Aproape 40% dintre persoanele care stau la calculator peste trei ore pe zi sunt diagnosticate cu "sindromul de ochi uscat"
Ei sunt fereastra noastră către lume. Prin ochi recepţionăm circa 80% din informaţiile pe care simţurile ni le aduc din mediul exterior. Din păcate, ei sunt adesea suprasolicitaţi, din pricina calculatorului, a poluării aerului şi a aparatelor de climatizare. Din cinci pacienţi care se prezintă la cabinetele de oftalmologie, trei se plâng de înroşirea ochilor, senzaţii de arsură şi fotosensibilitate. "Cea mai frecventă cauză a iritaţiilor este aşa-numitul ochi uscat", spun medicii oculişti. Aceste senzaţii neplăcute sunt provocate de o tulburare a filmului lacrimal. Lichidul, secretat de o mică glandă aflată în pleoapa superioară, are o însemnătate enormă pentru sănătatea ochiului nostru, acţionând ca o instalaţie naturală de spălare. Noi clipim involuntar, de cinci până la zece ori pe minut. Astfel, secreţia lacrimală îndepărtează corpurile străine, iar ochiul rămâne umed: chiar şi când nu plângem, producem zilnic un mililitru sau două de lichid.
Dacă filmul lacrimal se dezechilibrează, de pildă se evaporă prea repede, fiecare mişcare a pleoapelor ne dă o senzaţie de disconfort. Conţinutul de săruri al secreţiei lacrimale devine tot mai concentrat şi irită corneea. Un ochi uscat poate semnala prezenţa unor afecţiuni organice deloc neglijabile. De aceea, este neapărat necesar ca oftalmologul să clarifice cauzele. Reumatismul, diabetul şi alte boli metabolice pot fi responsabile pentru dereglarea filmului lacrimal. Deseori, vina o poartă şi anumite tratamente medicamentoase sau unele modificări hormonale profunde, cum este menopauza la femei.
Nu de puţine ori, însă, ne provocăm singuri neplăcerile prin modul nostru de viaţă. Petrecem din ce în ce mai mult timp în faţa calculatorului. Stând cu privirea fixată la mică distanţă, scade frecvenţa mişcărilor reflexe de clipire ale pleoapelor, prin care lacrimile se distribuie uniform pe suprafaţa globului ocular. Aproape 40% dintre persoanele care stau la calculator peste trei ore pe zi sunt diagnosticate cu "sindromul de ochi uscat". Neglijarea tratamentului duce la diverse tulburări de vedere, câteodată şi la diminuarea acuităţii vizuale.
Ne putem ajuta cu lacrimile artificiale, care ne stau la dispoziţie în farmacii, sub formă de picături, geluri ori spray-uri. Şi compresele calde (de pildă, cu infuzie de gălbenele), ca şi masajul pleoapelor contribuie la ameliorarea simptomelor. Ele redeschid orificiile astupate ale glandelor sebacee de pe marginea pleoapelor, dând astfel filmului lipidic natural (care împiedică uscarea ochiului) posibilitatea de a se normaliza. Totodată, se previne formarea unui urcior, care nu este altceva decât o inflamaţie supurativă dezvoltată la nivelul uneia dintre glande, cu orificiul obturat.
Avertisment: radiaţiile solare
Şi alte influenţe ale mediului pot îmbolnăvi acest organ senzorial, atât de sensibil. Radiaţiile solare intense reprezintă un mare pericol pentru ochiul nostru. Alături de alţi factori, razele ultraviolete determină apariţia cataractei, adică opacizează cristalinul. Persoanele dornice de expunere la soare, care nu-şi protejează ochii împotriva luminii ultraviolete, riscă şi formarea unor mici excrescenţe pe conjunctivă, care vor trebui îndepărtate chirurgical. Riscul devine major atunci când lumina soarelui este şi reflectată, de pildă pe oglinda unei ape sau pe zăpadă, la sporturile de iarnă. Dacă ochii nu sunt apăraţi prin utilizarea unor ochelari cu protecţie UV, se poate ajunge, in extremis, la aşa-numita "oftalmie de zăpadă", care constă în lezarea stratului extern al corneei, manifestându-se prin dureri, lăcrimare şi fotofobie. În majoritatea cazurilor, oftalmia de zăpadă se vindecă în câteva zile, cu unguente oftalmice şi multă odihnă.
