- Citiţi cu atenţie ce scrie pe ambalajul produselor alimentare -
Dacă ne plimbăm printr-un supermarket, vom vedea o mulţime de produse atrăgătoare, care la prima privire par sănătoase şi sigure. Dar, din cauza ingredientelor, multe dintre ele pot avea efecte nedorite, ne pot îmbolnăvi sau adăuga kilograme, atât imediat, cât mai ales pe termen lung. Dar citirea atentă a etichetelor de pe alimente ne poate ajuta să alegem produsele potrivite pentru a ne păstra atât sănătatea, cât şi silueta.
* "100% natural” - aceste produse nu conţin coloranţi artificiali, arome sau conservanţi şi nu au ingrediente sintetice. Dar doar pentru că ceva este natural nu înseamnă că este bun pentru siluetă. Poate avea mult zahăr, grăsime sau calorii.
Ce să alegeţi: verificaţi lista de ingrediente şi tabelul cu calorii, pentru a vedea dacă vi se potriveşte. Un produs bine ales are un conţinut scăzut de zahăr şi de grăsimi saturate. Examinaţi, de asemenea, compoziţia ingredientelor, ele apar pe listă în ordinea volumului pe care îl ocupă.
* "Organic” - produsele pe care apare eticheta "100% organic” conţin cel puţin 95% ingrediente organice. Aceasta înseamnă că sunt produse animale şi vegetale, la care nu s-au folosit pesticide cu potenţial nociv, îngrăşăminte, antibiotice, hormoni sintetici sau inginerie genetică.
Ce să alegeţi: studiile au arătat că alimentele ne-organice, afectate de pesticide, hormoni etc., pot favoriza apariţia kilogramelor în plus, prin intoxicarea organismului şi încetinirea metabolismului. Totodată, alimentele organice sunt superioare din punct de vedere nutriţional şi sunt o alegere bună pentru sănătate şi siluetă, dar pot costa aproape dublu faţă de celelalte alimente.
* "Fără grăsimi” (Fat free) - produsul conţine mai puţin de 0,5 g de grăsime pentru 100 de grame.
* "Conţinut scăzut de grăsimi” (Low fat) - produsul conţine 3 g sau mai puţin de grăsime, pentru 100 de grame. De asemenea, se consideră că un produs conţine multă grăsime atunci când are mai mult de 17, 5 g de grăsime, la 100 de grame.
Ce înseamnă toate acestea? Reducerea drastică sau eliminarea grăsimilor din dietă vă aduce mai puţine calorii, astfel că stimulează pierderea în greutate. Dar ţineţi cont: când îndepărtează grăsimea, producătorii adaugă adesea amidon sau mai mult zahăr, pentru a menţine alimentele gustoase. De asemenea, produsele fără grăsimi satură mai greu şi vă pot determina să mâncaţi mai mult.
Ce să alegeţi: în locul produselor fără grăsime, preferaţi-le pe cele cu conţinut scăzut de grăsimi, care sunt mai săţioase, sau pe cele cu grăsime, dar în cantităţi mai mici. Dar nu scoateţi grăsimea din alimentaţie cu totul, o dietă sănătoasă are 25-35% din calorii provenite din grăsimi, din surse cum ar fi uleiul de măsline, de rapiţă, nuci, seminţe, avocado, peşte gras.
* "0 grame grăsimi trans” (0 grams trans fat) - produsele conţin mai puţin de 0,5 g grăsimi trans, pentru 100 de grame.
Grăsimile trans, aflate adesea în compoziţia prăjiturilor, fursecurilor, gogoşilor, a produselor de patiserie şi de fast food, a margarinei, smântânii vegetale, a snacks-urilor - sunt asociate cu creşterea colesterolului rău, LDL, şi scăderea colesterolului bun HDL, ceea ce creşte riscul apariţiei bolilor de inimă sau a unui accident vascular cerebral. Cele mai multe produse cu grăsimi trans sunt bogate în calorii şi sărace în nutrienţi. Unii producători însă înlocuiesc grăsimile trans cu grăsimi saturate nesănătoase, cum ar fi ulei de palmier sau ulei de nucă de cocos, care nu sunt chiar ideale.
Ce să alegeţi: evitaţi orice produs pe care scrie "hidrogenat” sau "parţial hidrogenat”, pe lista de ingrediente. Aceşti termeni indică prezenţa grăsimilor trans.
* "Uşor” (Light) - cel mai adesea, produsul are cu o treime mai puţine calorii decât echivalentul său plin de calorii. Atunci când se referă la sodiu sau la grăsimi, înseamnă că produsul are cu până la 50% mai puţin.
Ce să alegeţi: dacă urmăriţi să slăbiţi sau să vă păstraţi greutatea, aceste produse vă pot ajuta. Consumate cu moderaţie, produsele "light” sunt alimente care susţin o dietă. Însă, nu uitaţi să verificaţi etichetele, nivelul de zahăr din aceste produse poate fi uneori destul de ridicat.
