Proteinele
Bune
Ouăle bio
Conţin toţi aminoacizii importanţi, de asemenea, vitamine şi acizi graşi utili organismului.
Tofu
Este una din cele mai bune surse de proteine pentru vegetarieni, deoarece oferă toţi aminoacizii esenţiali. Poate scădea nivelul colesterolului.
Fasolea boabe
Pe lângă câţiva din aminoacizii esenţiali, mai furnizează minerale şi fibre.
Rele
Carnea tocată crudă
Carnea mărunţită se alterează uşor. Tocătura de porc poate conţine germeni dăunători sănătăţii.
Cârnaţii condimentaţi
La prepararea lor se foloseşte în general carne de calitate inferioară şi datorită felului în care sunt prelucraţi, consumul lor frecvent creează riscuri pentru sănătate.
Mezelurile
Conţin adesea aditivi dăunători, ca de pildă conservanţii pe bază de nitriţi.
A trecut de mult vremea când se spunea: "Carnea ne dă putere”, iar acest principiu funcţiona ca un slogan publicitar de succes. În ziua de azi, fripturile în sânge sunt socotite de mulţi ca nesănătoase ori măcar discutabile din punct de vedere etic. Se ucide un animal... Totuşi, pe termen lung, nici un om n-o va scoate la capăt cu o alimentaţie care nu-i asigură un aport de proteine. Însă cine refuză să mănânce "animale moarte” are posibilitatea de a-şi procura proteinele din ouă şi lactate, ca şi din surse vegetale - ce-i drept, cu puţin efort.
Recomandabile
Carnea şi peştele sunt valoroase fiziologic, dintr-un motiv foarte simplu: din perspectiva evoluţiei, ele fac parte - întocmai ca legumele şi fructele - din alimentaţia proprie speciei umane. Alimentele de origine animală ne pun la dispoziţie, în primul rând, aminoacizii esenţiali, pe care metabolismul uman este incapabil să-i producă. Persoanele care nu consumă carne îşi pot asigura o cantitate suficientă din aceste substanţe mâncând regulat lactate şi ouă. Acelaşi lucru se poate realiza şi cu o alimentaţie în totalitate de natură vegetală, însă aici lucrurile devin mai complicate. Este necesar să se acorde o atenţie deosebită alegerii alimentelor şi modului lor de preparare, astfel încât să se obţină combinaţia potrivită de aminoacizi esenţiali. Ei se găsesc din belşug în leguminoase, cereale integrale şi nuci, de aceea e foarte util ca toate acestea să fie incluse împreună în meniu.
Nerecomandabile
Cine ingurgitează cu regularitate cantităţi uriaşe de proteine animale va constata, într-o bună zi, că şi-a suprasolicitat organismul. Rinichii nu mai reuşesc să elimine excedentul enorm de azot, apare riscul de gută sau de afecţiuni renale. Studiile ştiinţifice au dovedit că sortimentele de carne procesată, ca salamul, cârnaţii, mai mult sau mai puţin condimentate, dar în special produsele afumate şi sărate sunt cele mai problematice. Consumul lor ar trebui redus la minimum - şi nu din cauza proteinelor, ci a substanţelor nocive care iau naştere în procesul de afumare sau prin introducerea unor conservanţi pe bază de nitriţi. Aceste substanţe dăunătoare se formează şi atunci când friptura sau hamburgerul, prăjite pe foc deschis, se înnegresc.
Femeile însărcinate n-ar trebui să renunţe complet la carne, peşte, lapte şi ouă. Şi buna dezvoltare a copiilor mici este greu de asigurat în lipsa totală a produselor animale. Uneori, însă, proteinele pot declanşa alergii şi intoleranţe alimentare. Inclusiv cele din lapte şi ouă, mai ales la copii.
Controversate
Carnea roşie, deci în primul rând cea de porc, vită şi oaie, este considerată de decenii ca fiind problematică. Un studiu efectuat în Australia, unde alimentaţia include în special carne de bovine, animale care se hrănesc aproape exclusiv cu iarbă, n-a descoperit nici o influenţă negativă a consumului de carne asupra riscului de apariţie a cancerului de colon. În schimb, datele aflate în posesia cercetătorilor americani susţin un asemenea pericol. Acolo, populaţia se hrăneşte îndeosebi cu fripturi din carnea vitelor provenite din crescătorii industriale (la fel ca la noi), precum şi cu hamburgeri, şuncă şi slănină. În ultimă instanţă, toate aceste informaţii contradictorii fac dificilă formularea unor recomandări universal valabile.
Concluzie
Cine îşi procură proteinele din surse naturale îşi reduce la minimum riscul de a comite erori. De aceea, pe lista noastră de cumpărături ar trebui să se regăsească peştele şi carnea provenită din gospodării ţărăneşti, lactatele şi tofu, alături de leguminoase, nuci şi cereale integrale. Şi, în acord cu opiniile actuale ale specialiştilor, este corect nu doar din punct de vedere etic (uciderea animalelor), ci şi fiziologic, să ne limităm consumul de carne.