Fumatul poate duce la orbire
Şi fumatul are consecinţe negative asupra sănătăţii ochilor. Este ameninţată, în special, macula, "pata galbenă", a cărei degenerescenţă reprezintă una din cauzele cele mai frecvente de orbire a oamenilor de vârsta a treia. Fumatul accelerează distrugerea celulelor fotoreceptoare din centrul retinei, care au rolul de a realiza vederea diurnă cromatică, deci perceperea cu maximă claritate a culorilor şi a formelor. Explicaţia: nicotina face să crească numărul radicalilor liberi, dezechilibrând balanţa vitaminelor şi oligoelementelor. Fotoreceptorii sensibili de pe retină nu mai sunt hrăniţi corespunzător şi de aceea mor la un moment dat. Riscul fumătorilor de a se îmbolnăvi de degenerescenţă maculară la bătrâneţe este dublu comparativ cu al persoanelor care nu fumează.
În concluzie, un mod de viaţă sănătos ne poate ajuta să ne menţinem ochii în formă, vreme îndelungată. "Alimentaţia joacă un rol semnificativ", afirmă specialiştii. "Este un fapt dovedit că acizii graşi Omega 3, de pildă, reuşesc să amelioreze simptomele ochiului uscat". Cele mai bune surse de acizi graşi nesaturaţi sunt peştele şi seminţele de in. Şi, se înţelege, un aport suficient de lichide e important pentru constituirea secreţiei lacrimale.
Şi alte alimente influenţează pozitiv calitatea vederii. Antioxidanţii, prezenţi mai ales în legume şi fructe, neutralizează radicalii liberi, zădărnicind astfel atacul lor asupra celulelor corneei şi ale retinei şi declanşarea unei serii întregi de afecţiuni, dintre care cea mai temută este degenerescenţa maculară, deja amintită. Îndeosebi luteina, un pigment vegetal conţinut în legumele cu frunze verzi, pare să împiedice îmbolnăvirea corneei.
Genele, bată-le vina!
Totuşi, nici cel mai sănătos stil de viaţă nu poate contracara o predispoziţie moştenită genetic. Dacă unul dintre părinţi suferă de glaucom, e obligatoriu să ne controlăm periodic tensiunea intraoculară. Această boală, care provoacă lezarea nervului optic, poate duce, în final, la orbirea ochiului respectiv. Tensiunea intraoculară crescută reprezintă unul din principalii factori de risc. Iar după depăşirea vârstei de 45 de ani, tensiunea intraoculară şi nervul optic ar trebui verificate la anumite intervale, chiar dacă nu se cunosc cazuri de glaucom în familie.
Este obligatoriu să mergem neîntârziat la medic, atunci când ne apar, brusc, dureri puternice în globul ocular, când percepem străfulgerări luminoase ori scame negre în câmpul vizual, deoarece poate fi vorba de o desprindere de retină. Într-un stadiu incipient, desprinderea poate fi tratată simplu, prin metoda cu laser. În schimb, dacă aşteaptă prea mult, pacientul va fi silit să se supună unei intervenţii chirurgicale.
Şi la copii sunt importante controalele de rutină, în special când părinţii înşişi sunt miopi sau prezbiţi. Specialiştii spun că ochii şi creierul se deprind cu văzul în primii şapte ani de viaţă. Dacă percepţiile vizuale sunt neclare în această perioadă, ochiul nu va învăţa niciodată să vadă corect. Însă un defect de vedere depistat precoce poate fi uşor compensat cu ajutorul ochelarilor.
Până ajung la vârsta adultă, oamenii pot face multe lucruri pentru a-şi asigura o vedere bună. Căci, în cazul miopiei, de exemplu, deprinderile cotidiene joacă un rol aproape egal ca însemnătate cu predispoziţia genetică. Asfel, s-a constatat că anii de studiu multiplică de 52 de ori probabilitatea ca un individ să devină miop, întrucât cititul de la mică distanţă (sub 30 centimetri) şi iluminatul necorespunzător prejudiciază ochiul. Dimpotrivă, copiii care petrec mult timp în aer liber se confruntă cu un risc mai redus, după cum au observat specialiştii. De aceea, iată un sfat simplu şi eficient pentru sănătatea ochilor dvs: ieşiţi mai des să respiraţi aer proaspăt!