* "Conţinut scăzut de carbohidraţi” (Low carb) - produsul poate conţine puţini carbohidraţi sau deloc. Însă multe alimente, cum ar fi produsele din cereale integrale, sunt mai sănătoase decât altele, iar acest termen nu face distincţie între carbohidraţii "buni” şi cei "rafinaţi”. De asemenea, producătorii pot înlocui "carbohidraţii lipsă” cu ingrediente bogate în grăsimi (cum ar fi nucile) şi îndulcitori artificiali, astfel încât uneori alimentele "low carb” au la fel de multe calorii ca produsele care nu sunt "low carb”.
Ce să alegeţi: ignoraţi "conţinut scăzut de carbohidraţi” şi preferaţi alimente sănătoase pentru conţinutul lor: vitamine, fibre şi alţi nutrienţi.
* "Conţinut scăzut de sodiu” (Low sodium) - produsul conţine 0,1 g de sodiu sau mai puţin, pentru 100 de grame. Un produs are un conţinut mare de sodiu dacă acesta este mai mare de 0,6 g pentru 100 de grame. De asemenea, se consideră că un produs are conţinut scăzut de sare dacă acesta este sub 0,3 g la 100 de grame, şi un conţinut ridicat, dacă depăşeşte 1,5 g de sare la 100 de grame.
Prea multă sare poate duce la hipertensiune arterială sau accident vascular cerebral. Produsele de panificaţie, alimentele pe bază de cereale, inclusiv cerealele pentru micul dejun sunt surse ascunse de sodiu.
Ce să alegeţi: căutaţi alimente cu mai puţine miligrame de sodiu decât calorii. De exemplu, dacă un produs conţine 200 de calorii pentru o porţie, ar trebui să conţină 200 mg sau mai puţin de sodiu.
* "Fără antibiotice” (No antibiotics) - veţi vedea acest avertisment pe carnea de pasăre, pe carnea roşie şi pe lactate, pentru a indica faptul că animalele nu au fost crescute cu antibiotice. Antibioticele date animalelor pot crea oamenilor rezistenţă la antibiotice.
Ce să alegeţi: carnea etichetată drept "organică” provine de la animale crescute fără antibiotice, astfel că puteţi opta pentru "organic”, dacă nu găsiţi eticheta "fără antibiotice”. Este o alegere bună pentru sănătate, dar preţul este mai ridicat.
* "Fără hormoni” (No hormones) - această etichetă apare pe carnea de pasăre, de vită şi pe lactate, pentru a arăta faptul că animalele au fost crescute fără a li se da hormoni, care sunt de obicei utilizaţi pentru a face animalele să crească mai repede sau a dubla producţia de lapte. Studiile au arătat că hormonii administraţi la animale pot creşte riscul dezvoltării unor boli la oameni, printre care şi cancerul.
Ce să alegeţi: dacă nu găsiţi "fără hormoni” pe etichetă, alegeţi produsele organice provenite de la animale care nu au fost supuse unor tratamente cu hormoni.
* "Fără gluten” (Gluten free) - produsul nu conţine gluten, o proteină care se găseşte în grâu, orz, secară şi în alte cereale. Glutenul poate afecta intestinele celor care suferă de boala celiacă, o afecţiune digestivă.
Ce să alegeţi: dacă "fără gluten” arată că produsul nu conţine grâu, asta nu înseamnă că produsul nu conţine gluten. Urmăriţi lista cu ingrediente: secara, orzul, malţul, siropul de malţ, extractul de malţ, toate pot conţine gluten. Dacă aveţi boala celiacă sau alergie la grâu, căutaţi produse fără gluten.
* "Fără zahăr” (Sugar free) - produsul conţine mai puţin de 0,5 grame de zahăr pentru o porţie. De asemenea, se consideră că un produs are conţinut scăzut de zahăr dacă acesta este sub 5g la 100 de grame, şi un conţinut ridicat dacă este peste 22,5 g de zahăr la 100 de grame. Mulţi dintre cei care vor să piardă kilograme consumă produse fără zahăr, care conţin uneori mai puţine calorii. De asemenea, cei care suferă de diabet monitorizează zahărul consumat, pentru a echilibra insulina şi a menţine un nivel stabil de zahăr în sânge.
Ce să alegeţi: fără zahăr nu înseamnă întotdeauna un conţinut scăzut de calorii. Amidonul adăugat poate dubla numărul de calorii. De asemenea, producătorii înlocuiesc adesea zahărul cu îndulcitori artificiali, iar unii dintre ei pot fi nocivi pentru sănătate. Dar, atâta timp cât le utilizaţi cu moderaţie, produsele fără zahăr pot face parte dintr-un regim alimentar sănătos şi văajută să slăbiţi.