Scena politică în pragul toamnei
Până cu puţin timp în urmă, candidatura lui Crin Antonescu la preşedinţia statului părea o decizie definitivă a USL-ului. Alegerea liderului liberal le convenea celor mai mulţi activişti ai alianţei aflate la guvernare. Pentru liberali, prezenţa şefului lor la Cotroceni era socotită drept o garanţie că, în aproape orice situaţie, vor rămâne la masa puterii.
Citeste tot articolul
"Cereţi unirea şi-o veţi avea. Dar cereţi-o!"
Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, eveniment care a durat o săptămână, s-a încheiat pe 19 august. După toate indiciile, a fost cea mai importantă ediţie de până acum, cu cea mai înaltă participare de demnitari ai statului: preşedintele României, Traian Băsescu; ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean; ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa; ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David...
Citeste tot articolul
Ceasul lui Victor Ponta
Pus, zilele trecute, să clarifice dacă lumea mai trebuie să se aştepte la măriri salariale sau nu, premierul Victor Ponta a răspuns, scurt, că "Anul ăsta nu". După care, în stilul deja consacrat, a cotit-o, la fel de scurt, spre populism, vorbind despre impozitele pe lux, pe care Guvernul său tocmai le-a propus spre aplicare. "Până la sfârşitul acestui an, nu se majorează nici o taxă.
Citeste tot articolul
RADU PORTOCALĂ - "Regionalizarea, un pas către destrămarea statului unitar şi naţional"
Născut în 1951 în Bucureşti, scriitorul anticomunist Radu Portocală s-a refugiat în Grecia, în 1977, şi a ajuns să trăiască la Paris din 1982. Este autorul mult apreciatelor volume "Autopsie du coup d'État roumain" (Autopsia loviturii de stat româneşti), Paris, Éd. Calmann-Lévy, 1990, şi "L'exécution des Ceausescu" (Execuţia Ceauşeştilor), Paris, Éd. Larousse, 2009. S-a făcut cunoscut prin zeci de eseuri pe teme româneşti, prin colaborările de excepţie le posturile de radio BBC şi Europa Liberă...
Citeste tot articolul
Irene van der Geest - "Am învăţat de la români să mă bucur de viaţă"
Când a părăsit Olanda, în 2008, Irene van der Geest şi-a pus în bagaj şi uneltele de florărie. Pleca spre o ţară de care nu ştia decât din auzite, dar pleca îndrăgostită. Azi, după aproape şase ani, pariul ei e câştigat. România a devenit pentru ea acasă, un loc în care e fericită şi-şi poate vedea în tihnă de flori. Şi nu oricum. Irene e cea mai mare specialistă în aranjamente florale pe care o au românii...
Citeste tot articolul
Grădiniţa de flori a bunicii
Pe lângă celelalte amintiri dragi, legate de casa şi curtea bunicilor mei, voi purta veşnic în memorie mica grădină de flori. Dragostea mea pentru aceste minuni ale naturii - florile - n-ar fi fost, poate, niciodată deplină, peste ani, fără existenţa acestui mic univers de culori şi miresme din copilărie.
Citeste tot articolul
MIRCIA DUMITRESCU - "Tocmai eu, din Căscioarele, să mă ocup de manuscrisele lui Eminescu!"
Mircia Dumitrescu s-a impus de mult ca unul dintre cei mai mari plasticieni ai României. Un artist mereu dezlănţuit spre toate zările artei, de la desen la grafică şi ilustraţie de carte, până la sculptura lui expresionistă, debordând de emoţie şi tragism. Una dintre realizările eveniment ale lui Mircia Dumitrescu a fost editarea integrală, în facsimil, după o reţetă proprie, a manuscriselor eminesciene.
Citeste tot articolul
Căldură mare, monşer!
