Bunicuţele noastre, gospodine iscusite, nu mergeau la cabinete de înfrumuseţare, fie pentru că pe vremea aceea nu existau, fie din lipsă de timp. Dar vestea despre frumuseţea lor a ajuns până azi. Când te minunezi, uneori, de tenul unei femei, ea spune galeş: "L-am moştenit de la bunica”. Secretul frumuseţii mam'marelor este simplu: când trebăluiau prin bucătărie, aplicau pe faţă sau pe păr unele dintre alimentele şi condimentele pe care le foloseau. Paracelsus a spus: "Alimentele să fie şi medicament”, iar femeile au decis ca alimentele să fie şi surse de frumuseţe.
Reţete cu ciuperci
Puţine femei de astăzi ştiu că, în negura timpului, ciupercile au fost secretul doamnelor dornice să-şi păstreze tinereţea şi elasticitatea pielii. Crude sau fierte, ele hrănesc şi hidratează tenul, netezesc ridurile.
Mască nutritivă cu ciuperci
Pentru o mască nutritivă, se fierb 4-5 ciuperci comestibile, apoi se mixează ca să se obţină o pastă în care se adaugă o lingură de smântână şi o linguriţă de ceai verde concentrat (o linguriţă de frunze opărite cu 150 ml apă fierbinte). Masca se aplică pe faţă pentru 15 minute şi se spală cu un tampon îmbibat în ceai verde cald. După 5 minute, se spală faţa cu apă rece.
Mască revigorantă cu ciuperci, aloe şi miere
Se amestecă 2 linguri de ciuperci fierte şi tocate cu o lingură miere de albine şi o lingură de suc de aloe. Se aplică pe faţă şi decolteu pentru 15 minute, apoi se spală cu apă de vară (lăsată să se încălzească la soare).
Mască hidratantă din ciuperci şi castraveţi
Două linguri de pastă obţinută din ciuperci crude se amestecă cu două linguriţe de castraveţi daţi prin răzătoarea cu orificii mici şi cu o linguriţă de ulei de măsline. Se ţine pe faţă 15-20 de minute, apoi se înlătură cu un tampon înmuiat în decoct cald de pătrunjel sau apă caldă.
Mască antirid cu ciuperci, suc de morcovi şi brânză de vaci
Pentru a-i reda tenului un aspect mai tânăr, se face un amestec din 2 linguri de pastă obţinută din ciuperci crude sau fierte, o lingură suc de morcov şi 1-2 linguri brânză de vaci moale. Se aplică pe faţă pentru 15-20 de minute, se şterge cu un prosop de hârtie, se spală bine cu apă caldă, apoi încă o dată cu apă rece.
Colagenul natural: gelatina
Produsul care se adaugă în răcituri, jeleuri sau marmeladă are o proprietate importantă pentru menţinerea frumuseţii: prezenţa colagenului, o proteină care oferă elasticitate pielii şi o salvează de riduri. Odată cu înaintarea în vârstă, corpul nu mai produce cantităţi suficiente de celule elastice, ceea ce duce la ofilirea şi la îmbătrânirea pielii. Datorită faptului că moleculele sale pătrund bine în piele, dar şi efectului său astringent, gelatina se foloseşte în saloanele cosmetice pentru măşti care "ridică” obrajii şi bărbia. Gelatina se adaugă şi în şampoane, în remedii pentru îngrijirea pielii şi a unghiilor, pentru îmbunătăţirea metabolismului proteinelor şi aminoacizilor, descreţirea ridurilor mici, îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, pentru regenerarea şi înălbirea pielii.
Masca tonifiantă cu gelatină şi banană
Bananele au un efect de tonifiere rapid, de aceea combinaţia acestor două componente va produce un efect uimitor. O linguriţă de pulbere de gelatină se ţine în 100 ml apă călduţă, până se umflă bine, apoi se dizolvă pe baie de aburi. Se amestecă cu o lingură de banană zdrobită. După răcire, pe faţă se aplică un strat de amestec şi se lasă 25 de minute. Se înlătură cu un tampon înmuiat în apă caldă, iar la urmă, faţa se spală cu apă rece. În loc de banană (sau împreună cu ea) se pot adăuga pentru pielea grasă lămâie, pară, căpşuni, grapefruit, iar pentru cea uscată - caise, pepene galben. Pentru o piele normală se folosesc struguri, portocale, piersici, kiwi.