Strategii pentru protecţia ochilor
Relaxare
Cei care lucrează ore în şir în faţa unui calculator ar trebui ca, la intervale regulate, să-şi desprindă deliberat privirea de ecranul lui, lăsând-o să rătăcească undeva, în depărtare. Trecerea repetată de la vederea de aproape la cea de la distanţă antrenează muşchiul ocular. Pentru a vă relaxa ochii, acoperiţi-i cu palmele făcute căuş, astfel încât nici o rază de lumină să nu pătrundă până la ei. Şi nu uitaţi să clipiţi!
Aparatul de aer condiţionat, vara, şi caloriferele, iarna, reduc umiditatea aerului din încăperi, care n-ar avea voie să scadă sub pragul de 40%. Feriţi-vă ochii de uscăciune, aerisind din când în când locuinţa, procurându-vă nişte plante de cameră şi folosind picăturile recomandate de medic. Eventual, achiziţionaţi un umidificator cu aburi.
Alimentaţie sănătoasă
Alături de clasica vitamină A, sunt benefice pentru sănătatea ochilor şi acizii graşi Omega 3, din peştii marini (sau capsulele cu ulei de somon), şi luteina, pe care o găsim în primul rând în legumele cu frunze verzi.
Antrenament
Sfat pentru purtătorii de ochelari: "uitaţi-i" din când în când acasă. Aşa, ochiul se adaptează la noile provocări şi, cu timpul, reînvaţă să vadă mai clar.
La aer curat
Dopamina face minuni contra miopiei. Cei ce petrec mult timp în aer liber sintetizează o cantitate mai mare din acest neurotransmiţător, reducând astfel riscul de a-şi pierde claritatea vederii.
Protecţie solară
Cine îşi expune frecvent ochii la radiaţiile ultraviolete riscă leziuni oculare ireversibile. Mai ales atunci când călătoriţi în ţările sudice, când schiaţi, faceţi ascensiuni montane sau vă aflaţi pe apă vă sunt indispensabili ochelarii de soare, iar aceştia trebuie să fie de bună calitate. Alegeţi-i pe cei inscripţionaţi cu CE sau cu nivelul de protecţie UV 400.
Încercaţi şi exerciţiile recomandate mai jos:
1. Puţină destindere
Ţineţi ochii închişi. Cu vârfurile degetelor, tapotaţi cu grijă zona din jurul ochilor. Apoi masaţi circular tâmplele, întindeţi-vă ca după un somn bun, deschideţi ochii şi priviţi relaxat în depărtare.
Senzaţia: Simţiţi cât de obosiţi şi încordaţi sunt ochii şi cum se relaxează după masaj.
2. Lărgiţi câmpul vizual
Aduceţi mâna dreaptă de jos până deasupra capului, urmărind-o permanent cu privirea. Repetaţi mişcarea cu mâna cealaltă. Întindeţi ambele braţe în faţă, îndreptaţi privirea înainte (în cameră sau pe fereastră) şi desfaceţi larg braţele.
Senzaţia: Simţiţi musculatura umerilor. Pentru o relaxare şi mai bună, căscaţi până vă trosnesc fălcile.
3. Ştafeta privirii
Împărţiţi distanţa dintre dvs. şi orizont în cinci sectoare, marcându-le cu câte un reper: primul ar putea fi un deget ţinut în dreptul nasului, iar ultimul - orizontul însuşi (sau cel mai îndepărtat obiect). Privirea ar trebui să se mute fără ezitare sau grabă de la un reper la altul, de câteva ori, dus şi întors.
Senzaţia: Simţiţi muşchii oculari.
4. În sfârşit, odihnă
Frecaţi palmele una de alta, apoi faceţi-le căuş şi acoperiţi-vă cu ele ochii închişi (coatele sunt sprijinite de masă). Odihniţi-vă, bucurându-vă de relaxare şi de întuneric. Rămâneţi astfel timp de opt respiraţii.
Senzaţia: Ochii se liniştesc şi se relaxează cu plăcere. Deschizându-i iarăşi, exploraţi cu o curiozitate nouă tot ce vă înconjoară.