Umbra amintirilor răcoreşte canicula verii. Chiar şi tablourile pictorilor români sunt pline de privelişti ale vechiului Bucureşti, ascuns de vipiile solare într-o vegetaţie luxuriantă. Stimată doamnă, exersaţi-vă talentul de pictoriţă, cu care aţi fost din belşug hărăzită, pentru a descrie verile anotimpurilor care au trecut.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru MARIA SAVA, F. AS 1047 - "Soţul meu a devenit dintr-o dată polialergic"
Stimată doamnă, din cele puţine descrise, nu aş spune că soţul dvs. este alergic. Cu toate că prezintă simptome şi semne pe care le asociem, adesea, cu alergia - anume prurit şi urticarie - nu toţi oamenii care prezintă aceste manifestări sunt alergici. Din descriere rezultă, după părerea mea, că soţul dvs. ar putea avea mai degrabă mastocitoză cutanată. De regulă (peste 75% din cazuri), mastocitoza apare la copii, dar un alt vârf al prevalenţei se manifestă între 30-49 de ani.
Citeste tot articolul
"D-na dr. Sanda Piroşca m-a salvat de nevralgie de trigemen. Mulţumesc!"
Am rugămintea de a publica în "Formula AS" următoarea scrisoare, care vizează pe cei care suferă de nevralgie de trigemen şi care, aşa cum am aflat în ultimul timp, nu sunt tocmai puţini. Nu de alta, dar experienţa prin care am trecut poate fi extrem de folositoare celor în suferinţă.
Citeste tot articolul
Edemele de vară
În cea mai mare măsură, edemele de vară (picioare umflate) le sunt specifice femeilor. Razele solare activează producerea hormonilor care favorizează reţinerea lichidelor în organism. Ca să rezolvăm problema, trebuie să reducem drastic consumul de alimente ce amplifică necesitatea de apă: produsele dulci, sărate, grase, condimentate în exces. Şi lichidele trebuie limitate la maximum 2 litri pe zi, adăugând în ele suc de lămâie. Băuturile carbogazoase sunt interzise.
Citeste tot articolul
Merele, pepenii si prunele
Cuvântul cură are mai multe înţelesuri, în funcţie de contextul în care este folosit, dar originea lui se află în aceeaşi rădăcină latină, care este verbul curare, adică a îngriji, a vindeca. În medicina naturală, cuvântul cură se referă la administrarea intensivă, pentru o anumită perioadă de timp, a unui anumit remediu, cu scopul de a beneficia la maximum de efectele sale vindecătoare. Iar când remediile sunt culese direct din livezi sau cumpărate proaspete, de la piaţă, de pe taraba producătorului, rezultatele sunt, cu adevărat, de excepţie.
Citeste tot articolul
Despre lacrimi şi ochi uscaţi
Aproape 40% dintre persoanele care stau la calculator peste trei ore pe zi sunt diagnosticate cu "sindromul de ochi uscat". Ei sunt fereastra noastră către lume. Prin ochi recepţionăm circa 80% din informaţiile pe care simţurile ni le aduc din mediul exterior. Din păcate, ei sunt adesea suprasolicitaţi, din pricina calculatorului, a poluării aerului şi a aparatelor de climatizare. Din cinci pacienţi care se prezintă la cabinetele de oftalmologie, trei se plâng de înroşirea ochilor, senzaţii de arsură şi fotosensibilitate.
Citeste tot articolul
Energia lichidă
Vara e-n toi. Soarele arde la turaţie maximă. Pe plita fierbinte a gliei, legumele şi fructele se coc şi se rumenesc. Seva lor, dulce şi parfumată, e un adevărat elixir de energie şi sănătate. Nu pierdeţi momentul acesta! Roadele verii sunt mai puternice decât toate medicamentele de pe pământ. Transformaţi-le miezul fierbinte-n licori şi pregătiţi-vă să zburaţi. Energia lor vă va propulsa pe tărâmul Tinereţii fără bătrâneţe.
