Organismul uman asimilează uşor mierea, care îi conferă energie şi variate, substanţe nutritive active. Ea conţine aproape aceleaşi elemente ca şi sângele uman, şi anume: vitaminele B1, B2, B12, B6, enzimele, flavonele, flavonoidele, combinaţiile aromatice, fitohormonii, acizii organici (lactic, citric, malic, oxalic), dextrina şi combinaţii azotice - în total 435 de substanţe. Fiecare tip de miere are calităţi şi proprietăţi curative specifice:
* Mierea de cimbrişor - ameliorează procesul de asimilare.
* Mierea de lavandă - vindecă tusea şi bolile de gât.
* Mierea de tei - ameliorează durerile de stomac, previne accesele provocate de migrenă, are un puternic efect curativ în vindecarea răcelilor şi catarurilor căilor respiratorii, astmului bronşic, sistemului nervos, stărilor de nervozitate.
* Mierea de salcâm - are un efect calmant şi tonic;
* Mierea de castan sălbatic - ridică tensiunea arterială.
* Mierea de castan obişnuit - asigură un puternic efect antimicrobian, este utilă în maladiile gastrointestinale, cele renale, precum şi în afecţiuni ale prostatei.
* Mierea de mentă - are un efect anestezic, hemostatic, tonifiant.
* Mierea de floarea-soarelui - dă bune rezultate în cazul bronşitelor şi bolilor de stomac.
Tratamente
Astm
* Se ia în fiecare dimineaţă câte o lingură de miere amestecată cu 1 g clorură de amoniu.
* Se bea cu regularitate ceai de pătlagină cu miere.
* Se scobesc două ridichi pentru a le umple cu miere. După topire, lichidul se consumă în întregime în cursul aceleiaşi zile. Tratamentul durează o săptămână.
Astm bronşic
* Se prăjeşte un pumn de bob, se pisează sau se râşneşte, apoi se cerne. Se iau 6 linguri din acest praf şi se amestecă bine cu 500 g de miere. Se bea din acest amestec câte o linguriţă de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Tratamentul va fi continuat până la completa însănătoşire.
* Se bea cu regularitate ceai de pătlagină cu miere.
* Se pun la fiert într-un litru de apă 4-5 căpăţâni de ceapă necurăţată, lăsându-se 15 minute pe foc mic. Se strecoară, şi în 100 ml din lichidul obţinut se dizolvă 100 g de miere curată. Se bea de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, cu 30 de minute înainte de masă.
* Se va face în fiecare dimineaţă gargară, cu o lingură de ulei, timp de 10 minute, după care uleiul va fi eliminat, gura se va clăti bine şi se va lua o lingură de miere curată. Ajută şi în caz de îmbolnăvire a fierei, de aritmie şi de nervozitate.
* Se curăţă un kilogram de usturoi şi se pune în două borcane bine şterse. Borcanele se completează cu apă şi se pun la fiert timp de 2 ore. Sucul se strecoară şi se amestecă cu 1 kg de miere. Se ia zilnic câte o lingură, cu 20 de minute înainte de masă.
* Se decupează un capac dintr-un dovleac mic şi, fără a-l scobi, se umple cu miere. Se ia de 3-4 ori pe zi câte o lingură direct din dovleac.
Bronşită
* Se amestecă bine 200 g miere curată, topită, 100 g susan, 100 g zahăr candel, 60 ml ţuică, 30 g făină de muştar. Se ia câte o linguriţă din acest amestec de trei ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă.
* Se amestecă 250 g miere cu o lingură de nuci pisate şi cu o linguriţă de clorură de amoniu. Se ia câte o linguriţă dimineaţa, pe nemâncate, până la vindecare.
* Într-un kilogram de miere se adaugă 70 g susan şi o linguriţă cu sulf rafinat, procurat de la farmacie. Se amestecă bine şi se ia câte o linguriţă, de trei ori pe zi, cu 20 minute înainte de masă. Tratamentul durează cel puţin 20 de zile.
