Impactul crimelor din Caracal
"Ca şi tragedia de la clubul "Colectiv" ori accidentul aviatic din Munţii Apuseni, crimele din Caracal au marcat mentalul comunităţii româneşti, declanşând o schimbare în reacţiile acesteia la provocările realităţii. Cetăţeanul de rând, electorul pe care partidele încearcă să-l influenţeze prin programele şi promisiunile lor, s-a trezit dintr-odată în faţa unei probleme ce ţine de un contract social, menit să-i asigure o existenţă stabilă, previzibilă."
Citeste tot articolul
Prinţesa "de Toronto" - Bianca Andreescu
"Se spune că nimeni nu-i profet în ţara lui, dar, lucru verificat de atâtea ori în istoria noastră, multe personalităţi culturale, artistice, academice sau sportive originare din România au reuşit să "profeţească" în ţara de adopţie."
Citeste tot articolul
Chef cu domnul Spirică
"Am fost un an profesor de română la Negoieşti, comuna Albeni, judeţul Gorj. Era în anii 1967-1968, când am absolvit liceul şi am intrat la cursurile fără frecvenţă ale Facultăţii de Litere. Satul era izolat, cocoţat pe dealuri şi dominat de câteva familii de vază, în frunte cu renumitul părinte Gheorghe Verzan. Nepoata lui, Doiniţa, era cea mai silitoare şi mai frumoasă elevă din şcoală."
Citeste tot articolul
PRIMARII NOŞTRI: SILVIU PONORAN - "Cred în România şi în oamenii ei de valoare!"
"Chiar şi în 2004, când am revenit la conducerea primăriei, Zlatna era un oraş roşu. Într-o vreme, poluarea excesivă ne situa pe locul doi în lume, şi pe primul loc în Europa. Acum, după închiderea principalilor poluatori din zonă şi după numeroasele lucrări de ecologizare, în care am investit serios în ultimii 15 ani, s-a constatat o calitate a aerului excelentă."
Citeste tot articolul
"Căutăm disperaţi un leac pentru un bebeluş cu boala Hirshprung"
"Vă adresez o rugăminte în speranţa de a găsi, cu ajutorul specialiştilor care scriu la "Formula AS", cât şi al cititorilor, posibilitatea vindecării unui bebeluş de 6 luni. Acesta, la vârsta de o lună, a fost operat pentru ocluzie intestinală. S-au prelevat probe din porţiuni ale colonului şi, în urma examenului anatomopatologic şi imuno-histologic, i s-a pus diagnosticul de boală Hirschprung."
Citeste tot articolul
"Cum pot evita demineralizarea dinţilor?"
"Şi eu am suferit de această boală când aveam 20 de ani. Am crezut că nu mai am leac. Dar vecinul meu, un om în etate, de meserie coşar - Dumnezeu să-l odihnească! - mi-a dat o reţetă pe care o repet mereu şi am dinţi de invidiat. Iată reţeta: 20 g cărbune (de preferat din lemn de stejar) + 20 g coajă de ou (fecundate) se dau prin râşniţa de cafea şi se adaugă 10 g bicarbonat alimentar."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru LIVIU D. - Braşov, F. AS nr. 1349 - "Caut tratament naturist pentru uretrită cronică"
"Stimate domn, terapia cu produsele 100% naturale din gama Imunoinstant este deosebit de eficientă. Principalul component biologic ce stă la baza întregii game de produse IMUNOINSTANT este Imunoglobulina Y - anticorp specific, extras din gălbenuşul ouălor hiperimune, provenite de la găina outoare (Gallus domesticus)."
Citeste tot articolul
Inamicul nr. 1 al sănătăţii poate să fie blocat: STRESUL
"Sună telefonul. Ţârâitul lui strident vă smulge din concentrarea profundă asupra lucrării cu care tocmai vă ocupaţi. Cine mai vrea ceva de la dvs. exact acum? Vă paşte, oare, o veste proastă? Inima a şi pornit să vă duduie, o simţiţi până în gât. Bate mai repede şi e o bătaie neregulată, de parcă s-ar împletici. Desigur, ar fi exagerat ca oricine observă că are palpitaţii să alerge îndată la cardiolog."
Citeste tot articolul
MENOPAUZA
"Pentru multe femei, menopauza reprezintă un război purtat pe multiple fronturi. Dincolo de neplăcutele manifestări fizice, precum bufeurile şi instalarea osteoporozei, menopauza ne poate afecta şi psihic, lăsându-ne pradă unor stări întunecate, cum ar fi tristeţea sau irascibilitatea. Norocul face însă ca experienţa acumulată în timp, dublată de noi şi noi cercetări medicale, să ofere soluţii care să uşureze bulversările provocate de menopauză."
