Se observă, în ultima perioadă, revenirea, în varii domenii, a preparatelor tip manufactură, realizate în şarje mici şi vândute direct de către producători. Toamna şi în ajunul sărbătorilor de Crăciun şi de Paşte apar tot mai multe standuri cu produse alimentare, unde producătorul îşi prezintă marfa. Acelaşi fenomen se întâlneşte şi în domeniul sănătăţii, tot mai mulţi bolnavi apelând la tratamentele cu plante medicinale, folosite de străbunii noştri. Terapiile naturiste tradiţionale, care au la bază principii active din plante, au constituit medicaţia de bază în tratamentul bolilor umane încă din Antichitate. Mai pot fi, oare, folosite şi astăzi, evitând astfel şi efectele, tot mai numeroase şi grave, ale medicamentelor de sinteză? O incursiune în farmacia naturii, cu un specialist al ei: farmacistul Ion Bobaru.
- Dacă sute de ani, plantele medicinale au fost o armă aşa de eficientă în lupta cu bolile, de ce s-a renunţat la ele, în favoarea medicamentelor chimizate?
- Principala cauză a declinului tratamentelor naturale este progresul tehnico-ştiinţific. Medicina este o ştiinţă născută din sute de observaţii ale medicilor şi ale farmaciştilor, care, treptat, au dus la descoperirea a numeroase remedii de natură vegetală, animală ori minerală. În prima ediţie a "Farmacopeei Române", scrisă la 1862 de farmacistul brăilean C. C. Hepites şi aprobată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, erau prezentate peste 400 de plante medicinale şi preparate din plante, recomandate în tratarea majorităţii bolilor cunoscute la acele vremuri. Din nefericire, chimia de sinteză a înlocuit în timp multe medicamente de origine naturală, pentru că nu se puteau acoperi cererile de plante medicinale necesare în tratamente, majoritatea provenind din flora spontană. Primele medicamente au fost realizate prin sinteza chimică a principiilor active descoperite în plante: atropina - din mătrăgună, scopolamina - din măselariţă, papaverina - din mac, digitalina - din degeţel, vincamina - din saschiu etc. Din păcate, în prezent, medicamentele se fabrică numai din substanţe chimice sintetizate, lucru ce dăunează organismului uman, deoarece multe dintre ele nu sunt compatibile cu structurile vii.
- Asemenea unui cofetar din poveste, dvs. preparaţi manual, în laboratorul farmaciei Faltis, medicamente după reţete străvechi. Ce v-a îndemnat să concuraţi, de unul singur, cu gigantica industrie a medicamentelor de sinteză?
- Ca farmacist, am căutat mereu să promovez formulele farmaceutice din plante, folosite în trecut, ele fiind net superioare în ameliorarea sau tratarea bolilor "moderne". Am readus în actualitate reţete vechi, care-şi trăiesc "a doua viaţă" şi vă spun sincer că am fost uimit de rezultate. De exemplu: spirtul pentru dureri de oase, indicat în diverse afecţiuni inflamatorii şi reumatice: gonartroză, artroză, lombosciatică, sau vincamina naturală din saschiu, sub formă de ceai, sirop sau tinctură - eficientă în tratarea afecţiunilor vasculare periferice şi centrale. Acum e la mare "modă" folosirea resveratrolului, care se găseşte în cantităţi mari în strugurii roşii, respectiv în tescovină. Or, tescovina e mai bogată în resveratrol decât vinul roşu (despre aceasta am vorbit într-un număr anterior al revistei "Formula AS"). Farmacia Faltis procesează tescovină sub formă de pulbere, capsule şi tinctură, fără a-i modifica substanţa activă, iar sub formă de extract moale, se găseşte în diferite siropuri şi creme. Cei care au folosit preparatele noastre au observat eficienţa net superioară a resveratrolului natural, faţă de produsele de sinteză. Vreau să mai adaug că pe acest drum am fost încurajat de regretatul meu profesor de tehnică farmaceutică, Dr. Victor Stănescu, de la Facultatea de Farmacie din Bucureşti, care m-a sfătuit să mă aplec asupra preparării manuale de medicamente, în farmacie. Îmi dădea drept exemplu bijuteriile: cele mai valoroase nu sunt produse în serie, ci realizate manual. De altfel, a şi înfiinţat la facultate un laborator de microproducţie, loc în care am efectuat şi stagiul de practică. Se confirmă astăzi că a avut dreptate!