* Se pune o jumătate de linguriţă cu seminţe de gutui (fără a se pisa) în 500 ml apă. În decoctul obţinut, după ce se va fierbe timp de 20 minute la foc mic, se va adăuga o lingură cu frunze sfărâmate de podbal. Lichidul se strecoară după o oră, adăugându-se 50 g miere. Din acest lichid se beau zilnic câte 4 porţii a 75 ml.
Pentru expectorare
* Se fierbe o lingură umplută cu vârf de voronic uscat, în apă clocotită, timp de 7 minute. După răcire, decoctul se strecoară, adăugându-i-se 3 linguri cu miere. Se ia de 3 ori pe zi câte o ceaşcă, cu 20 minute înainte de masă.
* Peste două linguri de nalbă de grădină se toarnă 500 ml de apă rece. Extractul se strecoară după 8 ore, dizolvându-se în el 3 linguri rase de miere. Se ia, zi şi noapte, câte o ceaşcă la câte 3 ore.
* Se topesc 500 g miere pe bain-marie. Se adaugă câte 50 g scorţişoară, nucşoară răzuită şi cuişoare pisate. Din amestecul bine omogenizat se ia câte o linguriţă, de trei ori pe zi, cu 20 minute înainte de masă.
Tuberculoză
* Se amestecă bine 1 kg de miere, o lingură cu seminţe de urzică şi un pahar cu sâmburi de nucă pisaţi. Se ia câte o linguriţă, de 4 ori pe zi. Tratamentul va fi folosit un timp mai îndelungat.
* Se amestecă, după pisare, în părţi egale, flori de sunătoare, fierea pământului (ghinţură) şi podbal, toate uscate. După ce amestecul se cerne, se adaugă 500 g miere topită pe bain-marie. Se ia câte o lingură de trei ori pe zi.
* Se pun la fiert, în 800 ml apă, 4 linguri cu rădăcini de pătlagină tăiate mărunt. Se adaugă, cu 7 minute înainte de a se lua de pe foc, 4 linguri cu frunze de pătlagină verde. După răcire, decoctul se strecoară şi se îndulceşte cu 500 g miere curată. Se ia de 4 ori pe zi câte o lingură, cu 20 minute înainte de masă.
Pneumonie
* Se amestecă bine 1 kg de miere cu 300 g mentă tăiată mărunt. Se ia de trei ori pe zi câte o lingură, cu 20 minute înainte de masă.
* Se pisează o nucşoară, 20 g de piper şi 50 g seminţe de in şi se amestecă cu 200 g miere. Se ia câte o linguriţă dimineaţa, pe nemâncate.
* Un căţel de usturoi pisat se amestecă cu o ceaşcă cu miere. Se ia câte o linguriţă, de 4 ori pe zi, după masă.
Pleurită
* Se pun 300 g ceapă tocată şi 200 g miere diluată pe bain-marie, în 600 ml de vin roşu. Amestecul se ţine 4 zile la cald. Se ia, de 3 ori pe zi, câte un păhărel înainte de masă.
* Se pun 100 g de făină de in şi 20 g anason măcinat, în 800 g miere curată. Se amestecă foarte bine. Se ia de trei ori pe zi câte un păhărel, cu 15-20 minute înainte de masă.
* Se amestecă bine o lămâie necojită, spălată şi răzuită, o linguriţă cu seminţe de in măcinate, două linguri cu untură de porc spălată în câteva ape şi 500 g miere topită în bain-marie. Se ia de trei ori pe zi câte o lingură, cu 20 minute înainte de masă.
* Trei linguri cu miere se amestecă cu sucul obţinut dintr-o lămâie. Amestecul se încălzeşte şi se bea dintr-o dată.
* Se ia de trei ori pe zi câte o linguriţă cu suc de ceapă roşie amestecat cu o linguriţă cu miere.
prof. dr. ing. GHEORGHE I. BĂRBATU