Citeste tot articolul
Menopauza, între prejudecată şi adevăr
"Schimbările sunt complexe. Spre 50 de ani, majoritatea femeilor au ultimele perioade menstruale (unele mult mai repede). E un semn că timpul sarcinii a trecut. Dar pierderea de estrogen se resimte mult timp. Aşa se explică valurile de căldură, proasta dispoziţie sufletească, perturbarea somnului etc. Dar estrogenul ia parte şi la formarea oaselor, şi odată cu scăderea lui apare pericolul osteoporozei, al infarctului şi al comoţiei cerebrale."
Citeste tot articolul
Plantele şi vindecarea sufletească
"Veştile privind psihicul nostru, ca popor, sunt îngrijorătoare. Statisticile care raportează an de an sănătatea noastră emoţională ne spun că unul din trei români are probleme cu somnul, aproximativ 1 milion se confruntă cu diferite forme de depresie, iar alţi 600.000 suferă de anxietate. Avem nevoie de ajutor, iar specialiştii şi metodele clasice nu fac faţă epidemiei de nefericire din zilele noastre."
Citeste tot articolul
Mierea şi aparatul respirator
"Calităţile curative ale mierii sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Organismul uman asimilează uşor mierea, care îi conferă energie şi variate, substanţe nutritive active. Ea conţine aproape aceleaşi elemente ca şi sângele uman, şi anume: vitaminele B1, B2, B12, B6, enzimele, flavonele, flavonoidele, combinaţiile aromatice, fitohormonii, acizii organici (lactic, citric, malic, oxalic), dextrina şi combinaţii azotice - în total 435 de substanţe."
Citeste tot articolul
Să nu uităm trandafirii...
"Regretatul Florin Bogardo le-a scuturat mireasma într-o melodie ce nu se poate uita. Dar magia lor acţionează la fel de puternic şi când e vorba de frumuseţe. Transformaţi-vă bucătăria în distilerie de arome şi preparaţi în casolete de porţelan (nobleţea obligă!) reţetele de mai jos. Materia primă vă e la îndemână: în ciuda caniculei necruţătoare, grădinile oferă regaluri cu trandafiri."
Citeste tot articolul
Siluetă cu pepene
"Cura cu pepene are efect de îndepărtare a kilogramelor în plus, de dezintoxicare, întărire a imunităţii şi reglare hormonală. De asemenea, celulita se estompează iar pielea capătă un aspect catifelat şi întinerit. Răcoritor şi zemos, pepenele verde conţine în principal apă şi fibre, săruri minerale, vitamine, zaharuri naturale în proporţie de 8-10 la sută."
Citeste tot articolul
Mânzul înstelat
"Era prin anul 1958, către toamnă. Şcoala situată peste drum de casa noastră îşi deschisese porţile de câteva zile. Deşi eu mai aveam de aşteptat un an, îmi plăcea să merg în clădirea albă şi răcoroasă, chipurile ca să-mi caut surorile. În ograda noastră, printre vite şi păsări, se afla un căluţ roşcat, cu o stea albă în frunte."
Citeste tot articolul
Au nevoie de ajutor
"Kitty este o pisicuţă de trei luni, frumoasă, pe care am găsit-o în faţa blocului, urlând de foame. O ţin provizoriu până când îi voi găsi nişte stăpâni care s-o adopte şi s-o iubească. Este alintată, îi place să fie mângâiată, toarce, este obişnuită deja la litieră."
Citeste tot articolul
Formula AS pe Argeş în sus - Oraşul regilor
- La Curtea de Argeş sunt îngropaţi primii Domni ai Ţării Româneşti şi ultimii regi ai României -
Citeste tot articolul
Casele fraţilor Brătianu
"Tururile tematice organizate de istoricul de artă dr. Oana Marinache sunt veritabile incursiuni în istoria Bucureştiului. Afli povestea unor case renumite, a unor părţi din oraş care au fost la origine simple maidane, a unor proprietari celebri sau a unor arhitecţi care au creat chipul de odinioară al urbei, chip păstrat, din păcate, fragmentar. M-am înscris recent pentru turul numit "Casele Brătienilor" şi am avut surpriza plăcută să constat că, în ciuda unui cer înnorat, pregătit de ploaie, s-a strâns un grup numeros, format din participanţi de toate vârstele. Interesul pentru istoria Bucureştiului rămâne viu."