- Ce avantaje oferă pastilele şi unguentele preparate manual, în farmacie?
- Produsele realizate într-un laborator de farmacie prezintă avantajul uriaş că se pot individualiza uşor, faţă de cele industriale, în funcţie de fiecare bolnav: "Nu există boli, ci bolnavi", spune un principiu al medicinii holistice. Când medicamentele sunt pregătite în cantităţi mici, nu există posibilităţi de stocare îndelungată şi nu trebuie folosiţi agenţi de conservare şi stabilizare, ca în cazul loturilor mari de medicamente realizate industrial, când termenul de valabilitate poate fi şi de 2 ani! În sensul acesta, comparaţia dvs. a fost inspirată. Putem face o paralelă între o prăjitură proaspătă, făcută în casă, şi una cumpărată de la hypermarket: diferenţa este semnificativă. La fel, şi preparatele naturiste sunt mai compatibile din punct de vedere metabolic cu organismul uman decât cele de sinteză. În sensul acesta, lucrul cel mai important pe care cred eu că îl apreciază solicitanţii de preparate de la farmacia Faltis este acela că pot discuta şi obţine informaţii direct de la producătorul medicamentului, cu privire la efecte terapeutice, mod de administrare, reacţii adverse etc. Consumul de medicamente în epoca modernă este enorm şi de aceea e imposibil ca un bolnav să fie consiliat de fabricantul care a preparat medicamentul. Dar acest lucru a devenit o preocupare cotidiană a mea, ca farmacist.
- Care sunt cele mai frecvente întrebări din partea bolnavilor?
- Speriaţi de avertismentele care însoţesc medicamentele de sinteză, clienţii noştri se interesează, mai ales, de reacţiile adverse, în special de cele alergice, şi de modul de administrare. Pe prospectele medicamentelor de sinteză sunt tipărite mai multe contraindicaţii şi reacţii adverse decât acţiunea terapeutică. Chiar şi când în prospect sunt menţionate reacţiile adverse posibile, teama de ele persistă. Şi medicamentele din plante au reacţii adverse, dar de intensitate mai mică, mai uşor de suportat, având în vedere că există o afinitate mai mare a organismului uman cu substanţele vegetale decât cu substanţele sintetizate.
Referitor la modul de administrare, este cunoscut faptul că reuşita sau nereuşita unui tratament depinde de modul în care bolnavul a înţeles sau nu principiul de utilizare a medicamentelor. În termeni medicali şi farmaceutici, se numeşte complianţă sau noncomplianţă. Ne străduim să fim cât mai clari, pentru a ne convinge că s-a înţeles corect modul de administrare şi durata unui tratament. Explicaţiile verbale privind utilităţile terapeutice, modul de folosire sau evetualele reacţii adverse ale unui medicament sunt mult mai bine înţelese de cel suferind, decât prin consultarea unui prospect scris. Încrederea pe care bolnavii o au în preparatele noastre se datorează şi faptului că medicamentele achiziţionate de la farmacia Faltis din Brăila respectă întocmai Regulile de bună practică farmaceutică prevăzute în Farmacopeea Română, precum şi cerinţele impuse de Regulile de bună practică pentru recoltarea şi procesarea plantelor medicinale.
CATALOGUL PREPARATELOR "FALTIS"
Vă voi prezenta în continuare câteva din preparatele noastre care sunt cel mai frecvent solicitate, cu menţiunea că acestea sunt compatibile cu medicaţia alopată recomandată de medicii curanţi. Chiar recomand ca, acolo unde se impune, să nu se renunţe la medicaţia clasică!
TINCTURI ŞI PICĂTURI
Tinctura de saschiu - este recomandată în ateroscleroză şi degenerescenţă senilă, afecţiuni specifice organismului uman după o anumită vârstă.
Notă: după 65 de ani, în mod preventiv, ar trebui consumate zilnic câte 20 de picături de tinctură de saschiu. În mod curativ, doza uzuală este de 20 picături, de două ori pe zi.
