"Mă întrebaţi dacă PNL se va întări, iar eu vă întreb dacă va mai exista”
Un singur gest, fie şi dramatic, nu este suficient pentru asanarea unei clase politice ticăloşite. El poate fi un bun început, cu condiţia să fie urmat de un program de instituire a integrităţii şi moralităţii în spaţiul public. Salut deci gestul domnului Antonescu, mai întâi pentru că scoate din cursa pentru preşedinţie un personaj toxic, imoral şi iresponsabil...
Citeste tot articolul
Când un om mic face un pas mare. În spate.
Vă mărturisesc că l-am votat pe Crin Antonescu când a candidat la preşedinţie. După 2000, am votat mereu cu liberalii, după cum în studenţie am votat cu ţărăniştii. Mai cred încă în tradiţia politicii interbelice. Aşa pătată de sânge şi corupţie cum a fost ea, a avut şi o nobleţe, care astăzi pare pierdută. Şi mai cred că ţara noastră are rădăcini în trecut, pe care le poate descoperi. Ca să ai crengi viguroase, trebuie să fii bine înfipt în pământ.
Citeste tot articolul
"Să spunem la Bruxelles...”
Centrul European de Studii Covasna-Harghita (www.forumharghitacovasna.ro), cu sediul în Sfântu Gheorghe, întocmeşte periodic o revistă a presei locale de limbă maghiară. Citind selecţia din 1-15 mai, mi-am dat seama, o dată în plus, că unii jurnalişti, puşi cu arme şi bagaje în slujba extremismului, mânjesc hârtia într-o lume paralelă cu adevăratele probleme ale locuitorilor acestei ţări, români, maghiari, saşi (câţi mai sunt) şi ceilalţi minoritari.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "E prima dată când, cu câteva luni înainte de alegeri, nu ştim între cine şi cine avem de ales”
Nu au fost surprize decât faţă de exit-poll-uri. Casele de sondare a opiniei publice au umflat cota PSD, folosind excesiv scuza marjei de eroare. În seara alegerilor, institutele de sondare a opiniei publice au anunţat că alianţa PSD-UNPR-PC a obţinut peste 40% din voturi, ba chiar până la 43%, iar la numărarea voturilor s-a constatat că Stânga a luat abia 37%.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru ECATERINA - Suceava, F. AS nr. 1116 - "Doresc recomandări avizate pentru tremor esenţial”
În primul rând, trebuie spus că tremorul esenţial este o condiţie întâlnită destul de frecvent la mijlocul sau spre partea mai avansată a vieţii, cu evoluţie lent-progresivă şi simptome care pot afecta, de la caz la caz, mâinile, capul sau vocea. Spre deosebire de boala Parkinson, în care tremorul este de repaus şi se ameliorează odată cu mişcările voluntare, tremorul esenţial se produce atunci când are loc iniţierea unei mişcări voluntare, de genul mâncatului sau scrisului.
Citeste tot articolul
"Cu untura de bursuc am scăpat de bronşita cronică, dar mi-a scăzut şi colesterolul”
Am aflat de untura de bursuc cu mulţi ani în urmă, când aceasta nu se găsea în România. Aveam vechi probleme pulmonare (bronşită cronică) şi m-am bucurat tare mult când am citit - în numărul 1081 - că se poate procura în prezent şi de la noi din ţară.
Citeste tot articolul
Siropuri şi preparate cu miere
Păpădie cu miere. Amestecaţi 2 pumni de păpădie (doar capitulul înflorit, fără caliciu) cu 1 baton de scorţişoară, 3 cuişoare şi 500 g de miere şi turnaţi amestecul într-un borcan cu capac. Înşurubaţi capacul şi lăsaţi mierea trei săptămâni într-un loc cald, dar nu la soare.
Citeste tot articolul
INSOMNIA şi farmacia verde
Somnul este una din cele mai importante şi enigmatice procese din fiinţa noastră. Departe de a fi în letargie, în timp ce dormim, creierulul "munceşte” cu zone ale sale prea puţin ştiute, asigurându-ne echilibrul fiziologic, dar şi emoţional. De aceea, un somn de calitate şi suficient este un leac extraordinar pentru o serie de boli, dar şi contra stresului, a decepţiilor, a diferitelor tulburări psiho-emoţionale.
Citeste tot articolul
Trei medicamente 100% naturale pentru dormit
Este un amestec din şase plante, reţeta fiind făcută în colaborare cu celebrul doctor în farmacie Ovidiu Bojor. Trei dintre componentele acestui ceai, adică passiflora, valeriana şi hameiul, sunt sedative consacrate, iar celelalte ingrediente, adică lavanda, roiniţa şi verbina, sunt reglatoare ale activităţii nervoase.
