Tratament pentru tenul mixt
Este cel mai frecvent întâlnit tip de ten. Prezintă o secreţie grasă pe aripile nasului, bărbie şi frunte, restul porţiunilor fiind uscate. Persoanele care au acest tip de ten necesită o îngrijire specială, deoarece tenul mixt este predispus atât la formarea comedoanelor inflamate sau în care s-a acumulat praf (puncte negre) cât şi la acnee. Curăţarea se face cu lapte demachiant, iar apoi este indicată ştergerea obrazului cu infuzie din plante cu caracter calmant, cum ar fi teiul sau muşeţelul. Pentru îngrijirea unui ten mixt este indicat să nu se folosească cremă în exces pe porţiunile grase.
În laboratorul farmaciei sale, domnul Ion Bobaru prepară "Crema de faţă M", dedicată îngrijirii tenului mixt. Respectând formule bine ştiute, vechi de secole, farmacistul o prepară îmbinând, asemenea unui alchimist, ulei de măsline, unt de cacao pe o bază de spermanţet, ceară de albine şi lanolină, toate parfumate cu mireasma liniştitoare a uleiului volatatil de lavandă.
Tratamente pentru tenul normal
Tenul normal este rar întâlnit la adulţi, este mai ales tenul copiilor. Cine are un asemenea tip de ten este o veritabilă excepţie. Caracterizat prin frăgezime şi supleţe, denotă o sănătate perfectă şi este rezultatul unei alimentaţii echilibrate. Îngrijirea presupune curăţarea cu lapte demachiant, apoi cu o infuzie de muşeţel călduţă. Se recomandă ca o dată pe săptămână să se aplice o mască din următoarele ingrediente: un gălbenuş de ou, o linguriţă de ulei de măsline şi un sfert de pahar de suc de portocale (50 ml). Componentele se amestecă, masca se aplică pe faţă, eventual cu o pensulă, timp de 20 de minute. Se clăteşte cu apă călduţă sau infuzie de muşeţel.
Se recomandă o cremă semigrasă, pe care maestrul farmacist o prepară, amestecând ingredientele cremei pentru tenul uscat şi cel gras. Ea conţine: vitaminele A şi E, miere de albine, toate încorporate într-o cremă răcoritoare, nutritivă, pe bază solidă din ceară de albine, lanolină, spermanţet şi unt de cacao, adăugând ulei de lavandă.
Pentru afecţiuni dermatocosmetice
Tratamente pentru tenul îmbătrânit (senil)
Pielea obrazului poate îmbătrâni oricând, nu e o problemă legată de vârstă. Fenomenul poate apărea sub influenţa a numeroşi factori, cum ar fi ereditatea, tulburări ale glandelor cu secreţie internă, tratamente cosmetice greşite, abuzul de farduri. La unele persoane, aceste semne nedorite pot să apară foarte timpuriu, sub formă de uscăciune excesivă a pielii, riduri sau bărbie dublă.
Tratarea acestui tip de ten urmăreşte întârzierea instalării definitive a semnelor de îmbătrânire şi încetinirea celor deja apărute. Acest fapt se realizează prin hidratare şi accelerarea circulaţiei sângelui, cu ajutorul masajului facial.
Pornind de la reţetele de frumuseţe descoperite în manuscrisele farmaceutice găsite în arhiva farmaciei Faltis, Ion Bobaru a hotărât să prepare şi un leac împotriva îmbătrânirii.
"Crema de faţă antioxidantă" conţine numai ingrediente naturale, pe care farmacistul le măsoară şi le topeşte în mojar, după o formulă numai de el ştiută. Crema stopează îmbătrânirea tenului. Conţine, în principal, coenzima Q10, vitaminele A, E şi extract fluid din coajă şi seminţe de struguri roşii, introduse într-o bază emolientă. Principiul activ este resveratrolul, un puternic duşman al semnelor de îmbătrânire. Resveratrolul este prezent şi în alte fructe, cum ar fi prunele sau cireşele negre, dar strugurii sunt cei mai bogaţi în acest antioxidant natural.
Opinia farmacistului: "În ce priveşte coenzima Q10, ea este prezentă în mod natural în toate celulele organismului, însă nivelul ei scade odată cu înaintarea în vârstă. Din acest motiv, m-am gândit să prepar o cremă care să asigure cantitatea de tescovină şi coenzimă necesară tenului. În plus, conţinutul de resveratrol, prezenţa vitaminelor A şi E garantează o puternică acţiune antioxidantă, care încetineşte îmbătrânirea. Este o cremă care intră uşor în piele şi, aplicată cu regularitate seara, înainte de culcare, oferă tenului un aspect sănătos şi luminos". Crema antioxidantă poate fi folosită alternativ cu una dintre cremele pe care farmacistul Bobaru le prepară special pentru fiecare tip de ten: gras, mixt, uscat şi normal. Urmând principiul că frumuseţea înseamnă, în primul rând, sănătate, cremele cosmetice ale farmacistului Ion Bobaru conţin remedii naturale pentru combaterea neajunsurilor specifice fiecărui tip de ten.
Tratamente pentru ten acneic
O inflamare a comedoanelor, specifică vârstei tinere, între 14 şi 20 de ani, este, în general, trecătoare, dar acest fapt nu înseamnă că faţa trebuie să fie mai puţin îngrijită, deoarece, de cele mai multe ori, lasă urme care dispar doar cu timpul. Cauzele acneei sunt multiple şi de obicei se datorează unui dezechilibru endocrin, alimentaţiei inadecvate, unei infecţii cronice, consumului exagerat de grăsimi şi alimente conservate.
În laboratorul farmaciei sale, Ion Bobaru prepară "Crema antiacneică". Crema conţine: un antimicotic, un antibacterian, un antialergic, un sicativ şi un progestativ, încorporate într-o bază hidratantă.
Mască din drojdie de bere
O dată pe săptămână, se recomandă o mască cu drojdie de bere. Ingredientele sunt: 1 linguriţă cu vârf de drojdie se amestecă cu 1 lingură de ceai de muşeţel şi 15 picături de vitamina F. Masca se aplică pe faţă vreme de 15 minute, fiind recomandată clătirea cu ceai de muşeţel călduţ.
Un lapte bun pentru toate tipurile de ten
Este laptele de castraveţi, obţinut din următoarele ingrediente: 10 castraveţi bine curăţaţi de seminţe şi de pulpa din jurul acestora se amestecă cu două albuşuri de ou, bătute spumă, şi un pahar de apă distilată. Se adaugă, apoi, jumătate de pahar de alcool dublu rafinat. Se lasă la macerat 3 zile, se strecoară prin tifon, iar lichidul obţinut se păstrează în sticle mici, de culoare închisă. Dacă lichidul este prea gros, se adaugă puţină apă distilată.
Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Calea Galaţi nr. 29, Brăila, telefon 0239.61.59.31, e-mail farmaciafaltis@yahoo.com.
Farmacia sa deţine "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor", acordat de Colegiul Farmaciştilor din România.