Bătrânii cei tineri din Izvoarele
Caută cu înfrigurare într-un sertar burduşit, scotoceşte printre hârţoage vechi, scrisori, fotografii, iconiţe şi cărticele de rugăciuni. "Trebuie să fie aici, ştiu sigur, că doar aici e locul în care îl ţin”. Şi totuşi, în glasul lui se simte o uşoară îngrijorare. Poate că i l-a dat cuiva şi nu-şi mai aminteşte? Ori poate l-a pus în alt loc? Trage un scaun, se aşază pe el, respiră adânc şi-o ia de la capăt.
Citeste tot articolul
Alimentele iernii: AVOCADO
Originar din America Centrală, este cunoscut şi sub numele de para-aligator. Creşte într-un arbore, Persea americana, înrudit cu magnoliile de la noi, dar mare iubitor de soare şi de căldură, pe care le găseşte doar în climatele tropicale. În Europa şi în România, fructul de avocado a ajuns relativ recent, dar a devenit un aliment tot mai larg folosit, iar în curând va deveni la fel de consumat ca bananele sau portocalele.
Citeste tot articolul
Din nou, despre pădurea Hoia-Baciu - Interviu cu prof. ADRIAN PĂTRUŢ
Într-adevăr, o explicaţie clară a fenomenelor din pădurea Hoia-Baciu lipseşte. Noi nu ştim cu exactitate ce sunt ele. Dar cred că am acumulat destule cunoştinţe pentru a şti ce nu sunt ele, de fapt. Şi anume, ele nu sunt spirite sau fantome, nu au origine extraterestră, nu vin din lumi paralele şi nici din alt timp.
Citeste tot articolul
Europeni cu forţa
Cazul Voiculescu scoate din nou în evidenţă ceea ce majoritatea electoratului a refuzat, din păcate, să vadă la 9 decembrie, şi anume, că liderii USL sunt ostili civilizaţiei europene moderne şi mai ales culturii politice şi statului de drept care fac parte din această civilizaţie.
Citeste tot articolul
Scadenţă la credit
Când eşti client serios, nici banca, nici partenerii de afaceri nu îţi au treaba. O relaţie de ani de zile permite o amânare la plată de câteva zile, permite o reeşalonare, o scutire, alte şi alte facilităţi. La mijloc e încrederea, promisiunile de atâtea ori respectate în trecut.
Citeste tot articolul
"Protectorii" monumentelor demolează Hala Matache!
În orice ţară normală, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice (CNMI) este considerată principalul protector şi salvator al valorilor de patrimoniu. Existenţa unei astfel de Comisii este garanţia că nimeni, nici un primar demolator ca Oprescu, nici un dictator nebun ca Ceauşescu, nu va cuteza să demoleze după cum îl taie capul.
Citeste tot articolul
PETRE PRISECARU - "A miza prea mult pe gazele de şist seamănă cu jocul riscant, la ruletă, dintr-un cazinou"
Perspectiva exploatării gazelor de şist (neconvenţionale) i-a împărţit pe români în două tabere: unii sunt contra operării lor (şi sunt catalogaţi de tabăra adversă ca "susţinători ai intereselor Rusiei”), ceilalţi sunt pentru operarea lor (şi sunt catalogaţi de tabăra adversă ca "susţinători ai intereselor SUA”).
Citeste tot articolul
Răspuns pentru B. M. - Constanţa, F. AS nr.1053 - "Eu urinez des, iar soţia mea are boala uitării"
Referitor la problemele soţiei dvs., trebuie spus că oricui i se poate întâmpla să mai uite câte ceva, însă maladia Alzheimer - boală cerebrală progresiv-degenerativă - înseamnă, din păcate, mai mult decât atât.
Citeste tot articolul
O biluţă pe sân
Era pe la începutul verii anului 2010. Tocmai mă întorsesem de la agapa de 25 de ani de la absolvirea liceului. Simţeam o bucurie în sufletul meu, pentru că-mi revăzusem colegii, dar ceva mă neliniştea profund. Şi în acea seară, aşa cum făceam de câteva ori pe zi în ultimele 2-3 luni, mi-am pipăit sânul drept.
Citeste tot articolul
VIROZELE DE SEZON - Simple răceli sau viruşi mutanţi?
Într-adevăr, în ultimele două luni a fost o avalanşă de viroze respiratorii. Cauzele sunt multiple: ţin de pacient, dar sunt şi independente de acesta. Să vă dau câteva exemple. Unul din factorii care favorizează boala e stresul. Cu toţii ştim că atunci când cineva este obosit, suprasolicitat sau supărat, devine mai sensibil şi mai predispus la răceli.
Citeste tot articolul
CU CE NE HRĂNIM? (I)
Oamenii de ştiinţă clasifică substanţele pe care le preluăm împreună cu hrana în 4 grupe: grăsimi, hidraţi de carbon, proteine şi vitamine. Discuţiile legate de ele ţin pagina întâi a revistelor de sănătate şi, adesea... se bat cap în cap. În care din ele putem să avem încredere? În paginile care urmează vă arătăm care alimente sunt bune şi care sunt rele şi cum să vă feriţi de greşeli
Citeste tot articolul
Vitamina C şi sfârşitul de iarnă
Sensibilitate la răceli, stări de oboseală, astenie, receptivitate exagerată la fenomenele meteo - toate aceste simptome sunt specifice sfârşitului sezonului rece. Până aici, nimic nou! Partea foarte interesantă este că tot acest cortegiu de semne, pe care organismul epuizat ni le dă din plin în această perioadă, este identic cu simptomatologia deficitului de vitamina C în organism.
