Asemănătoare cu nişte comete poposite pe tarabele din pieţe, fructele galbene şi portocalii au în ele o adevărată combustie de sorginte stelară: săruri minerale bogate şi variate, topite în magma parfumată şi dulce a miezului. Dacă mai pomenim şi de "trena" de vitamine pe care o duc după ele, vom înţelege ce importanţă are pentru sănătatea şi frumuseţea noastră, să ne hrănim stomacul, dar şi obrazul, cu fructe galbene şi portocalii.
Caisa
Conţine cantităţi masive de vitamina A, complexul de vitamine B, zaharuri naturale, săruri minerale şi oligoelemente din belşug: magneziu, fosfor, fier, calciu, potasiu, sulf etc.
În sănătate (trebuie consumată doar bine coaptă) - Vindecă anemiile, astenia, stările depresive, reglementează constipaţia, dar şi diareea. Este excelentă pentru calmarea pielii arse de soare (se taie felii şi se aşează sub formă de plasturi pe piele).
În frumuseţe - Marea bogăţie în vitamina A transformă caisa într-o adevărată vedetă a cosmeticii naturiste. Între proprietăţile ei cele mai renumite se află aceea de întârziere a procesului de îmbătrânire a pielii. Este tonică şi hrănitoare pentru obraz.
* Plasturi - Ori de câte ori mâncaţi caise, nu uitaţi să vă hrăniţi şi obrazul. Curăţată de sâmburi şi tăiată felii, caisa se aplică pe faţă în rânduri consecutive (încercaţi să acoperiţi şi obrazul, şi decolteul). Dacă fructele sunt bine coapte, le puteţi zdrobi cu o furculiţă, întinzând miezul pe obraz. După o jumătate de oră, faţa se spală, urmând să se aplice pe ea o cremă hidratantă.
* Măşti - 1/2 gălbenuş de ou se amestecă cu 1/2 linguriţă untdelemn de bună calitate, până ce se obţine puţină maioneză. Se adaugă 1/2 linguriţă de miere şi pulpa zdrobită a unei caise coapte. Produsul se poate aplica pe orice tip de ten.
Pentru a beneficia şi iarna de caise, pulpa amestecată cu miere se poate păstra şi în congelator (la fel se procedează şi cu celelalte fructe).
Piersica
Principalele substanţe pe care le conţine sunt potasiul şi vitamina A.
În sănătate - Depurativ, dă rezultate bune în tratarea litiazelor urinare; înlătură insomnia şi stresul; săracă în calorii, este indicată în curele de slăbit. Este bine să fie consumată înainte de mesele principale, deoarece fibrele pe care le conţine umplu stomacul şi taie senzaţia de foame.
În frumuseţe - Fructele bine coapte şi zdrobite au fost încă din antichitate folosite de femei pentru îngrijirea tenului. Ele hidratează, catifelează şi dau strălucire pielii.
Banana
Fruct foarte nutritiv, se spune că banana este mai hrănitoare decât cartoful şi la fel de hrănitoare ca şi carnea. Trebuie consumate fructele bine coapte, fiindcă altfel este indigestă. Fiind o veritabilă bombă calorică, ea trebuie mâncată cu moderaţie (o banană pe zi), mai ales de supraponderali sau de cei care ţin regim de slăbit. Conţine mult potasiu, vitamine şi săruri minerale.
În sănătate - Întăreşte sistemul osos, sprijină creşterea, asigură echilibrul nervos. Astenicii, la fel ca sportivii şi intelectualii, ar trebui să mănânce zilnic banane, chiar amestecate cu miere. Bogăţia ei în hidraţi de carbon nu o recomandă diabeticilor.
În frumuseţe - Este hrănitoare, emolientă, catifelează pielea. Se aplică sub formă de plasturi sau sub formă de mască, amestecată cu miere şi caimac de lapte.
Portocala
Este numită şi "fructul soarelui". Cultivată iniţial în China, ea cunoaşte peste 100 de varietăţi. Este foarte bogată în vitaminele C, A şi caroten. Conţine săruri minerale şi acizi, esenţe aromate.
În sănătate (trebuie consumată imediat ce a fost stoarsă, deoarece pierde în câteva minute vitamina C) - Este antioxidantă (se opune formării plăcilor arterosclerotice), se recomandă în creştere, anemie, anorexie, astenie fizică şi intelectuală, fragilitate capilară, tromboză, infecţii, intoxicaţii, stări febrile, eczeme. Ar trebui să fie fructul diabeticilor.
Câteva reţete utile
* Contra gripei: o portocală stoarsă + 2 bucăţi de zahăr + 1 pahar de rom + apă clocotită - se bea seara, la culcare.
* Contra obezităţii: se fierb timp de 10 minute în 0,5 l de apă o portocală şi trei lămâi tăiate felii. Se adaugă 2 linguri de miere şi se pune totul din nou la fiert, vreme de 5 minute. Se strecoară şi se lasă să se răcească. Se beau 3 pahare pe zi.
* Aperitiv: cojile de la 6 portocale se pun la macerat într-o jumătate de litru de rachiu, vreme de 15 zile. Se adaugă 2 litri de vin alb, în care se dizolvă 500 g zahăr. Se strecoară după o săptămână. Cu cât e mai vechi, cu atât e mai bun.
