Alături de soţia sa, doamna Livia Piso-Filipaşcu de Dolha şi Petrova, renumitul cântăreţ de operă Ion Piso a pus bazele Centrului documentar-expoziţional de studiere şi cunoaştere a istoriei familiilor nobile maramureşene, care va fi în curând inaugurat la Vişeu. După interviul biografic publicat în numărul trecut al revistei, revenim cu un nou interviu aşezat, de data aceasta, sub pecetea istoriei Maramureşului. Mai puţin studiată şi cunoscută decât s-ar cuveni.
O istorie fără miros de formol
- Sunteţi artist de talie internaţională, o mare voce a muzicii lirice. Ce v-a îndemnat să vă interesaţi de istoria Maramureşului?
- Puţini istorici au cercetat istoria Maramureşului şi este foarte trist că eu, un tenor, şi soţia mea, pictoriţă şi scenografă, am ajuns să ne ocupăm de asta, în loc să fie istoricii cei care să se intereseze de trecutul acestei zone. Soţia mea este descendentă a familiilor nobiliare de Dolha şi Petrova şi, ca nişte incurabili diletanţi, stârniţi de un soi de nelinişte vecină cu necugetarea, am plănuit să facem cunoscute opiniei publice toate diplomele, actele şi documentele ce pot lămuri această problemă. Chiar la o primă şi superficială lectură, conţinutul acestor diplome dă peste cap modul în care a fost prezentat trecutul Ţării Maramureşului. Cele mai multe vorbesc despre o societate bine structurată a autohtonilor români din Maramureş, încă înainte de 1300, fapt ascuns opiniei publice de către cei ce nu voiau să se ştie acest lucru. Apoi, se găsesc în aceste diplome, din care am expus doar o mică parte (restul va face deliciul cercetătorilor), "detalii" de o surprinzătoare actualitate pentru o nouă Europă pe cale de redefinire, detalii esenţiale, ce implică în mod clar ideea de unitate în diversitate, prin faptul că, ori de câte ori este vorba de un nobil autohton, diploma nu uită să precizeze că este nobil valah, adică român, şi că îşi stăpâneşte din timpuri imemoriale, ab antiquo, posesiunile în care a fost reconfirmat de rege.
- În curând, pe 31 martie, Centrul istoric de la Vişeu va fi inaugurat sub patronajul Casei Regale Române. Vă propun să facem în avanpremieră o vizită imaginară prin sălile lui. Ce va cuprinde acest spaţiu generos, cu o arhitectură deosebită?
- Deşi conţinutul exponatelor se referă la trecut, totuşi Centrul nu este un muzeu în obişnuita accepţie a cuvântului, şi pentru faptul că dorim ca istoria prezentată aici să fie şi să rămână vie, să nu aibă iz de mucegai sau miros de formol, ca exponatele de la Muzeul Antipa. În primul rând, există o hartă a Maramureşului Istoric, însoţită de o adevărată "pădure" de arbori genealogici, în care te poţi uşor pierde printre descendenţii Voievozilor sau ai Cnejilor maramureşeni ce au stăpânit spre apus şi nord un teritoriu de zece ori mai mare decât Maramureşul de azi. Pe această hartă, înconjurată de o ghirlandă de însemne heraldice (steme nobiliare maramureşeneşti), sunt trecute localităţile în care s-au aflat şi se află familii nobile româneşti. Numai la nord de Tisa au fost identificate, pe baza acestor diplome, 104 (una sută patru) familii nobile româneşti, şi încă dintre cele mai vechi, unele al căror nume vine direct din preistorie, ca de exemplu familia Ilişiua.
Centrul mai cuprinde trei garsoniere aflate la primul etaj, prevăzute cu tot confortul, în care vor fi găzduiţi istoricii şi cercetătorii care vor veni aici să lucreze şi care au la dispoziţie biblioteca şi sala de lectură de la parter, echipate cu toate cele necesare pentru studiu (PC, internet, scaner, copiator etc.). Iată, în linii mari, cum arată Panteonul trecutului maramureşan.
"Acest Centru va fi o instituţie ştiinţifică sau nu va fi deloc!"
- Înţeleg, din ceea ce spuneţi, că acest Centru este mai mult decât un muzeu obişnuit de istorie...
- Da, aşa este, Centrul va găzdui şi promova cercetările şi investigaţiile specialiştilor în domeniu, pentru că s-a făcut prea puţin până acum. Şi pentru că trebuie să recuperăm timpul pierdut, care ne-a costat şi încă ne costă atât de mult, am crezut că trebuie să începem în acest fel, şi anume la obiect, cât se poate de concret. De multe ori, ţara a fost pusă în faţa unor nedreptăţi, şi situaţia riscă să se perpetueze, tocmai pentru că nu se cunoaşte încă adevărul asupra trecutului nostru şi astfel, la fiecare pas, realitatea este nesocotită, mai ales atunci când foruri internaţionale trebuie să încline balanţa, dacă nu chiar să decidă prin intermediul diverselor lobby-uri. Acest Centru va fi o instituţie ştiinţifică sau nu va fi deloc! Într-o epocă în care impostura proliferează cu atâta impetuozitate şi... candoare, nici domeniul istoriei, mai ales în problema etniei, nu este ocolit. Soluţia ar putea fi, şi trebuie să fie, sensibilizarea marilor organisme internaţionale, prin dezvăluirea adevărului documentat cu mijloace
ştiinţifice, adică scoaterea realităţii istorice la suprafaţă, din mâlul neadevărurilor, cercetări cu rezultate indubitabile, care, în cazul Maramureşului, vor răsturna tot ce s-a sedimentat pe parcurs de secole în mentalul public, atât la noi, cât şi în străinătate. Şi de aceea, una dintre misiunile centrului este să realizeze relaţii de colaborare transfrontaliere, prin cenacluri, simpozioane, expoziţii, conferinţe etc. Este chiar menirea acestui Centru, care, de aceea, trebuie privit şi susţinut direct de instituţiile noastre administrative fie locale, fie centrale, cu toată seriozitatea, fiindu-le de mare ajutor acestora. Centrul va putea fi extrem de operativ, în domeniul strângerii legăturilor culturale, pe fundalul istoriei din această parte a Europei de Est.
