Stimată doamnă, din cele puţine descrise, nu aş spune că soţul dvs. este alergic. Cu toate că prezintă simptome şi semne pe care le asociem, adesea, cu alergia - anume prurit şi urticarie - nu toţi oamenii care prezintă aceste manifestări sunt alergici. Din descriere rezultă, după părerea mea, că soţul dvs. ar putea avea mai degrabă mastocitoză cutanată. De regulă (peste 75% din cazuri), mastocitoza apare la copii, dar un alt vârf al prevalenţei se manifestă între 30-49 de ani. Pacienţii cu această boală pot prezenta simptome de urticarie şi, câteodată, angioedem (edeme, greutăţi în respiraţie), provocat de substanţe care dau şi reacţii alergice, de exemplu alimente, în special cele picante. Leziunile urticariene apar şi la un traumatism minor, cum ar fi frecarea pielii, precum şi la schimbările de temperatură.
O altă posibilitate este urticaria cronică şi angioedemul. Acestea sunt mult mai frecvent întâlnite, iar în cazul soţului dumneavoastră, ar putea avea şi o cauză autoimună (o boală în care sistemul de apărare atacă propriul corp). Investigaţiile sunt multiple, în aceasta situaţie.
Mastocitoza se datorează unei proliferări a celulelor numite mastocite, într-o manieră anormală. În mod firesc, aceste celule sunt utile pentru reacţiile imune ale corpului, precum şi (consideră unii) pentru vindecarea rănilor, datorită creşterii concentraţiilor celulare din jurul unei răni. Ca orice tulburare în care se produce o proliferare anormală a celulelor corpului, mastocitoza, din punct de vedere naturist, reprezintă o lipsă de control la nivelul intern, ceea ce duce la manifestarea haotică a celulelor. O parte foarte semnificativă în această boală este energia ficatului. Conform medicinei orientale, ficatul găzduieşte sufletul, iar sufletul amprentează corpul prin vibraţiile sale. Ficatul energetic, în mod normal, veghează la orânduirea sănătoasă a energiilor organismului. Acolo unde ficatul energetic nu funcţionează aşa cum trebuie, energiile pot deveni haotice, ducând, în cele din urmă, la creşteri necontrolate şi anormale în corp.
Urticaria (din punct de vedere naturist) se datorează, adesea, unei creşteri în căldură la nivelul intestinului gros. Aceasta ca urmare, adesea, a alimentelor consumate. Consecinţa este eliminarea căldurii prin piele - urticarie. Totuşi, mai poate fi o eliberare de energie pe care corpul, la un moment dat, nu o poate tolera, adesea, din cauza unui dezechilibru (frig, soare, presiune atmosferică etc.). Frecvent, urticariile ţin de energiile plămânului şi ale cordului.
Fără o consultaţie amănunţită, urmând pistele oferite mai sus, cu greu se poate găsi un răspuns adecvat. Prin aceasta, este posibil să descoperiţi o altă cauză decât cele discutate anterior.
Având în vedere cele spuse, posibilele abordări naturiste includ:
* Relaxare - exerciţiile de relaxare elimină tensiunile şi dau o perspectivă diferită, ceea ce ajută, adesea, pacienţii cu ambele boli descrise (mastocitoză şi urticarie).
* Adoptarea unei atitudini pozitive ne amprentează organismul cu o energie pozitivă. Este greu de realizat, la început, însă noi suntem primii care suferim din cauza energiilor negative pe care le generăm.
* Rugăciunea. Majoritatea oamenilor subestimează puterea rugăciunii şi nu o înţeleg prea bine. Nu este locul acum pentru explicaţii detaliate. Trebuie doar să realizăm că nu există rugăcine adevărată fără o recunoaştere corectă a lui DUMNEZEU, care este originea vieţii şi a iubirii. Doar iubirea este baza pentru o rugăciune corectă. Este lesne de înţeles că cel care are această bază a rugăciunii, cel ce iubeşte nu poate simţi sau proiecta ceva negativ şi este, astfel, liber de orice boală.
* Reducerea traumatismelor - până la rezoluţia finală, este bine să aveţi în vedere folosirea prosoapelor mai moi, cremele anti-insecte, care să reducă şansele de a fi muşcat, înţepat etc.
* Cremele, gelurile cu calamine, care conţin în mare parte oxid de zinc, sunt un excelent antipruritic. Fulgii de ovăz, măcinaţi şi puşi în baie sau amestecaţi într-o pastă uşoară, pot fi, de asemenea, utili.
* Unele plante medicinale ar putea fi de folos, cum ar fi ceaiul din frunze de urzică (Urtica dioica). Unul dintre ingrediente, quercitina, găsită în multe vegetale şi unele vinuri, este considerată de unii cercetători că ar avea efect stabilizator asupra mastocitelor, împiedicând reacţiile din mastocitoză, din urticaria cronică. Alte posibilităţi ar putea fi ceaiul de trei-fraţi-pătaţi, gheara pisicii (mai ales pentru urticarie autoimună) şi echinacea.