Citeste tot articolul
Etichetele, sănătatea şi silueta
Dacă ne plimbăm printr-un supermarket, vom vedea o mulţime de produse atrăgătoare, care la prima privire par sănătoase şi sigure. Dar, din cauza ingredientelor, multe dintre ele pot avea efecte nedorite, ne pot îmbolnăvi sau adăuga kilograme, atât imediat, cât mai ales pe termen lung. Dar citirea atentă a etichetelor de pe alimente ne poate ajuta să alegem produsele potrivite pentru a ne păstra atât sănătatea, cât şi silueta.
Citeste tot articolul
Cosmetica bunicilor
Bunicuţele noastre, gospodine iscusite, nu mergeau la cabinete de înfrumuseţare, fie pentru că pe vremea aceea nu existau, fie din lipsă de timp. Dar vestea despre frumuseţea lor a ajuns până azi. Când te minunezi, uneori, de tenul unei femei, ea spune galeş: "L-am moştenit de la bunica”. Secretul frumuseţii mam'marelor este simplu: când trebăluiau prin bucătărie, aplicau pe faţă sau pe păr unele dintre alimentele şi condimentele pe care le foloseau.
Citeste tot articolul
Pregătiţi-vă pentru vară
Vremea călduroasă a sosit şi permite corpului nostru să fie expus mai mult ca oricând privirilor. Din păcate, soarele verii seamănă cu o lupă care măreşte orice mică imperfecţiune şi sunt multe femei a căror frumuseţe suferă din cauza unor amănunte scăpate din vedere. Dacă până acum nu v-aţi îmbunătăţit aspectul, nu vă îngrijoraţi, câteva măsuri simple vă ajută să aveţi în scurt timp un corp de invidiat.
Citeste tot articolul
Slăbiţi cu ienupăr
Micile fructe cu miros de răşină sunt de mare ajutor celor care vor să slăbească, pentru că au un puternic efect de stimulare a eliminării toxinelor, a digestiei şi a metabolismului. De asemenea, sunt un remediu eficient împotriva apei în exces din ţesuturi, o problemă des întâlnită la persoanele care au kilograme în plus.
Citeste tot articolul
Ormindea, aurul şi ardelenii
I se zicea, încă dinainte de Marea Unire, "Mica Americă”: Ormindea, un sat din zona Munţilor Apuseni. Unul dintre primii emigranţi ardeleni plecaţi peste Ocean să se îmbogăţească s-a întors acasă cu un purcoi de dolari şi a construit, la Ormindea, o Americă în miniatură, aşa cum văzuse prin Detroit şi Virginia. Sătucul cuminte de lângă Deva avea să-şi confirme, îndată, ca un făcut, renumele de "Mică Americă”: jafuri ca-n Chicago, bandiţi cu destine de Hollywood, răfuieli demne de Vestul Sălbatic şi, peste toate, goana febrilă după aurul ascuns al Apusenilor. După un secol, legendele despre aur, dolari şi ardeleni bântuie şi azi prin Ormindea, înflorite de imaginaţia sătenilor -
Citeste tot articolul
Ultimul opincar din Carpaţi
În prima parte a copilăriei, am umblat desculţ pe uliţele satului. În cele din urmă, cu tălpile bătătorite şi degetele însângerate, m-am lăsat convins de bunicul meu, Ilie Şt. Munteanu, zis Curelea, să mă "modernizez” şi să port opinci, croite şi împletite chiar de mâna lui, din piele de porc. Ce uşurare! Zburam pe dealuri, la bătut mingea şi la păzitul caprelor.
Citeste tot articolul
Festivalul International de Teatru Sibiu 2014
Împlinim anul acesta 21 de ani de existenţă, un fel de majorat pe stil american. Pe parcursul tuturor acestor ediţii, noi am încercat în primul rând să aducem calitate şi excelenţă. Dacă sloganul Uniunii Europene este Unitate în diversitate, noi, în cei 21 de ani, am construit o diversitate de valori pe care cred că e important să o punctăm cu titlul Unicitate în diversitate. Pentru că încercăm să construim această unitate culturală extraordinară, din lucruri unice.
Citeste tot articolul
ALEXANDRINA HRISTOV - "Să vezi lumea cu ochii iubirii e o binecuvântare”
Una dintre cele mai speciale artiste din România este, fără îndoială basarabeanca Alexandrina Hristov. Cântăreaţă, compozitoare, creatoare de costume şi pictoriţă, le face pe toate impecabil, cu un har misterios şi molipsitor. Printre străluciţii artişti veniţi de-a lungul vremii din Basarabia, Alexandrina iese, cu siguranţă, în evidenţă. E suficient s-o vezi o singură dată ca să-ţi dai seama că vine de pe un alt tărâm.
Citeste tot articolul
Poveştile copilăriei - Maidanul de inimă!