- Care sunt cele mai preţioase exponate, din punct de vedere istoric?
- Centrul va găzdui documente originale sau unicate, în condiţii de securitate sporită (antifoc, antifurt etc.). Ele vor fi, în acelaşi timp, la dispoziţia cercetătorilor, dar şi a publicului. Pe de altă parte, valoarea documentelor nu se arată totdeauna direct, ci de cele mai multe ori prin implicaţiile pe care le conţin, ascunse atenţiei profane, fiind grăitoare doar pentru specialistul versat, care va putea să facă analogii acolo unde legăturile nu sar în ochi sau unde ipotezele creatoare sunt în stare să înjghebeze punţi nebănuite între diferitele fenomene, în aparenţă disparate, ceea ce poate schimba perspectiva istorică în mod sensibil.
Dintre exponate, cele mai importante, pe lângă diplomele regale sau cele eliberate de Notariatul Mânăstirii Leleş, sunt hărţile întocmite, la fel ca şi arborii genealogici, pe baza lucrării "Enciclopedia familiilor nobile române din Maramureş", scrisă de prof. Alexandru Filipaşcu. Tot datorită strădaniei sale, familia se află în posesia a 81 de documente originale de epocă, de mare valoare documentară. Cu puţin timp înainte, am putut achiziţiona un manuscris foarte valoros, (300 file, format A3) în special pentru Vişeul de Sus, şi anume "Protocolu oficiului parohialu a Vişoului de Susu", o colecţie de documente ce se întinde pe o jumătate de veac (1854-1904), o adevărată mană cerească pentru cei interesaţi să cunoască istoria locală (cu implicaţii de multe ori mai valoroase decât însuşi faptul relatat) în această porţiune a Văii Vişeului.
- Ce alte activităţi se vor desfăşura în cadrul acestui Centru, pentru o mai bună cunoaştere a Maramureşului Voievodal?
- Pe lângă cele pomenite mai sus, legate strict de specificul cercetării istorice, Centrul plănuieşte, deocamdată prin noi, "întemeietorii" lui, - ca să mă folosesc de un cuvânt pomenit de dvs. - un număr, practic, nesfârşit de activităţi culturale, legate de trecutul Maramureşului: favorizarea susţinerii de doctorate, lansări de carte, simpozioane şi cenacluri interdisciplinare, de nivel într-adevăr ştiinţific, fără iz provincial, colaborări cu institute de etnografie, invitaţii făcute fundaţiilor similare din alte ţări, ca spre exemplu din Polonia, unde există deja o societate numită "Drag-Sas", a urmaşilor nepotului descălecătorului Dragoş, Ştefan, unul din cei patru fii ai voievodului Sas - stabilit în Rybotycze, un domeniu din Galiţia primit din partea regelui Kasimir, şi din a cărui stirpe, savantul istoric polonez, Ludwik Wirostek, a identificat 230 de familii Drag-Sas (până în 1932, data apariţiei studiului său, "Ród Dragów-Sasów"). Îmi pot imagina că instituţii de mare prestigiu, cum ar fi Academia Română sau Arhivele Naţionale centrale sau regionale, să organizeze, cu anumite ocazii, expoziţii cu material documentar legat de istoria Maramureşului. Apoi, în funcţie de valoarea rezultatelor, Centrul poate plănui realizarea unor filme artistice cu subiecte din trecutul medieval al Ţării Maramureşului sau filme documentare.
- Demersul dumneavoastră are şi o componentă sentimentală? Este o încercare de a recupera, oarecum, perioada în care aţi stat departe de ţară, de a alunga sentimentul înstrăinării pe care l-aţi trăit departe de locurile natale?
- Depărtarea noastră de ţară a fost doar fizică, depărtare de pământul ei, dar cu atât mai intens am fost şi suntem legaţi afectiv şi spiritual de ea, pentru că în timpul exilului voluntar, ce a durat aproape un sfert de veac, ne-am construit o Românie "a noastră" interioară. Faptul de a fi acostat în peregrinările impuse de profesia mea şi la alte ţărmuri a făcut să mi se lărgească zarea, să văd viaţa cu mai mulţi ochi şi să înţeleg mai mult decât vedeam. De fapt, Centrul nu este decât rezultatul şi continuarea României trăite illo tempore interior - în afara pământului patriei - o Românie edificată nu doar pe nisipul viselor, ci pe adevăratele ei valori, nevoi şi... comandamente. Ea, această patrie interioară, nu va întârzia să izbucnească la suprafaţă din sufletele adevărate, justificând virtuţile neamului.
Fotografii din arhiva Ion Piso