"Hăle Frumoase"
Urcam din nou pe munţii magici ai cetăţilor dacice, ca să aflu despre cele mai răzbunătoare şi mai de temut dintre duhurile locului: Hăle Frumoase, adică Cele Frumoase sau Frumoasele, un fel de iele sau zâne sau îngeri, ce locuiesc în munţii Orăştiei. Aveam, ca de fiecare dată, aceeaşi senzaţie stranie, de călătorie pe graniţa timpului...
Citeste tot articolul
PREDA MIHĂILESCU - "Şcoala de matematică românească a fost extraordinară"
În 2002, la 47 de ani, românul Preda Mihăilescu intră în lumea mică şi selectă a matematicienilor tari ai lumii. El reuşeşte să demonstreze în doar doi ani o dificilă conjectură matematică, veche de un veac...
Citeste tot articolul
ASTENIA DE PRIMĂVARĂ
Frigul încă ne dă târcoale, dar semnele primăverii au venit. Odată cu ele, a apărut astenia. Spre revigorare, se recomandă un regim alimentar uşor, împrospătător, bogat în vitamine, enzime; surse imediate - verdeţurile primăvăratice sau suplimente potrivite. Unul care a devenit la îndemână este polenul apicol crud.
Citeste tot articolul
JOCURI ŞI AMENINŢĂRI
Cum am putea şti cu exactitate cine a votat PNL, atâta vreme cât locurile eligibile au fost distribuite dinainte, în virtutea unei înţelegeri dintre PSD, PC şi PNL şi nu au rezultat dintr-o selecţie operată de electorat în cunoştinţă de cauză? Alegătorii au pus ştampila pe "USL", fără să se gândească la identitatea liberală sau social-democrată a candidatului.
Citeste tot articolul
Românii din Harghita-Covasna
În fiecare an, pe 15 martie, maghiarii de pretutindeni îşi sărbătoresc ziua naţională. Şi tot în fiecare an, în această zi, chiar în mijlocul Ardealului, flutură drapelul Ungariei la fiecare poartă şi se deplânge Trianonul. Politicienii UDMR-ului nu pierd ocazia să caute voturi, iar extremiştii să-şi găsească adepţi. Motive de protest se inventează în fiecare an.
Citeste tot articolul
Un nou imperiu la graniţa UE: imperiul fricii
Ziua de marţi a fost una stupefiantă pe scena politică mondială. Preşedintele rus Vladimir Putin n-a aşteptat mai mult de 24 de ore, pentru a confirma anexarea Republicii Autonome Crimeea la Federaţia Rusă, în urma aşa-zisului referendum încropit după invadarea peninsulei ucrainene cu populaţie majoritar rusofonă.
Citeste tot articolul
Prof. dr. NIKOLAI OVCHAROV: "România, Bulgaria şi Grecia ar putea reprezenta cea mai puternică forţă culturală pentru turism din Europa"
Spre deosebire de România, unde cu greu găseşti la autorităţi respectul cuvenit pentru istorie, monumente şi patrimoniu, în ţara de la sud de Dunăre există un adevărat cult pentru valorile trecutului. Respectul pentru vestigiile tracice, dacice, romane şi bizantine impune Bulgaria ca fiind o mare putere culturală; ocupă locul al treilea în Europa, după Grecia şi Italia, la numărul de monumente şi situri arheologice înregistrate şi studiate: 43.000!
Citeste tot articolul
Răspuns pentru LIVIU SIMIONESCU - Bucureşti, F. AS nr. 1109 - "Caut tratament pentru o formaţiune tumorală pe peretele vezicii urinare"
În primul rând, trebuie spus că, din punct de vedere histologic, tumorile vezicii urinare sunt, în general, tumori uroteliale, mergând de la forme bine diferenţiate (tip papilom benign) până la forme nediferenţiate şi care, în peste 50% din cazuri, se dezvoltă la nivelul trigonului vezical.
Citeste tot articolul
EPUIZAREA, STRESUL şi INSOMNIA - Sfaturi de prim ajutor
Primăvara, echilibrul energetic este dereglat. Ne simţim obosiţi, sleiţi de puteri, ameţiţi, precum gâzele care se dezmorţesc la soare. Din fericire, ne stau la îndemână remedii casnice cu efect rapid. Cu cât le folosim mai repede, cu-atât mai iute ne vom pune pe picioare.
Citeste tot articolul
Doftoroaia din Cormaia: MARIA BULBUC
Pe Valea Someşului, de-a lungul drumului care urcă de la Năsăud spre Munţii Suhard, se află localitatea Cormaia. Caut o femeie devenită legendă, atât în zonă, cât şi departe, prin ţară, pentru darul de a vindeca cu mâinile goale, orice fel de beteşuguri legate de oase. O cheamă Maria Bulbuc...
Citeste tot articolul
Alimentaţia vegană
Fără carne, fără peşte, fără ouă, fără lapte - veganii au avut întotdeauna reputaţia de a fi asceţi desăvârşiţi sau militanţi pentru cauza unei lumi mai bune. Într-adevăr, aspectele etice prevalează printre motivele ce-i determină pe oameni să renunţe la alimentele de origine animală, după cum reiese dintr-un studiu efectuat la Universitatea Jena.