Alte recomandări: în combinaţie cu tinctura de iederă, saschiul poate atenua durerile de cap provocate în special de puseurile de hipertensiune arterială. Tinctura de saschiu, în combinaţie cu tinctura de ginseng, de rozmarin şi de ginkgo biloba, constituie un remediu benefic în diferite afecţiuni cerebrale. Amestecul de tinctură de saschiu cu tinctură de păducel este un supliment terapeutic în hipertensiunea arterială, completând medicaţia alopată.
Tinctura de castan se foloseşte ca terapie complementară, în tratamentul afecţiunilor circulatorii.
Tinctura sedativă, compusă din păducel, valeriană şi lavandă, este indicată atât pentru stările de nelinişte, cât şi pentru insomnii.
Tinctură compusă - datorită compoziţiei sale, bogată în vitamina C naturală, se poate folosi ca adjuvant în tratamentul psoriazisului, prin stimularea glandelor suprarenale. De asemenea, ajută la creşterea imunităţii organismului.
Picăturile vasodilatatoare au în compoziţie tinctură de saschiu şi tinctură de ginkgo biloba. Se folosesc ca terapie de prevenţie sau complementară în afecţiunile cardiace şi vasculare.
Notă: Se recomandă ca după vârsta de 65 ani, aceste picături să facă parte din tabietul zilnic, utilizându-se ca tratament preventiv, câte 20 picături dimineaţa, înlocuind sau completând tradiţionala ceaşcă de cafea.
Picăturile antalgice sunt realizate dintr-un amestec de tinctură de saschiu şi de iederă. Sunt recomandate ca terapie complementară pentru durerile de cap de natură spastică a vaselor cerebrale, în special în puseurile acute de hipertensiune.
Picăturile trofice au în compoziţie saschiu, ginseng şi rozmarin, iar prin proprietăţile lor terapeutice le sunt indicate persoanelor cu probleme ale sistemului nervos central.
CREME ŞI UNGUENTE
Îngrijirea tenului a reprezentat, pentru femei, o preocupare permanentă. Cremele au fost printre primele forme farmaceutice folosite.
CREME COSMETICE
Crema de faţă antioxidantă conţine coenzima Q10, vitaminele A, E şi extract fluid din coajă şi seminţe de struguri roşii (bogate în resveratrol), toate introduse într-o bază emolientă. Efectul ei este de stopare a îmbătrânirii tenului. Această cremă (alifie) se poate folosi alternativ cu una din cremele de mai jos.
Crema de faţă U (pentru ten uscat) este o cremă nutritivă ce completează tratamentul topic al cremei de faţă antioxidantă. Conţine ulei de măsline, unt de cacao, spermanţet, ceară de albine, lanolină, miere, iar ca parfum, ulei volatil de lavandă.
Crema de faţă M (pentru ten mixt) completează tratamentul topic al cremei de faţă antioxidantă şi conţine mel glicerinat, ulei de măsline, unt de cacao, spermanţet, ceară de albine, lanolină, iar ca parfumant am folosit uleiul volatil de lavandă.
Crema de faţă G (pentru ten gras) are în compoziţie miere, vitaminele A şi E, încorporate într-o cremă răcoritoare, pe bază de stearaţi, parfumată cu ulei de lavandă.
Crema de faţă N (pentru ten normal) conţine atât componente ale cremei G, cât şi ale cremei U.
Crema antirid are o compoziţie asemănătoare cremei de faţă antioxidantă, antiîmbătrânire.
Crema antiacneică conţine un antimicotic, un antibacterian, un antialergic, un sicativ, un progestativ şi o cremă hidratantă. Poate fi o alternativă pentru cei la care alte tratamente nu au dat rezultate. Important: înainte de folosirea cremei antiacneice se va curăţa tenul cu Aqua D'Alibouri!
Crema de faţă A (pentru ten pătat) are în compoziţie substanţe decolorante ale pielii, încorporate într-o cremă emolientă naturală. Se continuă tratamentul cu aplicarea de creme pentru ten uscat, gras sau normal - în funcţie de tipul de ten specific.
