Un pumn de euro sau de yuani?
Dacă "desantul chinez" nu ar fi o tentativă de destabilizare a UE, de ce ar fi emis Comisia Europeană o circulară către toate ţările membre, cerându-le să nu abandoneze cadrul şi regulile negocierilor europene în relaţiile cu China? Se ştie de altfel că între Beijing şi UE apar periodic, şi există şi acum, dispute comerciale. Poate că şi europenii suferă de protecţionism, dar nu se poate nega faptul că între UE şi China există diferenţe considerabile privind practicile economice şi comerciale şi, mai ales, privind atitudinea faţă de statul de drept.
Citeste tot articolul
Moş Crăciun cu ochii oblici
Recentul Summit "China - Europa de Est" de la Bucureşti (neîndoielnic o lovitură strategică, dar nu prea sigur că şi economică, a Guvernului Ponta) repune în discuţie complexul "fratelui cel mic", pe care România continuă să îl experimenteze constant, în ultimii mai bine de 20 de ani.
Citeste tot articolul
Darurile pe care le aşteptam
Mult simpaticul şi bunul Moş Crăciun a fost deja foarte atent cu noi, românii. Asta pentru că, probabil, a observat că am avut nişte ani mai proşti, chiar foarte grei. A răspuns deja pozitiv miilor şi miilor de manifestanţi din Piaţa Universităţii din Bucureşti, dar şi celor din Cluj-Napoca, din Câmpeni şi din multe alte oraşe.
Citeste tot articolul
VASILE LECHINŢAN: Suntem singura naţiune din Europa, cu două ţări separate, de-o parte şi de alta a nevinovatului Prut
Se împlinesc 95 de ani de la Marea Unire a tuturor românilor şi crearea României Mari. Dată astrală în calendarul naţional, 1 Decembrie 1918 este cel mai important eveniment din istoria românească. Atât de convingătoare - juridic, organizatoric şi moral - a fost Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, încât Puterile Aliate n-au avut decât să parafeze, în 4 iunie 1920, la Versailles (în Marele Palat Trianon), o stare de fapt care a schimbat pentru totdeauna geografia politică a Europei de sud-est.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru IOANA MIHALACHE - Moreni-Dâmboviţa, F. AS nr. 1094 - "Caut specialişti în tratarea hepatitei cu virus C"
Deoarece solicitaţi lămuriri cu privire la tratamentul hepatitei C, atât de la mine, cât şi de la domnul dr. Vasile Andriţoiu, sper ca informaţiile cumulate să conducă la o abordare terapeutică complexă şi eficientă a cazului dvs. În opinia mea (şi nu numai), hepatita C este cea mai frecventă cauză de hepatită virală, care produce semne şi simptome similare celor întâlnite în hepatitele A şi B, exceptând faptul că sunt mai puţin severe şi nu includ icterul.
Citeste tot articolul
Uleiurile medicinale "Cozac Plant"
Am colaborat o lungă perioadă de timp cu Vasile Cozac, în beneficiul pacienţilor mei. Am observat că tratamentele naturale recomandate de dânsul făceau adevărate minuni. Nu de puţine ori, am constatat superioritatea netă, ca efect terapeutic, a medicinii naturale faţă de tratamentele clasice pe care eu, în calitate de medic curant, le recomandam bolnavilor.
Citeste tot articolul
Acidul clorogenic - inamicul obezităţii
Este o substanţă 100% naturală, prezentă în zeci de alimente şi plante medicinale specifice toamnei. A căpătat o celebritate uriaşă, devenind cunoscută pe întreaga planetă, datorită efectelor sale uimitoare în curele de slăbire.
Citeste tot articolul
Pielea în sezonul rece
Florile galbene sau portocalii de gălbenele conţin - ca multe alte remedii antiacneice din comerţ - acid salicilic şi substanţe antiinflamatoare şi antiseptice. Aplicat vreme de câteva săptămâni, gelul de gălbenele poate reduce vizibil simptomele externe, calmând erupţia.
Citeste tot articolul
Din reţetele d-lui farmacist BOBARU: "Cofeturi" de sănătate
Se observă, în ultima perioadă, revenirea, în varii domenii, a preparatelor tip manufactură, realizate în şarje mici şi vândute direct de către producători. Toamna şi în ajunul sărbătorilor de Crăciun şi de Paşte apar tot mai multe standuri cu produse alimentare, unde producătorul îşi prezintă marfa. Acelaşi fenomen se întâlneşte şi în domeniul sănătăţii, tot mai mulţi bolnavi apelând la tratamentele cu plante medicinale, folosite de străbunii noştri.
Citeste tot articolul
LOCUL UNDE SE ODIHNESC URIAŞII
Poveştile se trag încet înapoi. Se ascund, se uită, suprafaţa lor se şterge, se retrage înăuntru, în cotloane neştiute, pentru care nu mai există hărţi şi nici măcar amintiri. Se prefac în basme, iar basmele în legende, un ecou slab, năluciri ale vremurilor în care totul era viu şi se întâmpla aievea. Ca să ajungi la ele, în inima lor uitată, trebuie să te îndepărtezi de lumea pe care o ştii şi să ajungi departe, în locurile ferite în care ele, poveştile vii, încă se mai pot spune, încă se mai pot trăi.
Citeste tot articolul
MERE PUTREDE
Limbile ceasului de perete arătau ora 18.30. M-am uitat de două ori, cu neîncredere. Părea că nu s-au mai mişcat de aproape un an, de când ne-am căsătorit. După nuntă, ne-am mutat la mine, şi regulile casei s-au schimbat. De pildă, a apărut una nouă: la 18.30 luam cina. Era singura masă la care puteam fi împreună peste zi. Îmi plăcea, dădea serilor noastre un aer burghez, stabil, rostuit. De la o vreme însă, mă aşezam la masă şi ochii mi se ridicau spre ceas fără să vreau.