Citeste tot articolul
Decolteul şi gâtul
A venit primăvara, iar hainele dezvăluie privirilor mai mult din trupul nostru. Mai ales gâtul şi decolteul unei femei nu trec niciodată neobservate. Din nefericire, sunt şi primele zone unde apar semne de îmbătrânire, pentru că pielea este mai fină, subţire şi uscată, mai expusă efectelor distructive ale soarelui şi adesea uitată, neglijată, în ritualul nostru de înfrumuseţare.
Citeste tot articolul
Cum am slăbit 20 de kilograme, cu regimul Dukan
După foarte multe reţete de slăbit pe care le-am încercat şi care dădeau rezultate doar pentru o perioadă de timp, m-am hotărât să ţin regimul Dukan, cu toate că multe persoane spuneau că ar fi periculos pentru sănătate.
Citeste tot articolul
PAUL PFENNINGS - "Timp de trei generaţii, România a fost ţara noastră"
Arhitect de renume, dintr-o veche familie cu stirpe germană, Paul Pfennings a devenit celebru, ca scenarist al Televiziunii Române, unde a făcut istorie în epoca anilor '60-'70, semnând alături de regizorii Alexandru Bocăneţ şi Valeriu Lazarov, emisiuni de divertisment de mare calitate artistică. A emigrat apoi în Germania şi şi-a continuat cariera la televiziunea bavareză din München, fiind la fel de iubit şi de apreciat pentru talentul şi profesionalismul său.
Citeste tot articolul
Turismul bulgar - Un model de urmat
În perioada ianuarie-decembrie 2013, un număr de circa 7 milioane de turişti străini au vizitat Bulgaria! În aceeaşi perioadă, un număr de aproape cinci ori mai mic de vizitatori străini a călcat pământul României. La o populaţie de circa 19 milioane de români, s-au înregistrat doar peste un milion şi jumătate de turişti de peste hotare, în timp ce, în ţara vecină din sud, la 6,9 milioane de locuitori, s-au înregistrat cele 7 milioane menţionate.
Citeste tot articolul
ION PISO - "Adevăratul Maramureş istoric s-a întins pe o suprafaţă de zece ori mai mare decât cea de azi"
Alături de soţia sa, doamna Livia Piso-Filipaşcu de Dolha şi Petrova, renumitul cântăreţ de operă Ion Piso a pus bazele Centrului documentar-expoziţional de studiere şi cunoaştere a istoriei familiilor nobile maramureşene, care va fi în curând inaugurat la Vişeu.
Citeste tot articolul
"Protection de la Mere de Dieu" (Acoperământul Maicii Domnului)
Sunt preot român, stabilit în Montreal. Am spre propunere un reportaj realizat la Mânăstirea "Acoperământul Maicii Domnului" din Lachute, Quebec. E o mânăstire canadiană, dar se află sub ocrotirea canonică a Episcopiei româneşti. Părintele Cyrille Bradette este stareţul. Ştie ceva româneşte, iar românii din împrejurimi l-au adoptat ca pe unul de-al lor.
Citeste tot articolul
PUTEREA RUGĂCIUNII
În urmă cu doi ani am părăsit România, cu speranţa de a scăpa de suferinţă şi de a-mi construi o viaţă nouă, undeva, departe. Cu toate acestea, necazurile m-au urmărit şi în străinătate. Căutând un loc de muncă mai bun, am rămas fără serviciu timp de câteva luni. Mai mult decât atât, nu cunoşteam pe nimeni care ar fi putut să îmi ofere un ajutor concret.
Citeste tot articolul
GORAN BREGOVIC - "Mereu am fost un nomad"
Mi-e greu să cred că bărbatul din faţa mea este bunic şi că luna aceasta va împlini 64 de ani. Şi asta, nu doar datorită felului în care arată, parcă la fel ca întotdeauna (cu părul cârlionţat, dat într-o parte), cât mai ales datorită firii sale prietenoase, modeste, şi a zâmbetului larg, care îl însoţeşte mereu pe scenă. L-am văzut pe Goran Bregovic în primul său concert în România, în 1999, cu Sala Palatului plină şi clocotind.
Citeste tot articolul
Selecţia Formula As
Această reeditare după 27 de ani este de două ori preţioasă. O dată pentru valoarea documentară şi savoarea cronicii lui Constantin Bacalbaşa şi apoi pentru aparatul critic ce dublează practic textul original, nelăsând nimic nelămurit pentru cititorul de azi.
Citeste tot articolul
Minunea de pe masa de marmură
Această fascinantă poveste aveam s-o ascult în anul 2001, în seara Lăsatei Secului, într-o îndepărtată mânăstire de maici din părţile Sătmarului: Mânăstirea Ţeghea. Din pricina ninsorilor nemiloase din ultimele zile, doar câţiva mireni se încumetaseră într-acolo.
Citeste tot articolul
MIRCEA RUSU - "Forfota lumii nu înseamnă pentru mine nimic"
A "pune la cale" în muzică, în arte, în general, a devenit, în vremurile de-acum, o întreprindere pe cât de lăudabilă, pe atât de anevoioasă. Veacul în care trăim îşi pierde emoţia, exact miza pe care am pariat în urmă cu un deceniu eu şi colegii mei. Emoţia, ca obiectiv muzical principal.
Citeste tot articolul