Cremă antirid cu gelatină şi glicerină
Se amestecă o linguriţă plină de gelatină cu 100 ml apă, 100 ml glicerină din farmacie, 3 linguri miere de albine şi 1g (pe vârful cuţitului) acid salicilic (aspirină). Vasul cu ingrediente se pune într-o oală mai mare cu apă fierbinte şi se amestecă până masa devine omogenă. Se scoate vasul cu cremă şi se amestecă constant până la răcire, ca să aibă o consistenţă precum jeleul. Aplicaţi crema pe pielea curăţată, în fiecare seară, cu 2 ore înainte de culcare. Ce nu absoarbe pielea se şterge atent cu un prosopel flauşat. Crema obţinută se ţine în frigider. Partea care va fi folosită se încălzeşte în palmă sau într-o lingură mare, ţinută câteva minute în apă fierbinte.
Mască cu gelatină pentru păr lipsit de viaţă
Dacă părul devine uscat şi îşi pierde după vopsire aspectul viu, gelatina ne ajută să-l salvăm. Puneţi 2 linguri de gelatină în 120-150 ml de apă fierbinte şi amestecaţi până la dizolvarea completă. Lăsaţi să stea 20 de minute. Adăugaţi câte o lingură de şampon, ulei de ricin şi ulei de brusture. Se aplică masca pe toată lungimea părului, se acoperă cu o pungă de plastic şi se înveleşte cu un prosop. Se spală după 30-40 de minute cu şampon şi apoi se aplică puţin balsam. Efectul apare după prima procedură, dar e bine s-o repetăm periodic. Părul devine neted, strălucitor, dispar vârfurile despicate.
Băiţă pentru unghii
Pentru revigorarea unghiilor care se rup uşor sau se desfac în straturi, degetele se ţin zilnic în 500 ml apă caldă, în care a fost dizolvată o lingură de gelatină. Soluţia se păstrează la rece şi se foloseşte de 4-5 ori.
MUŞTARUL ENERGIZANT
Folosit în bucătărie, este foarte bun şi pentru proceduri cosmetice. Seminţele de muştar conţin glicozidul numit sinigrin, care în contact cu apa produce efectul de iritare a pielii, favorizând circulaţia sanguină la nivel de capilare şi diminuarea proceselor inflamatorii. Tenul palid capătă un aspect sănătos. Zaharurile şi uleiul conţinute în pulberea de muştar sunt o hrană bună pentru celulele pielii. Măştile cu muştar se aplică de 2-3 ori pe săptămână.
Mască pentru ten uscat
1. Se prepară o infuzie din următoarele plante: podbal, tei, muşeţel, urzică, mentă, pătlagină, zmeur, pătrunjel, gălbenele, salvie. Puteţi folosi şi o singură plantă sau combinate, câte 2-3. Se infuzează o lingură plină, în 200 ml apă clocotită, până la răcire.
2. Se stoarce suc din castraveţi, morcov, varză, dovleac sau dovlecei, portocale, în funcţie de sezon sau de preferinţele personale.
3. Se amestecă o lingură de muştar, câte 2 linguri infuzie din plante şi suc din legumele alese, apoi se adaugă o lingură de ulei de in, de trandafir sau de sâmburi de struguri.
4. Se aplică amestecul pe faţă, evitând zona ochilor, şi se lasă 10 minute. Dacă pielea este foarte sensibilă şi se irită puternic, se spală mai repede cu apă călduţă.
Mască pentru ten gras şi normal
Un castravete de mărime mică se rade sau se toacă mărunt. Un albuş se bate spumă. Se amestecă o linguriţă de muştar cu castravetele ras, albuşul bătut şi două linguriţe cu infuzie de plante, din reţeta precedentă. Dacă pielea este foarte grasă, plantele se macerează în ţuică şi se diluează cu apă 1:1, înainte de folosire. Dacă preparatul este foarte subţire, se adaugă o linguriţă de fulgi sau făină de ovăz. Se aplică pe pielea umezită în prealabil, se lasă 10 minute şi se spală cu apă caldă, urmată de apă rece.
Mască universală pentru toate tipurile de ten
Se amestecă până la omogenizare o lingură de miere de albine cu două gălbenuşuri şi o lingură de ulei de măsline sau cu un alt ulei folosit în cosmetică. Amestecul obţinut se încălzeşte puţin pe baie de aburi, se amestecă cu o linguriţă de muştar. Se aplică un strat de mască pe faţă, se ţine 5 minute, apoi se adaugă încă un strat, tot pentru 5 minute. Se şterge faţa cu un prosopel de hârtie, se spală cu apă caldă, apoi cu apă rece.