Carbohidraţii
Buni
Fulgii de ovăz
Conţin multe fibre şi oligoelemente valoroase. Carbohidraţii sunt uşor digerabili şi se descompun foarte lent în intestin.
Pâinea din grâu integral
Are o acţiune lentă asupra glicemiei, mai ales dacă este mâncată cu unt sau brânză.
Răi
Prăjiturile din aluat franţuzesc
Conţin o cantitate mare de zahăr şi alţi carbohidraţi cu acţiune rapidă.
Băuturile acidulate
Conţin mult zahăr, care se duce repede în sânge. Adesea au şi un adaos generos de fructoză, aceasta fiind nesănătoasă în cantităţi mari.
Zahărul alb
În organism, este foarte repede descompus în glucoză şi fructoză, determinând puternice reacţii insulinice.
Carbohidraţii, cum sunt cei din pâine, paste făinoase, müsli, cartofi, fructe şi dulciuri, deţin o pondere importantă din doza zilnică de calorii pe care şi-o administrează oamenii. Şi, cu toate că nu există carbohidraţi "esenţiali”, adică indispensabili, ei sunt nelipsiţi din alimentele noastre de bază şi îi dorim pentru gustul lor plăcut. Însă, după cum reiese tot mai clar din studiile ştiinţifice, nu toţi carbohidraţii ne fac la fel de bine. Pe unii ar trebui să-i mâncăm mai mult, pe alţii să-i eliminăm din alimentaţie.
Nerecomandabili
Zahărul alb, glucoza şi fructoza ne fac viaţa dulce, dar ne-o şi scurtează. În tubul digestiv, zahărul alb se descompune foarte rapid în cele două substanţe din care este alcătuit: fructoza şi glucoza. Un aport masiv de glucoză, realizat brusc, împinge nivelul insulinei până la cote nesănătoase şi determină organismul să formeze depozite de grăsime. Aceasta se întâmplă nu numai când înghiţim o lingură de zahăr, ci în egală măsură şi când mâncăm pâine albă, prăjituri, fulgi de porumb sau bomboane.
Nici cantităţile mari de fructoză nu sunt prielnice sănătăţii, deşi ea ne-a fost lăudată multă vreme drept "zahărul sănătos din fructe”. Excesul de fructoză poate duce la steatoză hepatică (ficat gras), indirect la creşterea glicemiei şi, pe termen lung, provoacă rezistenţa la insulină, un stadiu premergător diabetului. Fructoza favorizează supraponderalitatea şi îmbolnăvirea de gută. Îndeosebi Cola şi multe alte băuturi dulci sunt surse primejdioase de fructoză. Şi sucurile nediluate de fructe o conţin din belşug.
Recomandabili
Sunt mai curând de preferat carbohidraţii complecşi, ca de pildă cei din produsele preparate din făină integrală, de asemenea, şi fructele cu un conţinut relativ redus de zahăr, cum sunt zmeura şi afinele.
Tot din carbohidraţi fac parte şi fibrele. Tărâţele şi făina integrală conţin multe fibre insolubile. Există studii ştiinţifice de amploare ce indică faptul că, mâncând cantităţi suficiente de fibre, scădem riscul diabetului de tip II. Fibrele solubile, ca acelea din fructe şi legume, sunt parţial descompuse şi folosite de bacteriile din intestin. Se crede că ele ne protejează împotriva afecţiunilor cardiovasculare.
Controversaţi
Nutriţioniştii n-au reuşit să cadă de acord asupra cantităţilor de zahăr, fructoză şi amidon care pot fi considerate sănătoase. Îndeosebi în privinţa zahărului rafinat există voci extrem de critice. Oncologul Lewis Cantley, de la Universitatea Harvard, îl socoteşte foarte periculos. El afirmă categoric că zahărul favorizează apariţia şi dezvoltarea cancerului. "Zahărul mă îngrozeşte”, a spus cercetătorul într-un interviu acordat anul trecut publicaţiei "New York Times”. "Se ştie că zahărul reprezintă principala sursă de energie a celulelor maligne şi că nivelul ridicat al glicemiei şi al insulinei declanşează reacţii metabolice şi imunitare care, la rândul lor, creează condiţii favorabile proceselor maligne”.
Erori
E bine să mâncăm multe fructe
Cine mănâncă multe mere, banane, struguri, adică diverse fructe dulci, nu e tocmai inspirat, deoarece ele conţin fructoză şi alte tipuri de zahăr. Acestea stimulează secreţia de insulină, pot obosi ficatul, cresc valorile trigliceridelor şi aduc organismul în starea premergătoare diabetului.
Ce-i de făcut?
Este bine ca gustările dintre mese să constea în special din legume. Totodată, sunt de preferat fructele cu un conţinut mai redus de zahăr, ca de pildă murele, zmeura şi afinele.