* Acupunctura este excelentă pentru urticarie. Ea elimină căldura, în cazul urticariilor clasice. Echilibrează energiile plămânului şi ale cordului (urticarie autoimună). Poate întări ficatul energetic, ajutând şi la mastocitoză.
* Homeopatia este, şi ea, foarte bună pentru ambele boli. Am experienţe plăcute prin tratamente homeopatice în urticaria cronică. În mastocitoză merge mai lent. Cele mai bune tratamente sunt cele individualizate. Însă unele medicamente, în special Apis mellifica, Bovista, Dulcamara, Urtica urens, sunt utile pentru stadiile acute.
Stabiliţi-vă diagnosticul, înainte să vă apucaţi de tratament!
Vă urez succes!
Dr. Li LuoXi - specialist în medicină tradiţională chineză - Bucureşti, tel. 021/210.41.64, 0766/56.46.69
"Am dureri de cap pe care nu le mai suport"
(Răspuns pentru VIORICA HALALAL, F. AS nr. 1037)
Ce este nevralgia de trigemen şi care sunt cauzele ei?
Nervii trigemen transmit creierului informaţii de la senzorii aflaţi pe faţă. Dereglarea funcţionării lor, cum ar fi apăsarea exercitată de un vas de sânge, provoacă o durere de scurtă durată, dar foarte intensă, ca un junghi, pe o latură a feţei. Are mai mult legătură cu vântul, recele şi stresul. Acesta este simptomul nevralgiei de trigemen.
Indicaţii
Când vă spălaţi pe faţă şi pe dinţi sau când mâncaţi, procedaţi cu atenţie. Uneori, activităţile de zi cu zi pot declanşa criza. Nu folosiţi apa prea fierbinte sau prea rece.
Ce nu trebuie să faceţi?
* Nu consumaţi alimente condimentate sau grase, ardei iuţi, curry, praf de ghimbir sau muştar. Mâncaţi doar alimente moi. Evitaţi crabii, creveţii şi alte fructe de mare, prăjelile şi alunele.
* Nu beţi cafea sau alcool. Nu consumaţi mâncăruri sau băuturi prea fierbinţi.
* Nu fumaţi. Nicotina contractă vasele de sânge şi declanşează durerea.
* Nu vă expuneţi la vânt. Când este frig, purtaţi un fular care să vă acopere faţa.
* Reduceţi stresul mental şi fizic. Stresul este cel mai des întâlnit agent declanşator.
Remedii tradiţionale
* Pieptănaţi-vă pielea capului cu un pieptăn de lemn: pieptănaţi-vă de la frunte către creştet şi apoi până la ceafă, de 20 de ori pe minut. Puteţi mări treptat viteza. Faceţi mişcările de pieptănare regulat, apăsând ferm, dar nu atât de tare încât să vă răniţi pielea. Pieptănaţi-vă câte cinci minute, de trei ori pe zi. Procedura este indicată pentru durerea dată de prima ramură a nervului.
* Picuraţi în nas suc de ridichi: puneţi în storcător ridichi roşii şi faceţi suc. Culcaţi-vă pe spate şi puneţi cu pipeta două picături în nara de pe partea afectată.
Acupunctură
Cea mai bună metodă pentru nevralgie este acupunctura, stimulează echilibrul Qi (energie), urmăreşte eliminarea factorilor ce produc boala şi creşte rezistenţa proprie a organismului la îmbolnăvire. Vă doresc numai bine şi toate cele bune.
Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie şi medicină complementară, Bucureşti, tel. 0723/51.07.37
"Am arterită obliterantă, coxartroză şi sunt cardiac"
(Răspuns pentru A. - Constanţa, F. AS nr. 1079)
Dragă domnule, nu aţi scris ce vârstă aveţi, dar la simptomele descrise de dvs., cred că sunteţi trecut de 65 de ani şi e posibil să suferiţi şi de diabet de tip 2. Probabil că sunteţi şi fumător, sau aţi trăit într-un mediu în care s-a fumat. Bănuiesc aceste lucruri, deoarece sunt cauzele principale ale arteritei obliterante. Ca primă măsură, vă sunt de mare folos pe moment Pentoxifilin şi Aspirina naturală. Pentru a vindeca boala de la cauză, aveţi nevoie de suplimente ce scad colesterolul, aşa cum este Omega 3 - formula completă de 8 molecule, Supliment de Garlic allium complex şi vitamine şi minerale naturale, pentru hrănirea ţesuturilor. De asemenea, este nevoie de băi calde cu fân, alternate cu duşuri reci. Pentru rezultate mai bune, sunt excelente sucurile din fructe, precum lămâie, grapefruit, mere, pepene, caise şi struguri. Dacă doriţi şi alte detalii, mă puteţi contacta telefonic.