* Digestiv: se fierbe o linguriţă de coji uscate de portocale într-o cană de apă. Se lasă să se infuzeze 15 minute, apoi se strecoară şi se bea.
* Contra constipaţiei: se pune la fiert în apă coaja unei portocale proaspete, netratate, vreme de o jumătate de oră. Aruncăm apa şi o mai fierbem o dată în apă îndulcită cu puţin zahăr (o linguriţă la litru), 20 de minute. Se scoate coaja şi se lasă să se usuce pe farfurie. O vom mânca a doua zi dimineaţa, pe stomacul gol.
În frumuseţe:
* Suc de portocale: stors proaspăt şi aplicat ca atare pe faţă, tonifică pielea şi întârzie apariţia ridurilor.
* Mască de portocale: se zdrobeşte miezul şi se întinde pe obraz, gât şi decolteu, neapărat după demachiere. După o jumătate de oră, se clăteşte pielea cu apă călduţă.
* Tonic: se pun la macerat coji de portocale într-o sticlă, până se ajunge la trei sferturi din ea. Se completează cu alcool de 60°. Se lasă la macerat o săptămână, agitând sticla în fiecare zi. Se strecoară şi se păstrează în sticluţe închise la culoare şi bine astupate. Se utilizează în diluţii cosmetice: 20 ml tinctură de portocale + 80 ml apă distilată sau apă de trandafiri, după demachiere.
Grepfruitul
Poate fi considerat o împerechere între lămâie şi portocală. La americani, e fructul slăbitului (alături de ananas). Conţine puţine calorii, în schimb are mult potasiu, vitamina C şi complexul de vitamine B.
În sănătate - Dă rezultate excelente în curele de slăbit (se beau 3 pahare de suc pe zi, la mesele principale), menţine arterele curate şi elastice (poate fi utilizat şi de persoanele cu aciditate gastrică sau ulcer), combate oboseala, este un bun tonic nervos.
În frumuseţe - Este tonic şi astringent, excelent pentru persoanele cu seboree şi acnee; purifică pielea.
Măşti - o linguriţă de suc de grepfruit se amestecă cu o linguriţă de oxid de zinc, până se obţine o pastă moale. Se evită aplicarea măştii în zona oculară. Se spală cu multă apă, după ce se întăreşte masca.
Lămâia
Este inamicul numărul unu al germenilor. Combate infecţiile interne şi externe, fiind în acelaşi timp un ajutor pentru păstrarea frumuseţii pielii. Este bogată în microelemente, vitamine - mai ales B, A, C şi PP. Carotenul (provitamina A) se află mai ales în coajă: vitamina A - în pulpă şi suc. Ele au o mare importanţă în fenomenele de creştere, în menţinerea tinereţii ţesuturilor. Caracteristica principală a lămâii o constituie cantitatea mare de acid citric din suc.
În sănătate: Se recomandă în tratarea infecţiilor diverse (pulmonare, intestinale...), stări febrile, reumatisme, arterioscleroză, varice, fragilitate capilară, obezitate, anemie, scăderea colesterolului etc.
Câteva reţete utile
Uz intern
* Vermifug: se zdrobesc coaja, seminţele şi pulpa unei lămâi. Se pun la macerat vreme de două ore într-un pahar de apă cu o linguriţă de miere. Se strecoară, storcându-se bine. Se bea la culcare.
* Contra oxiurilor: sâmburi pisaţi, amestecaţi cu miere, o linguriţă în fiecare dimineaţă.
* Contra viermilor intestinali: se mănâncă cu totul o lămâie bine fiartă.
* Contra îngrăşării: se taie o lămâie în felii, se adaugă o priză de muşeţel, după care se opăresc cu o cană de apă în clocot. Se lasă să se macereze peste noapte. A doua zi dimineaţa, se bea lichidul strecurat, pe nemâncate.
Uz extern
* Pentru mâini: în loc de săpun - suc de lămâie cu puţină sare.
* Coatele aspre se freacă în fiecare seară cu jumătăţi de lămâie.
* Dureri de cap: comprese cu suc de lămâie pe tâmple.
* Unghii fragile: se aplică suc de lămâie pe unghii, dimineaţa şi seara, vreme de 10 zile.
* Otite: două picături de suc de lămâie în conductul auditiv.
În frumuseţe:
* Pentru pielea grasă: dimineaţa, după curăţirea obrazului, aplicaţi suc de lămâie pe faţă. Reduce cantitatea de sebum. După 20 de minute, puteţi să vă machiaţi, fără a vă spăla.
* Mască hrănitoare: se amestecă în părţi egale suc de lămâie cu miere, apoi se întinde pe faţă. Dacă la acest amestec se adaugă şi un mucilagiu de orez (fiert în puţină apă), se poate aplica drept împachetare pe părul proaspăt spălat. Se acoperă cu folie de staniol şi se lasă câteva ore, după care se spală din nou.
* Contra pistruilor: se freacă bine cu suc de lămâie uşor sărat.
* Pentru evitarea ridurilor: se ung locurile expuse cu suc de lămâie, de două ori pe săptămână.