Citeste tot articolul
MIHAELA CRĂCIUN - "Români de aproape şi români de departe, avem nevoie de dumneavoastră!"
Starea de bine? Acum? Poate duminica, la biserică, sau la concertele de la Ateneu... Agresiunea în care trăim atinge cote apocaliptice, suntem expuşi permanent unei adevărate avalanşe de mesaje negative, mai ales la televizor, duşmanul de lângă noi. Să nu te mire că eu, om de televiziune, afirm asta, dar noi, românii, trăim emoţional prin televizor!
Citeste tot articolul
POVEŞTI CU AUR ŞI ARGINT
Crăciunul se apropie cu paşi repezi. Soliile de ninsori deja au venit. Doar vraja pe care o răspândea altădată s-a cam pierdut. Farmecul lui curat, din vremea bunicilor şi a părinţilor noştri. Confiscat de consumism şi prost gust, Crăciunul nostru coboară în stradă. Şi-a pierdut nobleţea şi sacralitatea cu care era celebrat.
Citeste tot articolul
VIRGIL TĂNASE - "M-a ghidat întotdeauna sentimentul onoarei, moştenit din stârpea răzeşească a tatei"
Dacă ar fi să aleg doar una, ar fi pădurea de foioase, în toate culorile toamnei, ce se vedea de la fereastra camerei mele de la Mânăstirea Sâmbăta. La câţiva paşi de mine pornea o potecă ce urca spre munte. Era atâta linişte! Am apreciat foarte mult asta, pentru că trăim într-o lume în care găsim tot mai greu un strop de linişte. Am obiceiul de a lucra dimineaţa, şi la Sâmbăta am lucrat foarte bine. Am ajuns, în sfârşit, pentru prima oară acolo. Îmi doream mai demult să o fac.
Citeste tot articolul
Locurile secrete ale Mânăstirii Cernica
Sfântul Calinic s-a născut la 7 octombrie 1787 şi a fost hărăzit vieţii monahale încă din burta mamei, Filofteia, care, de altfel, s-a călugărit spre bătrâneţe la Mânăstirea Pasărea. A iubit ca nimeni altul biserica şi pravila călugărească, iar prin credinţă, a săvârşit mai multe minuni. În una din ele, Sfântului i s-a făcut milă de mulţimea oamenilor refugiaţi la porţile mânăstirii de frica turcilor şi, neavând ce să le dea de mâncare, s-a rugat cu lacrimi la icoana Maicii Domnului pentru ajutor.
Citeste tot articolul
Postul Crăciunului în Maramureş
Este un post de şase săptămâni, adică de patruzeci de zile; post uşor, post de bucurie, fiindcă premerge Naşterea cea Luminată a Pruncului Iisus, Mântuitorul lumii, cea mai frumoasă, cea mai spectaculoasă, cea mai aşteptată sărbătoare a anului. Post uşor, dacă ne gândim că în timpul lui sunt nu mai puţin de zece dezlegări la peşte, pe parcursul a numai 40 de zile, iar în Postul Sfintelor Paşti, ce numără cincizeci de zile, sunt doar două dezlegări.
Citeste tot articolul
DANIEL CONDURACHE - "În cinci ani de zile, ziarele tipărite vor fi o amintire"
Oficial, este editor şi coordonator al publicaţiei Opinia Studenţească, membru fondator al Asociaţiei Ziariştilor Români şi profesor universitar la Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi. Neoficial, este unul din marii creatori de presă din România, un talent autentic, dublat de o dedicaţie exemplară cu care, de mai bine de 30 de ani, pregăteşte şi dirijează generaţii întregi de viitori ziarişti, oameni de televiziune, de radio, reporteri de vârf.
Citeste tot articolul
Gaudeamus - ediţia 20
Calendarul cititorilor români are două mari sărbători: Bookfest, la sfârşitul primăverii, şi Gaudeamus, la sfârşitul toamnei, când drumurile spre şi de la Romexpo devin furnicare de pasionaţi ai lecturii din toate generaţiile, de la copii la pensionari. Anul acesta, sărbătoarea de toamnă Gaudeamus - carte de învăţătură, încheiată duminica trecută, a împlinit 20 de ani, o vârstă considerabilă pentru iniţiativele culturale româneşti, care se sting în general repede, fiindcă ţinerea lor în viaţă depinde de bani.
Citeste tot articolul
SELECŢIA "FORMULA AS"
Ioan T. Morar e un om surprinzător, cu talente multiple. L-am cunoscut în urmă cu mulţi ani, când la noi nici nu se auzise de stand up comedy, ca improvizator şi imitator de un haz nebun, care îşi făcea prietenii să râdă cu lacrimi. Apoi l-am descoperit în 1984 ca poet cu o sensibilitate rafinat-modernă (a publicat de atunci încoace cinci volume de poeme).
Citeste tot articolul
Mai aşteptaţi vreun dar de la Moş Crăciun?
Habar n-am! În fond şi la urma urmei, ce obligaţie are Moşul faţă de mine? De ce ar trebui să-mi dea ceva? Un cadou făcut cuiva presupune o implicare emoţională deosebită. Oare ce merite am avut anul acesta, sau anul trecut, sau în viaţa asta? Este el acela ce poate contabiliza faptele bune? Cum? Care sunt criteriile?
Citeste tot articolul