Păpădie cu miere
2 pumni de petale - doar galbene - de păpădie
1 baton de scorţişoară
3 cuişoare
500 g miere curată
Amestecaţi 2 pumni de păpădie (doar capitulul înflorit, fără caliciu) cu 1 baton de scorţişoară, 3 cuişoare şi 500 g de miere şi turnaţi amestecul într-un borcan cu capac.Înşurubaţi capacul şi lăsaţi mierea trei săptămâni într-un loc cald, dar nu la soare. Se consumă unsă pe pâine, inclusiv petalele.
Efecte asupra sănătăţii:
* Este hematopoietică (ajută la formarea sângelui)
* Calmează tusea
* Ajută ficatul şi bila
* Este benefică în combaterea calculilor biliari.
Sirop de molid
lăstari tineri de molid
zahăr brun
ca alternativă:jumătate lăstari tineri de molid şi
jumătate flori de păpădie.
Din lăstarii de molid se prepară un remediu excelent împotriva tusei. Pentru aceasta, se pun într-o oală vârfurile lăstarilor şi se acoperă cu apă (niciun vârf nu trebuie să iasă din apă).Se lasă amestecul să stea aşa peste noapte, iar a doua zi se fierbe încet, aproximativ o oră. La început, trebuie apăsate vârfurile de molid cu o lingură, pentru ca spuma produsă să nu dea pe afară. După fiert, se lasă să mai stea încă o noapte.
A doua zi, se strecoară fiertura printr-un tifon şi se stoarce bine. La fiecare litru de lichid se adaugă câte 400 g de zahăr brun şi, după ce s-a dizolvat zahărul, se pune siropul pe foc şi se fierbe 5-6 ore, fără capac, până ce se îngroaşă. Siropul nu trebuie să fie nici prea gros, dar nici prea subţire. Faceţi proba, punând câteva picături pe o farfurie. Siropul fierbinte se toarnă în sticle, se pun capacele şi se înşurubează bine. Indicaţiile trebuie respectate exact, pentru ca siropul să poată fi păstrat fără probleme.
Efectul asupra sănătăţii:
* Este un antitusiv excelent. Se ia câte-o lingură de sirop de mai multe ori pe zi şi se lasă să se "topească” în gură.
Alternativă: puteţi prepara sosul, folosind ca "bază” vârfuri de lăstari de molid şi flori de păpădie, în cantităţi egale. Prepararea este aceeaşi ca cea de mai sus.
Vârfurile stoarse în tifon nu trebuie aruncate. Ele se mai pot fierbe o dată şi fiertura se poate strecura printr-o sită în apa de baie. Această baie răcoreşte şi înviorează, deci nu trebuie făcută seara.
Miere cu vârfuri de molid
câţiva lăstari (vârfuri) de molid (culese în mai-iunie)
miere curată
Amestecaţi vârfurile de molid cu miere bună, lichidă, şi lăsaţi să stea 14 zile la căldură, dar nu la soare. După care mierea se poate mânca, cu vârfuri de molid cu tot. Acestea conţin răşini şi sunt bune pentru stomac şi intestine.Efectul asupra sănătăţii:
* Combate tusea.
Sirop de părăluţe
doi pumni de părăluţe (bănuţei), cu tulpini şi frunzuliţe
1/2 l de apă
300 g zahăr brun
Spălaţi părăluţele, turnaţi peste ele 1/2 l de apă, lăsaţi-le să se macereze peste noapte şi strecuraţi-le a doua zi printr-un tifon sau printr-o sită deasă. Stoarceţi-le bine şi încorporaţi zahărul în lichid.Fierbeţi-le încet, fără capac, până ce capătă consistenţa unui sirop.
Puneţi câteva flori de părăluţă într-un borcan, turnaţi peste ele siropul şi înşurubaţi capacul cât siropul este, încă, fierbinte. Adăugaţi siropul - după gust - la ceai.
Efecte asupra sănătăţii:
* Este diuretic
* Calmează durerile menstruale
* Curăţă sângele
* Vindecă bronşita.
Sirop de păpădie
flori de păpădie
zahăr brun
Culegeţi florile de păpădie, spălaţi-le şi puneţi-le într-o oală potrivită ca mărime, umplând-o trei sferturi. Adăugaţi apă cât să acopere bine florile, lăsaţi-le să macereze peste noapte şi fierbeţi-le, a doua zi, circa o oră. După care lăsaţi să se odihnească încă o noapte.În ziua următoare, adăugaţi câte 400 g de zahăr brun la fiecare litru de macerat, puneţi-l apoi pe foc, şi lăsaţi-l să fiarbă încet, fără capac, 4-5 ore. Aburii trebuie lăsaţi să iasă, siropul să nu se îngroaşe prea tare, dar nici să rămână prea subţire. Turnaţi-l fierbinte în sticle.
