Minunea verde din inima Bucureştilor - Delta Văcăreşti
Bucureşti, staţia Piaţa Sudului. Ies de la metrou şi mă trezesc în mijlocul unui bazar pestriţ şi asurzitor, unde fiecare tarabagiu îşi strigă marfa. Haine ieftine colorate, zarzavaturi, electronice chinezeşti, flori, peşte. Miroase a mici şi a cârnaţi fripţi la grătar. Pe bulevard, maşinile sunt bară la bară. O iau printre ele, încerc să nu respir. Se aude de departe ţipătul unei ambulanţe care vine, sirenele sunt tot mai aproape, încep claxoanele, şoferii înjură.
Citeste tot articolul
Secretele unei căsnicii fericite
Cifra divorţurilor este în continuă creştere. Cu toate acestea, niciodată n-au tânjit oamenii atât de mult ca astăzi după o iubire care să dureze până la sfârşitul vieţii. Psihologii au aflat ce liant sudează cuplurile.
Citeste tot articolul
Cu Caragiale prin Bucureşti
Ce a mai rămas oare din Bucureştii lui Caragiale? Ce martori au supravieţuit tuturor nenorocirilor care au lovit acest oraş, una după alta? Simţi aşa, uneori, o dorinţă subită să porneşti la pas prin centrul vechi şi să încerci să regăseşti măcar o faţadă, un colţ de stradă, un pridvor de biserică, un balcon din fier forjat, un felinar, despre care să poţi spune cu certitudine că vin din epoca lui nenea Iancu, scriitor prin excelenţă al vieţii şi lumii bucureştene.
Citeste tot articolul
Excepţiile care întăresc regula
Dacă ne gândim la Elena Udrea ca la contracandidatul necesar al lui Vasile Blaga, ar putea fi o soluţie. Este, însă, Elena Udrea, politicianul care poate transforma PDL în partidul de opoziţie necesar României? Aceasta este întrebarea.
Citeste tot articolul
Succese pe cont propriu
Campioană absolută a producţiilor-fantomă şi a performanţelor artificiale, înainte de '89, România s-a trezit după Revoluţie în deplin coşmar al competitivităţii.
Citeste tot articolul
Genocidul teilor din Iaşi
Sunt din Iaşi, apreciez tot ce faceţi pentru noi, de aceea vin şi eu cu un strigăt de ajutor: "Opriţi genocidul teilor din Iaşi".
M-am născut acum 55 de ani şi, de când mă ştiu, teii mi-au călăuzit paşii an de an şi zi de zi la grădiniţă, la şcoală, la facultate.
Citeste tot articolul
ACHIM IRIMESCU - "Declarată «Ţara Anului», la Târgul de la Nürnberg, România a ajuns o putere importantă în agricultura ecologică"
Zilele trecute, România a fost nominalizată "Ţara Anului" la Târgul Internaţional de Produse Ecologice "BIOFACH" din Nürnberg, Germania. Potrivit Asociaţiei Interprofesionale Bio România, această nominalizare este un succes deosebit, care plasează ţara noastră pe primele locuri în lume, ca ascensiune a agriculturii ecologice.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru LUMINIŢA - Bucureşti, F. AS nr. 955 - "Fata mea suferă de o alergie persistentă cu cauze necunoscute"
Unii oameni au predispoziţia maladivă de a reacţiona într-un mod specific la polenul plantelor, buruieni sau copaci, animale şi chiar la alimentele pe care le consumă. O alergie poate apărea sub formă de afecţiuni ale pielii (urticarie, edem sau erupţie), ale nasului sau sinusului paranazal (secreţii nazale, lacrimi, guturai), ale tractului gastrointestinal (spasm, diaree sau constipaţie), sistemului scheleto-muscular (dureri în articulaţii şi reducerea flexibilităţii) sau capului (dureri de cap, depresie, excitaţie, somnolenţă, insomnie sau irascibilitate).
Citeste tot articolul
"Cu tratamentul d-lui TODOR RUSALIN m-am vindecat de fibroză pulmonară"
Mă numesc Maria Anculia, am 75 de ani şi am fost diagnosticată cu fibroză pulmonară. Oboseam, nu mai puteam să merg nici pentru a-mi cumpăra strictul necesar. Boala de plămâni se adăuga la celelalte boli, care se adună după 75 de ani, trăind la ţară şi lucrând la o secţie de prelucrare a lemnului, în gaze şi praf.
Citeste tot articolul
Cremele domnului farmacist Bobaru (II)
Este cel mai frecvent întâlnit tip de ten. Prezintă o secreţie grasă pe aripile nasului, bărbie şi frunte, restul porţiunilor fiind uscate. Persoanele care au acest tip de ten necesită o îngrijire specială, deoarece tenul mixt este predispus atât la formarea comedoanelor inflamate sau în care s-a acumulat praf (puncte negre) cât şi la acnee.
Citeste tot articolul
Copiii şi... dependenţa de gadgeturi
Copii agresivi, cu deficit de atenţie, depresivi, cu tendinţe de sinucidere... Par cazuri izolate, realităţi ale altor meleaguri, care ajung la noi doar ca ştiri. E greu de acceptat şi încă şi mai greu de digerat că, în România zilelor noastre, aceste probleme există şi tind să devină un flagel.