CREME MEDICINALE
Crema pentru ulcer varicos este realizată dintr-un antibiotic, un sicativ, mel glicerinat, tinctură de muşeţel şi tinctură de hamamelis, toate într-o bază emolientă.
Crema pentru varice conţine un antitrombotic ce împiedică închegarea sângelui, un antiinflamator, un anestezic şi extract fluid de castane (contra fragilităţii capilare). Extractul fluid de castane se obţine în farmacie, iar materia primă provine din flora spontană, la recoltare participând personalul farmaciei. Aplicarea corectă a acestei creme presupune un masaj uşor al venelor varicoase în fiecare seară, timp de cel puţin două săptămâni, apoi, preventiv, de două ori pe săptămână, în funcţie de evoluţia bolii. Efectul benefic se va observa prin dispariţia senzaţiei de durere şi de oboseală la nivelul picioarelor.
Crema anticelulită şi antivergeturi are în compoziţie un extract moale, obţinut din seminţe de struguri roşii şi din frunze de iederă, alături de o componentă ce măreşte elasticitatea pielii. La acestea se adaugă coenzima Q10, vitaminele A şi E, încorporate într-o bază de unguent emolientă, alcătuită din excipienţi naturali: lanolină, cetaceum, ceară de albine, unt de cacao, ulei de măsline.
Creme antialergice: Micozele sunt cele mai frecvente boli ale pielii, multe dintre ele fiind şi dificil de tratat. În farmacia noastră preparăm creme, loţiuni şi unguente pentru combaterea acestor afecţiuni.
Crema pentru călcâie este realizată din substanţe cheratolitice şi cheratoplastice încorporate într-o bază emolientă ce conţine cetaceum, lanolină, ceară albă, unt de cacao.
Crema pentru eritem fesier este fabricată din componente emoliente (unt de cacao, cetaceum, lanolină) la care se adaugă un antimicotic, un antibacterian, un antiinflamator, plus vitaminele A şi B6.
Unguentul pentru escare are, în plus faţă de crema pentru eritem fesier, o componentă sicativă.
PREPARATE ÎMPOTRIVA HEMOROIZILOR
Unguentul antihemoroidal conţine un analgezic, un anestezic, un derivat taninat antiiflamator şi tincturi ratatinante, fiind recomandat în tratamentul hemoroizilor externi.
Supozitoarele antihemoroidale au aceeaşi compoziţie ca unguentul şi tratează hemoroizii interni.
Unguentul pentru fisuri anale şi anite conţine în plus faţă de crema antihemoroidală un hemostatic, balsam de Peru şi ichtamolum. Acest unguent este indicat şi pentru hemoroizii sângerânzi.
SIROPURI
Sirop pentru imunitate - acest elixir conţine un extract fluid obţinut din măceşe, cătină şi tescovină, încorporat în miere şi sirop de portocale.
Siropul orexigen, prin compoziţia complexă a substanţelor active extrase din cicoare, măceşe, ginseng, pelin şi viţă-de-vie, în miere de albine, este foarte eficient pentru creşterea poftei de mâncare.
Tusostop are în compoziţie substanţe naturale dezinfectante, expectorante (mucolitice), antialergice, sedative ale tusei (tinctură de ipecac, omag şi iederă).
Siropul energizant are în compoziţie extract fluid de ginkgo biloba, saschiu, ginseng, tescovină, măceşe şi cătină, în miere de albine şi sirop de portocale. Se foloseşte ca terapie complementară în stări generale de oboseală fizică şi intelectuală, stres, convalescenţă. Se administrează câte 1 linguriţă pe zi, timp de cel puţin două luni.
PREPARATE DIN TESCOVINĂ
Pulberea din tescovină se foloseşte ca terapie antiîmbătrânire, datorită conţinutului ridicat de resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi cunoscuţi. Doza uzuală este de două linguriţe pe zi, ca atare, amestecată în iaurt, sau sub formă de ceai (2 linguriţe la 250 ml apă).
Tinctura din tescovină se foloseşte în acelaşi scop. Doza uzuală este de 20 picături, de două ori pe zi.
