- Vara e-n toi. Soarele arde la turaţie maximă. Pe plita fierbinte a gliei, legumele şi fructele se coc şi se rumenesc. Seva lor, dulce şi parfumată, e un adevărat elixir de energie şi sănătate. Nu pierdeţi momentul acesta! Roadele verii sunt mai puternice decât toate medicamentele de pe pământ. Transformaţi-le miezul fierbinte-n licori şi pregătiţi-vă să zburaţi. Energia lor vă va propulsa pe tărâmul Tinereţii fără bătrâneţe -
De ce sunt sucurile de legume şi fructe o garanţie a sănătăţii?
Nu mai este un secret pentru nimeni că roşiile, morcovii, portocalele, afinele, merele şi celelalte rude ale lor conţin nişte substanţe extrem de eficiente pentru menţinerea sănătăţii. Dar pentru a beneficia de virtuţile lor, nu e neapărată nevoie să consumăm fructele sau legumele întregi. Cercetările efectuate de specialiştii în nutriţie arată că, la persoanele care beau zilnic un pahar şi jumătate de suc proaspăt de legume şi fructe, cantitatea substanţelor protectoare din sânge se dublează. Ceea ce înseamnă: un sistem imunitar puternic şi diminuarea riscului de îmbolnăvire (este vorba mai ales de boli de inimă, de circulaţie sau de cancer).
Care sunt sucurile cele mai eficiente?
În principiu - toate, dar ele acţionează în mod diferit. Fiecare soi de legume sau fructe conţine substanţe energizante şi tonice diferite. Roşiile, de pildă, abundă de licopină; morcovii conţin cantităţi uriaşe de betacaroten, iar substanţele colorante (albastre) din fructele de pădure, au, parţial, aceeaşi funcţie: mobilizarea sistemului imunitar. Toate aceste substanţe îşi au menirea lor specială, de aceea este bine să consumăm o varietate cât mai mare de legume şi fructe dacă vrem să fim sănătoşi.
Cunoaşteţi vreo persoană în stare să mănânce, regulat, un kilogram de legume?
Avantajul - deloc de neglijat - al sucurilor este că, din câteva înghiţituri, beneficiem de o cantitate de energie egală cu cea produsă de mormane întregi de fructe sau de legume. În plus, substanţele lor componente sunt mai concentrate şi mai uşor de digerat - ideale pentru cei ce consumă fructe şi legume puţine sau nu suportă crudităţile.
Şi mai consistente decât sucurile clasice sunt însă băuturile-cremă (siropoase), care nu se prepară în storcător, ci în mixer - prin zdrobirea fructelor şi legumelor. Spre deosebire de sucurile pure, băuturile-cremă conţin şi fibre, foarte necesare pentru digestie şi deosebit de hrănitoare.
Dar, atenţie: atât cremele, cât şi sucurile-piure (combinate, sub formă de cocktailuri) trebuie consumate proaspete, fiindcă substanţele nutritive se degradează extrem de repede.
În cele ce urmează, vă prezentăm câteva reţete de cocktailuri (din sucuri-piure) şi băuturi-cremă, pe care le puteţi prepara uşor.
Băuturi-cremă
Cremă de zmeură şi pepene roşu
Pentru un pahar (0,2 l): Mixaţi 125 g zmeură şi 250 g pepene roşu şi amestecaţi-le cu 100 g chefir şi o crenguţă de mentă. Zmeura şi pepenele sunt bune pentru inimă, iar chefirul conţine calciu pentru întărirea sistemului osos.
Cremă de kiwi cu castravete
Pentru un pahar: Zdrobiţi în mixer două bucăţi de kiwi curăţate de coajă, 200 g castravete (fără seminţe), o tulpină de ţelină şi un ardei iute mic (fără nervuri şi seminţe). Conţin vitamina C în cantitate mare, potasiu (este diuretic) şi substanţe active.
Cremă de mere cu hrean
Pentru un pahar: Zdrobiţi în mixer un măr - curăţat de coajă şi partea lemnoasă - 1/2 rădăcină de hrean curăţat de coajă, 250 g pepene galben şi două crenguţe de mentă. Conţine biosubstanţe care protejează celulele şi fibre care reduc nivelul colesterolului.
Cremă de banane şi fructe de pădure
Pentru un pahar: Zdrobiţi cu mixerul 200 g afine (alese), 100 g mure (alese), o banană şi o crenguţă de busuioc. Efectul: veţi îngurgita substanţe care combat radicalii liberi, veţi beneficia de energia produsă de hidraţii de carbon din banană.
Sucuri
(Cocktailuri - preparate cu storcătorul)
Cocktail de măr + ţelină
Pentru un pahar (0,2 l): Se amestecă 100 ml suc natural de mere cu 100 ml suc de ţelină şi o lingură de salată verde (creaţă) tăiată mărunt. Este un puternic energizant, datorită conţinutului bogat în vitaminele B şi C.
Cocktail de sfeclă + portocale
Pentru un pahar: Se amestecă 100 ml suc de portocale cu 50 ml suc de sfeclă şi 50 ml zeamă de varză (acră) şi se adaugă o linguriţă de miere şi o lingură de germeni de grâu. Este un suc răcoritor şi tonifiant, datorită vitaminelor şi substanţelor vegetale vitale pe care le conţine.
Cocktail de caise + lapte prins
Pentru un pahar: Se amestecă 50 ml suc de caise cu 200 ml lapte prins şi un vârf de cuţit de vanilie rasă (baton). Rezultatul: mai multă vitalitate, datorită betacarotenului şi vitaminei C şi - în plus - albumină şi calciu (pentru oase).
Cocktail de legume + hrean
Pentru un pahar: Se amestecă 100 ml suc de legume (diferite) cu 1/2 rădăcină de hrean (ras), o lingură de codiţe de ceapă verde (tăiate rondele) şi 100 ml zer. Conţine substanţe vegetale bioactive, energizante pentru întregul organism.
ATENŢIE!
Băuturile-cremă se pot prepara şi fără mixer, zdrobind miezul de fructe sau legume cu furculiţa sau cu presa pentru piure. Sunt deosebit de gustoase dacă le amestecaţi cu cuburi de gheaţă pisate (puse într-un şervet şi mărunţite cu ciocanul sau sucitorul). Se pot folosi şi fructe sau legume congelate, al căror conţinut în vitamine este adeseori mai ridicat decât cel al fructelor aşa-zise "proaspete" (care zac depozitate zile în şir). Pentru acestea este însă nevoie neapărat de un mixer.