Citeste tot articolul
Tratamentul dependenţei de jocuri şi reţele de socializare
În niciun caz nu trebuie ca efectul acestui articol despre gadgeturi să fie o intervenţie brutală a vreunui părinte în viaţa copilului său dependent. Mai ales dacă dependenţa este puternică, soluţia aruncării la gunoi a tabletelor, a punerii sub cheie a computerului sau a confiscării telefonului mobil este una din cele mai mari greşeli pe care o puteţi face.
Citeste tot articolul
Oxigenarea celulară - o armă eficientă în lupta cu bolile
Ceea ce noi numim proces de îmbătrânire, cercetătorii din domeniul medical spun că nu este decât manifestarea deficitului de oxigen din organismul uman. Putem supravieţui câteva zile fără apă şi câteva săptămâni fără mâncare, însă fără aer, respectiv fără oxigen, am muri în câteva minute. Ce înseamnă oxigenarea celulară pentru organismul nostru?
Citeste tot articolul
Leacuri pentru o bătrâneţe uşoară
Pe măsură ce trecem de jumătatea vieţii, este important să solicităm fiecare parte a corpului şi să o folosim cât mai mult. Dacă, de pildă, încetăm să mai urcăm scările, după câteva săptămâni n-o s-o mai putem face ca înainte. Acelaşi lucru este valabil şi pentru fiecare capacitate psihică în parte.
Citeste tot articolul
SELECŢIA "FORMULA AS"
La 15 ianuarie, printre manifestările festiviste dedicate lui Eminescu, a avut loc şi un veritabil eveniment editorial, din păcate nemediatizat: lansarea acestei excepţionale ediţii critice, datorate celui mai avizat eminescolog de azi. De vreo patru decenii, N. Georgescu s-a dedicat cercetării a tot ce s-a păstrat de la şi despre Eminescu şi epoca lui.
Citeste tot articolul
Triumf la Berlin: Ursul de Aur pentru România!
"Şi premiul merge la «Poziţia copilului», din România, de Călin Peter Netzer". Atât a trebuit să rostească Wong Kar Wai sâmbătă, la decernarea premiilor Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, pentru ca România cinematografică să trăiască un moment de extaz, pe care doar împătimiţii sporturilor olimpice îl mai au, uneori: Aur!
Citeste tot articolul
VLADIMIR PAUŞKA
"Reacţia hormonală nu ţine mai mult de 18 luni. Dacă nu se schimbă într-o altă formă de iubire, s-a sfârşit cu ea"
Citeste tot articolul
Pictorul FRANCISC CHIUARIU - "Mi-au trebuit zece ani ca să înţeleg că vreau să fac pictură, să las totul deoparte şi să stau numai în atelier"
În fiecare zi intră în atelier la opt şi jumătate dimineaţa şi stă până la miezul nopţii. Singur, cu visele lui, care parcă plutesc prin liniştea încăperii, printre pensule şi culori, şi i se strecoară, încet, în tablouri. La 48 de ani, Francisc Chiuariu s-a aşezat cu autoritate printre reprezentanţii de frunte ai noului val al picturii din România. Pictor de idee şi de culoare, el şi-a dilatat enorm şi strălucitor, prin truda-i solitară din atelier, universul artistic.
Citeste tot articolul
ILINCA GOIA - "Decizia cea mai importantă din viaţa mea de până acum a fost să mă întorc în România"
A fost un rol foarte interesant. Povestea se structurează în jurul unei femei de aproximativ 60 de ani, Cornelia - interpretată admirabil de Luminiţa Gheorghiu - o femeie de afaceri, cu multe pârghii în social şi politic, care însă, la această vârstă, are revelaţia sumbră că unicul ei fiu nu o mai primeşte în viaţa lui, iar ea trebuie să accepte această situaţie şi să se recompună psihologic şi emoţional.
Citeste tot articolul
Pr. VASILE GORDON - "Cât rămânem în dragoste, nu putem greşi"
Părintele Vasile Gordon (n. 1954) este unul dintre cei mai iubiţi preoţi de către tinerii din Bucureşti. Cu vorba sa blândă, în care se mai simt inflexiunile limbii ţăranilor ardeleni din zona Bistriţei-Năsăud, unde îşi are obârşia, cu smerenia sa autentică şi cu dragostea pe care o revarsă peste toţi cei care îl caută, părintele Vasile a câştigat multe inimi pentru Hristos.
Citeste tot articolul
Nebuni întru Hristos
Ei sunt acei oameni care de bunăvoie au renunţat la binefacerile şi plăcerile vieţii pentru o existenţă închinată Domnului. Din dragoste pentru Hristos, ei s-au lepădat de tot confortul vieţii trupeşti, alegând o cale ascetică. Dormeau sub cerul liber, în bătaia ploilor, fără să simtă frigul, fără ca trupurile lor să se încovoaie de dureri. Nu le păsa nici de foame ori de sete. Umblau desculţi, cu trupurile aproape dezgolite, strigând în gura mare adevăruri pe care nimeni nu avea curajul să le spună.
Citeste tot articolul