Referitor la problemele soţiei dvs., trebuie spus că oricui i se poate întâmpla să mai uite câte ceva, însă maladia Alzheimer - boală cerebrală progresiv-degenerativă - înseamnă, din păcate, mai mult decât atât. Boala Alzheimer poate debuta cu uşoare pierderi de memorie şi confuzie care, gradat, se agravează, ducând la o deteriorare psihică severă, ireversibilă, şi care afectează profund capacitatea bolnavului de a-şi aminti, raţiona, învăţa sau planifica viitorul. În mod normal, progresia bolii şi rapiditatea apariţiei modificărilor variază de la persoană la persoană, astfel că, la unele persoane evoluţia de la uşoare probleme de memorie la demenţă severă poate avea loc în 5-6 ani, pe când în cazul altora poate dura zeci de ani. În esenţă, maladia Alzheimer afectează creierul prin distrugerea componentei sale de bază (neuronul), producându-se, odată cu moartea neuronală, şi un proces de scădere a producţiei de neuromediatori chimici cerebrali (în special acetilcolina), fenomen care determină apariţia problemelor de transmitere a mesajelor (semnale electrice şi chimice) la nivelul conexiunilor interneuronale. Cu timpul, la nivelul ţesutului cerebral au loc modificări morfologice traduse prin apariţia unor mănunchiuri şi noduri anormale de celule nervoase, numite plăci senile, asociate cu aglomerări neurofibrilare care, luate la un loc, constituie semnele maladiei Alzheimer. De altfel, şi în prezent, cercetările menite a înţelege mai bine cauza (cauzele) morţii neuronale lente se focalizează, în principal, pe aceste structuri morfologice. Sigur că, în afară de cele două cauze suspectate, cercetările iau în calcul şi rolul jucat de factorii genetici sau, mai nou, prezenţa unei gene specifice numită apolipoproteina E. În plus, unele afecţiuni cardiovasculare ce împiedică buna irigare a creierului (ateroscleroza, hipertensiunea arterială), modificările cerebrale induse de menopauză, hipertiroidismul, deficitul de acid folic, B12, B6, existenţa unor tumori cerebrale etc. par a fi tot atâtea cauze posibile ale instalării bolii Alzheimer.
Din păcate, multitudinea de factori (cauze) posibili declanşatori, suspectaţi a fi la originea maladiei Alzheimer, face ca, în prezent să nu existe un tratament curativ al bolii. Medicamentele folosite în mod obişnuit pentru Alzheimer (nu pot stopa evoluţia bolii, dar pot ameliora simptomele) aparţin familiei inhibitorilor de colinesterază. Acestea (Aricept, Exelon, Galantamina, Taurina) acţionează prin creşterea concentraţiei de acetilcolină la nivel cerebral şi joacă un rol important în controlul formelor uşoare şi medii, prin atenuarea simptomelor, îmbunătăţirea cogniţiei, îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului, ameliorarea problemelor de comportament ce însoţesc adesea boala Alzheimer. Strategiile terapeutice de viitor se axează, în principal, pe tratamente care să vizeze îndepărtarea plăcilor de amiloid agregate la nivel cerebral sau de prevenire a formării lor.
Abordarea naturistă a bolii Alzheimer se înscrie pe aceleaşi coordonate terapeutice şi necesită administrarea unor suplimente nutriţionale capabile să susţină medicaţia alopată. Cum enumerarea acestor suplimente ar ocupa prea mult spaţiu, consider că este mai nimerit să luăm legătura telefonic.
Totodată, putem aborda şi problema care vă necăjeşte pe dvs. personal (hipertrofia de prostată) care, ţinând cont de vârsta dvs. înaintată, ar trebui rezolvată prin metode blânde şi medicaţie adecvată, nicidecum prin intervenţie chirurgicală. Să auzim numai de bine!
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED” Sibiu, tel. 0722/73.52.72
"Am secreţii vâscoase în gât, greu de eliminat, şi nu ştiu cauza”
(Răspuns pentru ANCUŢA - Zalău, F. AS nr. 1048)
Strategia terapeutică a rinoreei posterioare din cauză rino-sinusală (cazul dvs.) se clasifică în tratament medicamentos conservator (stadiul incipient) şi tratament chirurgical în formele complicate. Tratamentul iniţial constă în: decongestionante nazale topice, antibio-fungi-terapie de elecţie, după antibio-fungigramă, minimum 3-4 săptămâni, antiinflamatoare, vitaminoterapie, antialergice şi imunomodulatoare. Tratamentul chirurgical (FESS) se va lua în discuţie când tratamentul medical corect efectuat a eşuat, după o perioadă de 3 luni, şi urmăreşte îmbunătăţirea ventilaţiei şi drenajului sinusal.
