri şi se sfârşesc drumurile ştiute. O aştept. Din cer a uitat să mai plouă, timpul s-a oprit în loc, iar locul s-a umplut cu toată tihna lumii şi aşteaptă şi el.
Citeste tot articolul
Descoperiţi Basarabia!
Am rămas, de câteva ori, peste noapte, în împărăţia plină de mistere a movilelor înşiruite de-a lungul malului stâng al Prutului. Starea pe care o trăieşti acolo e de nedescris. Pe nevrute, îţi aminteşti de mărturisirile lugubre ale călătorilor antici, purtaţi prin ţinuturile basarabene, pe vremea când oamenii evitau drumurile spre imensul cimitir, numit popular "Suta de Morminte", înspăimântaţi de dispariţii inexplicabile de animale şi de păstori rătăciţi printre movile.
Citeste tot articolul
DANA GONŢ - "Când viaţa îmi va permite să mă mai domolesc, îmi doresc ca Oltenia să-mi devină acasă"
S-a încetăţenit ideea complet greşită că rating înseamnă vulgaritate şi poale în cap. Când am venit la Digi, am remarcat, însă, că se mergea pe o cu totul altă abordare, iar într-o zi, am fost întrebată direct: "Ce emisiune ai vrea tu să faci? La ce emisiune te-ai uita tu la televizor? Fără să te gândeşti la rating, la costuri etc. Care ar fi proiectul tău de suflet?" Şi-atunci, deşi cu inima strânsă, am povestit la ce visam eu.
Citeste tot articolul
Ian McEwan, "Operaţiunea Sweet Tooth", traducere şi note de Dan Croitoru, Editura "Polirom" (tel. 0232/21.74.40), 344 p.
Înscris pe lista maeştrilor britanici contemporani, autor de bestseller-uri internaţionale după care s-au făcut filme, distins cu cele mai prestigioase premii literare (doar Nobelul îi mai lipseşte), Ian McEwan a fost tradus la noi cu întreaga bibliografie.
Citeste tot articolul
OFELIA POPII - "Ascultă-ţi pornirile, firea, nu fi altcineva!"
Până mai ieri, Sibiul era asaltat de turişti veniţi să-i admire frumuseţea medievală. Mai nou, rândurile s-au îngroşat cu iubitorii de teatru, care vin la Sibiu să vadă... "Faust", spectacolul pus în scenă de Purcărete, cu un succes uriaş. Dar în ciuda ovaţiilor care au depăşit chiar şi hotarele ţării, spectacolul s-a oprit şi luminile rampei s-au stins. Motivul? O veste cât se poate de bună. Actriţa principală, magnifica interpretă a lui Mefisto, şi-a dat întâlnire cu... barza. Ofelia Popii aşteaptă un copil.
Citeste tot articolul
Un semn pentru iertare
Ecourile pe care le are câte un articol din revista dumneavoastră în sufletul meu sunt, de cele mai multe ori, atât de puternice, încât simt că trebuie să aduc la lumină, în scris, acea emoţie şi, după caz, bucuriile ori tristeţile ce o însoţesc. Aşa s-a-ntâmplat şi cu articolul "Biserica tăcerii din inima Bucureştiului", semnat de Sorin Preda, care, de la primele rânduri, m-a aruncat cu foarte mulţi ani în urmă, pe când eram doar o copilă neastâmpărată...
Citeste tot articolul
GRAHAM ROBINSON - "Stau la mine în grădină, admir norii, frunzele înmugurind pe crenguţe şi îmi muncesc pământul cu mâna mea"
Graham Robinson face parte dintr-un gen pe cale de dispariţie în Europa. Plete grizonate, barbă bogată, pare cea mai fericită îngemănare dintre un ascet şi-un haiduc, deşi este un bărbat erudit, cu care poţi vorbi despre capitalismul global sau despre ultimele studii istorice referitoare la daci. Din ochii săi albaştri şi surâzători, din gesturile voioase şi hohotele de râs, se scurge o energie şi o poftă de viaţă molipsitoare.
Citeste tot articolul
PAUL "SLAYER" GRIGORIU - "Dacă îi iriţi pe oameni, ai şanse să îi pui şi pe gânduri"
Paul "Slayer" Grigoriu este un tânăr muzician rock, scriitor de poezie şi proză ficţională, dar şi de eseuri pe teme creştin-ortodoxe. Dezinhibat şi chiar provocator pe alocuri, de la îmbrăcăminte şi până la supranumele pe care şi l-a luat, el încearcă să spargă tabuuri şi să deschidă ochi. Cu toată "furia" lui, pentru Paul, credinţa se află, însă, pe locul întâi, şi vede convertirea lui la ortodoxie ca pe o minune dumnezeiască.
Citeste tot articolul
Poveştile pădurii
Vara e sezonul în care oamenii merg cel mai des în pădure, alungaţi de praful, de căldura insuportabilă şi de gălăgia oraşelor. Cu toate acestea, puţini privesc mai departe de locul în care-şi fac grătarul sau de cel în care-şi pun pătura. Nu e doar vina lor că nu văd mai mult. În acest anotimp, pădurea e mai bucuroasă să-şi împartă umbra şi parfumurile, decât secretele locuitorilor ei.
Citeste tot articolul
Copacii care fac minuni
Deşi atunci când îl călcăm în picioare, pământul pare mai degrabă un "lucru" mort, el este plin de viaţă şi, mai ales, de energie. Benefice, uneori, alteori de-a dreptul periculoase, iradierile lui sunt greu suportate de către om. Din fericire, natura şi-a creat un scut de protecţie: copacii. Rezistenţi la energia telurică, unele specii de arbori beneficiază chiar, de pe urma ei, ba şi mai mult, o adaptează asemenea unui transformator, ca să-i fie de folos omului şi tuturor fiinţelor ce trăiesc în preajma copacilor.
Citeste tot articolul
Miracolul din Guadalupe - Fecioara cu ochii vii
Luciano Perez, un mexican aflat încă la vârsta adolescenţei, ţine în mâini un buchet de flori. Doisprezece trandafiri sângerii, pe care îi prinde în jurul unei bombe artizanale, pe care tocmai a construit-o. Îşi pune pe cap un sombrero, se concentrează o clipă, apoi îşi părăseşte locuinţa sărăcăcioasă din oraşul New Mexico. Luciano e anarhist şi urăşte credinţa.
Citeste tot articolul
ORACOLUL VACANŢEI
Pitagora? Nu era el cel cu teorema a2+b2= c2? Pe care n-am înţeles-o niciodată... Dar învăţatul antic recunoştea şi puterea metafizică a numerelor, vedea în ele explicaţia tuturor fenomenelor naturale. A aflat că vibraţiile cosmice care influenţează ritmul vieţii omeneşti, pot fi exprimate prin cifre de la 1 la 9. Aşadar, încă din antichitate se credea în strânsa legătură dintre cifre şi personalitate.
Citeste tot articolul
Cafea pe stradă şi muzică la castel
Se apropie cu paşi repezi şi ultima lună din această vară, în care ploile au uitat să mai plece de pe la noi. Dar, cu tot excesul de apă şi viituri, pe plan cultural a fost şi este, încă, o vară extrem de bogată. Avem festivaluri cu zecile, iar concerte, cu sutele. Un lucru bun, pentru că, pe lângă oferta bogată de muzică şi distracţii, concurenţa creată a făcut să crească la nivelul de "inundaţii" cota valorică a spectacolelor.
Citeste tot articolul