Citeste tot articolul
Jurnalul unei iubiri târzii
Povestea mea poate să pară o ciudăţenie, deşi eu sunt convinsă că e cât se poate de normală pentru orice om inteligent, cu sufletul viu. Am o vârstă destul de înaintată şi iubesc ca o adolescentă. Da, pot spune că e prima mea iubire adevărată. Vă miraţi? Vă indignaţi? Vi se pare ridicol? Toate astea sunt doar nişte prejudecăţi puerile. Eu cred că sufletul nu face niciodată riduri. Dacă ai sufletul viu, poţi să iubeşti oricând, la orice vârstă. Pentru mine, viaţa abia acum începe...
Citeste tot articolul
OFELIA POPII - "Da! În momentul ăsta sunt un om pe deplin fericit"
Întotdeauna după ce apare un spectacol care face furori, lumea se agită şi deseori sunt întrebată "Ce s-a întâmplat cu tine?". Iar răspunsul meu e "Nu s-a întâmplat nimic". Ideea e că, fireşte, mă bucur enorm că oamenii apreciază ceea ce fac, sunt măgulită de atenţia şi de laudele pe care le primesc, dar eu sunt la fel de recunoscătoare şi pentru rolurile care mi-au fost oferite, de-a lungul timpului, şi care n-au avut atât de mare ecou. Eu muncesc pentru fiecare rol la fel de mult şi cu aceeaşi seriozitate, pasiune şi plăcere.
Citeste tot articolul
În Centrul vechi al Capitalei a reînviat spiritul "Micului Paris"
Nu mai e o noutate pentru nimeni: de la un timp încoace, străzile din inima vechii capitale zumzăie de viaţă, ca în verile de-acum multe, multe decenii - aproape un secol - când trotuarele din dreptul marilor restaurante şi cofetării erau ocupate de mese îmbietoare, la care domni şi doamne elegante îşi ofereau, de la orele prânzului şi până seara, târziu, bunătăţi de toate felurile, asociate cu băuturi fine.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula As"
Pentru turiştii care se plimbă la Londra, pe malul Tamisei, un grup statuar având în centru o femeie într-un car de luptă cu lame la roţi reprezintă o enigmă. Cine e acea femeie şi prin ce a meritat o statuie lângă clădirea Parlamentului? Pe soclu e gravat numele ciudat Boadicea, iar ghidurile turistice spun că a fost regina unui trib britanic în timpul ocupaţiei romane a insulei, în secolul al VI-lea, că a condus o pustiitoare răscoală, crunt reprimată, împotriva ocupanţilor, iar sacrificiul ei final a căpătat o valoare simbolică pentru spiritul englez.
Citeste tot articolul
Marele Mucenic Efrem cel Nou - sfântul descoperit printr-o revelaţie
Sfântul Efrem cel Nou a trecut pe pământ ca un fulg - fără să lase nicio urmă, niciun mormânt cunoscut, nicio viaţă scrisă de un apropiat, nici măcar o tradiţie orală. După moartea sa cumplită s-a aşternut, liniştită, impenetrabilă, tăcerea. Tăcerea pe care Dumnezeu o hărăzeşte unora dintre aleşii săi. S-au scurs aşa mai bine de cinci veacuri. Şi apoi, subit, ca şi cum ar fi vrut să ne trezească dintr-un somn interior, tot Domnul s-a hotărât să ridice vălul pe care-l aşezase peste moartea iubitului său martir.
Citeste tot articolul
Festival balcanic în Capitală
Era momentul ca Bucureştiul să-şi amintească şi de trecut. Să-şi celebreze propria origine sudică, de târg dâmboviţean, în care sărbătorile erau celebrate de lăutari, a căror seminţie nu s-a stins până azi. Dovadă e chiar Festivalul de la mijlocul lunii septembrie, unde vechii maeştri ai lăutei se întâlnesc cu inovatori ai sunetului. Veţi asculta atât muzicieni şcoliţi, cât şi autodidacţi care au "moştenit" meseria din neam şi cărora cântecul le curge prin sânge.
Citeste tot articolul