Capsulele semen vitis vinifera conţin seminţe de struguri fin pulverizate şi se utilizează, ca şi pulberea din tescovină, ca terapie complementară în diferite afecţiuni. Se administrează câte două capsule pe zi.
ALTE PREPARATE
Gelulele cu albastru de metilen. În trecut, albastrul de metilen reprezenta tratamentul de elecţie în infecţiile urinare. Acesta, împreună cu un antispastic, un antiinflamator şi un hemostatic, se află în compoziţia gelulelor preparate la Farmacia Faltis. Doza terapeutică: 1 gelulă la 12 ore, asociată cu o cană de ceai de păpădie (Taraxacum officinalis). Durata tratamentului: de la 10 la 20 de zile.
Siropul împotriva colicilor (pentru copii) conţine, printre altele, tinctură de belladonna şi tinctură de busuioc, dozajul variind în funcţie de vârsta copilului. Neavând conservanţi sau stabilizatori, termenul de valabilitate este de doar 14 zile.
Preparatele contra căderii părului conţin, în funcţie de cauza bolii: un antimicotic, tinctură de nuc, tinctură de ardei iute, tinctură de china, acid acetic, chloral hydrat. Tincturile de nuc şi de ardei iute se obţin în laboratorul propriu, prin prelucrarea şi procesarea materiilor prime realizate în grădina farmaciei. Soluţia contra căderii părului se foloseşte în prima lună o dată la 3 zile. După prima lună, se reduce utilizarea la o singură dată pe săptămână, tratamentul trebuind continuat pe o perioadă de cel puţin trei luni. Se feresc ochii la aplicarea lui.
Apa cosmetică este o soluţie pentru curăţat tenul, înainte de folosirea cremelor. Este realizată din apă de melisă şi alte componente naturale.
Apa de faţă pentru ten pătat - conţine substanţe ce depigmentează pielea. Se recomandă în cazurile apariţiei de pete pe ten, din diferite cauze, după care se aplică crema A pentru ten pătat. Se recomandă ca tratamentul să nu dureze mai mult de 10 zile.
Aqua D'Alibouri (menţionată de Farmacopeea Română sub denumirea de soluţie zinco-cuprică) era des folosită în trecut de către bărbaţi, ca loţiune după bărbierit. Astăzi, în acelaşi scop, sunt vândute after-shave-uri care conţin multe substanţe chimice de sinteză.
Trochiştii bucofaringieni, consideraţi străbunicul Faringoseptului de azi (menţionaţi pentru prima oară în Farmacopeea Română - ed. I, de la 1862), conţin tinctură de propolis, tinctură de benzoe, un anestezic, ulei volatil de eucalipt şi mentă. Trochiştii se folosesc în diferite afecţiuni ale cavităţii bucale şi faringiene, componentele active pe care le conţin înlăturând disconfortul (dureri, uscăciunea gâtului etc.) provocat de diverse afecţiuni bucale. Determină refacerea mucoaselor afectate, precum şi uşurarea respiraţiei. Se pot asocia cu unguentul nazal, care combate sindromul de nas înfundat. Se sug 3-4 pe zi, după care nu se mănâncă şi nu se bea nimic, cel puţin o oră. Se recomandă ca ultima folosire să fie seara, înainte de culcare.
Ceaiul din frunze de ginkgo biloba poate fi folosit ca tratament complementar în afecţiunile cardio-vasculare şi cerebrale, în afecţiunile sistemului nervos ale omului bătrân. Ajută şi în tratamentul astmului bronşic şi al congestiei pulmonare, are efect de creştere a acuităţii vizuale şi scade evoluţia retinopatiei diabetice, are proprietăţi antiinflamatoare, antispastice, antialergice şi antifungice, are un important rol regenerator la cei aflaţi în convalescenţă.
Notă: Se recomandă ca după vârsta de 65 ani acest ceai să facă parte din tabietul zilnic al fiecăruia.
Pentru informaţii despre procesarea plantelor medicinale sau preparatele produse în laboratorul propriu, d-l farmacist ION BOBARU poate fi contactat la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com. Gama de preparate poate fi vizualizată şi pe site-ul farmaciei: www.farmaciafaltis.ro.
Farmacia Faltis deţine "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor", acordat de Colegiul Farmaciştilor din România.