Citeste tot articolul
Psih. Gaspar Gyorgy - "Când bărbaţii văd o femeie independentă, capabilă, mereu cu răspunsurile la ea, se sperie. Ce transmite ea inconştient e că nu are nevoie de nimeni"
"Femei frumoase, femei inteligente, femei puternice - au tot ce îşi doresc, şi totuşi suferă cumplit de singurătate. Inexplicabil pentru cei din jurul lor! Deşi sunt învingătoare în toate aspectele vieţii, nu reuşesc deloc să păstreze alături inima unui bărbat. Greşesc ele cu ceva sau bărbaţii zilelor noastre şi-au pierdut curajul în faţa succesului feminin?"
Citeste tot articolul
ALEXANDRA VELNICIUC - "Munca mea îmi place la nebunie"
"Cred că reţeta cea mai bună de oprit timpul în loc este să nu cauţi o reţetă de oprit timpul în loc! (râde) Eu cred că timpul n-a trecut degeaba peste mine şi cred c-am ştiut să-mi trăiesc deplin fiecare etapă a vieţii, cu toate provocările şi greutăţile pe care le-am avut - c-au existat şi din astea! Nu mi-am propus niciodată să fac ceva ca să rămân tânără şi frumoasă!"
Citeste tot articolul
CARMEN LIDIA VIDU - Regizor: "Am declarat război artei care adoarme publicul"
"Eu stau de vorbă cu România când fac teatru. Fac interviuri, scriu scenarii, aduc jurnalismul pe scenă şi învăţ un nou limbaj, cel al documentarului. În 2016, am început o etapă nouă în viaţa mea, un proiect documentar: Jurnal de România. În "Jurnal de România" am cunoscut o parte din secuime, din şvabi, dobrogeni. Am fost în Covasna, Constanţa, Mogoşoaia şi Timişoara. Prin "Jurnal de România" am încercat să-mi răspund mie la întrebări care îmi ţineau viaţa în loc."
Citeste tot articolul
Pr. arhimandrit ANDREI COROIAN - "La Mânăstirea Nicula, Fecioara Maria e vie, există cu adevărat"
"Există un har special al locului. Eu am trăit o legătură deosebită cu Maica Domnului după ce am mers la Nicula. Măicuţa a şi intervenit direct în viaţa mea, chemându-mă să merg să mă călugăresc acolo. Nu ştiam dacă să intru într-o mânăstire din Muntenia sau să merg aici, în Ardeal, la Nicula, aşa că mi-am pus în gând să mă rog Maicii Domnului să îmi descopere ce să fac."
Citeste tot articolul
Natura se răzbună - NAURU şi HAITI
"De la sfârşitul anilor '60 şi până la începutul anilor '80, locuitorii de pe insula Nauru, aflată în Pacificul de Sud, erau printre cei mai bogaţi din lume. Şi nici măcar nu trebuiau să muncească. Pentru astfel de activităţi neatractive au preferat să angajeze imigranţi din alte insule mai amărâte din Oceania. În schimb, tot ce aveau de făcut era să-şi petreacă timpul în cel mai plăcut mod cu putinţă."
Citeste tot articolul
Jurnal planetar
"De generaţii întregi, agricultorii din Anzii peruvieni şi bolivieni observă în luna iunie a fiecărui an strălucirea stelelor din constelaţia Pleiadelor, pentru a şti dacă precipitaţiile vor fi abundente din octombrie până în mai - sezonul creşterii cartofilor. Dacă stelele sunt puţin vizibile, ţăranii din Anzi amână data semănării, aşteptându-se la o vară uscată, astfel încât culturile să poată profita de ploile din toamnă."
Citeste tot articolul
Ce fel de relaţii avem cu lumea? - FECIOARA (23 august - 22 septembrie)
"Cu toate că Fecioara tipică nu arată neapărat ca o persoană uşor abordabilă, s-ar putea să fim surprinşi de numărul mare al contactelor ei sociale. Cum se explică? Sub chipul ei de cele mai multe ori serios, se ascunde o fire plină de solicitudine. Tocmai figura serioasă, de persoană bine informată şi lucidă, trezeşte încrederea oamenilor, care nu se sfiesc să ceară amănunte sau date despre una-alta."
Citeste tot articolul
Festivalul CERBUL DE AUR, la a nouăsprezecea ediţie
"Anul trecut s-au împlinit 50 de ani de la debutul Festivalului Internaţional de muzică "Cerbul de Aur", un răstimp în care s-au petrecut doar 18 ediţii. Uneori, cifrele se află, şi ele, "sub vremuri", iar cele instaurate după '89, au fost vitrege, cu marile serbări muzicale subvenţionate de stat."
Citeste tot articolul