Citeste tot articolul
ANDRA CLIŢAN - "Atâta mi-e de drag portul maramureşean, că-l port cu mine prin lume"
S-a născut la Baia Mare, în 1983. A crescut şi-a locuit acolo până în 2002, când a hotărât să-şi mute destinul la Cluj, pentru a studia la Universitatea de Arte şi Design. În 2004, a plecat într-un stagiu în Franţa, la Ecole Superieure des Arts Decoratifs din Strasbourg, iar în 2008 a primit o bursă la Londra, la Central St. Martins College of Art and Design.
Citeste tot articolul
SELECŢIA "FORMULA AS"
Al treilea volum din seria ”Portrete în dialog" de la Humanitas diferă ca modalitate de alcătuire de cele anterioare. Dacă Radu Paraschivescu şi Gabriel Liiceanu au conturat personalităţile Antoanetei Ralian şi a lui Mircea Ivănescu prin convorbiri directe, înregistrate şi transcrise de pe reportofon, cu oralitatea şi spontaineitatea lor firească, Monica Pillat a folosit...
Citeste tot articolul
Anchetă "Formula AS" - Răspunsuri de la cititori
Este şocant să-ţi reaminteşti momentele de cumpănă pe care le-ai trăit în viaţă, dar dacă mărturisirea lor îi ajută pe cei aflaţi în această situaţie şi mai reduce din presiunea sufletească a celor păţiţi, merită.
Citeste tot articolul
Scrisori care aşteaptă răspuns
A trecut ceva timp de când tot încerc să-mi fac curaj să vă scriu. Pentru că vreau să închei acest capitol din viaţa mea şi acesta va trebui să fie punctul final. Şi poate că mi-e greu să-l pun, dar trebuie.
Citeste tot articolul
Hai la Târgul Domnesc!
Ce mare lucru e să găseşti un loc în care să petreci câteva ceasuri într-o atmosferă armonioasă, cât mai departe de agitaţia zgomotoasă a oraşului! Iar dacă într-un asemenea loc mai ai parte şi de bucuria de a afla noutăţi, de a bea un ceai sau o cafea, de a gusta o dulceaţă ori o prăjitură din ingrediente naturale şi sănătoase, poţi să spui că eşti un norocos.
Citeste tot articolul
IOAN CRISTESCU - "Mi se pare trist ca literatura română contemporană să fie o «nişă» în propria-i ţară"
De câţiva ani, o nouă editură s-a afirmat cu tărie în peisajul literaturii române. Purtând pe sigla cărţilor ei silueta răzbătătoare şi războinică a Cavalerului trac, desenat de graficianul Mircia Dumitrescu, "Tracus Arte" a umplut librăriile româneşti, printr-o ofensivă culturală fără precedent, cu cărţi bune, îndelung aşteptate.
Citeste tot articolul
JAZZY JO (IOANA SIHOTA) - Cântăreaţa albă cu voce neagră
Se ştie că din punct de vedere muzical, rasa neagră are un atu indiscutabil: cutia de rezonanţă, cavitatea bucală este altfel construită decât la albi, este mai mare şi atunci generează o voce mai plină. În cazul meu, nu ştiu exact cum s-ar putea explica fenomenul, fiindcă am o construcţie facială mai curând pe lung.
Citeste tot articolul
Prof. COSTAN MÂNDRILĂ - "Fără sacrificiul şi rugăciunea sihaştrilor, am fi ca pulberea pământului”
În ceea ce faci, trebuie să fii anonim, să nu te trufeşti nici măcar pe patul morţii. Iată de ce marii sihaştri cer să fie îngropaţi în cărare, să fie călcaţi de toată lumea în picioare. Condiţia de sfânt, de om îmbunătăţit este de un dramatism formidabil, cu multe ispitiri, dar şi cu multă fericire dăruită de Dumnezeu - fericirea rugăciunii inimii.
Citeste tot articolul
PUTEREA RUGĂCIUNII
Totul s-a petrecut în noiembrie 2011, într-o cameră sterilă a unui spital specializat în oncologie. Povestea încercării la care am fost supusă începe în mai, 2010, când am fost diagnosticată cu o formă de cancer limfatic, la vârsta de 32 de ani. Am început imediat curele cu citostatice, într-un spital din Italia.
Citeste tot articolul
Manifestările ectoplasmatice preocupă omenirea de sute de ani
Fenomenele ectoplasmatice au preocupat asiduu metafizica, dar şi ştiinţa începutului de secol 20. În ciuda criticilor celor mai severe, realitatea fenomenului nu a putut fi pusă la îndoială. Câţiva mediumi cu însuşiri extrasenzoriale foarte puternice au dat credibilitate fenomenului.
Citeste tot articolul