Tratamentul complementar se schematizează astfel:
Dimineaţa şi seara, după mâncare, se efectuează lavajul (spălarea) foselor nazale cu Ocnasept, o soluţie salină saturată, care se aspiră pe nas şi se elimină pe gură sau prin musaj (suflat).
După lavaj se instilează în fosele nazale câte 2 picături, de trei ori pe zi, dintr-o soluţie preparată (reţetă proprie), urmate de instilaţii nazale cu vitamina A uleioasă sau ulei de cătină.
10 şedinţe de aerosoli medicamentoşi (Dexametazonă/ Flixotide nebules, Gentamicină, ser fiziologic) şi inhalaţii cu uleiuri volatile aromatice. Aerosoloterapia medicamentoasă se poate face la domiciliu sau în policlinică (2-3 şedinţe pe zi), cu nebulizatoare (aparate de aerosoli), iar aerosoloterapia naturistă, cu Ocnasept spray (inhalaţii şi pulverizaţii seara, înainte de culcare). Ocnasept este un spray salin cu extract din plante medicinale, 100% natural, care poate fi comandat prin tel/fax: 0269/21.78.61, e-mail: sanmed@online.asconet.ro
Gargară de două ori pe zi, cu o infuzie de muşeţel, salvie, gălbenele şi tătăneasă.
Refacerea troficităţii mucoasei prin apiterapie: Proposept (3 x 1 tablete pe zi), miere de albine cristalizată, fagure de miere căpăcit.
Susţinerea terenului imunologic cu: Imunorezistan forte/ Sirop Imunitate Fares (extract din echinacea).
Dr. GHEORGHE SAVU -medic primar chirurg, competenţă acupunctură, ecografie, Spitalul Municipal Caracal-Olt, tel.0722/66.52.82, e-mail: savughe@yahoo.com
"Cum să-l salvez pe tata de la amputarea piciorului?”
(Răspuns pentru MARIANA ŞERBAN, F. AS nr. 1052)
Înfundarea vaselor în general şi ale picioarelor în cazul dvs. bănuiesc că se datorează fie unei intoxicaţii cronice cu colesterol, prin aport alimentar şi/sau prin funcţionarea anormală a ficatului, fie unei intoxicări cronice cu glucoză, ce irită vasele distale, ca în cazul bolii de diabet, sau toate acestea cumulate. Chirurgii vasculari au restabilit circulaţia până deasupra gleznei, însă nu sunt resurse tehnice pentru vasele mici, ce au un grad mai mare sau mai mic de obstrucţie. Când vasele sunt complet obstruate, se ajunge la amputaţie. Pentru a evita această situaţie, trebuie ca tatăl dvs. să respecte regimul igieno-dietetic ce cuprinde următoarele: renunţarea la fumat, mersul pe jos (permite dezvoltarea circulaţiei colaterale), respectarea strictă a regimului alimentar în caz de colesterol crescut, diabet zaharat, hipertensiune arterială. Nu se vor consuma alimente înalt procesate, cu conţinut de conservanţi, coloranţi, potenţiatori de gust, toţi aceşti aditivi de care organismul nu are nevoie. Se vor evita legumele şi fructele forţate să crească prin stimulare, tratate cu insecticide, fungicide şi ierbicide. Se va reduce până la renunţare consumul alimentelor de origine animală care sunt acide (acizii fac rău şi în natură, şi în organism) şi se va trece spre alimentaţia vegetariană, care este bazică. Cu ce am prevenit eu amputaţia picioarelor: consum la discreţie de portocale, fructe şi legume. O combinaţie de 1 kg mere ionatane, 1,5 kg ţelină rădăcină, 1 kg morcovi, 3 lămâi, 3 portocale, 600 g nuci rase, 200 g seminţe de susan, 200 g seminţe de floarea-soarelui, 200 g seminţe de dovleac, 500 g miere polifloră (nu şi la diabetici), 1 l vin roşu aromat, toate trecute prin maşina de tocat carne, cu excepţia seminţelor, ce se trec prin râşniţa de piper. Se amestecă bine, se porţionează în borcane de 800 g, se ţin la rece 7 zile şi se iau 3x2 linguri/zi (preventiv 3x1 linguri/zi). În plus, 1 lingură de ulei de măsline pe zi, minimum 6 căţei de usturoi şi 1 ceapă roşie pe zi, Ganoderma - 3-9 capsule pe zi, Excelium - 3-9 capsule pe zi (în funcţie de toleranţă) şi 10 şedinţe de acupunctură. Pot să vă dau adrese de bolnavi salvaţi.