Efectul asupra sănătăţii:
* Calmează tusea. Se iau câteva linguriţe de sirop pe parcursul zilei.
Hrean cu miere
2 linguriţe de hrean proaspăt ras
1 linguriţă de miere curată
Amestecaţi hreanul ras cu mierea. Seara, în pat, dacă simţiţi că nu respiraţi bine, luaţi o jumătate de linguriţă de amestec în gură şi respiraţia "îşi va da drumul” imediat. Şi în plus, veţi dormi foarte bine.Atenţie: din păcate, hreanul ras nu poate fi păstrat decât 1-2 zile, de aceea se curăţă doar înainte de folosire.
Efecte asupra sănătăţii:
* Îmbunătăţeşte respiraţia
* Reduce colesterolul
* Stimulează digestia.
Miere cu pătlagină
50 de frunze de pătlagină
500 g miere curată
Spălaţi bine frunzele de pătlagină, zvântaţi-le, tăiaţi-le mărunt şi amestecaţi-le cu 500 g de miere. Mierea cu pătlagină trebuie lăsată să stea aşa peste vară, dar nu la soare.Pentru calmarea tusei, se încorporează mierea cu pătlagină în ceaiul puţin răcit, care se ia, apoi, încet, câte-o linguriţă, pe tot parcursul zilei.
Efecte asupra sănătăţii:
* Extern: se aplică pe înţepăturile de insecte, pe pielea rănită şi pe răni deschise la picioare.
* Intern: câte-o lingură - împotriva tusei; lăsată să se topească, încet, în gură - în abcese (ulceraţii).
Sirop de pătlagină
100 de frunze de pătlagină
500 g miere
500 g zahăr brun
puţină apă
Siropul se prepară din frunze de pătlagină proaspete, spălate şi date prin maşina de tocat. Se poate folosi şi mixerul, dar prima soluţie este de preferat.La piureul obţinut, se adaugă mierea şi zahărul brun, diluate înainte în puţină apă. Se pune amestecul pe foc şi se lasă să fiarbă încet, până ce se îngroaşă ca un sirop. Se iau 2-3 linguriţe pe zi.
Efecte asupra sănătăţii:
* Calmează tusea şi bronşita
* Este bun pentru stomac şi intestine
* Extern: vindecă rănile.
Sirop de pătlagină cu sâmburi de gutuie
100 g sirop de pătlagină
5 g sâmburi de gutuie
Preparaţi siropul de pătlagină, conform reţetei de mai sus. Zdrobiţi sâmburii de gutuie într-un mojar, după ce aţi adăugat puţină apă. Lăsaţi-i să se umfle, strecuraţi lichidul şi amestecaţi-l cu siropul de pătlagină.Efecte asupra sănătăţii:
* Este expectorant, eliberează căile respiratorii
* Vindecă bronşita.
Miere cu ceapă
5 cepe roşii
8 linguri de miere zaharisită sau 10 linguri de miere lichidă.
Reţetă pentru combaterea tusei persistente:Daţi 5 cepe roşii pe răzătoarea mică şi amestecaţi-le cu 8 linguri de miere zaharisită sau cu 10 linguri de miere lichidă şi lăsaţi-le să stea aşa peste noapte.
În ziua următoare, se iau 2-3 linguriţe de miere cu ceapă, pe tot parcursul zilei. Ţineţi mierea cât mai mult în gură, rugaţi-vă să vă treacă tusea şi veţi simţi, curând, cum se potoleşte. Mierea trebuie amestecată din timp în timp.
Efectul asupra sănătăţii:
* Calmează tusea.
Castane comestibile în miere
4-5 castane
o linguriţă de miere curată
După ce se crestează - în cruce - coaja castanelor, acestea se fierb 5-10 minute, până ce se înmoaie. După care se decojesc, se pun într-un mojar, împreună cu o linguriţă de miere, şi se zdrobesc.Se mănâncă, o perioadă de timp, câte 2-3 linguriţe de amestec pe zi. Mierea cu castane se prepară uşor, deci se poate consuma mereu proaspătă.
Efecte asupra sănătăţii:
* Este diuretică
* Curăţă sângele
* Calmează durerile provocate de ciclu
* Vindecă bronşita.