Anotimpul preferat al vieţii mele este copilăria. Dacă m-ar întreba cineva care este vârsta la care aş dori, într-o alegere extremă, să mă întorc, aş spune că vârsta aceasta se află, cumva, între clasa a III-a şi citirea primelor cărţi "pentru oameni mari”, situată pe undeva prin clasa a IX-a. La mine, aceste prime cărţi au fost "Roşu şi negru”, din literatura străină, şi "Enigma Otiliei”, din literatura română.
Citeste tot articolul
Poveştile copilăriei - Împăratul licuricilor
În anul acela, cât a ţinut vremea cireşelor, m-am tot rugat de Buna să mă lase la munte cu unchiaşul Petrea. Avea el acolo sus, deasupra pădurilor, o poiană şi-o căsoaie din bârne groase de lemn, în care înnopta când avea de cosit iarba, ori când tăia lemnele pentru iarnă.
Citeste tot articolul
Poveştile copilăriei - "În Bucureştiul iubit...”
Amintirile copilăriei mele sunt toate legate de Bucureşti. Îl iubesc de mică de tot, pe când, ţinută de mână de miraculoasa mea mamă, începusem să merg, tipa-tipa, pe trotuarele curate ale străzii Parfumului. Strada "mea” mărginea case de tot felul, unele trufaşe, boiereşti, cu nasul pe sus, şi case mai modeste, de negustori înstăriţi ori mai mărunţi - toate având curţi plăcute ori grădini îmbietoare, năpădite vara de flori pestriţe şi parfumate, copleşite, iarna, de zăpada căzută în cascade, numai bună pentru derdeluşuri pe care să le înfrunţi cu mult curaj, de dimineaţa până seara...
Citeste tot articolul
"Ca artist, nu poţi să fii rece. Tot ceea ce faci trebuie să aibă fervoare mistică” - de vorbă cu sculptorii Marian şi Victoria Zidaru
Marian Zidaru este un artist de esenţă rară. Profund credincios, sculpturile şi desenele sale mustesc de un duh profetic, de o simplitate neliniştitoare şi stranie, de esenţă biblică. La fel a fost şi viaţa lui, greu de prins într-un singur interviu. Împreună cu soţia sa, Victoria Zidaru, ei alcătuiesc un cuplu de artişti care au trecut împreună prin viaţă, nedespărţiţi ca două viori, cântând acelaşi cântec frumos.
Citeste tot articolul
Pe urmele Părintelui Arsenie Boca - Mărturia doamnei Maria Ballasch
"Neapărat să le cauţi pe cele două săsoaice de la Ruşciori, Maria Ballasch şi Ekaterina Roth! Ele au fost de multe ori la Părintele Arsenie, la Drăgănescu”, mi-a spus hotărât doamna preoteasă Emilia Şpan. După un telefon de recomandare din partea Părintelui Irimie Marga, preot la biserica din Maierii Sibiului şi profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din oraşul de pe malul Cibinului, iată-mă pornit spre Ruşciori sau Reu?dorfchen, în germană
Citeste tot articolul
VICTORIA EVI - "Uitaţi-vă pe cer! Trăiesc la capătul curcubeului!”
Călători prin nordul judeţului Vâlcea, am poposit zilele trecute la Horezu. Ne-am umplut sufletele cu verdele crud al Rezervaţiei Naturale Buila-Vânturariţa, am îngenuncheat în tainică reculegere prin mânăstirile care străpung dealurile şi ne-am încântat în faţa vaselor de lut făcute de meşterii populari din Olari. În periplul nostru, ajunşi pe cocoaşa unui deal colorat, de unde puteam cuprinde cu privirea toţi munţii din jur, am rămas impresionaţi de frumuseţea şi simplitatea unei case brâncoveneşti.
Citeste tot articolul
BILLY IDOL - Istericul punkist vine la Bucureşti şi la Cluj!
Adevărată legendă a punk-rock-ului mondial, britanicul stabilit în America şi-a creat, în cele peste trei decenii de activitate, o nişă muzicală proprie şi un fan club aparte. A reuşit să introducă cu succes aroganţa punk în lumea rock-ului şi a devenit un star mondial, cu ajutorul postului MTV. "Rebel Yell”, "White Wedding”, "Dancing With Myself”, "Flesh For Fantasy”, "Hot In the City”, "Eyes Without A Face”, sau "Cradle of Love” sunt doar câteva dintre melodiile lui arhicunoscute.
Citeste tot articolul
SĂPTĂMÂNA 13-19 IUNIE
Luna plină de vineri ne face neliniştiţi şi agitaţi, deja de dimineaţă. Un bine dublu ne fac exerciţiile pentru musculatura picioarelor, care ne scapă de excesul de energie, ce se poate transforma lesne în agresivitate. Şi măsurile pe care le luăm pentru stimularea sistemului imunitar au vineri un efect mai bun. De evitat sunt în weekend discuţiile legate de bani, fie că le duceţi cu partenerul de cuplu, fie cu cel de afaceri.
Citeste tot articolul